Опции за дизайн на детската стая: стил и цветова схема

Един възрастен не се нуждае от много пространство за сън и работа, което не може да се каже за деца. Вече на етапа на разпределение на стаите за деца е необходимо да изберете най-леката и просторна стая. Кои тапети в интериора на детската стая ще изглеждат органично, как правилно да се организира пространството и какви идеи да се вземат като основа? Тези въпроси трябва да бъдат зададени на етапа на планиране. Варианти на интериора на детските стаи са доста различни, но за да изберете нещо конкретно, е необходимо да се вземе предвид възрастта и полът на детето.

Варианти на интериора на детските стаи

Зониране и разполагане на помещения

Ако детето е в съзнание, като избере вътрешността на стаята, е необходимо да се вземат под внимание неговите предпочитания. Основното нещо, което трябва да се вземе предвид, е любимите и неженени цветове на детето. Доказано е, че тези или тези нюанси могат да имат сериозно психическо въздействие върху човек. Интериорът на детската спалня трябва да бъде направен в тихи нюанси, за предпочитане синьо и светлозелено.

Освен мястото за спане и почивка детската стая трябва да включва следните области:

 • Ъгъл за креативност и хобита. За детето е много важно, когато родителите подкрепят хобитата си. За скулптуриране или изготвяне на достатъчно малка маса, за да я инсталирате по-добре на слънчевата страна. Геймърите и бъдещите програмисти трябва само да си купят голяма маса, която може да бъде използвана в домашната работа. Необичайният дизайн на детската стая ще допринесе за развитието на творческото мислене.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Място за обучение. За да се гарантира, че домашната работа не засенчва живота на детето, трябва да направите работната област ергономична и достъпна. Голямо работно бюро, табла за бележки и удобни държачи на молив ще направят ежедневните уроци приятни и очарователни. Като обзаведете детска стая за момиче, не затрупвайте десктопа с всички видове джаджи и играчки.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Зона за комуникация с приятели. Комуникацията с връстници е много важна за децата. Детето не трябва да се срамува от стаята си, така че възрастта и вкусовете му трябва да се вземат предвид при проектирането му. Гостите трябва да е компактен диван или кресла, табуретки - така че детето се чувства "магистър", дори и да има тесен детска стая, например, на тавана.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Място, което да се грижиш за себе си. Много е важно детето да има място, където да може спокойно да вдигне дрехите си и да постави косата си. За това винаги трябва да има голямо огледало в стаята. Ако стаята е дълга и тясна, идеалното решение е шкаф с огледална врата. Вътрешността на детската стая за момиче може да включва компактна тоалетка.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Спортен ъгъл. Ако детето отива в чаши и секции, то не претрупвайте помещението с масивна спортна екипировка. За поддържане на физическото здраве ще бъде достатъчно шведска стена (класическа). Можете също да инсталирате малка хоризонтална лента.

Варианти на интериора на детските стаи

Създаване на дизайн на интериора на детската стая, трябва да отделите една зона от друга. За да направите това, използвайте различни нюанси. Все пак не трябва да се ангажираме твърде много, модерният интериор включва от 3 до 5 основни цвята и техните различни варианти. Друг начин за разграничаване на пространството са модните подиуми. Тази техника се използва най-добре, ако стаята е голяма. Подиумите заемат много място, но споделят пространство в зоните.

Дизайнът на детската стая в модерен стил с бебешка кошара включва разделянето на помещението на зони с мебели: двустранни библиотеки или рафтове.

Варианти на интериора на детските стаи

Стил и цветово решение

Проектирането на класическа детска стая е мъдро решение. Въпреки това, мнението, че само приглушените или много ярки тонове трябва да се използват при проектирането на детска стая, е погрешно. Най-добрият вариант е да съчетаете запазени и наситени цветове. Има някои характеристики на дизайна на детската стая, които трябва да се вземат предвид при избора на цвят. Често в такива стаи правят ярки мебели и тъмни стени. Изпълняван на този принцип, детският интериор не се оправдава и изглежда незаинтересован.

