Διαμερίσματα φωτισμού: οργάνωση, επιλογές διαμονής και νέες ιδέες +90 φωτογραφία

Διαμερίσματα φωτισμού: οργάνωση, επιλογές διαμονής και νέες ιδέες +90 φωτογραφία

Η ελαφριά ζώνη έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στο σχεδιασμό χώρων διαβίωσης και εργασίας, επειδή ένας ικανός συνδυασμός φυσικού και τεχνητού φωτός μπορεί να μετασχηματίσει οποιοδήποτε χώρο. Ο φωτισμός στο διαμέρισμα απαιτεί προσεκτική προετοιμασία και συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες εγγραφής. Η επιτυχημένη αντιστοίχιση του σχεδίου μπορεί να αυξήσει οπτικά την περιοχή του δωματίου, να κρύψει τα σφάλματα σχεδιασμού και τα ανεπιτυχή μόνο θα επιδεινώσουν τις αδυναμίες του εσωτερικού. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε πώς να επιλέγουμε πηγές φωτός για διαφορετικούς χώρους, αλλά και να αναλύουμε τις τρέχουσες τάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Contents

Πώς να οργανώσετε το φωτισμό;

Ο προγραμματισμός του φωτισμού αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των εργασιών επισκευής. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει στο στάδιο του σχεδιασμού του σχεδιασμού. Η οργάνωση του φωτός στο διαμέρισμα πρέπει να αρχίσει με τη διαίρεση των χώρων σε διάφορες θεματικές ζώνες. Στην κλασική έκδοση, ο φωτισμός χωρίζεται σε δύο τύπους: γενικές (βασικές) και τοπικές.

Ο τοπικός φωτισμός έχει σχεδιαστεί για να αναδεικνύει συγκεκριμένα στοιχεία του εσωτερικού ή των γωνιών του διαμερίσματος, ενώ το σύνολο χρησιμεύει ως βασικό στοιχείο του τεχνητού φωτός.

Φωτισμός στο εσωτερικό του διαμερίσματος

Με τη σειρά του, ο τοπικός φωτισμός είναι των ακόλουθων τύπων: εργασίας και επιτόπου. Στα περισσότερα δωμάτια υπάρχει μια λεγόμενη περιοχή εργασίας (τραπέζι κουζίνας, μελέτη, παιδική χαρά). Για να εξασφαλίσετε επαρκή φωτισμό, χρησιμοποιήστε μεγάλους πολυελαίους, λαμπτήρες δαπέδου και απλίκες.

Το Spot Light χρησιμοποιείται συχνότερα ως πρόσθετο στοιχείο και εκτελεί μια καθαρά διακοσμητική λειτουργία.

Σημειακά φώτα

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τεχνητού φωτός είναι η δυνατότητα χρήσης σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Αλλάζοντας το χρώμα της ζώνης φωτισμού, μπορείτε να διανυκτερεύσετε για να αλλάξετε τις αναλογίες του δωματίου και να διαιρέσετε το δωμάτιο σε λειτουργικές περιοχές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η σκιά του φωτός επηρεάζει έντονα την ανθρώπινη αντίληψη της πραγματικότητας. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: το πράσινο χρώμα χαλαρώνει, και το κίτρινο αυξάνει τη διάθεση. Έτσι, όταν επιλέγετε ένα σχέδιο φωτισμού σε ένα διαμέρισμα, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια και την αισθητική του σχεδιασμού.

Φωτισμός ζώνης στο εσωτερικό

Πρότυπα ισχύος και αριθμός λαμπτήρων

Για να επιτευχθεί ο πιο αποτελεσματικός και άνετος φωτισμός στο εσωτερικό του διαμερίσματος, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ομοιόμορφα πρότυπα εξουσίας και ο αριθμός των φωτιστικών στην φωτιζόμενη περιοχή. Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν τη διάθεση συσκευών με χωρητικότητα περίπου 70 kW για κάθε πέντε τετραγωνικά μέτρα του δωματίου. Αυτός ο δείκτης μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των χώρων. Και μιλάμε μόνο για τον κεντρικό φωτισμό, μπορεί να συμπληρωθεί με διάφορα είδη διακοσμητικών ή σημειακών πηγών φωτός.

