Интериори с различни стелажи: видове и тяхното приложение

В малка стая, в просторна дневна и в кухнята ще бъде подходящо, а понякога и незаменим рафт. Основното му предимство е фактът, че интериорите с рафтове не "натоварват" пространството и в същото време помагат удобно да се поставят много предмети, декоративни или такива, които винаги трябва да са под ръка. Рафтове за стая могат да се срещнат в хола на градския апартамент, както в офиса на селската къща, така и в офиса.

Видове рафтове и тяхното приложение

Размерът, формата и стилът на багажника зависи от качеството, в което ще се използва. Това мебел е лесно да се направи сам.

диван и възглавници

Според метода на инсталиране, той може да бъде:

 • открит;
 • прикачени файлове;
 • стена;
 • построена.

Съвременните дизайни на стелажи приемат най-различни форми. Страничните стени и рафтовете могат да имат неправилна, вълнообразна форма. Някои модели може да нямат странични стени изобщо. Асиметричното подреждане на рафтовете изглежда интересно.

тухлена стена

Стойки в интериора се използват:

 • за зониране на пространството;
 • като дялове;
 • като място за съхранение на малки предмети, които винаги трябва да бъдат свободно достъпни (например библиотека);
 • като елемент на дизайна.

Rack-делба

Интериорът на едностаен апартамент, понякога, но винаги в студиото, изисква физическо, а не визуално разделяне на пространството в зони. Разграждането на шкафовете на Били е начин да се реши проблемът с зонирането, който трябва да се има предвид първо.

шкаф за книги

Във вътрешността на студийния апартамент рафторът ще отдели особено успешно входното антре от дневната. В долната затворена част можете да поставите кутия за обувки и чекмеджета за дребни предмети, а горната част може да се използва за съхранение на декоративни предмети - вази, фигурки и др.

Ако част от стаята се използва като офис, тогава багажникът ще бъде полезен. Тя може да се превърне в място за удобно съхранение на документи, книги, офис консумативи, офис оборудване. В този случай такъв дял хармонично подчертава стил офис в тази част на апартамента.

За да отделите зоната за спане, можете да използвате малък гардероб, а след това да инсталирате шкаф Billy. Този начин на зониране ще ви помогне да избегнете чувство на стягане, да спестите място и да създадете допълнително място за съхранение на спалните аксесоари. На рафта можете да поставите телевизора на ротационна стойка, която можете да гледате и легнете в леглото и да седите на дивана в хола.

компютърна маса

За да отделите трапезарията, можете да поставите полузатворена шкаф. В затворената част можете да съхранявате саксии, прибори за хранене и в открити красиви ястия за специални поводи. Зоната за почивка ще бъде успешно обозначена със стойка с необичайна форма, например ъгъл. Той може да съхранява книги, а един от рафтовете може да се използва и за телевизия.

Когато се нуждаете от вариант, който не е за просто оформяне на пространството, а за отделяне на една част от стаята от другата, е необходим дял от пространството. Библиотеката ще се справи перфектно с тази задача. За тази цел можете да използвате модел със сляпа задна стена, полуотворена или напълно отворена стойка. Рафтовете в същото време могат почти изцяло да бъдат запълнени с големи предмети или кутии. Моделът за двустранно закрепване с преграда в центъра също е подходящ.

Съвет! Много удобно ще бъде багажник, монтиран върху въртяща се конструкция. Ако има нужда от свободно пространство, дялът може да се завърти на 90 градуса. Ако шкафът има големи размери, в допълнение към въртящата се опора ще са необходими допълнителни, регулируеми по височина крака. Всеки модел, включително въртящ се, можете да направите сам.

картини на стената

В малък апартамент

За проблем с малък апартамент номер едно - липса на пространство, включително съхранение на нещата. Често проблемът с тълпата се решава чрез разрушаване на стената между коридора и стаята. Ролята на стената може просто да изпълни шкафа. Избирайки своя модел, Необходимо е да се спре изборът на полузатворени модели, които в долната част имат чекмеджета или рафтове с врати. По същия начин можете да разширите малка кухня. Като премахвате стената между кухнята и хола, можете да поставите рафт, част от който може да се използва за поставяне на масата. Особено е удобно, ако кухнята е само подготвена, а храната е взета в стаята. Отново можете да прибягвате до използването на някои затворени клетки за съхранение на ястия и храна.

кафяв диван

Предмет на обзавеждане

За тези, които не обичат да затварят пространството с масивни мебели, шкафът може успешно да замени шкафа или класическата стена в хола. Това мебели ще бъде полезно на балкона, в домашната библиотека, в детската стая, в килера, в гаража и офиса. Тя може да служи като акцент в интериора, ако има необичаен дизайн и цвят. Стандартната стойка служи като допълнение към съществуващата среда и подчертава цялостния стил.

син диван

В хола

Рафтовете в хола могат да се използват за поставяне на телевизори, книги, малки детайли за интериора. Задната стена, направена от огледало, визуално увеличава пространството, ако рафтовете не са напълно заети. За хола ще бъде подходящ шарнирен модел, ако не се предполага, че има тежки предмети на рафтовете. Ако има ниша, можете да я използвате, за да инсталирате вградения стелаж.

камина в хола

В детската стая

Ако зоната на детската стая позволява, тогава за зонирането си можете да използвате стелажи. Що се отнася до интериора на помещение за дете в училищна възраст, удобно е, ако стаята е разделена на зони: игра, спане и за класове. Шкафът между рамката за игра и спящата част на стаята може да се използва за съхраняване на играчките, и до бюрото е удобно да поставите рафтове, в които ще се съхраняват материалите за писане и учебници. Мебелите за деца могат да бъдат с ярки цветове или декорирани с рисунки.

