Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Η βαφή με βάση το νερό είναι ένα τελειωτικό υλικό που κατασκευάζεται με βάση το νερό. Η σύνθεση έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη στους εγχώριους αγοραστές λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους και της καλής απόδοσής του. Αλλά πριν να δώσετε προτίμηση σε αυτό το υλικό, πρέπει να ξέρετε για τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά της βαφής με βάση το νερό.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Σύνθεση

Κάθε κατασκευαστής παράγει αυτά τα υλικά τελειώνοντας με δική της τεχνολογία, έτσι ώστε η σύνθεση των χρωμάτων με βάση το νερό μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική. Η βάση είναι το νερό, στο μέσο του οποίου υπάρχουν τα μικρότερα σωματίδια πολυμερούς. Τα συστατικά αναρτώνται σε όλα τα στρώματα νερού. Αυτό το μίγμα αποτελεί τη βάση στην οποία προστίθενται τα διαφορετικά συστατικά: αντιψυκτικού, αντιβακτηριακό παράγοντα, παράγοντα διασποράς, αποαφριστικό, ελέγχου της πυκνότητας, ένα πλαστικοποιητή και άλλα συστατικά που αυξάνουν την απόδοση του υλικού.

Για να σχηματίσει μια ισχυρή μεμβράνη μετά την ξήρανση της βαφής στην επιφάνεια, η σύνθεσή της περιλαμβάνει οξικό πολυβινύλιο, βουταδιένιο-στυρένιο, διάφορα ακρυλικά άλατα και παραπετάσματα. Επίσης στις διαμορφώσεις νερού-γαλακτώματος, το λευκό εισάγεται με τη μορφή διοξειδίου του τιτανίου ή οξειδίου του ψευδαργύρου. Αυτές οι ουσίες παρέχουν ένα χιονάτο χρώμα, το οποίο στη συνέχεια είναι βολικά χρωματισμένο. Οι μεταλλικές ουσίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως επιπρόσθετο συστατικό: κιμωλία, σκωρίαση ασβέστη ή τσιμέντο. Χάρη σε αυτό, τα υλικά είναι φθηνότερα, θυσιάζοντας την ποιότητα. Είναι αρκετά σπάνιο να χρησιμοποιείτε άλλους τύπους ορυκτών πληρωτικών: τάλκη, ασβεστίτη, μαρμαρυγία, βαρίτη. Μερικοί κατασκευαστές αναμιγνύουν αυτά τα συστατικά σε ένα προϊόν.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Οι ακριβείς αναλογίες των συστατικών στις φόρμουλες κρατούνται μυστικές από τους κατασκευαστές, οπότε θα πρέπει να προσανατολίζεστε προς το σήμα

Ένα άλλο συστατικό του υλικού είναι ένας πυκνωτής. Με τη βοήθεια αυτής της ουσίας ρυθμίζεται η πυκνότητα του χρώματος. Για τους σκοπούς αυτούς, συνήθως χρησιμοποιείται κόλλα CMC. Ο διαλύτης σε αυτή την περίπτωση δρα ως καθαρό νερό. Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η ακριβής σύνθεση των βαφών με βάση το νερό εξαρτάται από την τεχνολογία παραγωγής, αλλά η συνολική εικόνα είναι περίπου η ακόλουθη:

 • ένα μείγμα νερού και πολυμερών - 40-70% (με παράγοντες σχηματισμού φιλμ στη διασπορά περιέχει περίπου 40%).
 • πλήρωσης και χρωστικής - 30-40%.
 • πλαστικοποιητής - μέχρι 10%.
 • πρόσθετες ουσίες - μέχρι 10%.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Η συνολική σύνθεση σε όλα τα χρώματα με βάση το νερό είναι παρόμοια, αλλά η ποιότητα επηρεάζεται περισσότερο από τους τύπους προσθέτων

 

Τύποι χρωμάτων με βάση το νερό

Υπάρχουν 5 κύριοι τύποι ανάλογα με το υλικό πλήρωσης που χρησιμοποιείται στην παραγωγή:

 1. Ακρυλικό. Σε αυτή την εκδοχή χρησιμοποιούνται ακρυλικές ρητίνες. Το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φινίρισμα ξύλινων, γυάλινων, σκυροδεμάτων, τούβλων, σοβάδων καθώς και μεταλλικών επιφανειών που έχουν υποστεί προκατεργασία με εμποτισμό. Αντέχει έως και 5 χιλιάδες πλυσίματα.
 2. Σιλικόνη. Η πιο ακριβή και ανθεκτική εμφάνιση. Η σύνθεση περιέχει ρητίνες σιλικόνης. Ο καλός αέρας περνάει και διατηρεί την αρχική του εμφάνιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 3. Πυριτικό. Αποτελούνται από υγρό γυαλί και βαφές. Έχουν ηλικία έως 20 ετών, αλλά εκτίθενται σε νερό.
 4. Ορυκτά. Στη σύνθεση αυτού του τύπου χρώματος και βερνικιού υπάρχουν πέτρωμα. Είναι φθηνά και κατάλληλα για την επεξεργασία "γυμνών" τσιμεντένιων τοίχων. Έλλειψη - δεν εξυπηρετεί περισσότερο από 5 χρόνια.
 5. Οξικός πολυβινυλεστέρας. Γρήγορα στεγνώστε, μην εκπέμπουν επιβλαβείς ουσίες, δεν εκτίθενται σε νερό, υπεριώδη και επιθετικά μέσα.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Κατά την επιλογή ενός χρώματος θα πρέπει να δούμε όχι μόνο την τιμή, αλλά και τα χαρακτηριστικά απόδοσης