Πρότυπα φωτισμού σε διαφορετικά δωμάτια

Αφού μελετήσατε τις βασικές απαιτήσεις για το φωτισμό των καθισμάτων, μπορείτε να υπολογίσετε ανεξάρτητα τον απαιτούμενο αριθμό λαμπτήρων στο διαμέρισμα. Έχετε επίσης το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους συμβουλές σχεδιασμού. Οι περισσότερες φορές εξετάζουν την οργάνωση του ηλεκτρικού φωτισμού στα στούντιο διαμερισμάτων.

Για μια κατοικία ενός δωματίου, η επιφάνεια της οποίας είναι ίση με 30 τετραγωνικά μέτρα, χρειάζεστε περίπου οκτώ λαμπτήρες (έναν κεντρικό πολυέλαιο, φώτα εργασίας, τρεις προβολείς, ένα φωτιστικό δαπέδου και πολλές απλίκες).

Φωτισμός στο διαμέρισμα στούντιο
Παράδειγμα φωτισμού σε διαμέρισμα ενός δωματίου

Πώς να ελέγξετε την ποιότητα του φωτός;

Όταν αγοράζετε έναν πολυέλαιο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή φωτισμού, πρέπει πρώτα να μάθετε ποια λάμπα χρησιμοποιείται στην εγκατάσταση. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως - δίνει μια φωτεινή ομοιόμορφη λάμψη. Ωστόσο, το μείον αυτών των συσκευών είναι μια γρήγορη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν φωτιστικά στρέφονται σε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Το κόστος τους είναι κάπως υψηλότερο, αλλά η αξιοπιστία και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας ενοχλούν τους αγοραστές τουλάχιστον την τιμή.

Πώς να επιλέξετε έναν λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για να ελέγξετε την ποιότητα του φωτός σε έναν πολυέλαιο, γι 'αυτό θα χρειαστείτε ένα κινητό τηλέφωνο. Φέρτε τη συσκευή στη συσκευή φωτισμού και ενεργοποιήστε την κάμερα, παρακολουθήστε τις κινούμενες γραμμές φωτός στην οθόνη. Εάν παρατηρήσετε ένα σημαντικό τρεμόπαιγμα και πολλές μπάντες, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ποιότητα του φωτός αφήνει πολύ επιθυμητό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε άμεσα τα αγαθά, επειδή με την πάροδο του χρόνου, εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορεί να έχετε προβλήματα με την όραση.

πώς να ελέγξετε την ποιότητα του φωτός

Θερμοκρασία χρώματος

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαφριά ζώνη. Υπάρχουν τρία χρώματα: ζεστά λευκά (μέχρι 3300 K), στάνταρ λευκό (έως 5000 K) και δροσερό λευκό (από 5000 K). Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα στα σαλόνια είναι συνηθισμένο να χρησιμοποιείτε ζεστό λευκό φως, αλλά σε δευτερεύοντα δωμάτια, όπως το διάδρομο, συνιστάται η χρήση κλασικού λευκού.

Θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων

Πηγές φωτός

Μέχρι σήμερα, για να φωτίσει τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται μια ποικιλία από λαμπτήρες, όλα τα είδη των πολυελαίων, απλίκες και λάμπες δαπέδου. Τα εξειδικευμένα καταστήματα στη Μόσχα και σε άλλες μεγάλες ρωσικές πόλεις διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από τέτοια προϊόντα για κάθε γούστο και πορτοφόλι.

Ως άμεση πηγή φωτός ισχύουν τα εξής:

  • λαμπτήρες πυρακτώσεως ·
  • Συσκευές LED.
  • λαμπτήρες φθορισμού.
  • οπτικές ίνες.
  • λαμπτήρες αλογονιδίων μετάλλων.
  • λαμπτήρες αλογόνου.

Είδη λαμπτήρων και χαρακτηριστικά τους

Όλοι οι παραπάνω τύποι έχουν τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα της χρήσης. Ας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα: οι δημοφιλείς παλαιότεροι λαμπτήρες πυρακτώσεως δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τάσεις, αφού καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος και η ποιότητα του φωτός είναι πολύ χαμηλή.

