Bagaimana untuk menghiasi balkoni dengan bunga oleh tangan anda sendiri (60 pics)

Bagaimana untuk menghiasi balkoni dengan bunga oleh tangan anda sendiri (60 pics)

Balkoni, seperti mana-mana bahagian apartmen, memerlukan reka bentuk dan perhatian. Mengubah wilayah ini menjadi gudang adalah idea yang buruk, tetapi untuk membuat taman atau taman bunga sangat baik! Bunga - hiasan ekologi dan gembira di mana-mana ruang. Bagaimana untuk menghiasi balkoni dengan bunga akan mendorong fantasi dan sedikit pengetahuan.

Hiaskan balkoni dengan bunga sahaja

Memilih lokasi untuk taman mini

Balkoni yang terletak di sebelah cerah adalah sempurna untuk semua tumbuh-tumbuhan. Ada yang memerlukan sedikit naungan, tetapi anda boleh melakukannya dengan mengorbankan bunga-bunga yang memerlukan banyak matahari. Untuk semua, adalah perlu untuk mengoptimumkan rejim pengairan - penyiraman harus lebih kerap dan berlimpah. Akibatnya, anda mendapat landskap yang indah di bawah tingkap, teduhan dan udara segar, dan bunga mempunyai banyak oksigen, matahari dan pertumbuhan aktif.

Memanjat tumbuhan di balkoni

Bagaimana untuk menghiasi balkoni dengan bunga di sebelah utara atau terletak dalam draf? Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan rumah lama terletak lebih dekat ke dinding rumah, tahun-tahun berbunga ditanam di dalam pasu dan diletakkan di tengah-tengah, bunga kerinting akan terasa baik pada parapet pagar.

Balkoni dengan bunga reka bentuk mewah

Beri perhatian kepada spektrum warna tumbuhan, supaya taman bunga tidak bergabung dengan warna dinding dan menggembirakan mata. Terhadap latar belakang dinding bata berwarna merah, putih, hijau, kuning akan kelihatan cantik, tetapi bunga dengan daun atau bunga merah akan menjadi tidak kelihatan. Kedudukan yang betul latar belakang, trend yang bergaya adalah tembok bata dicat.

Sekiranya rancangan anda tidak termasuk perubahan warna, gunakan tanaman dengan warna. Penyelesaian yang baik akan berfungsi sebagai periuk dinding. Mereka boleh digantung, diikat terus ke dinding, dan menanam pokok memanjat di dalamnya, anda akan mendapat taman menegak kecil di hadapan tingkap. Ia akan kelihatan seperti gambar di bawah.

Memanjat tumbuhan di balkoni

Tahunan:

Tumbuhan abadi rumah yang tinggal di tingkap rumah kami disayangi, tetapi tidak selalu dapat membuat komposisi lengkap untuk taman balkoni. Kadang-kadang mereka bahkan berbahaya untuk keluar dari apartmen, perubahan dalam iklim mikro dapat menjejaskan hidupnya. Pilihan terbaik untuk menganjurkan kawasan hijau di balkoni atau loggia adalah tumbuhan tahunan yang tidak menonjol. Apabila memilih tanaman untuk ditanam, pertimbangkan keperluan mereka untuk cahaya matahari. Loggia sering menerima kurang cahaya, jadi untuk bilik ini lebih baik memilih tanaman dengan permintaan yang rendah untuk matahari. Pasti ketahui apa balkoni kelihatan seperti dengan tumbuhan yang lebih tua, anda boleh melihat ilustrasi pada beg benih.

Pilihan terbaik untuk menganjurkan kawasan hijau di balkoni atau loggia adalah tumbuhan tahunan yang bersahaja!

Bunga di balkoni

Untuk ruang yang berlorek:

 1. Begonia: mempunyai semua ciri-ciri hiasan dan bersahaja dalam penjagaan. Besar skim warna, pelbagai jenis akan menjadikan ruang terbuka atau tertutup dari Eden balkoni. Memberi komposisi Begonia mewah akan membantu memanjat tumbuhan.