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αν μιλάμε για τις θετικές πλευρές αυτού του υλικού τελειώματος, τότε διακρίνονται ιδιαίτερα τα εξής:

 • Υψηλή ταχύτητα ρύθμισης. Με καλό εξαερισμό, χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να στεγνώσει το υλικό στην κατεργασμένη επιφάνεια.
 • Ασφάλεια. Το υλικό δεν περιέχει επιβλαβείς πτητικές ουσίες, επομένως, δεν απαιτείται ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • Δεν υπάρχει δυσάρεστη οσμή. Αυτό το χαρακτηριστικό αυξάνει την άνεση εργασίας με το υλικό. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αερίζετε το δωμάτιο μετά από τη χρώση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Η σύγχρονη αγορά προσφέρει ένα τεράστιο αριθμό χρωμάτων λύσεις, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε τη σωστή σκιά μόνοι σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε λευκό χρώμα και χρώματα συγκεκριμένου χρώματος. Εάν ο πλοίαρχος δεν έχει εμπειρία ανάμειξης των ενώσεων, είναι καλύτερο να ζητήσετε να αναμίξετε το χρώμα στο κατάστημα, διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι απογοητευτικό.
 • Εύκολο στην εφαρμογή. Αυτή η διαδικασία δεν απαιτεί την παρουσία πλούσιας εμπειρίας ή επαγγελματικού εργαλείου. Το υλικό ξεπλένεται εύκολα, γεγονός που διευκολύνει επίσης την εργασία του.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Όλα τα είδη βαφών με βάση το νερό είναι απολύτως ασφαλή, επομένως επιτρέπονται ακόμη και σε προσχολικά ιδρύματα

Το κύριο μειονέκτημα είναι το περιορισμένο εύρος θερμοκρασιών. Σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό στη σύνθεση πάγωμα, γεγονός που οδηγεί σε βλάβη στη βαφή. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας βαφές με βάση το νερό, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορούν να οδηγήσουν σε διάβρωση σε μη επεξεργασμένες μεταλλικές επιστρώσεις. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να χρωματίζονται υδρόφιλα υλικά, όπως γύψος ή σκυρόδεμα, χωρίς προκαταρκτικό φινίρισμα.

 

Χαρακτηριστικά υλικού

Πριν αγοράσετε, πρέπει να μελετήσετε μερικούς από τους βασικούς δείκτες αυτής της σύνθεσης:

 1. Το ιξώδες είναι ένα χαρακτηριστικό μιας ουσίας που καθορίζεται από τον βαθμό συγκέντρωσης στο χρώμα του νερού. Ο δείκτης μετράται με ένα ιξωδόμετρο. Για εργασία με ρολό ή βούρτσα, το ιξώδες πρέπει να είναι 40-45 Ct. Αν η σύνθεση θα εφαρμοστεί με πιστόλι ψεκασμού, τότε δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 25 Art.
 2. Όσον αφορά τις δαπάνες, δεν μπορούμε να πούμε εδώ χωρίς αμφιβολία. Ο μέσος όρος είναι 180 ml ανά τετραγωνικό μέτρο. Αλλά αυτή η ποσότητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της επεξεργασμένης επιφάνειας, τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία και την ποιότητα του χρώματος. Το ειδικό βάρος του υλικού είναι 1,4 kg / l.

  Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

  Η κατανάλωση οποιουδήποτε χρώματος στην πρώτη εφαρμογή είναι περίπου 30% υψηλότερη από ό, τι στη συνέχεια

 3. Ο χρόνος στεγνώματος κυμαίνεται από 2 ώρες έως 24 ώρες. Η διαφορά αυτή εξηγείται από το γεγονός ότι σε υγρά δωμάτια και χωρίς κατάλληλο εξαερισμό το νερό εξατμίζεται λιγότερο εντατικά. Η συνιστώμενη θερμοκρασία λειτουργίας είναι 20 βαθμοί Κελσίου και η υγρασία του αέρα είναι 70%.
 4. Η διάρκεια ζωής των βαφών με βάση το νερό περιορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής. Μετά το άνοιγμα, το χρώμα πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό δροσερό μέρος και να μην το αφήνετε να παγώσει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με την GOST