Φυσικό φως

Η καλύτερη διακόσμηση ενός ξύλινου εξοχικού σπιτιού, και ένα συνηθισμένο διαμέρισμα είναι φυσικό φωτισμό. Δεν όχι μόνο δεν βλάπτει την όραση και επηρεάζει θετικά την ευημερία των ανθρώπων, αλλά και αποτελεσματικά κοιτάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Για να απολαύσετε πλήρως το φως της ζωής, σε ιδιωτικά σπίτια κάνουν τα παράθυρα σε ολόκληρο το τείχος, φαίνεται απλά καταπληκτικό. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε διαμέρισμα ενός δωματίου ή δύο υπνοδωματίων.

Διαμερίσματα φωτισμού: οργάνωση, επιλογές διαμονής και νέες ιδέες +90 φωτογραφία

Τεχνητό φωτισμό

Οι παραλλαγές του φωτισμού στο διαμέρισμα έχουν σκεφτεί πολύ, αλλά όχι όλοι προσεγγίζουν το επιλεγμένο στυλ του δωματίου. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το τεχνητό φως δεν περιλαμβάνει μόνο την εγκατάσταση ακριβών φωτιστικών. Αυτή η διαδικασία πρέπει να προσεγγίζεται υπεύθυνα, διότι το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από την υγεία του οφθαλμού και του νευρικού συστήματος του ανθρώπου.

Για να δημιουργήσετε ένα λειτουργικό σύστημα διαμερισμάτων ελαφρών ζωνών, θα πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με τις δυνατότητες εγκατάστασης συσκευών. Η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει ένα ευπροσάρμοστο σχέδιο καθιστικού που χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων.

Φωτισμός στο σαλόνι

Στο βίντεο: τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό του φωτισμού.

Τύποι φωτισμού

Υπάρχουν τέσσερις τύποι τεχνητού φωτός: γενικές, τοπικές, συνδυασμένες και επείγουσες. Η τελευταία μορφή δεν απαντάται συχνά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά είναι απαραίτητη σε χώρους όπου ο ελαφρύς αποκλεισμός απειλεί σοβαρούς τραυματισμούς. Στη συνέχεια, εξετάστε όλους τους τύπους φωτισμού σε διαμερίσματα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο γενικός ή βασικός φωτισμός λαμβάνει ομοιόμορφη (κατευθυνόμενη) σκέδαση φωτός σε ολόκληρη την περιοχή του δωματίου. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται σε σαλόνια και στην κουζίνα. Λόγω της ίδιας απόστασης μεταξύ των φωτιστικών, επιτυγχάνεται το βέλτιστο επίπεδο φωτισμού. Μία άλλη παραλλαγή μιας τέτοιας ελαφριάς ζώνης είναι μία μοναδική πηγή φωτός εντοπισμένη σε ένα σημείο. Για παράδειγμα, βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου πολυέλαιου.

Γενικός φωτισμός στο διαμέρισμα

Ο τοπικός φωτισμός στο διαμέρισμα χρησιμοποιείται για να προσελκύσει την προσοχή σε ορισμένα μέρη του δωματίου. Έτσι, η πηγή φωτός βρίσκεται ακριβώς κοντά στο φωτισμένο εσωτερικό αντικείμενο (στην επιφάνεια εργασίας, στον χώρο ύπνου ή στην κουζίνα). Όπως σημειώνουν οι σχεδιαστές, αυτό το είδος ελαφριάς ζώνης που φέρνει την τελειότητα και την ακεραιότητα της αντίληψης στο εσωτερικό του χώρου.

Τοπικός φωτισμός στο διαμέρισμα

Ξεχωριστά, ο γενικός και ο τοπικός φωτισμός έχουν ορισμένες λειτουργικές ανεπάρκειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε ένα συνδυασμένο σύστημα ελαφρών ζωνών.

συνδυασμένο φωτισμό στο διαμέρισμα

Σημειακά φώτα

Από τότε που στα ρωσικά διαμερίσματα η ανακαίνιση πραγματοποιήθηκε παντού, εμφανίστηκαν προβολείς σε οροφές, τοίχους και διακοσμητικά αντικείμενα. Τέτοιες ενσωματωμένες συσκευές φωτισμού γίνονται πιο δημοφιλείς με το χρόνο. Τώρα δεν θα εκπλαγείτε από μια οροφή πολλαπλών επιπέδων με λαμπτήρες αλογόνου.

