Как да направите декоративна възглавница със собствените си ръце: интересни идеи [майсторски класове]

Декоративна възглавница - неразделна част от интериора на жилищните помещения. До този момент този функционален и естетически атрактивен елемент се използва не само в хола, но и в детските стаи, трапезарите, кухнята и дори на балкона. В магазините можете да намерите голям брой разнообразни модели възглавници, но защо харчите пари за нещо, което лесно може да бъде направено със собствените си ръце.

Основната задача на декоративните възглавници е да осигурят комфорт в зоната за отдих. В допълнение, те могат да действат като ярък дизайн акцент във всеки стилен дизайн на стаята. В тази статия ще разгледаме най-простите майсторски класове, с които можете да направите декоративни възглавници бързо и евтино.

Декоративни възглавници в интериора

Как да използвате декоративни възглавници?

Има много начини да украсите хол, една от тях е декоративна възглавница. Такъв декор ще изглежда подходящ в спалнята, хола, детската стая или кухнята. Основното е да изберете стила, размера и формата на бъдещия плавателен съд. Ако искате да превърнете трапезария или място за спане, е необходимо да спрете избора на класически модели с неутрално оцветяване.

Декоративни възглавници в класически стил

Извън къщата, декоративни възглавници, направени на ръка, могат да бъдат поставени на верандата, тераса или да ги допълнят със стара градинска мебел. Създайте уютен мек ъгъл в градината не е толкова трудно, колкото изглежда. Необходимо е само малко време и търпение, както и неограничено въображение.

Декоративни възглавници в памучен стил

С помощта на светли декоративни възглавници, можете драстично да промените характера на интериора. Ако стаята е направена в светли, неутрални нюанси, тогава продуктите в стила на пачуърк или модели от необичайни форми ще бъдат отличен акцент.

Необичайни декоративни възглавници със собствени ръце

Повечето дизайнери се съгласяват, че при независимо планиране на дизайна е полезно да се съсредоточим върху такива малки подробности. Нека да дадем един прост пример: възглавничките на дивана или леглата в морската гама могат да помогнат да се определи стилистичния дизайн на интериора. Тази техника е особено подходяща за просторни стаи с изобилие от различни мебели.

Как да изберем цвета на тъканта за шиене?

Изборът на оцветяване на интериора в интериора зависи от много фактори, преди всичко от общия стил на стаята. Универсална, но не по-малко оригинална, възможността за декориране на хола са възглавници ръчно изработени бежови или кафяви нюанси.

Декоративни възглавници във вътрешността на хола

Можете също така да поставите няколко възглавнички от различни цветове на дивана или да създадете състав на неутрални и контрастни модели.

Възглавници със собствените си ръце

Снимката по-долу показва един от възможните начини за декориране на зоната за отдих. Този подход позволява да се постигне лаконичен интериор, хармония и почтеност за сметка на обща стилистична ориентация.

Декоративни възглавници

Има още една възможност, основаваща се на подобни естетически принципи. Тя не изисква специална подредба на предмети и лаконичен интериор. За да постигнете този резултат, трябва да шиете декоративна възглавница от същия материал, който се използва за обзавеждане на тапицерията. Сенките трябва да съвпадат, но шаблоните могат да бъдат различни.

Декоративни възглавници в цвета на мебелите

Изберете дизайн на възглавници

Опресняване на интериора без съществени разходи ще ви помогне да направите декоративни възглавници, направени от себе си. Смяна на калъфките за възглавници можете да постигнете различни ефекти и лесно да промените спецификата на целия интериор.

Красива декоративна възглавница със собствените си ръце

Преди да започнете да изпълнявате майсторски клас, за да направите това или онова занаятчийство, трябва да решите темата и стила на бъдещия продукт. Този елемент на декора Ви позволява да подчертаете следните стилове: ретро, ​​романтична Прованс, шибански шик, детски дизайн, декоративни възглавници на дивана с оригинален украшение.

През последните години декоративните възглавници в пастелни нюанси все повече се използват. Те перфектно допълват малките дневни и спални в романтичен стил.

Декоративни възглавници от пастелни нюанси

Въпреки това, това не са всички възможности за текстил, тя се вписва почти всеки интериорен дизайн, най-важното е, че изпълнението не изглежда фантастично или неподходящо. Когато вече сте решили избора на стаята, трябва да продължите с избора на аксесоари. Сега трябва да разберете размера на продукта и да започнете да шиете според предварително планирана схема.

При избора на дизайн за занаяти, не задържайте въображението си. Не се ограничавайте в броя на цветовете и под формата на шарки, защото всяко творчество поотделно и показва точно вашия характер. Можете да направите всеки продукт, който искате.