Малка детска стая е оградена до нищо. В близост до стената трябва да се помещава кабинет за книги, играчки и училищни пособия.

маса с играчки

В кухнята

В една малка кухня, за да сложи стена багажник не си заслужава. Той ще яде само пространството. В голяма кухня, вместо да е по-добре да поставите затворен шкаф. Въпреки това, някои любовници като изобилието от отворени рафтове, "улесняващи" интериора и служат като място за голям брой елементи, които могат да бъдат съхранявани на открито. Най-разумно е да инсталирате преградна стена вместо стена между кухнята и трапезарията или хола.

Материалът за рафтовете в кухнята трябва да съвпада с материала, от който е направен кухненският комплект. За дървени кухненски мебели е подходящ вариант от дърво или MDF с имитация на дърво. За кухнята от пластмаса можете да изберете модел от стъкло, метал или ПДЧ в пластмаса. Височината на стойката не трябва да надвишава височината на слушалките, с изключение на височината на конструкцията до тавана.

стелажи в кухнята

Съвет! Често, след инсталирането на потребителски кухненски комплект, отрежете плотове или части от ПДЧ. От тях можете да направите малка ракла със собствените си ръце.

Серия рафтове

Kallax

Една от поредиците от рафтове от Ikea - Callax. Тази серия е набор от секции с различни височини и ширини със същия размер клетки и различни вложки: кошници, кутии, шкафове с врата, кутии. Има рафтове Callax с вече избрани вложки. И по желание, Ikea предлага да закупите няколко секции с подходящ размер и подходящ брой кутии или кутии за тях. Всеки елемент от серията Callax от Ikea може да бъде направен в цветове: бял, лъскав бял, жълт, зелен, черно-кафяв и под избелен дъб. Основните части на конструкцията са направени от ПДЧ и дървесни частици. За производството и покритието на врати Ikea използва ПДЧ, филм, акрилно мастило с щампован и отпечатан модел и пластмаса ABS. Вратите също могат да бъдат светлозелени, тюркоазени или розови.

стелажи в апартамента

Kallax външен стандарт Серия има размер на окото 42h42 cm продажба е единична точка, както и композитни структури :. 2x2 клетка, 4x1, 4x2, 4x4, 5x5. И всеки дизайн може да бъде инсталиран не само във вертикално, но и в хоризонтално положение. Има няколко опции, в които стека Kallax се комбинира с странична маса. Подобни модели могат да се използват за зониране на стаята. По искане на купувача е възможно да се оборудва шкафът с колела или светлини. Рафтовете Kallax са подходящи за интериорни дневни, офисни, библиотечни, офисни и детски стаи, декорирани в модерен стил, минимализъм и хай-тек.

снимки на рафта

тояга

Стелажи Били от Ikea, изработени от ПДЧ и плочи от дървесни влакна с покритие фурнир бреза, дъб, ясен, или боядисани акрилна боя на бял или черен и кафяв. Ако поредицата Callax се състои само от отворени клетки, понякога затворени от врата, серията Billy включва врати за отделни клетки или за цялата височина на конструкцията.

Вратата може да бъде:

 • стъкло в рамката;
 • стъкло без рамка;
 • комбинация от вложка от стъкло и фибростъкло;
 • рамка с вложка от фибростъкло.

червено кресло

Поради високите врати елементите на серията Billy може да не изглеждат като багажник, а като цялостен кабинет. Друга характеристика на серията е способността да се регулира височината и ширината на рафтовете по желание, в рамките на размерите на стандартните клетки. За тази цел Ikea предлага на своите клиенти допълнителни рафтове. От секции от серията Billy можете да направите желания дизайн, включително ъгловата. Мебелите от серията Ikea Billy са подходящи за интериора на дневната, кабинета или домашната библиотека в класически стил. Също така серията Billy е подходяща за зониране на помещения.

диван с цветни възглавници

Albert

За феновете на естественото дърво и селския стил Ikea предлага рафтове "Албърт", изработени от необработен масив от бор и смърч. Можете да го използвате, за да допълни интериора на хола или кухнята от дървото, лакиране на подходящ нюанс. Рафтовете на Алберт могат да се използват като отделно мебелно обзавеждане. За да се постигне съвършенство, повърхността му трябва да бъде покрита с масло, восък, лак или петно.

цветя в саксия

Производство на стелажи със собствени ръце

Материалът за багажника, произведен от собствени ръце, може да служи като:

 • Ламинирана ПДЧ - ламинирана ПДЧ;
 • MDF - фино диспергирана фракция (плоча от залепени малки дървени стърготини);
 • естествено дърво;
 • метал;
 • огледало;
 • стъкло.

MDF може да бъде покрита с филм или пластмаса, понякога боядисана. Пластмасата също често е покрита с ПДЧ. За монтаж ще са необходими крепежни елементи, които съответстват на избраните материали. За задната стена на багажника можете да използвате и дървесни влакна (дървесни влакна).

диван и стенна лампа

Съвет! Ако нямате много опит в производството на мебели, по-добре е да използвате готови чертежи от Интернет.

Изборът на материал зависи от стила на интериора на стаята, където ще бъде инсталиран бъдещият продукт, и от нейната цел. Ако проектът предполага наличието на клетки с чекмеджета или врати, трябва да имате контури, дръжки и водачи. Завесите могат да бъдат направени със затварящи елементи или амортисьори, за безшумно затваряне. На вратата също можете да поставите шарнира с дебъгването за същата цел.

Как изглежда IKEA в интериора (2 видеоклипа)

Опции за използване на стелажи в апартамента (44 снимки)