Gaya Gothic – ciri dan butiran

Gaya Gothic – ciri dan butiran

Gaya Gothic di pedalaman berasal dari Eropah Barat walaupun pada zaman Abad Pertengahan yang gelap dan suram. Atas topik ini, anda pasti menulis lebih daripada satu esai di sekolah.

Sebelum kita ada dia sampai kerana mungkin trend yang paling luar biasa dalam reka bentuk dalaman pangsapuri, restoran, kafe atau di rumah, menggabungkan warna-warna terang, keagungan dan rahmat.

Gaya Gothic di pedalaman

Untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang apa gaya Gothic di kawasan pedalaman, ia sudah cukup untuk melihat gambar gereja, katedral, istana dan istana abad kesembilan belas: penggubalan termasuk kaca berwarna, bangunan batu, menara untuk pemanah, embrasures, jambatan angkat, pendiangan , lukisan dinding ...

Gaya Gothic di pedalaman

Ini kerana skala gaya Gothic ini tidak boleh ditampung dalam satu bilik atau bilik. Untuk mencipta semula semua keagungan Gothic, anda memerlukan banyak ruang. Pangsapuri purata tidak sesuai untuk tujuan ini: kawasan kecil dan siling rendah tidak kondusif untuk suasana sesuatu yang menyeluruh, besar-besaran, monumental.

Gaya Gothic di pedalaman

Ciri dalaman

Jika saiz sebuah apartmen, kafe, restoran atau rumah membolehkan anda menyentuh budaya Eropah abad pertengahan, maka mulailah dengan lebih baik dengan tata letak kawasan masa hadapan. Pertama, anda perlu menentukan zon berfungsi dan membuat penerangan mereka.

Gaya Gothic di pedalaman

Jadi, sebagai contoh, untuk ruang lukisan adalah perlu untuk memperuntukkan beberapa bidang:

 • kawasan rekreasi;
 • perapian;
 • tetamu;
 • makan.

Untuk bilik tidur ia akan:

 • zon, secara langsung untuk tidur;
 • Kawasan fungsian, di mana terdapat kabinet dengan pakaian;
 • kawasan bangun dan tandas pagi dengan meja persalinan yang sangat diperlukan dan cermin.

Gaya Gothic di pedalaman

Sebenarnya, terdapat banyak lagi zon tersebut. Segala-galanya bergantung pada pilihan pemilik, tabiatnya dan, tentu saja, kawasan bilik. Adalah penting untuk mempertimbangkan keperluan memperuntukkan kawasan tertentu. Menentukan pengezonan ruang akan membantu persembahan kecil dengan slaid yang mengandungi gambar, lakaran dan draf pedalaman masa depan. Kehadiran ruang yang tidak digunakan di rumah boleh merosakkan keseluruhan pereka zadumku.Kak hanya ruang bilik, apartmen atau rumah dibahagikan kepada zon, dan mengambil kira semua ciri-ciri, anda boleh mula untuk hiasan.

Gaya Gothic di pedalaman

Tembok

Reka bentuk dan reka bentuk dalaman gaya rumah Gothic, kafe atau restoran di rumah moden tidak menyerupai keseragaman hiasan dinding. Setiap kawasan premis dibuat secara individu. Jadi, sebagai contoh, zon pendeposit dan ruang di sekitar tingkap ruang tamu, sebagai peraturan, dihiasi dengan batu dengan kesan penuaan.

Kawasan rekreasi dihiasi dengan nada tenang, dan makan adalah yang paling terang.

Gaya Gothic di pedalaman

Oleh kerana bahan utama harus digunakan kayu, batu dan batu bata. Logam hanya digunakan sebagai hiasan: pemegang perabot, gril perapian, berdiri poker, engsel pintu, unsur logam pada badan dan fasad perabot. Dalam kes ini, ia harus dielakkan dalam reka bentuk kilau krom. Logam dan tembaga yang sesuai, tetapi lebih baik menggunakan besi biasa, tembaga atau besi tuang.

Gaya Gothic di pedalaman

Frescos, lukisan dan unsur-unsur hiasan lain akan menjadi tidak relevan dalam reka bentuk. Untuk tingkap, sebaiknya gunakan langsir besar dan berat. Masalahnya ialah bahawa istana zaman pertengahan telah sangat bermasalah untuk haba, tetapi kerana dinding batu ditutup dengan sebilangan besar permaidani dan tingkap terlindung langsir tebal, jangan ketinggalan udara sejuk. Pada dasarnya, walaupun esai sekolah dapat memberi gambaran tentang keadaan hidup masa itu.