Днес на пазара можете да намерите разнообразие от декоративни възглавници - повторете ги няма да бъде трудно. Обърнете специално внимание на структурата и формата на декора.

Домакински декоративни възглавници

Как да направите декоративна възглавница със собствените си ръце

Можете да прекарате няколко дни в търсене на перфектната възглавница за дома си, но никога не открийте точната. Но моделите диван, направени сами, със сигурност ще удовлетворят гостите и вас. Независимо дали става въпрос за монофонична възглавница или комбинация от различни тъкани и нюанси, тя се вписва перфектно в интериора и подчертава индивидуалността и единния образ, присъщ единствено във вашия дом.

Нулевата работа винаги е експеримент, но с помощта на всякакви майсторски класове и експертни съвети можете да избегнете смешни грешки.

Декоративни възглавници със собствените си ръце

Има няколко начина как да направите красива декоративна възглавница със собствените си ръце:

 • Ръчно боядисване на стари калъфки (боядисване на тъканта с помощта на специализирани инструменти или използване на нестандартни технологии).
 • Шиене на възглавници от различни парчета плат и декорация на продукти с апликации.
 • Трикотажни възглавници с помощта на спици или куки (не изискват специални умения и умения, поетът е идеален за начинаещи занаятчии).
 • Декориране на закупени продукти от основни модели (бутони, бродерии, ленти, добавяне на готови текстилни елементи от филц).

Светли декоративни възглавници със собствени ръце

След това ще разгледаме по-отблизо всяка една от тези опции и ще дадем един прост майсторски клас, който дори може да направи едно дете. За да създадете декор в детската градина, можете да използвате най-ярките цветове и необичайни форми. Препоръчваме да изберете материали заедно с детето и да му поверите част от работата по създаването на възглавницата.

Възглавница с живопис

Конвертирайте текстилните изделия бързо и евтино със студена вода или лед. Живописните стари калъфки са отдавна популярни, но по-рано с тази цел са използвани специални химикали. Сега има нов метод за оцветяване с лед, много от които са изкривени от тяхната ексцентричност. Обаче в крайна сметка се гарантира стилен и необичаен декор - пример, който можете да видите на снимката по-долу.

Декоративна възглавница с боядисване

За да създадете нещо подобно, ще ви е необходимо:

 • бяла тъкан (можете да използвате калъфка за възглавници от памук или бельо);
 • метална скара от фурната;
 • Подходящ за размера на контейнера (за да се постави решетката);
 • няколко кубчета лед в зависимост от размера на платното;
 • гумени ръкавици.

Преди всичко трябва да намокрите тъканта добре и да я поставите върху решетката, предварително инсталирана върху мивката. Поставете кърпата върху лицето на решетката - за това тя трябва леко да се смачка, така че картината да е по-необичайна поради цветната нередност. Освен това върху тъканта се полага лед и прахът се добавя отгоре с добавянето на боя.

Всичко това свърши, остава само да изчака ледът да се разтопи и да изпрати калъфката за възглавница да изсъхне. Преди да направите това, препоръчва се да се потопи няколко пъти в студена вода.

Възглавници с декоративно боядисване със собствени ръце

Във видеоклипа: 4 начина да украсите възглавничките в техниката на връзката умират.

Трикотажна версия

Декоративна възглавница с игли за плетене или crochets е най-простото парче, което може да бъде обвързано. За начинаещи средно големи спици са най-подходящи за всеки друг. Типът на преждата не е от значение, единственото нещо, с което да се придържаме при избора е дебелината на преждата. Ако ще комбинирате няколко нюанса, е по-мъдро да изберете материал със същата дебелина.

Трикотажни възглавници винаги изглеждат красиви и елегантни. Те могат да украсяват всеки интериор на хола, спалнята или трапезарията.

Трикотажни декоративни възглавници със собствените си ръце

Не се разстрои, ако за първи път не можете напълно да се съобразите с модела на плетене. Неточните части могат да бъдат маскирани чрез шиене на големи цветя. Можете да ги купите в магазина или да ги направите сами. За начало опитайте най-простите версии - най-често това са продукти от обикновени въздушни линии с няколко бара в два или три пакета. По-долу е дадена диаграма на плетене на декоративна възглавница за начинаещи и завършения резултат.

Декоративна възглавница за плетене на една кука със собствени ръце

Във видеоклипа: трикотажни декоративни възглавници от големи квадратчета.

В стила на мозайката

Техниката на пачуърк включва използването на различни видове тъкани с различна текстура и нюанси. Този стил е чудесно за създаване на сладки неща за дома, като например салфетки за маса, дивани за възглавници или одеяло за бебето.