Komposisi bunga

 1. Kacang manis: digunakan untuk kedua-dua ampel dan dekorasi hiasan. Tumbuhan kacang tahunan mempunyai banyak warna, mereka kelihatan hiasan dan memerlukan sedikit perhatian.

kacang manis

 1. Anemones: bersahaja dan menakjubkan untuk pelbagai tumbuhan. Terkejut oleh bunga berbunga dan kemudahan penjagaan.

anemoni putih

Untuk solar:

 1. Petunia: pemastautin yang ideal di ruang terkurung. Inflorescences adalah pelbagai bentuk, warna dan spesies. Varieti kerinting adalah cantik dalam pot bunga gantung dan komposisi kompleks, jenis permukaan meliputi periuk dengan topi bunga yang indah. Anda boleh menghiasi balkoni dengan tangan anda sendiri hanya dengan bantuan pelbagai jenis petunias. Letakkan beberapa jenis dalam satu periuk, dapatkan letupan warna, kecerahan dan emosi.

petunias

 1. Geranium: penghuni lama di latitud kami. Pengeluaran semula keratan yang sangat baik. Tinggal di musim panas di jalan, hibernates dalam periuk di tingkap. Mempunyai kesan hiasan yang jelas dari daun, bunga, bentuk. Blossoms hampir sepanjang tahun.

komposisi di balkoni

 1. Pansies: rupa yang mesra bunga ini akan menyenangkan seluruh musim dengan pelbagai warna dan bentuk.

pansies

 1. Nasturtium: ia mengambil akar di mana-mana periuk dan bersyukur mekar untuk sejuk. Varieti biasa dan kerinting. Obladozhtit sudut bersahaja, dinding.

nasturtium

Kotak, periuk, pasu untuk taman balkoni

Bekas bunga boleh dibahagikan secara kondisional:

 1. Pasu tanah liat tradisional. Pilihan optimum untuk warna - sistem akar bernafas, kelembapan lebihan diserap ke dalam dinding, persekitaran semulajadi.

Bunga-bunga besar di dalam pasu

 1. Pot periuk tanah liat dengan hiasan. Pembungkusan yang sangat indah, tetapi kecerahan warna dan bersinar berkilat menekan keindahan bunga.

Bunga di balkoni kecil

 1. Pukul mangkuk diperbuat daripada konkrit. Sesuai untuk tumbuh-tumbuhan tuber yang besar, yang tidak berkaitan dengan garis lintang kami. Tetapi mereka sesuai untuk menanam di dalamnya komposisi dari beberapa tumbuhan.

Hiasan balkoni dengan komposisi besar

 1. Pot yang ditangguhkan. Dihasilkan dari pelbagai bahan dari plastik ke logam. Cemerlang untuk menanam bunga dan bertindak sebagai komponen hiasan balkoni.

Periuk ditangguhkan di balkoni terbuka

 1. Periuk khas dengan pengancing pada pagar. Terdapat beberapa pilihan dari industri yang dibuat dengan tangan. Balkoni kecil dan besar dihiasi dengan loket industri dan dibuat oleh tangan sendiri

Pot bunga untuk parapet

 1. Kotak bunga untuk komposisi dibuat secara bebas daripada bahan yang diperbaiki, atau dibeli di kedai-kedai. Bahan mereka adalah seramik, plastik, kayu. Selalunya terdapat pilihan hiasan dalam bentuk bakul rotan, rumah kecil, haiwan kecil.

lada kecil yang boleh dimakan

Hiaskan ruang luar apartmen, balkoni, loggia dan kilang tetingkap boleh tanpa kos kewangan khas. Dalam kebanyakan kes, periuk plastik yang murah digunakan untuk bunga bermusim, mereka tidak mempunyai longkang yang lebih rendah. Lubang untuk aliran air adalah mudah: memanaskan kuku besar pada api dan pasangkan ke bawah. Pilih pot bunga plastik dengan mata untuk kegunaan berulang, jadi manik mesti sedemikian rupa sehingga anda boleh memakai cangkuk untuk digantung. Menghias dengan bunga-bunga segar di dalam periuk loggias atau tingkap-tingkap luaran yang luar biasa juga mudah dengan bantuan periuk bunga yang tergantung dengan tumbuhan berbunga yang banyak.