Варианти на интериора на детските стаи

Когато планирате как да направите стени, трябва да обърнете внимание на безопасността на материалите. По-добре е да се даде предпочитание на хартия тапети или бои с минимално количество на химията.

За да излезете с проект за детска стая, струва си да се запознаете със съвместимостта на цветовете. Най-изгодно решение е задържаният цветен ритъм. В стаята трябва да присъстват светли и умерени тонове. За зоната на мечтите ще се поберат дълбоки и задържани тонове, а детската зала за игри трябва да е ярка - тя може да има оранжев, червен, син цвят. Тези препоръки са основни.

Варианти на интериора на детските стаи

Вариантите на дизайна на детските стаи са много разнообразни. Те са стандартни или оригинални. Например, стилът във вътрешността на детето може да бъде объркан. Ако за родител тапет или мебели с малък шаблон изглежда претенциозен, а след това за детето е най-добрият вариант. За развитието на паметта и вниманието е важно изобилието от малки и интересни подробности. Проектът на класическа детска градина се осъществява при отчитане на това условие.

Варианти на интериора на детските стаи

Преди всичко е необходимо да се внимава не за външния вид на мебелите, а за тяхната функционалност и безопасност. Много идеи са ирационални от тази гледна точка. Ако стаята е предназначена за дете от 2 до 7 години, всички ъгли и изпъкнали части трябва да бъдат закръглени (класически стил). Най-добрият материал за детските мебели е дървото. За тапицерия и килими са подходящи естествени тъкани и вълна.

Интериорът на стаята за бебешки детски е интересен - тук всички нюанси са от мляко до мек кремав цвят.

Варианти на интериора на детските стаи

Когато избирате стила на детската стая, трябва да избягвате следните трикове:

 • Дизайн на артистичен дизайн. Многопластови тавани, гипсокартонени прегради, масивни колони - всичко това ненужно претоварва интериора на детската стая. Колкото по-просторна е стаята, толкова повече пространство за игри и развитие. За да се организира стая с детско креватче, се допуска само малък екран под формата на завеса.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Скъпи дизайнерски мебели. Любящите родители не съжаляват нищо за детето си, включително пари за ремонт. Но растящото дете - унищожител, защото, за да купуват скъпи дизайнерски тапети и антични мебели в безсмисленото на детска градина, в такива случаи, те имат кратък живот. Подготовката на малка детска стая за момиче трябва все още да предполага използването на декоративни елементи.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Ремонт "за растеж". Дете, особено новородено, расте бързо и изисква много разходи. Ето защо много родители искат да спестят пари за ремонт и да купят легло или работна маса за растеж. Често предметите изглеждат неподходящи в интериора и са неудобни за детето. Но най-лошото е, че мебелите, които не съвпадат с възрастта, могат да навредят на развитието и здравето на децата.

Варианти на интериора на детските стаи

Основното нещо е да дадете на детето избор, въплъщавайки неговите идеи. По-добре е да изберете 3-4 опции, които ви подхождат по отношение на сигурността и ценовия диапазон, и да им предложите да изберат дете. Този подход ще го научи на отговорността.

Стая за малка принцеса

Дизайнът на детската стая за момичето се отличава с наличието на "нежни" нюанси. Ако има желание да поглезите малката принцеса, струва си да се занимавате с романтичен интериор. За него не се използват много ярки нюанси. Сред тях може да са бежови, бледо розови, корали. Когато избирате цветове, си струва да направите 2 основни: един ще преобладава, а другият ще я засенчи.

Дизайнът на детската стая на 9-годишното момиче може да бъде изпълнен в праскови. В някои случаи се използва оранжево. Възможно е да се реализират идеите на самата дъщеря.

Варианти на интериора на детските стаи

Тъканите са по-добре да купуват естествени, като коприна и памук. Като се има предвид интериора на спалнята за момиче с бебешка кошара, мебелите трябва да бъдат избрани елегантни, с висок табло и издълбани крака. За такива легла е подходящ масивен скрин. Ако стаята е голяма, тя е оборудвана с нощни шкафчета, както и маса за малки момичета и козметика. Една ученичка се нуждае от бюро.