Декоративна възглавница в памучен стил

След това ще разгледаме как да шиете декоративна възглавница:

1. Изберете тъканта с подходящ цвят (желателно е отделните парчета да се комбинират помежду си). Вземете кърпата и нарязайте девет квадратчета с еднакви размери и пет сърца.

2. От получените пет квадрата изрежете малка дупка във формата на сърце. Нарежете четири елемента по диагонал, така че да получите четири триъгълника. Планирайте оформлението на бъдещия продукт, както е показано на снимката по-долу.

3. Зашийте заедно четирите елемента, които са сглобени в един квадрат. Процедурата повторете с други остатъци от тъкан. След това зашийте сърцата в квадратчета и бойте всички готови части, като ги поставите три по три.

4. Изрежете четири тънки ивици и същия брой квадрати. Свържете всички елементи заедно. В заключение, вземете парче плат (размерът му трябва да съответства на лицето на възглавницата) и шийте змия. Свийте предните и задните части и запълнете празнината, образувана със синтпон или холофон.

Декоративна възглавница за възглавници със собствените си ръце

Пухкава възглавница

Пухкавите текстилни изделия се предлагат в магазините в широк диапазон, но цената им остава много желана. Такава оригинална възглавница ще изглежда страхотно във всеки интериор. Ако е направена от руно, със сигурност ще стане любимо нещо в детската стая. Направете пухкава възглавница е много проста, имате нужда само от малко търпение, способността да шиете и да работите с модели.

Крайният продукт ще донесе комфорт и уют на вашия дом и ще наслаждава гостите в студените зимни вечери около камината.

Как да направите пухкава възглавница със собствените си ръце

Необходимите материали и инструменти включват:

 • руло за направа на основа и ресни;
 • пълнител (обикновено използван синтепон);
 • ножици и конци;
 • ъгли с различни размери (също са необходими щифтове);
 • шевна машина.

Процедура:

1. На първо място, трябва да изрежете от плата две квадратчета от 40 до 40 сантиметра за основата на продукта.

Пухкава вълнена възглавница със собствени ръце

2. За да създадете ресни, препоръчваме да използвате руно с различни нюанси, за да постигнете красив преход. Ние правим десет ленти от 37 на 10 сантиметра, след това сгънете наполовина и направете ресни.

Пухкава вълнена възглавница със собствени ръце

3. Първият елемент е пришит към основата, като се отдръпва на един сантиметър от ръба (не забравяйте да огънете ребрата в една посока).

Пухкава вълнена възглавница със собствени ръце

4. Свийте втората лента на 1,5 сантиметра от първата. Направете тази операция около периметъра на целия продукт.

Пухкава вълнена възглавница със собствени ръце

5. След като е направен детайлът с ресни, поставете втори квадрат върху него и го смилайте с щифтове. Шиете получените части, оставяйки малка дупка за пълнежа.

Пухкава вълнена възглавница със собствени ръце

6. Извадете плата и поставете sintepon вътре. Обърнете внимание, че естествените материали като пълнител (вълна и пух) трябва да се избягват.

Пухкава вълнена възглавница със собствени ръце

Възглавница-цвете

Декоративната възглавница може да бъде с всякаква форма и размер. В този случай създаваме продукт под формата на цвете. За да направите това, имате нужда от десет парчета плат (пет монотонни и пет с шарки).

Курс на работа:

1. Свържете всички елементи заедно и изрежете малки, но спретнати венчелистчета. След това е необходимо да ги шиете по двойки, свързвайки монофонична част с шарени. Важно е да оставите малка дупка за пълнежа.

2. След като венчелистчетата са готови, изправете дъното на остатъците и почиствайте плата (с един сантиметър от ръба).

3. Зашийте петте венчелистчета в основата. В средата на всеки поставете пълнежа и шийте ръба.

4. Поставете всеки готов кръг в цвете и ги пришийте към венчелистчетата. Тук имаме възглавница под формата на цвете. С нейната помощ можете да украсите детска стая за момиче или хол в неутрални нюанси.

Декоративна възглавница под формата на цвете със собствените си ръце

Създайте удобни, стилни възглавници със собствените си ръце не е трудно. Сега в интернет има огромен брой идеи за бродиране, можете лесно да изберете опцията, която е подходяща за вас. Въпреки това, не забравяйте за темата и стила на интериора и отговорно подхождайте към избора на материали. За красотата и семейното благополучие винаги живеете във вашия дом, не пренебрегвайте оригиналния декор. Оставете коментари, за да могат другите посетители да се възползват от вашите съвети.

Е, много оригинални версии на възглавници (3 видеоклипа)

Идеи за вдъхновение (58 снимки)