Hiaskan ruang luar sebuah apartmen, balkoni, loggia dan kilang tingkap boleh tanpa kos kewangan khas!

Foto komposisi yang indah

Hiaskan balkoni dengan tangan anda sendiri akan membantu hiasan tambahan periuk dengan bahan semula jadi: sisal, lumut, batang buluh, cawangan pokok yang fleksibel. Kotak saiz yang berbeza sesuai untuk membuat komposisi bunga.

Pengaturan Bunga

Menyokong, menggantung pemegang, meja untuk bunga

Untuk mengatur semua bunga dan komposisi di balkoni, anda memerlukan dana tambahan.

Bunga di loggia

Perhatikan kurungan tergantung untuk bunga. Mereka selesa, menghias dinding, menunjukkan keindahan tumbuhan ampel. Untuk memahami bagaimana rupa mereka, ingat pokok birch standard dengan dua pot bunga - ini adalah yang paling prosaik, tetapi tidak hilang pilihan kaitan untuk menggantung bunga di dinding. Raznourovnevye rak atau rak yang sesuai dengan satu satah. Kotak kayu, plastik sebenarnya. Ia semua bergantung pada jumlah ruang di dinding atau lantai dan warna yang akan tinggal di sana.

Pemegang terpencil untuk bunga - yang paling prosaik, tetapi tidak hilang pilihan kaitan untuk menggantung bunga di dinding!

Bunga di periuk dinding

Sebahagian daripada periuk boleh berdiri di atas lantai - ia adalah sebenarnya untuk tumbuhan tinggi berhampiran dinding. Sekiranya balkoni dibuka, tumbuh-tumbuhan terbantut boleh berdiri di atas lantai dengan lebih dekat ke pagar kisi, untuk kekompalan mereka boleh diletakkan di dalam kotak. Jika sisi luar pagar dijahit, maka tumbuh-tumbuhan perlu diletakkan di tempat lain yang boleh diakses.

Pot bunga kecil untuk dekorasi balkoni

Banyak varian bunga berdiri memberikan banyak peluang untuk reka bentuk balkoni. Dari miniatur berdiri di bawah satu periuk ke meja berbilang peringkat sesuai untuk tujuan anda. Meja dan rak boleh digantikan dengan kotak yang dicat dengan ketinggian yang berbeza. Mereka dibentangkan pada pilihan di mana-mana pembinaan, kedai floristik khusus atau foto dari katalog portal Internet. Cahaya, struktur logam yang tidak kelihatan sesuai untuk bunga yang tumbuh pada musim, hanya sebulan selepas penanaman begonia, pendiriannya tidak akan kelihatan, tetapi keindahan bunga itu dapat dikagumi tanpa gangguan. Sekiranya balkoni kecil - lebih banyak menggunakan ambang jendela luar dan pagar.

Sekiranya balkoni kecil - lebih banyak menggunakan ambang jendela luar dan pagar.

Hiasan tambahan di balkoni

Anda boleh menggantung bunga dalam periuk berasingan atau menghiasi mereka dengan pagar perimeter luar. Penggantung buatan tangan untuk komposisi akan menjadi lebih menarik - eksklusiviti sentiasa dalam trend. Bunga dalam kotak yang diperbuat daripada kayu atau papan lapis akan melengkapkan komposisi. Sebelum memulakan landskap harta benda anda, lihat dengan lebih dekat pada foto dan bahan video mengenai subjek ini supaya taman mini anda menjadi cantik.

Videogallery

Galeri Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 71 = 74