Tirai untuk tingkap bay: petua untuk memilih jenis linen, kain dan buaian

Tirai untuk tingkap bay: petua untuk memilih jenis linen, kain dan buaian

Pemadam adalah bahagian tertentu dari ruang yang memperlihatkan ke luar dari permukaan fasad, berkaca dengan beberapa tingkap. Tingkap, sebagai peraturan, agak besar di kawasan, dan oleh itu ia memerlukan langsir khas untuk tingkap bay. Ciri-ciri seni bina ini memberikan cahaya matahari tambahan di dalam bilik, udara yang lebih segar, yang secara visual meningkatkan kawasan bilik.

Pemilihan langsir yang betul

Reka bentuk tirai harus mengambil kira kawasan besar kaca dan menentukan gaya umum bilik. Oleh itu, pemilihan yang betul adalah sangat penting, menunjukkan rasa pemilik dan menekankan semua kelebihan pembukaan tingkap tersebut.

Tirai pada tingkap bay dipilih bergantung pada bentuk geometri pembukaan itu sendiri. Oleh itu, dengan bentuk segi tiga atau trapezoid, langsir berasingan tergantung di setiap tingkap. Apabila tetingkap teluk terletak di separuh bulatan, tirai boleh berterusan, yang membuat kemudahan ketika bergerak di sepanjang cornice semicircular.

Prinsip asas memilih langsir:

 • Bergantung pada lokasi ceruk di tingkap bay, anda perlu menyelesaikan masalah tirai individu dan pepejal pada tingkap yang berbeza.
 • Pentingnya dimainkan oleh penampilan yang membuka jendela: jika perlu tersembunyi, maka langsir harus dipilih lebih padat, dengan pemandangan indah - tekstil ringan dan telus.
 • Satu pilihan adalah tirai Rom untuk tingkap bay, yang lebih berfungsi dan tidak membebankan bilik dengan hiasan yang berlebihan.
 • Apabila memilih langsir, terdapat dua pilihan: mereka adalah tambahan kepada bahagian dalam bilik atau, sebaliknya, menyembunyikan bahagian bilik dari mata yang bersuara.

Apabila memilih langsir untuk tingkap bay, peraturan utama adalah gabungan yang harmoni tirai dan semua gaya gaya di dalam bilik. Apabila melaksanakan fungsi utamanya (menutup dan membuka pembukaan tingkap), langsir harus menjadi tambahan yang berjaya ke pedalaman.

Juga, ia harus diperhatikan di mana bilik tetingkap teluk terletak, dan bergantung kepada ini, pelbagai jenis langsir digunakan.

Dapur dengan tingkap bay

Langsir untuk dapur dengan tingkap bay dipilih dengan mengambil kira kelembapan yang tinggi di dalam bilik dan kehadiran asap. Kain mesti memenuhi keperluan berikut:

 • mudah dipakai;
 • Jangan menumpahkan atau ubah bentuk;
 • menjadi penolak air.

Ini bermakna bahawa langsir harus mudah dibasuh dan tidak mengecilkan ruang. Pilihan yang ideal akan menjadi roller shutters dengan impregnation khas, lebih baik dalam bentuk gerbang, yang tidak akan menutup pembukaan tingkap sepenuhnya. Pada kuku dalam kes ini, gantung langsir sisi, maka tingkap boleh ditutup sepenuhnya pada masa yang sesuai.

Reka bentuk dapur dengan tingkap bay lebih disukai dilakukan dalam warna cahaya atau menggunakan kombinasi warna yang berbeza.

Tirai Rom untuk tingkap teluk sangat mudah dan sesuai untuk pemasangan walaupun pada tingkap kecil. Mereka membolehkan mereka tetap berada di kedudukan yang diperlukan pada ketinggian yang betul untuk menukar jumlah cahaya dari tetingkap memasuki bilik. Dengan bantuan skim warna atau hiasan yang berbeza, mereka akan membolehkan anda memilih hiasan untuk kawasan dapur dan berjaya mengalahkan atau menekankan keaslian tingkap.

Jika dapur mempunyai kawasan yang cukup besar, dan tidak perlu mengira setiap meter persegi percuma, maka mungkin untuk membahagikan keseluruhan ruang menjadi beberapa kawasan fungsional. Reka bentuk dapur dengan tingkap teluk tiga belas meter persegi. Terdapat banyak pilihan untuk reka bentuknya. Sebagai contoh, dalam reka bentuk dapur, tingkap bay 13-bay boleh digunakan untuk zon berasingan.

Berikut adalah pilihan yang mungkin:

 • Pemasangan sofa yang dibuat untuk membuat pesanan dalam bentuk tingkap bay - ini akan mewujudkan sudut yang selesa.
 • Dengan bantuan tirai kecil atau partition, anda boleh memisahkan kawasan rehat dari dapur dengan TV atau pejabat.
 • Peranti di tetingkap bayangan taman musim sejuk kecil akan mengisi ruang kosong.

Peraturan utama dalam reka bentuk dapur adalah 13 meter persegi dengan tingkap bay - tidak memuat bilik dengan perabot supaya pemilik induk boleh bergerak dengan selesa di sepanjang laluan yang penuh perhatian. Dalam kes ini, jarak dari pinggan ke meja makan harus minimum. Ruang makan diperuntukkan secara berasingan, anda boleh meletakkan sofa yang selesa, tetapi supaya ia tidak kekacauan di dalam bilik.

