Dapur 12 kuasa dua: pilihan gaya dan bentuk

Dapur 12 kuasa dua: pilihan gaya dan bentuk

Membangunkan reka bentuk dapur sebanyak 12 persegi M adalah lebih mudah daripada bermain dengan pilihan yang lebih rendah, kerana pereka mempunyai lebih banyak ruang untuk kreativiti. Kemudahan dalam kes ini juga terletak pada hakikat bahawa dapur dengan kawasan sedemikian didapati kebanyakannya hanya di rumah baru, di mana syarat-syarat tertentu yang diperlukan untuk dapur moden disediakan terlebih dahulu.

Mempunyai dapur 12 persegi. m.

Di kawasan dapur 12 sq.m. anda boleh meletakkan tempat kerja dan makan dengan selamat dengan meja, kerusi dan sofa. Di ruang makan, anda juga boleh memasang TV yang besar. Satu-satunya perkara yang tidak boleh dipukul sepenuhnya di dapur adalah 12 sq.m. - susunan kawasan kerja ini dalam bentuk sebuah pulau di tengah-tengah bilik. Walau bagaimanapun, sesetengah pereka percaya bahawa pulau itu boleh dipasang di dapur dengan kawasan sedemikian, jika bilik itu mempunyai bentuk persegi. Dalam kes ini, menurut idea pereka ini, pulau ini juga boleh digunakan sebagai ruang makan.

kerusi kuning

Selain bentuk sudut, bilik itu adalah 12 sq.m. Anda boleh mencampurkan set dapur yang luas di sepanjang satu dinding (satu baris atau susun atur linear) atau bertentangan antara satu sama lain (dua baris atau sistem selari), dari lantai ke siling. Ruang makan tidak diperlukan dalam kes di mana keluarga lebih suka makan di ruang tamu.

Kawasan dapur sebanyak 12 sq.m. ia biasanya tidak perlu digabungkan dengan balkoni, kerana bilik saiz ini mempunyai kuadrature yang cukup besar. Sambungan ke balkoni juga tidak dianjurkan, memandangkan fakta ini melibatkan kos berlebihan dan pita merah yang dikaitkan dengan perancangan semula.

bantal ungu

Dapur segi empat

Bentuk segi empat tepat, mungkin, paling mudah untuk susunan dapur. Reka bentuk dalaman masa depannya harus memasukkan semua butiran mengenai fungsi dapur. Pengezonan dan pedalaman bergantung pada apa yang ingin dilihat oleh keluarga tertentu di dapur mereka.

Set dapur boleh diletakkan sebagai standard "G". Bilangan bahagian set dapur dipengaruhi oleh bilangan ahli keluarga, kehadiran haiwan peliharaan dan jumlah perkakas yang pelbagai.

dapur merah

Di hadapan kanak-kanak, ruang makan perlu disesuaikan untuk kemudahan mereka. Pedalaman dalam kes ini akan melengkapkan kerusi tinggi, mainan, pinggan mangkuk untuk kanak-kanak dan bibir.

Di sudut bebas bilik, anda boleh mengatur ruang makan dengan sofa dan kerusi. Anda boleh meletakkan sofa di satu sisi, dan kerusi - di sebelah yang lain. Kelebihan sudut dapur atau sofa akan menjadi kehadiran niche dari bawah, di mana anda boleh menyimpan sesuatu. Sekiranya pangsapuri itu tidak mempunyai bilik tetamu, varian pembukaan perabot ini bukan sahaja akan menghiasi pedalaman, tetapi juga akan menjadi surga untuk tetamu bermalam dari tetamu yang berbeza yang tidak sesuai di ruang tamu.

Hiburan di ruang makan tetamu dan pemilik pangsapuri akan membantu menyediakan TV, konsol permainan, akuarium, sangkar dengan burung atau hamster dan sejenisnya. TV tambahan akan membolehkan semua ahli keluarga menontonnya bukan sahaja di ruang tamu.

meja bulat dan kerusi

Bentuk persegi dapur adalah 12 sq.m. Ia juga mudah untuk membangunkan reka bentuknya. Idea untuk dimasukkan ke dalam projek seperti bilik:

  • Set dapur boleh diletakkan dengan huruf "P", dan ruang makan di tengah-tengah.
  • Kandil utama boleh diletakkan di tengah, jatuh secara langsung di atas meja. Sofa boleh diletakkan di tingkap. Dalam kes ini, adalah wajar untuk menggantung langsir dipendekkan atau menggantikannya dengan tirai.
  • Di ruang makan anda boleh meletakkan permaidani bulat kecil atau persegi, sepadan dengan skema warna dapur.

cermin di dinding

Dapur tambahan yang panjang

Untuk dapur yang panjang, sukar untuk menghasilkan reka bentuk yang secara visual memperluas ruang dalamannya dan mengisi bilik dengan cahaya. Walau bagaimanapun, terdapat pilihan win-win yang meningkatkan reka bentuk dapur seperti:

  • Pencahayaan di dalam bilik itu sepatutnya berada di mana-mana sahaja - beberapa candelier bertudung berturut-turut, pencahayaan kawasan kerja, kabinet dan niche;
  • Kabinet atas adalah lebih baik untuk tidak menggunakan, ia adalah wajar untuk menggantung di dataran bebas dinding gambar, TV, rak terbuka dan niche;
  • Gunakan warna cahaya dengan aksen yang terang tanpa penyalahgunaan (jangan sembur warna dan sebarang jalur gelap di paras mata dan di atas, serta di bawah siling);
  • Adalah disyorkan untuk membuat apron cermin mozek, gelas dan bahan-bahan lain secara visual mendalamkan bilik;
  • jubin dan parket disukai dibentangkan secara menyerong, yang juga mengembang ruang;
  • anda boleh menghiasi pedalaman dalam gaya minimalis, Untuk membebaskan lebih banyak ruang dan tinggalkan yang paling diperlukan dalam bentuk yang paling mudah.

dapur dan pengekstrak

Malah, untuk mengembangkan bilik itu hanya dapat bersatu dengan ruang tamu.

Dapur dengan tingkap bay

Pemadam adalah sebahagian dari bilik yang memproyeksikan di luar dinding luar (paling kerap pembukaan tingkap). Perkampungan sangat sedikit boleh membanggakan tetingkap bay di dapur. Dapur dengan tingkap bay boleh menjadi sangat menarik dengan menggunakan teknik reka bentuk yang berjaya. Pembukaan dengan tingkap bay tidak boleh dibuat perabot, kerana ini akan mengurangkan pencahayaan di dalam bilik.

Reka bentuk bilik dapur dengan tingkap bay boleh dengan mudah dipukul dengan bantuan tirai asal atau langsir roll. Di zon bebas berhampiran tingkap yang dibentuk oleh tingkap bay dibenarkan untuk menempatkan ruang makan dan menikmati panorama semasa makan. Di bahagian yang diduduki oleh tingkap bay, adalah mungkin untuk melengkapkan kawasan permainan untuk kanak-kanak. Pada pembukaan yang dibentuk oleh tingkap bay, ada kemungkinan untuk menubuhkan kaunter bar.

tirai merah jambu

Wilayah dengan tingkap bay boleh dilengkapi dengan perabot lembut untuk mengait, sulaman dan aktiviti serupa di tingkap, di mana siang hari yang baik. Di dekat tingkap bay, dinasihatkan supaya tidak memasang perabot kabinet yang rumit. Tingkap dengan tingkap bay juga boleh dihiasi dengan tingkap kaca berwarna dengan gambar yang akan bermain di bawah sinar matahari dalam pelbagai warna.

Gaya untuk dapur 12 sq.m.

Untuk ruang dapur 12 meter persegi, apa-apa gaya hiasan dalaman, termasuk klasik, barok, negara, retro, etno, provinsi Perancis, shebi-chic, loteng, berteknologi tinggi, supermatisme, kontemporari, minimalis dan yang lain akan lakukan. Apabila memilih gaya, anda perlu memberi tumpuan kepada rasa dan dompet anda untuk mengatasi projek itu. Sebagai contoh, klasik yang megah memerlukan pelaburan yang besar berbanding dengan gaya negara demokratik. Mencampurkan gaya adalah dibenarkan sehingga tidak menyeberangi garis rasa tidak enak. Gaya dapur harus digabungkan dengan ruang tamu dan ruang tamu yang lain.

dapur ringan

Baroque

Interior dalam gaya barok Adakah perwujudan kemewahan dan kekayaan. Bilik dapur yang cerah, elegan dan elegan dalam gaya ini akan memenuhi rasa estetika yang paling megah. Masakan barokal dilakukan dalam semangat tempoh yang sama dan lebih sesuai dengan generasi dewasa. Gaya ini terdapat dalam perabot dari bahan semula jadi (kayu, marmar) dengan unsur-unsur tangan, cetakan stuko, plaster hiasan dan candelier kristal besar. Unsur-unsur moden, seperti tudung, dilekatkan di bawah butiran alat dengar. Walau bagaimanapun, di kawasan seluas 12 meter persegi agak sukar untuk memasuki gaya barok istana bergaya, yang memerlukan banyak ruang. Untuk melakukan ini, anda perlu menggabungkan dapur dengan ruang tamu.

