Pilihan betul langsir – keharmonian warna, gaya, hiasan (+45 foto)

Pilihan betul langsir – keharmonian warna, gaya, hiasan (+45 foto)

Reka bentuk yang harmonis dari bukaan tingkap akan menambah kesempurnaan ke bilik. Bagaimana untuk mencari langsir untuk menyembunyikan kecacatan, secara visual mengembangkan tingkap. Bagaimana untuk memilih langsir di kawasan pedalaman supaya tirai reka bentuk dan kain harmoni dengan gaya, kertas dinding, perabot?

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Tekstil dipilih sesuai dengan beberapa parameter:

 • kawasan dan struktur bilik;
 • saiz tingkap;
 • warna dan tekstur dinding yang meliputi;
 • perabot dan hiasan pengisian;
 • watak dan tujuan ruang;
 • gaya utama yang digunakan.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Untuk tidak membuat kesilapan dengan pemilihan, adalah penting untuk mengetahui ciri-ciri asas reka bentuk dan gaya langsir.

Yang paling penting adalah:

 • pandangan - langsir, langsir, tirai, Rom, Inggeris, Jepun dan variasi lain;
 • warna dan corak;
 • tekstur - licin, berlipat, berpakaian, boucle, dan sebagainya;
 • panjang;
 • gaya - klasik, minimalism, loteng, vintaj, dan sebagainya;
 • hiasan - lambrequins, picks, cord, cord.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Harmoni di kawasan pedalaman

Apa yang perlu saya tumpu apabila memilih? Pendapat pakar dibahagikan. Lebih berkesan kos akan menjadi kesesuaian tekstil dalam warna dan tekstur dengan upholstery upholsteri. Ini akan membolehkan anda cat semula atau memulihkan dinding tanpa merosakkan keharmonian. Tetapi dengan nada penutup dinding juga perlu dipertimbangkan. Tekstil, khususnya langsir, harus selaras dengan palet warna seluruh bilik.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Dalam persoalan bagaimana harmoni memilih langsir untuk dinding itu adalah bernilai bergantung kepada beberapa peraturan.

 • Jangan pilih mereka betul-betul di dalam warna dinding - penyelesaian ini agak membosankan, dan mengubah bilik menjadi kotak yang ditutup dari semua pihak. Apabila menggunakan model 2-lapisan atau 3-lapisan, sekurang-kurangnya satu lapisan mesti bersesuaian dengan teduhan kertas dinding, yang lain mungkin sedikit atau sangat berbeza.
 • Elakkan kesesakan akan membantu gabungan permukaan monokrom dan bercetak, corak kecil dan besar.
 • Wayar warna yang kaya dengan harmoni dengan bahan neutral.
 • Permukaan dengan kesan metallized akan melengkapkan tekstil dengan bersinar pearlescent, kepingan keperakan atau emas dan sisipan.
 • Gabungan yang baik memberikan corak besar pada kertas dinding dengan langsir monophonik.

langsir di pedalaman

Kesan tekstil tingkap pada persepsi ruang

Bagaimana untuk memilih langsir yang betul dan menyesuaikan dengan bantuan mereka pembukaan tingkap dan bilik secara keseluruhan?

 • Ruang besar membolehkan penggunaan model-model besar, lambrequin, kain kraf kompleks, kain berat.
 • Siling rendah secara visual "mengangkat" kain tirai yang subur, tetapi pilihan ini tidak sesuai untuk ruang kecil.
 • Jalur mendatar akan membantu untuk mengembangkan bilik, untuk meningkatkan ketinggian - menegak.
 • Tingkap sempit boleh dibuka dengan bantuan baung yang meninggalkan tepi.
 • Tingkap yang rendah disemai oleh tirai separa telus nada cahaya yang bermula di siling pada kornea yang elegan.
 • Lebih ketat dan menenangkan reka bentuk dan warna, semakin luas ruang kelihatan.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Penyelesaian warna

Gamma hangat baik untuk memberi kesenangan. Warna boleh mencipta ilusi suhu yang lebih tinggi daripada yang ada dalam amalan, oleh itu tidak disyorkan di bahagian selatan rumah, mengurangkan ruang.