Σημειακά φώτα

Αξίζει να σημειωθεί ότι διακρίνονται δύο τύποι προβολέων: σταθεροί και περιστροφικοί. Τα τελευταία είναι πολύ βολικά για χρήση και, αν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε ανεξάρτητα την κατεύθυνση του φωτός.

Περιστροφικός λαμπτήρας Spot

Όταν επιλέγετε τέτοιες συσκευές, προσέξτε το πλάτος της δέσμης. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα: 40-50 μοίρες είναι μεγάλη για την προβολή μεγάλων αντικειμένων, και για μικρά διακοσμητικά στοιχεία, είναι κατάλληλα αλογόνες με ακτίνα 10-20 μοίρες.

Λαμπτήρες νέον

Ο φωτισμός νέον είναι ένας ειδικός τύπος τεχνητού φωτός, ο οποίος είναι ένας σωλήνας σχήματος λαμπτήρας εκκένωσης αερίου (χαμηλής πίεσης μέσα περιέχει νέον). Η "εγγενής" απόχρωση είναι λαμπερή πορτοκαλί, αλλά το χρώμα του οπίσθιου φωτισμού ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με τα αδρανή αέρια που προστίθενται στη σύνθεση.

Λαμπτήρες νέον

Για να προσθέσετε στο εσωτερικό του διαμερίσματος τα χρώματα θα βοηθήσουν μια λάμπα νέον. Η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει το σχέδιο φωτισμού στο διαμέρισμα σε ροζ και μοβ.

νέον φωτισμό οροφής

LED λωρίδα φως

Πρόσφατα, διάφορα LED έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διακόσμηση των δωματίων. Η πιο δημοφιλής είναι η LED κορδέλα. Πρόκειται για μια εύκαμπτη σανίδα, η επικάλυψη της οποίας είναι κατασκευασμένη από LED. Φωτεινά χρώματα νέον, ασυνήθιστη εμφάνιση και χαμηλή τιμή - όλα αυτά καθιστούν αυτή την πηγή φωτός μια εξαιρετική προσθήκη στον εξωτερικό φωτισμό ενός ξύλινου σπιτιού.

LED λωρίδα φως

Στον εσωτερικό σχεδιασμό των χώρων ο φωτισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην οροφή, στους τοίχους όσο και στις μικρές ενσωματωμένες κατασκευές. Για μεγαλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να κανονίσετε την ταινία με τη μορφή γραφικών, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική ατμόσφαιρα.

LED σχέδια οροφής

LED Duralight

Για επιπρόσθετο φωτισμό των μεμονωμένων τμημάτων των χώρων, χρησιμοποιούνται διάφορα LED, καθώς και μια καινοτομία στην αγορά του "duralight". Αυτή η λειτουργική συσκευή είναι ένα εύκαμπτο καλώδιο από ελαστικό πλαστικό. Μια συνεχόμενη γιρλάντα των λαμπτήρων οδήγησης - οι οδηγήσεις πιέζονται στη βάση.

LED duralight

Ευέλικτο νέον

Είναι επίσης ένας εύκαμπτος σωλήνας, μέσα στον οποίο είναι σταθερό ένα κύκλωμα φωτισμού. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα καλώδιο ηλεκτροφωταύγειας. Εξωτερικά, δεν διαφέρει πραγματικά από το σύνηθες σύρμα - είναι το ίδιο εύκαμπτο, μπορεί ακόμη και να είναι δεμένο σε έναν κόμπο.

Σε αντίθεση με τις ταινίες LED, το εύκαμπτο νέον ανάβει από όλες τις πλευρές, είναι ασφαλές και αδιάβροχο, έχει ευρεία εφαρμογή.

