4 pilihan untuk menggabungkan bilik dengan balkoni

4 pilihan untuk menggabungkan bilik dengan balkoni

Reka bentuk yang bergaya mempunyai banyak pilihan, dan dalam banyak kes, anda tidak boleh melakukan tanpa merancang semula premis. Untuk memahami sendiri pilihan mana yang lebih dekat, pertimbangkan reka bentuk bilik dengan balkoni dalam versi yang berbeza.

Penyediaan

Apabila merancang pembangunan semula di sebuah apartmen, anda perlu beralih kepada arkitek profesional untuk mendapatkan bantuan. Ia akan membantu untuk menentukan sempadan dengan betul, supaya tidak menyentuh dinding beban. Sebaik sahaja masalah dengan pembangunan semula diselesaikan, adalah perlu untuk meneruskan pemanasan balkoni, yang digabungkan dengan bilik segi empat.

TV di dinding

Pilihan satu: pephonol

Pemanas "generasi" baru, diperbuat daripada aluminium foil dan berbuih polietilena. Penofol bukan sahaja merupakan cara terbaik untuk penebat haba, tetapi juga hidro dan kalis bunyi yang sangat baik. Penofol dihasilkan dalam gulung, ketebalan - 3-10 mm. Kelebihan utamanya ialah menjimatkan ruang. Scotch aluminium digunakan untuk merekatkan kepingan bersama.

penebat balkoni

Pilihan dua: busa polistirena

Ini jenis penebat digunakan dalam pembinaan untuk masa yang sangat lama. Ia masih popular, terutamanya kerana harga yang rendah. Polyfoam dihasilkan dalam selimut tebal 2-9 cm. Prinsip kerja adalah seperti berikut: kepingan buih diletakkan di antara ketinggalan, slot dibekukan, maka lapisan penamat digunakan.

penebat balkoni

Pilihan tiga: penoplex

Buih polistirena buas mempunyai sifat penebat haba. Di antara kelebihan utamanya ialah kebolehtelapan wap yang rendah, ketidakmampuan kimia, kemudahan dan kemudahan yang digunakan. Ia bernilai bahan ini lebih mahal daripada yang lain dan dihasilkan dalam kepingan 2-5 cm tebal.

penebat balkoni

Pilihan empat: bulu mineral

Bahan poros ini diperolehi daripada gentian kaca, selepas mencairkan, melukis, menyejukkan dan menghancurkannya. Bulu kapas mineral tidak takut kelembapan dan terus panas. Kelemahan utama bahan ini ditunjukkan semasa pemasangan - wadah adalah waxed. Tetapi tidak seperti pemanas lain, ia dapat menembusi sebarang jurang.

meja dan sofa

Merancang semula bilik dengan loggia tertutup

Gabungan bilik segi empat dengan loggia tertutup adalah penyelesaian optimum bagi keluarga besar. Meter tambahan boleh digunakan untuk bilik permainan, kajian atau studio mini. Gudang atau pantri di balkoni tidak lagi relevan. Pereka bentuk menawarkan penyelesaian yang lebih berfungsi. Sebagai contoh, letakkan taman musim sejuk tambahan atau gim kecil. Gaya bilik boleh jadi apa-apa.

lukisan di dinding

Cara menggabungkan bilik di rumah panel:

  • merosakkan hanya balkoni balkoni;
  • pembongkaran bingkai dan dinding.

Selalunya di rumah panel hanya bingkai dibongkar, dan pembina menghiasi bilah bata yang tinggal di bawah bar counter, partition dengan rak atau melengkapkan akuarium di langkan. Dia bukan sahaja membahagikan premis itu menjadi kawasan fungsional, tetapi juga menghiburkan tuan rumah dan tetamu.

kerusi merah

Sekiranya bilik di dalam rumah sangat kecil, maka anda boleh meningkatkan kawasannya dengan sepenuhnya membongkar dinding bersebelahan. Di tapak partition, mungkin membuat reka bentuk dari papan gypsum, sebagai contoh, rak dekoratif. Di dalam ceruk tersembunyi, anda boleh meletakkan cermin dan lampu latar untuk memindahkan dinding secara visual.

Nuansa

Apabila menggabungkan bilik tidur dengan loggia, perlu mengambil kira bahawa:

  • Tingkap dua-glazur mestilah sekurang-kurangnya 3 ruang (tingkap berkualiti tinggi menyediakan penahan haba yang baik, penebat bunyi);
  • pembongkaran dinding dilakukan hanya selepas analisis pembinaan;
  • ia adalah wajar untuk melindungi dinding dari luar dengan kepingan busa.

