Малки стаи: правила за интериорен дизайн (+50 снимки)

Декорирането на интериора на малка стая не е толкова просто, защото иска да стане както функционално, така и красиво.

Опростени правила ще ви помогнат дизайн малка стая перфектна.

дизайн на малки стаи

Малки стаи могат да се намерят в апартаменти и частни къщи, в метрополис и малък град. Често те са почти празни, защото е трудно да си представим една изискана стая с минимална площ от свободно пространство.

дизайн на малки стаи

Но снимки на малки стаи с добре декорирани интериор показват, че тези помещения могат да се използват по предназначение. Основното нещо е правилното декориране на интериора и избирането само на наистина необходими мебелни елементи, които могат да донесат комфорт и уют на всеки ъгъл.

дизайн на малки стаи

Златни правила за малки стаи

В модерните апартаменти и къщи малка стая може да бъде разпределена в хол, кухня, спалня или друга стая. Не винаги е възможно да преустроите апартамент и да разрушите няколко ненужни стени, за да станете по-просторни и леки. И не винаги в това има нужда.

дизайн на малки стаи

Компетентен дизайнерски подход ще ви помогне дори в апартамент с малки стаи, за да създадете отлична стая за приятно прекарване. Трябва да направим всичко, така че пространството в малката стая да е изпълнено със светло, буквално дишащо пространство.

Най-големите врагове на близките площади са тъмнината и уединението.

дизайн на малки стаи

За да се постигне такъв ефект на просторна стая е лесно. Трябва да направите стаята възможно най-светла. Това ще ви помогне да завършите стените, мебелите, многослойното осветление и други дизайнерски елементи. Снимки от най-успешните интериори на малки стаи показват, че светлите цветове визуално увеличават пространството, заблуждаващо възприятие. Украсете с лек покритие са всички повърхности: стени, таван, под.

дизайн на малки стаи

Една от стените на малка стая може да се разграничи. Това е подходяща декоративна мазилка или тапет. Този метод е по-добре да се използва на стената срещу вратата. Пейзажите, изобразени върху фото тапети, са отлична техника, която позволява да се измами умът още по-ефективно. Снимката на големи пространства, тъй като те отвежда до друго, по-просторно място. Отличен вариант - напречни стени. По-добре е да изберете гланц.

дизайн на малки стаи

Не можете да лепете тапет с малки разпечатки. По-добре да го оставите като широки вертикални ивици или големи елементи. Такъв интериор е класически, което означава, че ще облагородява стаята.

Голям художествен обект ще отклони вниманието от размерите на стаята и парадоксално ще помогне на стаята да изглежда по-голяма.

дизайн на малки стаи

Как да направите прозорец

Друг икономически и рентабилен начин да се направи пространство е повече - поставянето на малки части в него. Например - бамбукови завеси на прозореца. Малкият елемент декор прави пространството визуално голямо. Особено, ако се постави в помещение симетрично. Прозорец с правоъгълна завеса в центъра на стената фокусира вниманието върху останалата област. Това може да бъде леки тъкани щори или щори.

дизайн на малки стаи

Не украсявайте прозореца в малка стая с дълги завеси или завеси на пода. Те ще декорират интериора на една голяма стая, но с малка всичко ще бъде обратното.

Тежки завеси или светлина в завесите на пода визуално поглъщат цялото свободно пространство.

дизайн на малки стаи

Малки ощипвания

Както беше отбелязано по-рано, малките дизайнерски елементи правят интериора по-наситен и създават погрешно впечатление за огромното пространство.

дизайн на малки стаи

Декор и екстри, които успешно допълват интериора:

  • Малки снимки и снимки, поставени по стените;
  • килим в центъра на стаята, който отваря значителна част от пода по периметъра на стените, е по-добре да изберете овален или кръгъл килим;
  • малки елементи от мебели, би било по-препоръчително да поставите чист диван и чифт кресла, отколкото голям мек ъгъл в цялата стая;
  • в такава стая трябва да се постави малък полилей или плафон.

Но трябва да се помни, че вътрешността на малка стая не толерира куп обекти. Те трябва да се използват внимателно и да се дозират. Преди да претеглите снимки или снимки на стената, внимателно обмислете техния брой и местоположение. Същото важи и за други конструктивни елементи.

дизайн на малки стаи

Ярките сочни петна в интериора правят стаята визуално по-малко. Светлинните включвания, напротив, увеличават пространството.

Важен момент: Фотографиите, снимките и декорните елементи трябва да бъдат леки и неутрални.

дизайн на малки стаи

По този начин идеалните декор опции за малка стая ще бъдат черно-бели снимки на стените, светли пейзажи или футуристични мотиви. Стаята трябва да бъде възможно най-лека, атмосферата да е свежа за възприятие. Най-подходящите нюанси са светло синьо, светло зелено, сметана, кафе с мляко, праскова.

дизайн на малки стаи

Въздържайте се от използването на блестящи цветни нюанси на мебели. Трябва да предпочитате естествени цветове. Тя може да бъде тъмно кафяво мебели, но текстилните елементи трябва да са по-леки.

Добри нюанси за мебели - пясък, светло кафяво, светло сиво и бежово.

дизайн на малки стаи

Друго предимство е поставянето на огледала. Той може да бъде полилей с огледални елементи или мебели с отразяващи повърхности. Идеалният вариант - това е килер за цялата стена с огледална врата или вложки от огледала. Мебелите на корпуса не заемат много място, решават проблема с поставянето на нещата и домакинските елементи.

дизайн на малки стаи

Дори и да няма прозорец в малката стая, огледалата ще помогнат за решаването на този проблем. Моден и удобен вариант - фалшив прозорец от огледалата. Това прави пространството по-леко, като сравнително функционален декор, особено със задно осветяване.

дизайн на малки стаи

Техники на дизайнерите

За да изглеждате по-големи, всички детайли и предмети в нея трябва да бъдат подредени. За да направите това, визуално нарисувайте гладки линии покрай и през стаята. Така че интериорът е разделен на равни части. По тези линии трябва да поставите мебели, да закачите картини по стените, да поставите килим на пода.

Желателно е да оставите центъра на стаята безплатно, дори ако мебелите не са достатъчни. Не претрупвайте пространството.

дизайн на малки стаи

Ако е възможно, всички битови предмети трябва да бъдат скрити. За това се използват затворени шкафове и ниши в мека мебел. Колкото по-малко в стаята с предмети, толкова повече изглежда. Без значение колко сладко може да звучи, но за да се увеличи значително свободното пространство.

 <div align =

Видео галерия

 

Фотогалерията

"ширина =" 660 "височина =" 714 "/>

Разделяме помещението в зони

Естетичната страна е от голямо значение при дизайна на стаята. Но не забравяйте за функционалността на малка стая. Първо трябва да си представите как ще ви служи. Може би можеш да направиш нещо, но нещо, което си заслужава да добавиш.

Визуално прекъснете помещението във функционални области, решете какъв вид мебели ще бъде необходимо и след това се отървете от всичко, което е излишно. Може би най-доброто решение ще бъде многофункционално модулно обзавеждане.

 <div align =

Видео галерия

 

Фотогалерията

"ширина =" 660 "височина =" 495 "/>

След това трябва да разделите стаята на функционални зони и, в зависимост от местоположението им, да поставите мебели, оборудване, осветителни елементи. Например, зоната за отдих трябва да бъде отделена от работната зона, поне в малко пространство. Дизайнът на всяка функционална област може да се различава от съседната, но цялостното решение за цветовете трябва да е същото.

Видео галерия

Фотогалерията