εύκαμπτο νέον

Παραλλαγές διαρρύθμισης των εξαρτημάτων

Ο κύριος κανόνας του σχεδιασμού - το έντονο φως αυξάνει το χώρο. Από αυτό προκύπτει ότι η φινίρισμα της οροφής και των τοίχων πρέπει να γίνεται με τη χρήση όλων των ειδών ανακλαστικών υλικών. Οι προβολείς προς τα επάνω κατευθύνουν οπτικά πάνω από την οροφή. Και για να σκουρύνετε ένα μέρος του δωματίου, απλά πρέπει να διανείμετε σωστά τις πηγές φωτός γύρω από το δωμάτιο.

Νέες ιδέες στον σχεδιασμό φωτισμού λένε ότι ο οικιακός ηλεκτρικός φωτισμός στο σπίτι θα πρέπει να συνδυάζει τον γενικό και τον τοπικό φωτισμό. Αυτό εγγυάται τη λεγόμενη ζώνη πολλαπλών επιπέδων.

Φωτισμός στο εσωτερικό του διαμερίσματος

Δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την οργάνωση του ηλεκτρικού φωτισμού σε διαμερίσματα, αλλά υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να τηρηθούν στον αυτοσχεδιασμό του εσωτερικού σχεδιασμού.

Καθιστικό (αίθουσα)

Η κύρια πηγή φωτός στην αίθουσα είναι ο κεντρικός φωτισμός, μπορεί να είναι ένας πολυτελής πολυέλαιος ή μια σειρά από προβολείς που ευθυγραμμίζονται γύρω από την περίμετρο του δωματίου. Για τους κλασικούς εσωτερικούς χώρους, η πρώτη επιλογή είναι κατάλληλη, και στη διαρρύθμιση των σύγχρονων διαμερισμάτων, πρέπει πρώτα απ 'όλα να καθοδηγούνται από τις προτιμήσεις και τις υλικές δυνατότητες των ενοικιαστών.

Φωτισμός στο κλασικό σαλόνι

Για το σαλόνι (αίθουσα) με στυλ υψηλής τεχνολογίας, η λάμπα νέον, και τα LED, ακόμη και το ανοιχτόχρωμο πάτωμα, είναι κατάλληλα.

Φωτισμός στο σαλόνι με στιλ υψηλής τεχνολογίας

Το υπνοδωμάτιο

Όπως και σε άλλα σαλόνια, είναι λογικό να χρησιμοποιείτε συνδυασμένο φωτισμό στο υπνοδωμάτιο. Ως βασικό φως, ένας πολυέλαιος και αρκετοί λαμπτήρες δαπέδου είναι κατάλληλοι και προβολείς κατά μήκος της περιμέτρου της οροφής συμπληρώνουν μόνο τη συνολική εικόνα. Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το υπνοδωμάτιό σας με τη βοήθεια τοπικών συσκευών φωτισμού - είναι αρκετά ανέξοδες και το εύρος του σκοπού τους είναι πολύ διαφορετικό.

φωτισμός στο υπνοδωμάτιο

Παιδική

Τις περισσότερες φορές το παιδί ξοδεύει στο δωμάτιό του. Αυτός είναι ο λόγος για τον μεγάλο αριθμό απαιτήσεων για φωτισμό για παιδιά. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε συσκευές φωτισμού κατάλληλη δύναμη και σκιά, μετά από όλα, από τον αρμόδιο προγραμματισμό εξαρτάται η διάθεση και η ψυχολογική υγεία του μωρού. Ιδιαίτερη προσοχή στο δωμάτιο των παιδιών πρέπει να δοθεί σε διακοσμητικό φωτισμό. Κάτω από τη φωτογραφία εμφανίζονται οι επιλογές για παιδιά με ελαφριά ζώνη.

φωτισμός στο φυτώριο

Κουζίνα

Η κουζίνα χαρακτηρίζεται από φωτισμό πολλαπλών επιπέδων. Περιλαμβάνει οπτική διαίρεση του δωματίου σε λειτουργικούς χώρους: τραπεζαρία, χώρο εργασίας και χώρο ανάπαυσης. Στην κουζίνα, είναι απαραίτητο να παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής της φωτεινότητας του φωτός - αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη σκοτεινή ώρα της ημέρας.

Στην κουζίνα, ο επιλεγμένος τύπος φωτισμού μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από άλλα ελαφρά στοιχεία. Ακόμα κι αν το δωμάτιο έχει μόνο κεντρικό φωτισμό, φροντίστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί σε μέρη.