Gaya Gothic di pedalaman

Siling

Untuk membuat gaya Gothic, siling mesti memenuhi dua keperluan: tinggi dan cantik. Ciri-ciri Gothic, bilik dalaman, serta mana-mana bilik lain terletak pada hakikat bahawa ia adalah permukaan atas fokus utama. Ke bilik selaras dengan tradisi terbaik Eropah zaman pertengahan, siling akan sesuai untuk mewujudkan kesan batu atau bata batu, mengembangkannya dengan plesteran, gerbang hiasan, mural siling dan kandil berat yang besar.

Dalam beberapa kes, anda boleh menggantikan candelier dengan kaca berwarna dari kaca berwarna, bersembunyi di belakangnya sumber cahaya.

Gaya Gothic di pedalaman

Seks

Untuk peranti lantai ruang lukisan atau bilik lain dalam gaya Gothik, kemungkinan untuk menggunakan salah satu daripada dua cara berikut:

 • Gunakan sebagai bahan dasar batu, misalnya, marmar, atau jubin seramik. Dan untuk menjadikan semuanya ini berkarpet;
 • buat lantai kayu. Untuk melakukan ini, gunakan kayu gelap.

Gaya Gothic di pedalaman

Pada masa yang sama, perhatian tidak harus beraksen pada penutup lantai. Gaya Gothic di kawasan pedalaman - ini bukan persembahan bahan-bahan moden, tetapi rendaman dalam zaman dahulu. Elakkan perhiasan, lukisan dan perhiasan lain.

Gaya Gothic di pedalaman

Perabot dan barangan dalaman lain

Harus diingat bahawa reka bentuk Goth menyiratkan keharmonian seluruh pedalaman apartmen, rumah, kafe atau restoran. Semua barangan dalaman tidak hanya harus berada di tempat mereka, tetapi juga sesuai dengannya. Sekilas, semua kabinet sepatutnya menjadi kesinambungan tembok, bahagian pentingnya. Hiasan utama perabot pada masa yang sama akan menjadi engsel logam, pemegang dan unsur-unsur fungsi lain yang diperbuat daripada logam gelap.

Gaya Gothic di pedalaman

Ia tidak diperlukan untuk menambah reka bentuk ruang tamu atau bilik lain dengan dada atau batang. Jika anda pernah menulis sebuah esei mengenai tema Zaman Pertengahan, anda harus ingat bahawa dada digunakan sebagai perabot utama untuk menyimpan sesuatu. Dalam kes ini, dada tidak boleh seperti khazanah kartun, dihiasi dengan beludru emas dan merah. Barang-barang dalaman ini harus gelap, suram, dengan pad logam dan, mungkin, padlock berat.

Gaya Gothic di pedalaman

Mengenai perabot secara umum, di sini terdapat beberapa ciri:

 • kaki ukiran yang tinggi adalah wajib;
 • Punggung kerusi dan katil mestilah tinggi;
 • Setiap kerusi hendaklah kelihatan seperti takhta dan dihiasi dengan sewajarnya;
 • meja tulis dan meja makan mestilah berat, besar dan menyeluruh.

Gaya Gothic di pedalaman

Secara umum, reka bentuk perabot perlu mewujudkan rasa ketahanan, kebolehpercayaan dan ketahanan yang wujud dalam istana zaman pertengahan. Pangkalan besar harus harmoni digabungkan dengan ukiran elegan dan unsur-unsur logam yang digambarkan. Ia agak sesuai untuk membuat beberapa kabinet rahsia, niche dan laci. Ini akan memberi ruang kepada misteri. Dan ia akan memungkinkan untuk menyembunyikan sesuatu dari luar mata, pembentangan yang tidak sesuai.

Gaya Gothic di pedalaman

Pencahayaan

Pencahayaan bilik dalam gaya Gothic adalah, mungkin, perkara yang paling penting dan paling kompleks dari segi pelaksanaan. Kebanyakan ruang harus dibenamkan pada waktu senja.

Sebagai sumber cahaya utama, anda perlu menggunakan candelier besar atau kaca berwarna dari cermin berwarna di siling, di belakang yang akan menjadi lampu tersembunyi. Pada masa yang sama, zon paling terang harus makan tengahari.

Gaya Gothic di pedalaman

Untuk restoran atau kafe, ia adalah dinasihatkan untuk menerangi bilik dengan cara dewan perjamuan. Kawasan fungsional dan kawasan rekreasi sepatutnya berada dalam kegelapan. Sekitar kerusi membaca dan di meja adalah dibenarkan untuk menggunakan lampu meja pada berdiri logam yang diukir atau dibuat dalam bentuk lampu minyak.

Videogallery

Galeri Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 6 = 4