Το GOST 28196-89 ρυθμίζει τους δείκτες για τα ακόλουθα 4 χρώματα:

 • VD-VA-224. Η μέγιστη περιεκτικότητα σε μη πτητικά συστατικά (τα οποία παραμένουν στην επιφάνεια και σχηματίζουν μια μεμβράνη) είναι 53-59%. Η ισορροπία όξινης βάσης είναι 6,8-8,2. Η απορροφητικότητα αυτού του υλικού μετά την ξήρανση είναι 120 γραμμάρια ανά m2. Αντοχή σε υγρά υπό βέλτιστες συνθήκες - 12. Αριθμός κύκλων κατάψυξης - 5. Δεν υπάρχει αντίσταση στο φως. Ο χρόνος στεγνώματος υπό βέλτιστες συνθήκες είναι 1 ώρα.
 • VD-AK-111. Το μερίδιο των μη πτητικών συστατικών είναι 52-57%. Το ρΗ δεν είναι μεγαλύτερο από 9,5. Η αδιαφάνεια αυτού του τύπου χρώματος είναι περίπου 100 g ανά m2. Αντοχή στο νερό - 24. Αριθμός κύκλων κατάψυξης - 5. Δείκτης αντοχής φωτός - 5. Χρόνος στεγνώματος - 1 ώρα.

  Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

  Όλα τα υψηλής ποιότητας βαφές με βάση το νερό έχουν αναφορά στο γεγονός ότι η σύνθεση αντιστοιχεί στο GOST 28196-89

 • VD-AK-111r. Το ποσοστό των μη πτητικών ουσιών είναι 47-52%. %. Το ρΗ κυμαίνεται από 7,5 έως 9,5. Η αδιαφάνεια του χρώματος είναι περίπου 80 g ανά m2. Αντοχή στο νερό - 24. Αριθμός κύκλων κατάψυξης - 5. Δείκτης αντοχής φωτός - 5. Χρόνος στεγνώματος - 1 ώρα.
 • VD-KCh-183. Η περιεκτικότητα σε μη πτητικές ουσίες είναι 52-57%. %. Ο δείκτης της οξεοβασικής ισορροπίας 8. Η αδιαφάνεια του χρώματος είναι 120 g ανά m2. Αντοχή στο νερό - 24. Αριθμός κύκλων κατάψυξης - 5. Δείκτης αντοχής φωτός - 5. Χρόνος στεγνώματος - 1 ώρα.

Βαφή WEAK 1180

Το υλικό αυτό θεωρείται ένα από τα πιο συνηθισμένα για εργασίες φινιρίσματος. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έχουν ως εξής:

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Μεταξύ όλων των τύπων βαφών με βάση το νερό, τα ακρυλικά θεωρούνται ως η καλύτερη ποιότητα

 1. Υλικό πληρώσεως - ακρυλικές ρητίνες.
 2. Χρώμα - άσπρο.
 3. Σκοπός - εσωτερική διακόσμηση.
 4. Η ροή υπό βέλτιστες συνθήκες είναι 150 γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο.
 5. Ο διαλύτης είναι καθαρό νερό.
 6. Χρόνος στεγνώματος σε θερμοκρασία 20 μοίρες - 1 ώρα.

Χρώμα οξικού πολυβινυλίου

Μια βαφή με βάση το νερό αυτού του τύπου χρησιμοποιείται όχι μόνο για εσωτερικούς χώρους, αλλά και για εξωτερική διακόσμηση. Επιπλέον, το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία ξύλινες επιφάνειες, χαρτόνι, κόντρα πλακέ και ούτω καθεξής. Αυτό το υλικό είναι πυρίμαχο, η παρατεταμένη έκθεση στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της επικάλυψης. Ο χρόνος στεγνώματος με τη βέλτιστη θερμοκρασία και υγρασία είναι 2 ώρες. Η ισχύς απόκρυψης του υλικού είναι υψηλή, αλλά 2-3 στρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν για την κάλυψη των κηλίδων και των πιο σκούρων τόνων. Η κατανάλωση του υλικού είναι 200 ​​ml ανά 1 m2. Λόγω της σχετικά υψηλής κατανάλωσης αυτού του υλικού είναι ένα από τα πιο ακριβά στην κατηγορία του νερού.

Χαρακτηριστικά και προδιαγραφές της βαφής με βάση το νερό

Τα χρώματα οξικού πολυβινυλίου έχουν τη βέλτιστη αναλογία τιμής-ποιότητας

Κατά την επιλογή ενός υλικού, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα τα παραπάνω τεχνικά χαρακτηριστικά είναι εγγενή μόνο στις συνθέσεις που κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τις σωστές τεχνολογίες. Δεν έχουν καμία σχέση με υλικά τεχνικής παραγωγής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 41 = 42