πολυεπίπεδο φωτισμό στην κουζίνα

Αίθουσα εισόδου

Στο διάδρομο και το διάδρομο δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός, οπότε το δωμάτιο χρειάζεται μεγάλο αριθμό ενσωματωμένων λαμπτήρων. Δεν υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για την οργάνωση του φωτός στο διάδρομο, εξαρτάται μόνο από τις προτιμήσεις των κατοίκων.

φωτισμός στο διάδρομο

Μπανιέρα

Στο μπάνιο δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός (χωρίς παράθυρα), λόγω του οποίου ο ρόλος του τεχνητού φωτός αυξάνεται σημαντικά. Για ένα μπάνιο είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείτε τοπικές συσκευές υψηλής ισχύος. Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής, αλλά όχι πολύ φωτεινή. Όταν επιλέγετε φωτιστικά για μπάνιο, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη την αυξημένη υγρασία του δωματίου.

φωτισμός στο μπάνιο

Φωτισμός με ζωνάρισμα στο διαμέρισμα στούντιο

Τις περισσότερες φορές, η χρήση ελαφρών ζωνών χρησιμοποιείται σε στούντιο διαμερίσματα, καθώς υπάρχει έλλειψη χώρου σε τέτοια δωμάτια. Ο διαχωρισμός των διαμερισμάτων σε θεματικές ζώνες σας επιτρέπει να αυξήσετε οπτικά την περιοχή του δωματίου και να δώσετε στο σπίτι μια λογική ολοκλήρωση.

Σε τέτοιες συνθήκες, μπορείτε να πειραματιστείτε με εξοπλισμό φωτισμού - χρησιμοποιήστε τοπικές συσκευές, μεγάλους πολυελαίους, διακοσμητικά στοιχεία.

φωτισμός στο διαμέρισμα στούντιο

Φωτισμός οροφής

Οι σύγχρονες ιδέες σχεδίασης φωτισμού δίνουν ιδιαίτερο ρόλο στον φωτισμό οροφής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιλογή του φωτισμού προκαλεί θετικά συναισθήματα, αλλά για να τοποθετήσετε τους λαμπτήρες που αγοράσατε, για να τους κρύψετε (όταν δημιουργείτε κρυμμένο φωτισμό με τα χέρια σας) δεν είναι πάντα εύκολη. Πριν ξεκινήσετε την εγκατάσταση των κηλίδων, συνιστάται να διακρίνετε τρεις κύριες πηγές φωτός στο εσωτερικό (τοπικές, τοπικές και διακοσμητικές). 

Σε χαμηλά ταβάνια

Εάν το ανώτατο όριο στο διαμέρισμα είναι αρκετά χαμηλό, τότε δεν μπορεί να μιλήσουμε για τεντωμένες ή ακόμα και αναρτημένες δομές. Πολυέλαιοι τύπου κρεμαστού, καθώς και μαζικά φωτιστικά, δεν θα πλησιάσουν. Οι ενσωματωμένοι προβολείς δεν μπορούν να ενσωματωθούν, αλλά μπορείτε να εγκαταστήσετε γενικά τις επιλογές τους. Αρμονικά τοποθετήστε πολυελαίους οροφής επίπεδης μορφής, συστήματα φωτισμού στίβου και πίνακες οδήγησης.

Επιλογή φωτιστικών για χαμηλά ταβάνια

Κλειστό φωτιστικό οροφής

Με τα χέρια σας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κρυμμένο φωτισμό δύο τύπων: χρησιμοποιώντας μια θέση από γυψοσανίδα και με ένα γείσο από διογκωμένο πολυστυρόλιο. Ένας συνδυασμός γυψοσανίδας και τεντωτικής οροφής με κρυφό φωτισμό καλύπτει απόλυτα τα ελάχιστα λάθη που συμβαίνουν όταν η οροφή είναι τοποθετημένη μόνη της.

