Rahsia decoupage yang indah – hiasan meja tulis (kelas induk!)

Rahsia decoupage yang indah – hiasan meja tulis (kelas induk!)

Adakah anda bosan dengan reka bentuk bilik anda? Terdapat banyak cara bagaimana mengubah perkara biasa menjadi karya seni, dan salah satunya adalah teknik decoupage. Ia mula digunakan pada Zaman Pertengahan, tetapi pada masa kita masih relevan. Untuk membuat decoupage dengan tangan anda sendiri, anda memerlukan pemikiran kreatif dan sedikit amalan.

Hiasan objek dalam teknik decoupage

Ciri-ciri teknik decoupage

Teknik decoupage Adakah tiruan lukisan pada objek. Produk siap adalah varnished. Pada masa yang sama, kerja tidak banyak, kerana bahan-bahan disediakan untuk semua orang. Dan anda boleh bekerja di mana-mana permukaan: kayu, kaca, plastik, seramik, kain, kulit dan kulit kulit.

Decoupage of a wooden box

Toolset asas:

 • imej (gambar, cetakan atau serbet tiga lapisan);
 • gam decoupage (PVA sesuai dan konvensional);
 • cat akrilik;
 • kuas sintetik lembut;
 • pernis akrilik larut air;
 • span.

Bergantung kepada idea umum, anda mungkin memerlukan bahan hiasan tambahan, seperti manik, tali, akhbar lama, dll.

Permukaan di mana gambar itu mesti disediakan. Dari pokok yang anda perlukan untuk mengeluarkan varnis, pasir itu dan sapukan dempul. Kaca, seramik dan plastik degreased dengan alkohol. Kain itu dibasuh dan disetrika. Seringkali pendatang baru tidak mengambil risiko mengambil hiasan perabot, takut bahawa mereka akan mengeluarkan penutup, tetapi kerja tidak berfungsi. Jangan panik jika anda membuat kesilapan, anda boleh memulakan proses lagi.

Decoupage meja tulis dengan tuala (kelas induk!)

Decoupage meja kayu dengan tuala

Malah seorang pemula boleh melakukan decoupage perabot dengan tangan mereka sendiri. Anda boleh menghiasi apa-apa objek, sama ada almari, meja, dada laci, kerusi atau katil. Tetapi bahawa kerja siap kelihatan sesuai, anda perlu mempertimbangkan reka bentuk keseluruhan bilik. Dalam gaya negara, corak tumbuhan, masih hidup dan imej haiwan kesayangan akan sesuai dengan baik. Untuk seni pop, pilih tema disko atau lambang abad yang lalu. Dalam gaya vintaj, keratan asal dari akhbar lama dengan tajuk menjerit kelihatan asli.

Kaedah yang paling popular ialah perabot penuaan. Pertimbangkan bagaimana untuk membuat decoupage jadual penulisan biasa dengan tangan anda sendiri:

1. Kami akan bekerja secara berasingan dengan bahagian atas dan kaki, jadi buka skru untuk kemudahan. Kami membersihkan kulit dengan pelt sepanjang jalan ke pokok itu dan menyerapnya dengan alkohol. Pada perabot, retak dan cip menjadi kelihatan, jadi menyamar mereka dengan dempul.

Kelas induk dalam menanggalkan meja
Kami bekerja di permukaan dengan kertas pasir

3. Kami perlahan-lahan menggunakan pukulan hitam ke tempat-tempat yang kami mahu umur. Kemudian sapukan mereka dengan lilin. Serbuk lilin harus dikeluarkan dengan berus.

4. Tutup permukaan dengan lapisan cat putih. Kami mengambil kulit dan ringan membersihkan tempat untuk penuaan.

Kelas induk dalam menanggalkan meja
Kita cat permukaan dengan cat putih

Sebarang bahan disyorkan dicat putih. Jangan letakkan gambar itu ke permukaan gelap, jika tidak, ia akan hilang.

5. Ambil tuala dan lepaskan dua lapisan putih, kami tidak memerlukannya. Terdapat hanya lapisan dengan corak. Sapukan ke permukaan yang disediakan untuk menentukan reka bentuk. Tetapi ingat bahawa serbet basah membentang sedikit, dan lukisan akan mengambil lebih banyak ruang.

Kelas induk dalam menanggalkan meja
Tentukan lokasi gambar

Jangan potong corak dengan gunting. Apabila anda merobek gambar, tepi boleh dengan mudah "dibubarkan" pada latar belakang umum. Tepi terpotong akan menangkap mata anda.

6. Masukkan selendang serbet di bahagian hadapan fail dan semburkannya dengan air. Lipat muncul. Anda perlu menyebarkannya dengan ringan dengan jari anda. Berfungsi dengan teliti agar tidak merobek serbet. Tetapi jika terdapat banyak air pada fail, tidak sepatutnya masalah.

7. Sekarang letakkan fail dengan serbet pada permukaan kayu dan perlahan-lahan memisahkannya dari gambar. Di atas corak, murah hati pakai gam dengan berus lembut dan biarkan kerja kering.

8. Ia adalah masa untuk mengambil latar belakang. Sekarang kita meletakkan cat emas. Kita perlu lapisan cahaya di beberapa tempat, bukan warna pepejal, jadi gunakan hanya berus kering. Jangan ragu untuk pergi ke pinggir serbet, mereka perlu disamarkan.

Kelas induk dalam menanggalkan meja
Warna latar belakang

Sekiranya terdapat terlalu banyak ruang kosong, anda boleh menggunakan kertas cat yang rapi, supaya anda mendapat tempat yang huru-hara.

9. Sapukan beberapa lapisan varnis. Pastikan permukaannya dilindungi sepenuhnya. Pada peringkat ini, kerja siap. Kami memberi kehidupan baru ke meja lama.

Teknik ini juga sesuai untuk bilik kanak-kanak. Cantik akan melihat decoupage jadual kanak-kanak dengan peri, puteri atau mesin taip. Pilih apa yang anak suka.

Pada video: decoupage kelas induk bengkel lama

Hiasan barangan dalaman kecil

Buat kraf kecil dalam teknik decoupage dengan tangan anda sendiri. Ini akan menjadi tambahan yang menarik ke pedalaman. Satu cenderamata yang dibuat juga akan menjadi hadiah yang baik untuk keluarga atau rakan-rakan. Idea untuk decoupage barang-barang kecil boleh berbeza, anda boleh menggunakan gambar keluarga lama atau gambar vintaj.

Selalunya menghias item seperti:

 • botol;
 • papan;
 • plat;
 • lampu;
 • jam tangan dan banyak lagi.

Peti Decoupage dari bawah kasut

Secara umum, prinsip kerja adalah sama seperti ketika menghias perabot. Sebagai tambahan kepada kaedah fail, ada cara lain untuk membuat gambar. Ia digunakan untuk permukaan objek dan banyak dilapisi dengan gam ke atas imej. Lem pertama di tengah, dan kemudian perlahan-lahan bergerak ke tepi. Untuk objek besar, kaedah ini tidak berfungsi, kerana akan ada lipatan. Sebelum varnishing, anda boleh menulis di atas hadiah yang semoga meriah atau aphorisme Latin.

Ketahui cara membuat artikel buatan tangan, mereka pasti akan membawa senyuman kepada orang yang anda sayangi. Jangan menghabiskan banyak wang untuk menghiasi rumah anda. Anda boleh melakukan decoupage perabot lama atau membuat hiasan asal.

Idea untuk decoupage objek dari kayu (2 video)

Decoupage of furniture and interior items (36 photos)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 1