sofa dan kerusi

Hiasan

Tidak cukup untuk menyatukan dua ruang, anda masih perlu memikirkan reka bentuk ruang tamu dengan loggia di rumah panel. Bentuk segi empat segi bilik tidak mudah untuk dipadankan. Apabila lebarnya tidak melebihi 2.5 meter, dan panjangnya lebih dari 5, tumpang tindih dengan balkoni akan mengakibatkan kesilapan seni bina serius. Dalam bilik yang panjang tetapi sempit, seseorang tidak akan berasa selesa. Ketinggian cermin di dinding akan membantu untuk membetulkan keadaan. Ia perlu untuk melampirkan dua kanvas pada dinding selari, tetapi tidak terhadap satu sama lain. Semakin cermin, semakin lama ruangan itu akan muncul. Dan bahawa tetamu tidak sengaja merosakkannya, anda perlu memasang pasu bunga atau perabot luar.

sofa dan bantal

Varian lain dalam perancangan semula

Gabungan balkoni dengan dua bilik, contohnya dengan ruang tamu dan dapur, adalah penyelesaian yang menarik. Dalam kes ini, akan ada tempat untuk ruang makan. Gabungan balkoni dengan bilik-bilik lain adalah berfungsi dan mudah, kerana ia mungkin bergerak dari satu bilik ke bilik lain.

Anda boleh membuat balkoni Perancis. Ia bukan sahaja membantu meningkatkan ruang bilik tidur, ruang tamu, tetapi juga menambah cahaya semulajadi. Bingkai tingkap dari lantai ke siling secara visual meningkatkan siling, jadi kaedah ini berfungsi di sebuah apartmen dengan siling rendah.

lukisan di dinding

Untuk meningkatkan kesan ketinggian, ia adalah perlu untuk menarik cahaya filem berkilat atau bayangan gelap, supaya tingkap terpancar sepenuhnya di dalamnya. Mana-mana unsur yang mampu mencerminkan, apabila berada dengan betul, akan mewujudkan keselesaan dan keselesaan di sebuah apartmen kecil.

Pembangunan semula bukan satu-satunya cara yang anda boleh mengubah pandangan umum bilik segi empat dengan balkoni. Aksesori yang dipilih dengan tepat dan gabungan bahan penamat (kertas dinding, plaster hiasan) juga boleh mengubah bilik.

Bahan penamat

Untuk menghiasi bilik segi empat yang disambungkan ke loggia, anda boleh menggunakan bahan yang berbeza.

  • Di atas lantai balkoni sebelum ini yang terlindung, anda boleh meletakkan jubin. Ia akan berfungsi sebagai insurans dalam musim sejuk dan untuk tempoh pemanasan pemanasan. Di dalam bilik, penutup lantai boleh menjadi lamina atau linoleum. Tetapi anda juga boleh menggunakan jubin lantai. Pertama, ia boleh smontirvoat bawah pemanasan lantai, dan kedua, salutan adalah sesuai untuk kawasan yang mempunyai trafik yang tinggi.

curbstone dan kerusi berlengan

  • Wallpaper foto generasi baru akan membantu mengatasi tugas mengubah persepsi ruang tamu segi empat tepat di rumah panel. Pilih kanvas dengan gambar angka tiga dimensi, gambar panorama atau perspektif. Dinding yang dipilih dengan tepat bukan sahaja akan membahagi-bahagikan dinding secara visual, tetapi juga menjadi kemuncak dari keseluruhan apartmen. Para tetamu akan menghargai pendekatan yang tidak standard dalam reka bentuk bilik.

sofa putih

  • Kertas dinding cair. Mereka boleh digunakan di mana-mana bilik. Mereka mudah untuk digunakan, bukan toksik, tidak menyebabkan alahan, jika perendaman tidak melepaskan dinding. Mereka mempunyai kebolehtelapan udara yang baik, sambil menjaga udara dalam rumah. Oleh itu, mereka boleh digunakan secara selamat dalam loggias.

katil dan lampu

Reka bentuk warna

Untuk visual meningkatkan ruang, anda harus menggunakan warna hangat dalam reka bentuk dalaman. Laluan dari bilik ke loggia tidak boleh dihalang atau berantakan. Susunan barangan dalaman yang betul akan membantu menyelesaikan masalah ini. Kabinet yang besar dan perabot kerusi berlapis hendaklah lebih jauh dari lorong. Apabila membangunkan reka bentuk, anda perlu membuat pusat komposisi dengan TV. Di dalam bilik segi empat, semua keping perabot harus terletak berhampiran salah satu dinding.

sofa dan almari pakaian

Kesimpulannya

Ia adalah mungkin untuk menarik bilik di rumah dengan indah dan selesa untuk apa-apa amaun. Prinsip utama apa-apa pembaikan adalah keperluan untuk mematuhi gaya tunggal, maka seluruh ruangan akan kelihatan harmonis. Pembaikan moden tidak akan begitu sukar, jika pelaksanaannya akan terlibat dalam profesional pembinaan.

Bagaimana untuk menggabungkan bilik dan loggia dengan indah (3 video)

Bagaimanakah bilik gabungan kelihatan seperti balkoni (41 gambar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

81 − = 80