Ini termasuk warna:

Merah - warna tenaga, tenaga, aktiviti. Untuk mengelakkan pengaruh berlebihan, anda harus menggunakannya. Kuning - optimistik, dibenarkan dalam kesederhanaan, menambah ilusi sinar matahari walaupun dalam pedalaman suram dengan pencahayaan yang rendah. Warna oren menimbulkan suasana hati dan selera. Sesuai di dapur, di ruang tamu.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Skala sejuk menambah kesejukan, kebersihan, kelapangan, kesegaran pada reka bentuk, menurunkan suhu.

Ia termasuk warna:

Biru - warna tenang dan tumpuan. Hijau adalah warna ketenangan, tidak sesuai untuk orang yang mempunyai karakter melankolik.

Lavender menala kepada gelombang aktiviti kreatif yang tepat, warna ungu akan menambah ke dalam pedalaman.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Skala Achromatic:

 • Putih. Warna ini memerlukan mengekalkan perintah yang sempurna dan hiasan terang dinding.
 • Warna hitam. Akan masuk ke dalam bilik dengan cahaya siang dan cahaya buatan yang baik.
 • Kelabu. Nada warnanya adalah neutral, sesuai untuk pedalaman dengan pengisian warna terang.

Jika boleh, dapatkan sampel tisu dengan anda. Jadi, anda boleh memilih warna-warna tirai dalam harmoni yang sempurna dengan gaya dan pencahayaan bilik. Pertama sekali, bahan itu sepatutnya suka, tidak mengganggu dan tidak mengalihkan perhatian dari urusan harian.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Gaya bilik dan reka bentuk tingkap

Mana-mana pedalaman moden melibatkan gabungan fungsi dan ciri-ciri utama satu atau lebih gaya. Untuk imej yang harmoni, penyelesaian reka bentuk yang lazim perlu dipertimbangkan.

Empayar. motif Greek Majestic digariskan oleh horden anggun, pelmets, dalam, pelbagai kaya dengan hijau, biru, merah, ungu. Khas trim berbingkai, beludru, sutera, tulle, multilayered yang indah.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Provence. Di tengah-tengah arah terletak ringan dan semula jadi. Akan menjadi udara langsir sesuai diperbuat daripada linen dan kapas, pastel, "terluntur" warna merah jambu, putih, biru, susu, zaitun, lavender. Mereka boleh menjadi diri-warni, dengan corak bunga halus dalam jalur nipis atau sangkar, mempunyai lace trim.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Berteknologi tinggi. Bentuk mudah digunakan, kain sintetik kebanyakannya dari skala achromatic, hijau, biru, dan merah dibenarkan. Hiasan, cetakan, tirai tidak hadir.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

Shebbi-chic. Ia dicirikan dengan hiasan tingkap yang kaya, kompleks, tetapi elegan dengan banyak tudung, busur, corak dalam bentuk tanaman, kerub.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Vintage. Arah itu sesuai dengan reka bentuk pembukaan tingkap dengan model berlapis atau berbilang dari atlas padat, sutera, baldu, taffeta, gabardin. Mereka boleh dengan corak bercetak atau monophonic, tidak ada keperluan khusus untuk warna. Terdapat hiasan dalam bentuk tali dan berus, pinggir, feston.

langsir di pedalaman

Art Deco. Tirai mewah cahaya mahal atau bahan berat di dalam palet kaya batu berharga, coklat, oren, putih, emas dan hitam akan membantu untuk menekankan kemewahan. Monotoni yang boleh diterima, imej makhluk mitos, geometri, corak tumbuhan.

