Tirai gulung untuk tingkap plastik: pemilihan dan pemasangan

Tirai gulung untuk tingkap plastik: pemilihan dan pemasangan

Hari ini, tingkap plastik sangat popular. Khususnya untuk mereka tirai jenis yang berasingan dikembangkan. Roller, roller atau roll curtains untuk tingkap plastik tetap berasingan untuk setiap unit berlapis dua. Ini mengekalkan autonomi risalah. Apabila mengangkat, kanvas sepenuhnya ditarik balik ke dalam bakul atas. Tingkap berlapis dua diinsuranskan terhadap kerosakan.

Kelebihan

  • Kualiti utama tirai adalah serba boleh. Mereka hebat untuk dapur, ruang tamu dan tingkap bilik tidur. Mereka sering digunakan di kafe dan pejabat. Dengan pilihan warna dan reka bentuk, tidak ada masalah: bergaya dan ringkas, monokrom dan berwarna-warni, cerah dan ketat. Di dapur, anda boleh menggabungkan langsir roll dengan kain konvensional.
  • Dengan pemilihan langsir dalam saiz, tidak ada masalah juga. Anda boleh memesan produk untuk balkoni, tingkap di bilik mandi atau di dapur.
  • Tirai roller tahan terhadap pembakaran. Apabila kanvas diturunkan, separuh kegelapan terbentuk di dalam bilik, dan apabila ia naik, cahaya memasuki bilik. Pasaran menawarkan penyelesaian dengan mekanisme manual dan automatik.
  • Anda tidak perlu membersihkan kanvas. Apabila tirai roller menjadi kotor, lap dengan kain lembap.
  • Tirai roller cepat dipasang walaupun tanpa penggerudian bingkai.

tingkap di dapur

Bagaimana untuk memilih langsir?

Langkah pertama adalah untuk mengukur saiz bahagian telus tetingkap dapur dalam milimeter. Kepada nilai yang diperolehi ditambah ketinggian 30 mm dan ketinggian 120 mm. Tentukan lokasi kawalan (biasanya ia dipasang pada sisi engsel). Langkah terakhir ialah memilih tirai roller yang akan sesuai dengan reka bentuk dapur.

Jenis

Tirai roller dihasilkan dalam minikasset dan dengan sistem MINI. Pertimbangkan setiap spesies secara berasingan.

roll-blinds di balkoni

MINI

Tirai roll yang dipanggil untuk tingkap di dapur pada aci padat. Oleh kerana dimensi padat mereka, mereka boleh dipasang pada tingkap sash tanpa penggerudian. Untuk mengelakkan kekejangan tisu, jalur logam dipasang pada dua magnet menggunakan pita foamed. Blok tirai seperti tetingkap di dapur murah. Dengan berbuat demikian, mereka melakukan fungsi yang hiasan dan mengaburkan. Walaupun bilik menembusi cahaya melalui retakan pada sisi bahagian telus tingkap.

langsir oren

Ini adalah pilihan yang paling popular dan sering dijumpai untuk langsir untuk tingkap. Di dalamnya, kain itu dilukai pada batang yang dilekatkan oleh kurungan atau skru ke profilnya. Aci sentiasa terbuka. Barisan pancing khas berbentuk U tidak membenarkan kanvas bergerak dari tingkap. Pasaran menawarkan pelbagai warna dan reka bentuk untuk langsir seperti tingkap plastik.

Penting! Seksyen roll-blind yang tidak tetap perlu dilihat ke bawah.

Pemasangan

Skru sendiri menoreh

Untuk memasang tirai roller pada tingkap, anda perlu membuat dua lubang dengan skru. Masukkan pendakap ke dalam paip dengan gear. Tekan sedikit. Harus ada semacam klik. Hanya selepas ini, anda perlu mengikat penutup kerusi.

Penting! Apabila memasang pada kurungan logam, anda mesti pra-membengkok kelopak.

pemasangan langsir

Pita pelekat

Pemasangan mengambil masa beberapa minit. Gulungan itu digulung di atas gulung, ia dimasukkan ke dalam kurungan. Keluasan bidang profil tingkap plastik, yang akan dilampirkan pada produk. Scotch dipanaskan oleh pengering rambut, dan kemudian padat mematuhi permukaan tingkap. Kurungan dengan pita pelekat dipasang pada siling atau bingkai. Pada flaps terbuka, pengancing digunakan dalam bentuk cangkuk berbentuk L, yang dipasang pada pinggir bingkai dan tidak merosakkan plastik.

Penting! Mekanisme roll dilampirkan pada cangkuk, dan panduan kepada pita.

Sistem MINI

Kaset tirai

Langsir tersebut untuk tingkap dipasang ke dalam kornet dalam bentuk kaset padat. Langsir semacam itu digunakan pada kepingan plastik, aluminium dan tingkap kayu.  Hari ini, penyelesaian dari kotak aluminium dan sistem panduan sangat popular. Pada panduan terdapat jalur potongan dua sisi, dengan mana ia dipasang pada bingkai tingkap.

sistem kaset

Roll-blinds untuk dapur dikendalikan oleh satu rantaian. Mereka mengangkat, menurunkan dan memperbaiki bilah pada ketinggian yang betul. Rantai kerosakan dilindungi oleh kunci yang dipasang pada bingkai. Dia menyimpannya dari kendur ketika membuka tingkap tetingkap dapur.

Untuk pemasangan pemasangan yang betul, anda perlu tetingkap yang dihasilkan dengan cekap. Pengukuran dilakukan dengan ketepatan 1 mm. Setiap set termasuk arahan pemasangan terperinci.

pemasangan langsir

"Bawah" dan "Zebra"

Terdapat dua jenis subsistem. "Bawah" adalah sistem kaset yang boleh dipasang dari atas, dari bawah atau dari dua reka bentuk pada satu tetingkap. Sistem ini membolehkan anda menyesuaikan tahap pencahayaan. Secara asasnya, fabrik kepadatan yang berbeza digunakan.

Tirai gulung untuk tingkap plastik: pemilihan dan pemasangan

"Zebra" - ini padat, di mana jalur kain lut dan padat bergilir. Akibatnya, tahap penghantaran cahaya berbeza-beza. Lukisan sedemikian sering digunakan di bilik atau bilik tidur kanak-kanak.

Tirai gulung untuk tingkap plastik: pemilihan dan pemasangan

Penghantaran cahaya

Dalam kriteria ini, langsir dibahagikan kepada konfigurasi seperti:

  • Langsir telus dalam kombinasi dengan langsir digunakan terutamanya untuk hiasan bilik.
  • Dimaut (tembus) kanvas tidak membiarkan banyak cahaya berlalu. Ia digunakan pada tingkap yang menghadap ke selatan, sebelah timur. Mereka digantung di pejabat, oren dan taman musim sejuk.
  • Pemadaman kain diperbuat daripada kain yang dilipat di beberapa lapisan. Mereka menolak sehingga 90% cahaya. Ia digunakan untuk menghiasi bilik kanak-kanak, bilik tidur, studio foto, studio filem, balkoni dan loteng.

meja dan kerusi

Kelemahan

Tirai roller moden sangat bagus untuk hiasan dapur. Mereka adalah estetik dan ekologi. Cepat dipasang. Rungutan yang menyebabkan mekanisme penggulungan mekanikal sebahagian besarnya bergantung kepada pengeluar.

Cara memilih langsir pada tingkap plastik (2 video)

Pilihan reka bentuk roll-tirai untuk tingkap plastik (40 pics)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 1 = 5