Варианти на интериора на детските стаи

Когато създавате дизайн на детска стая за момиче, трябва да обърнете внимание на малките детайли. Важни елементи са аксесоари, разнообразни възглавници, лампи, фотографии, които заслужават да се окачат на стените в детската стая. Това създава специален стил.

С достатъчно пространство в стаята с бебешко креватче можете да поставите и дефекти. Такъв интериор със сигурност ще угоди на малката принцеса.

Варианти на интериора на детските стаи

Във видеоклипа: детски дизайн за момичета.

Стая за момче

Вътрешността на детската стая за момчето също има много подробности, които си заслужава да бъдат разгледани. Основното нещо е да направите стаята уютна. Дизайнът трябва да бъде направен по-строг от стая за момиче. Това няма да позволи на момчето да бъде капризно. За тази стая, всеки цвят, който не е "женствен", като лилаво или розово, е подходящ.

Цветът на помещението се избира според възрастта на детето. Ако е предучилище, струва си да обърнете внимание на зелено, жълто, оранжево или синьо. Единственото условие - всички цветове трябва да бъдат бледо. Интериорът на детската стая за момчето не трябва да бъде прекалено претенциозен - той отвлича вниманието на детето от играчките и домашните работи.

Варианти на интериора на детските стаи

Ако стаята е малка (около 9 кв.м.), тя трябва да е лека. Поради това неговите размери ще се увеличат визуално. Когато момчето стане ученик, е необходимо да добавите ярки цветове към цветовата палитра на стаята (оранжево, жълто). Дизайнът на малка детска градина предполага наличието на голямо огледало пред прозореца.

За две деца

За да разберете как да проектирате детска стая, трябва да вземете предвид разликата между половете и възрастта на децата, които живеят заедно. Например, ако човек е много малък и другият вече е ходил на училище, струва си да разделите стаята на половинки. По-старият ще се нуждае от работно място, а по-младият ще се нуждае от работна зона.

Варианти на интериора на детските стаи

Използва се екран за деца от различни полове. Липсата на пространство се решава чрез закупуване на мебелен трансформатор за детската стая. Такива шкафове са оборудвани с голям брой чекмеджета и рафтове. За да направите шкафовете многоцветни, можете да си купите самозалепващ се филм от различни цветове (оранжево, синьо, червено, зелено).

Възрастови функции

Когато проектирате стая, трябва да се ориентирате, преди всичко, върху възрастта на детето. Това ще създаде по-подходяща атмосфера:

 • За дете 2-3 години. На тази възраст бебето не може да реши как да украси интериора на стаята си, така че първостепенната задача е да се гарантира максимална безопасност. Дизайнът на детската стая за момичето трябва да има по-ярки тонове.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Ако бебето е на възраст 4-7 години. Оцветяването може да има ярки нюанси и строго разделяне на зони може да се избегне. Единственото правило е да не се създават повече от 3 нюанса.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Детето е на възраст 9-12 години. Постепенно можете да премахнете от стаите тези неща и играчки, които детето вече не е необходимо. Сега той ще избере кои цветове ще му пригодят и как да оборудва работното пространство. Стаите за момичета през този период обикновено придобиват виолетови нюанси.

Варианти на интериора на детските стаи

 • Детска за тийнейджър. Стаята за детето в преходен период става едновременно място за самоопределение, офис, спалня и хол. Например, едно момиче създава лично пространство около себе си. Важно е ученичка да създаде своя собствен свят. В този период трябва да обърнете внимание на малки неща, разумно да използвате всеки квадратен метър. Можете да опитате да създадете с вашето дете собствен оригинален интериор.

Варианти на интериора на детските стаи

По този начин, за да създадете детски интериор в модерен стил, си струва да се съобразявате с всички тези съвети. Те ще ви помогнат да решите цвета, зонирането, избора на мебели и аксесоари за малко дете (не повече от 9 квадратни метра). Идеите за създаване на интериори на стаи с кошара ще дойдат сами, веднага щом започне процесът на планиране.

Дизайн идеи за деца (2 видео)

Варианти на дизайна (38 снимки)