bagaimana untuk memilih langsir untuk pedalaman

The Baroque. Ciri-ciri versi yang paling canggih model mewah dan dipenuhi langsir dengan pelmets menggunakan bentuk khayalan, pelbagai hiasan (reben, festoons, ruffles, pinggir, tassels). Corak: cupid, bunga besar, jalur menegak, monogram. Warna: zamrud, merah, biru, emas.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Minimalisme. Untuk pematuhan lengkap, anda boleh lakukan tanpa tirai sama sekali. Sekiranya landskap di luar tingkap meninggalkan banyak yang dikehendaki atau terdapat keperluan berfungsi, anda boleh memilih langsir warna tunggal, tirai, Rom, langsir licin tanpa cetakan dan kemasan.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Vanguard. Di sini, kombinasi warna yang berbeza mungkin. Unsur-unsur kecil dimatikan, warna tempatan, jus, hiasan benang, keseronokan dialu-alukan.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Loteng. Bagi beliau, sesuai dengan model fabrik tebal dengan warna terang bertekstur semula jadi (bata, kopi, zaitun, kuning air), tirai, langsir udara telus tanpa hiasan.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Tujuan bilik

Reka bentuk ruang sering dipengaruhi oleh tujuannya. Sukar untuk menemui ruang tamu dalam gaya sebuah negara, dan dapur kecil di semangat Empayar.

Ruang tamu. Pilih langsir untuk menghiasi tingkap di dalam bilik itu hendaklah diberikan gaya, skema warna dan ciri-cirinya. Jika ruang tamu tidak pergi ke arah selatan atau jalan sibuk, anda boleh melakukan tanpa langsir dan menjadikan ruang lebih luas dan lapang. Walau bagaimanapun, tulle cahaya akan ada, dengan cara itu. Bagaimana untuk memilih langsir untuk kertas dinding di dalam bilik gelap? Hentikan pemilihan putih.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Dapur. Fungsi pertama. Untuk tekstil dalaman dapur diperlukan, yang mudah dibersihkan dari kotoran, tidak mengumpul habuk dan bau. Bagi dapur adalah lebih baik untuk memilih langsir di atas atau di bawah tahap ambang tingkap.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Bilik tidur. Di sini kita perlu langsir dengan penebat cahaya yang baik. Mereka akan melindungi lark dari cahaya lampu dan lampu, burung hantu - dari menuntut cahaya matahari. Menyediakan transmisi cahaya dan gelap akan membantu di dalam bilik tidur juga versi Rom "malam hari".

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Kanak-kanak. Model-model warna lembut, tetapi cantik dari bahan-bahan praktikal, mengikut umur, jantina, keutamaan kanak-kanak paling sesuai. Adalah wajar kain itu semula jadi, tidak mudah terbakar, tidak mengumpul habuk, mudah dicuci.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Kemasan hiasan dan kura-kura

Adalah penting bukan sahaja untuk memilih langsir, reka bentuk, warna dan corak, tetapi juga untuk memilih hiasan yang sesuai.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Cornice harus sesuai dengan dua parameter utama:

 • pengancing dan penyelenggaraan yang berkualiti tinggi berfungsi;
 • gabungan dengan gaya bilik.

Parameter pertama dipengaruhi oleh jenis, bilangan dan berat kanvas, bahan dinding dan siling, ketinggian bilik. Untuk tekstil dengan tirai yang indah, kornea diperlukan pada kurungan panjang. Komposisi berbilang besar memerlukan penggunaan pengikat tambahan.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Kornet yang diperbuat daripada logam boleh mengulangi teduhan dan rupa bahagian logam yang tersedia - patina, gangsa, krom, keluli, dll. Begitu juga dengan pengikat kayu atau plastik. Adalah penting untuk menggabungkan bentuk kornea dengan gaya bilik. Keharmonian semua komponen mempengaruhi penciptaan pedalaman yang menarik dan suasana yang nyaman.

Lukisan dinding di apartmen: pilih warna

Oleh itu, setelah memahami parameter dan keperluan asas, adalah mungkin untuk meneruskan dengan selamat untuk mencipta hiasan tingkap segar di bilik tidur, ruang lukisan, dapur dan premis lain.

Videogallery

Galeri Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

24 − 14 =