κρυφό φωτισμό οροφής

Φωτισμός πολλαπλών επιπέδων

Για άνετη διαβίωση, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς επαρκή φωτισμό του δωματίου. Για περισσότερα από δέκα χρόνια, όλοι οι σχεδιαστές είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν στο σύστημα φωτισμού πολλαπλών επιπέδων στα διαμερίσματα. Μια τέτοια ελαφριά ζώνη είναι μια βέλτιστη διαίρεση του χώρου σε διάφορες λειτουργικές ζώνες.

Είναι αποδεκτό να διακρίνουμε τέσσερα βασικά επίπεδα:

  • κορυφή (κηλίδες, απλίκες και πολυέλαιοι).
  • μέσο (λαμπτήρες, φωτιστικά δαπέδου) ·
  • χαμηλότερο (τοπικός φωτισμός).
  • Εσωτερικό (χρησιμοποιείται για την επισήμανση ντουλαπιών και ντουλαπιών).

πολυεπίπεδο φωτισμό

Η χωροθέτηση πολλών επιπέδων δωματίων με τη βοήθεια του φωτός δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες και γνώσεις. Εάν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε δραματικά την εμφάνιση του καθιστικού ή του παιδικού δωματίου. Για να γίνει αυτό, χρειάζεστε λίγη φαντασία και ένα σύνολο από διαφορετικούς λειτουργικούς φωτισμούς. Ένας ικανός συνδυασμός πολυελαίων, κηλίδες στους τοίχους και στο πάτωμα θα φέρει την άνεση και την ηρεμία στο σπίτι σας.

Στο βίντεο: φωτισμό πολλαπλών επιπέδων στο διαμέρισμα.

Διακοσμητικός φωτισμός

Για τον διακοσμητικό φωτισμό είναι η πιο κατάλληλη φθηνή λωρίδα LED. Τα θετικά χαρακτηριστικά αυτού του προϊόντος περιλαμβάνουν ευκολία στη λειτουργία, εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση. Εάν το εσωτερικό του δωματίου είναι κατασκευασμένο σε κλασικό στυλ (με ξύλινα έπιπλα, παστέλ αποχρώσεις τοίχων και τάπητας), τότε τα LED αντικαθίστανται από τοπικούς λαμπτήρες και ειδικά φωτιστικά στοιχεία για διακόσμηση.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του διακοσμητικού φωτισμού είναι η ιδιαιτερότητα της χρήσης του. Χρησιμοποιείται σε περίπτωση ανάγκης για την απόκρυψη των λαμπτήρων και για τη μείωση του φωτισμού.

Διακοσμητικός φωτισμός σε έναν εξειδικευμένο τοίχο

Φωτισμός νέον στο διαμέρισμα

Τέτοιος διακοσμητικός φωτισμός μπορεί να διευθετηθεί με τη χρήση διάφορων συσκευών LED και οδήγησης. Τις περισσότερες φορές εγκαθίστανται σε ψευδοροφή, σε κόγχες από γυψοσανίδες. Συχνά χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι σωλήνες ή κορδόνια που ανάβουν με φως νέον.

φωτισμό νέον στο εσωτερικό

Γυαλί μπλοκ στο εσωτερικό του διαμερίσματος με φωτισμό

Οι γυάλινες πλάκες είναι κοίλοι κύβοι με γυάλινους τοίχους πάχους περίπου ενός εκατοστού. Στους Σοβιετικούς χρόνους, τέτοια διακοσμητικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν συχνά, μπορούσαν να φαίνονται στο εσωτερικό των λουτρών, των νοσοκομείων, των κλιμακοστασίων. Σήμερα, οι γυάλινες πλάκες βελτιώνονται - έχουν διακοσμητικό φωτισμό.

Γυαλί μπλοκ

Φωτισμός δαπέδου

Ο φωτισμός του δαπέδου είναι μια άλλη λύση, με την οποία μπορείτε να δώσετε στο δωμάτιο μια ασυνήθιστη εμφάνιση. Για τον φωτισμό χρησιμοποιούνται διαφορετικές συσκευές, οι προβολείς, η ταινία LED, το duralight του καλωδίου, τα οποία είναι τοποθετημένα σε πλαστικό περίβλημα ή σε γυάλινα δάπεδα.