Apabila memilih perabot di dapur sedemikian, pereka dinasihatkan menggunakan skema warna cahaya dengan tempat kontras yang terang.

Semua zon dengan fungsi yang berbeza harus dibuat dalam gaya umum, dan warna-warna warna lancar bergerak dari satu zon ke zon yang lain. Set dapur tidak semestinya dilakukan dalam gaya tradisional, di dapur dengan tingkap teluk kerana pencahayaan yang lebih intensif, perabot dengan permukaan berkilat kelihatan hebat. Reka bentuk dapur dengan tingkap bay akan membolehkan para pemilik menunjukkan imaginasi kreatif mereka dan memilih pilihan yang ideal, mudah untuk memasak nyonya rumah dan berkongsi makanan bersama seluruh keluarga dalam persekitaran yang menyenangkan mata.

Pada video: pilihan untuk langsir untuk dapur dengan tingkap bay.

Langsir untuk bilik tidur dengan tingkap bay

Di dalam bilik yang dimaksudkan untuk berehat, kecuali untuk langsir cahaya, terdapat langsir tingkap yang ketat, yang, jika perlu, menutup dan menyekat akses ke bilik cahaya siang terang atau cahaya lampu malam terang di jalan.

Apabila memilih langsir di bilik tidur, anda harus memberi keutamaan kepada nada cahaya yang tenang, yang akan membantu untuk berehat dan bersantai pemiliknya. Dan warna-warna terang boleh menjadi menarik. Salah satu kombinasi hebat untuk bilik istirahat - reka bentuk tingkap teluk dengan langsir pelbagai lapisan chiffon halus, bersama-sama dengan langsir padat warna tenang (kelabu, biru, coklat, hijau).

Juga di bilik tidur sering menggunakan tirai Rom dalam kombinasi dengan langsir buram berat yang terbuat dari satin atau sutera.

Langsir untuk ruang tamu

Reka bentuk ruang tamu dengan tingkap bay membolehkan anda menjalankan banyak eksperimen dan menggunakan beberapa imaginasi dalam reka bentuk. Ruang tamu atau dewan adalah tempat di mana tuan rumah menghabiskan banyak masa menggunakan bilik rehat untuk seluruh keluarga dan penerimaan tetamu. Oleh itu, pemilihan langsir bergantung pada aksen yang dipilih di dalam bilik tersebut.

Jika ruang tamu dibuat dalam gaya klasik, maka pilihan yang baik akan menjadi langsir Austria dengan lipatan berat. Mereka akan menambah ke dalam bilik perasaan mewah dan kuno. Langsir seperti di tingkap bay mempunyai fungsi hiasan, dan diasumsikan bahawa mereka akan jarang dibuka. Pilihan yang sama akan berfungsi jika pandangan dari tingkap tidak begitu menyenangkan (dinding rumah lain atau landskap perindustrian yang sedih).

Apabila tingkap bay adalah kecil, langsir Perancis untuk ruang lukisan dengan banyak lipatan dan festoons, yang akan membolehkan menambah udara dan cahaya ke dewan, akan kelihatan lebih baik.

Jika bahagian dalam ruang tamu dengan tingkap bay mewakili sebilangan besar perabot dan hiasan, maka langsir pada tingkap harus dipilih dalam gaya laconic dan terkawal, dalam skema warna yang tenang dan dengan tekstur yang sesuai. Keputusan reka bentuk yang popular dan asli adalah pengezonan premis, khususnya, anda boleh memisahkan tetingkap teluk di pedalaman ruang tamu dan mencipta sudut tambahan yang selesa.

Kesan meningkatkan ruang dan kedalaman tingkap bay boleh diperolehi dengan menggabungkan beberapa warna dan tekstur di dalamnya sekaligus. Ini terpakai kepada fabrik tirai, dan unsur-unsur hiasan dan perabot.

Jenis-jenis kornea

Kura-kura moden diperbuat daripada pelbagai bahan: logam, kayu, plastik dan juga kaca. Model yang paling popular adalah cornices aluminium, sesuai untuk fungsi untuk tetingkap dapur.

Batang tirai diperbuat daripada tiga jenis:

 • Dari profil mengikut saiz pembukaan tingkap, biasanya dibuat dengan slider (untuk langsir, tulle atau lambrequin). Kornea itu dilekatkan pada dinding atau siling menggunakan kurungan.

 • Pembinaan bulat Dalam bentuk bar, dibahagikan kepada segmen, diikat dengan engsel. Buta boleh bergerak sama ada pada sekeping sahaja, atau pada keseluruhan kontur - langsir diikat pada engsel, kelopak atau cincin.

 • Daripada rentetan - pandangan yang paling mudah dan murah dari cornice, terdiri daripada kurungan dan rentetan, sesuai untuk gaya moden hiasan bilik (berteknologi tinggi, minimalism).

Cornices for windows can be decorated in different styles. Selalunya, tips dihiasi dengan bantuan plastik, kayu, kristal (refracting light). Tidak ada peraturan sejagat untuk menghias tingkap teluk. Ia bergantung kepada rasa pemilik yang memilih langsir untuk tetingkap bay mengikut gaya atau warna yang anda suka.

Idea untuk menghias tetingkap teluk (1 video)

Tirai untuk tingkap bay di pedalaman (42 foto)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

7 + 2 =