candelier di atas meja

Retro

Dapur di retro gaya akan mengejutkan tetamu dengan yang luar biasa. Di Rusia, gaya ini tidak begitu biasa, kerana sebahagian besar penduduk tidak banyak menghormati dan kagum pada zaman dahulu, seperti di negara-negara Barat, di mana vintaj dinilai sangat tinggi. Kemungkinan besar, fesyen retro akan datang ke Rusia kemudian, tetapi pada masa kini mungkin dicap sebagai pemain asli, mengumpulkan nenek moyang dan samovar di dapur mereka. Satu-satunya keadaan - untuk gaya yang bergaya seperti bilik yang anda perlukan pemulihan lengkap antik atau penuaan buatan yang agak baru. Hiaskan bahagian dalam ruang makan boleh dilengkapkan serbet, bantal bantalan tangan dan segala macam perhiasan lama.

dapur retro

Chebby Chic

Chebby Chic Ia adalah gaya retro yang elegan dalam warna cahaya dan dengan pesona yang wujud dalam orang bangsawan. Bahagian pedalaman adalah stucco, penyaduran, bunga kecil, warna pastel monofonik. Nama gaya diterjemahkan sebagai "bergaya lusuh". Bagaimanapun, kini tidak perlu membeli set dapur vintaj untuk menyesuaikan gaya ini. Anda boleh membeli set cahaya baru, bergaya pada zaman dahulu, atau menghiasi sendiri.

meja dan kerusi

Negara

Gaya Negara menganggap semangat kampung dan perkara-perkara mudah. Gaya ini boleh dihiasi dengan gaya Barat dan perkara asal Amerika (negara asal) atau mengalahkan pilihan luar bandar tempatan. Kayu memotong segala-galanya dari dapur yang ditetapkan ke bingkai di dinding akan disediakan. Sakit dan palu di dinding, serta gandum gandum dan rai, juga akan sesuai secara organik ke dapur dalam gaya negara.

kabinet dapur putih

Ethno

Gaya etno Juga lebih popular di barat daripada di Rusia. Ia mempunyai banyak persamaan dengan gaya negara. Walau bagaimanapun, gaya etno tidak terhad kepada rangka subjek luar bandar, ia melampaui sempadan negara tertentu dan boleh dilaksanakan berdasarkan budaya dari mana-mana negara (kedua-dua barat dan timur). Sebagai contoh, masakan gaya Jepun sangat biasa. Semua orang boleh memikirkan bagaimana untuk menonjolkan dapur mereka, feng shui atau dengan cara lain.

dapur coklat

Loteng

Loteng di dapur Adakah gaya perindustrian (kilang) dengan dinding bata yang telanjang, melekatkan rasuk dan perkara besi kasar. Anda boleh mengalahkan apa-apa objek dapur seperti mesin dari mesin dan sejenisnya sebagai sokongan untuk meja, sebagai contoh. Ini adalah gaya kreatif, bebas daripada mana-mana orang kerangka, yang memerlukan bilik yang luas (memerlukan penyatuan dapur dengan ruang tamu).

kerusi oren

Kontemporari

Kontemporari - gaya lebih sesuai untuk studio dapur dengan kuadrat yang besar, kerana memerlukan banyak ruang (menyertai ruang tamu tidak dapat dielakkan). Ia dibezakan dengan campuran gaya yang berbeza dan pengekstrakan mereka yang terbaik dan paling mudah. Skala warna gaya ini adalah pastel, perabot modern, semua teknologi terbina dalam, kandungannya tidak enak dan berfungsi, butiran tambahan adalah minimum.

dapur biru

Suprematisme

Suprematisme Adalah gaya moden berdasarkan hasil karya artis avant-garde Rusia Kazimir Malevich yang terkenal di dunia. Berikut adalah kes apabila warga Rusia harus bangga dengan akar gaya dan menyokongnya dalam setiap cara yang mungkin di pedalaman mereka. Walau bagaimanapun, gaya ini adalah sama seperti kerja-kerja Malevich, jadi tidak semua orang boleh memahami dan menerimanya. Selain itu, dari kehidupan dalam bentuk geometri kompleks dan tajam, anda dapat dengan cepat menjadi letih. Pedalaman supermatisme membawa kepada minimalisme: skala warna abu-abu, hitam, putih, merah; sekatan, dinding dan perabot harus kecil, terdapat banyak ruang (perlu meruntuhkan dinding antara dapur dan ruang tamu). Latar belakang dapur dalam gaya ini harus putih tulen dengan aksen cerah atau satu lagi senarai warna Malevich kegemaran.

supermatisme di dapur

Kesimpulannya

Mana-mana gaya dan projek pemilik rumah telah dipilih, adalah penting untuk memasukkan imaginasi maksimum dan berani untuk menakluk ketinggian reka bentuk dapur baru. Pada masa yang sama, seseorang tidak boleh berhenti pada yang dicapai dan sempurna reka bentuk dapur 12 sq.m. pada setiap pembaikan utama, manfaat kawasannya membolehkan anda menyedari banyak idea.

Dapur dalaman 12 m persegi M. m. (3 video)

Pilihan reka bentuk dapur 12 persegi. m. (43 foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

81 − = 72