διακοσμητικό φωτισμό δαπέδου

Σύγχρονες τάσεις φωτισμού

Ο φωτισμός είναι ένας μοναδικός συνδυασμός τεχνικής προόδου και καλλιτεχνικού σχεδιασμού. Όλες οι νέες τάσεις σχεδιασμού έρχονται πρώτα στην ελαφριά χωροθέτηση των χώρων και στη συνέχεια εξαπλώνονται σε ολόκληρο το εσωτερικό. Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σύγχρονου σχεδιασμού είναι η υψηλή λειτουργικότητα, αυτό είναι το λεγόμενο έξυπνο σχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να καλύψει όλες τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του. Αυτή η τάση ονομάζεται εξατομίκευση του φωτισμού.

Εάν μελετήσετε προσεκτικά την εξωτερική εμφάνιση των σύγχρονων λαμπτήρων, γίνεται σαφές ότι έχουν χάσει εντελώς τα σαφώς καθορισμένα όρια τους. Τώρα ιδιαίτερα δημοφιλές στο εσωτερικό σχεδιασμό είναι στρογγυλά, ασύμμετρα, μικρού μεγέθους ενσωματωμένες κηλίδες. Τα συστήματα τροχιάς έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της οροφής, η οποία επίσης έχασε τα όριά της.

Νέες ιδέες φωτισμού στο διαμέρισμα

Νυχτερινό φωτισμό στο διαμέρισμα

Ο νυχτερινός φωτισμός δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εσωτερική διακόσμηση. Ωστόσο, βοηθά στην αποφυγή ατυχημάτων στο σκοτάδι. Ορίστε το φως νυκτός μπορεί να είναι κατά μήκος της περιμέτρου του στρατηγικού κινήματος, ή σε ορισμένα τμήματα του δωματίου. 

Νυχτερινό φωτισμό στο διαμέρισμα

Με αισθητήρα κίνησης

Πρόσφατα, στην κατασκευή εξοχικών κατοικιών, οι αισθητήρες φωτός ή ένας διαφορετικός διακόπτης λυκόφωτος χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο. Ο αισθητήρας φωτός είναι μια συσκευή για τον αυτόματο έλεγχο των πηγών φωτός, ανάλογα με το επίπεδο της φωτεινής ζώνης του περιβάλλοντος χώρου.

Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε λάμπες πυράκτωσης το βράδυ, τότε τους αντικαταστήστε με ασφάλεια με το τελευταίο σύστημα φωτισμού νύχτας. Έτσι, σε ένα μήνα θα εξοικονομήσετε αρκετές χιλιάδες.

φωτισμός με αισθητήρα κίνησης

Ασύρματο φωτισμό

Τι είναι ο ασύρματος φωτισμός; Πρόκειται για ένα ειδικό σχέδιο, ένα ενιαίο πάνελ με φωτεινά στοιχεία που είναι τοποθετημένα προς τα μέσα. Με τη σειρά τους, οι βολβοί είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα ροή. Η λειτουργία τέτοιων πάνελ είναι εντελώς "κινητή", η οποία τους επιτρέπει να τοποθετούνται σε οποιεσδήποτε επιφάνειες και να μην ανησυχείτε για ζημιά στα καλώδια.

Η αρχή της λειτουργίας μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι συγκρίσιμη με τη νυχτερινή ακτινοβολία - όταν μετατοπίζονται οι ενοικιαστές από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αρχίζει ο αυτόματος φωτισμός.

ασύρματο φωτισμό στο διαμέρισμα

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να σημειώσω ότι η οργάνωση του φωτισμού στο διαμέρισμα θα πρέπει να σκεφτεί σε όλους τους τομείς. Οι σύγχρονες τάσεις τείνουν στην ελευθερία, στην απουσία σαφών ορίων φωτεινών πηγών, οι οποίες, με τη σειρά τους, εγγυώνται την άνεση και την υψηλή λειτουργικότητα των χώρων. Μόνο μερικοί ενσωματωμένοι λαμπτήρες μπορούν να αλλάξουν την αντίληψη του χώρου, καθιστώντας τον πιο εκφραστικό και βαθύ.

Πώς να τοποθετήσετε τους λαμπτήρες στην οροφή (2 βίντεο)

Φωτισμός στον εσωτερικό σχεδιασμό (90 φωτογραφίες)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

6 + 2 =