Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Olika orenheter på mattor förstöra inte bara det allmänna intrycket av rummet, men också källor till obehagliga lukt. De ger i sin tur ägare till huset några besvär och obehag. Det är därför den faktiska frågan är hur man tar bort lukten från mattan hemma.

Det finns många sätt att eliminera detta fenomen, det kan vara både specialiserade medel och nationella recept. I denna artikel kommer vi att titta på hur man kan bli av med lukten av "ny matta" lukten av kräkas, öl, fisk och andra matrester. Det viktigaste att komma ihåg är att med problemet måste du börja kämpa så snabbt som möjligt, eftersom eventuell försening kan förvärra situationen.

Hur man tar bort lukten från mattan

När du väljer att rengöra mattan, måste du först bestämma källan till den obehagliga lukten. I de flesta fall är det en annan form av förorening, men vissa textilprodukter efter köpet kan lukta av kemi. Denna situation beror på kvaliteten på syntetmaterial som används vid tillverkningen av denna produkt. Om det finns rökare i familjen, kan tobaksduschen, som har blivit förtrasslad i golvbeläggningen, också ge obehag för hyresgästerna.

Lukten från mattan vad man ska göra

Otillräckligt torkad matta efter ett tag får lukten av mögel och fukt. I det här fallet bli av med konsekvenserna av felaktig användning av produkten kommer att vara mycket problematisk. För att förhindra detta, när vätskan träffar mattan för första gången, måste den avlägsnas innan den absorberas och torkas.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Innan du själv bestämmer hur man effektivt tar bort en obehaglig lukt från mattan, bör du bekanta dig med vanliga rengöringsmetoder. Vilken metod som passar dig beror på typen av förorening, orsakerna till utseendet och tidpunkten för förekomsten.

Så särskiljer experter följande populära mattrengöringsalternativ:

 • Tvättning med användning av pulver och efterföljande luftning av produkten.
 • användning av olika kemikalier
 • läsk (bra för att avlägsna lukten av kräkningar, fisk och alkohol);
 • professionell mattrengöring;
 • ytbehandling med mangan, vinäger eller väteperoxid;
 • Avlägsnande av fläckar och obehaglig lukt är möjlig på grund av kvarts (flera UV-lampor av liten storlek används).

Hur man tar bort lukten från mattan

Hur tar man bort lukt från mattan och spenderar inte mycket tid och energi på det? Det mest effektiva sättet är professionell rengöring av mattor, men den här metoden kostar betydligt mer än att köpa hushållsredskap för att rengöra textilier eller använda traditionella recept.

Mattrengöring

kräkningar

Om lägenheten har små barn eller husdjur är problemet med utsöndring av kräkningar från illamående och kräkningar från möbler och matta bekant för dig inte av hearsay. Från kräkningar bildas en obehaglig lukt. Om du rengör beläggningen av denna typ av förorening inte är för svårt, ta bort stankburken endast vara speciella medel.

För att eliminera den obehagliga lukten från textilprodukter kan du använda:

 • lösning av läsk och vatten (ibland tillsätts detergentpulver);
 • medel för manuell mattrengöring;
 • luktneutralisatorer (sådana preparat är lämpliga för olika typer av föroreningar);
 • speciella lösningar för att ta bort fläckar från husdjur.

Börja städning är att ta bort rester av kräkningar - för detta ändamål använde trasor, mjuka borstar eller svampar för att tvätta. Observera att det i det här fallet inte rekommenderas att fukta dem med för varmt vatten, för då kan den obehagliga lukten bli ännu mer intensiv och svårare att gräva in i ytan.

Hur man tar bort lukten av kräkningar från mattan

Det enklaste sättet att rengöra mattan är att använda en läsklösning. Det förorenade området ska behandlas med en speciell förening och lämnas i två till tre timmar (tills den är helt torr). Då ska beläggningen sugas ordentligt för att ta bort läsk och spår av vätska.

På grund av att soda har en alkalisk grund och kräkningar är sura uppträder en kemisk reaktion, vilket gör att den irriterande lukten försvinner.

Hur man eliminerar lukten av kräkningar från mattan

Om det finns stora färgade fläckar, kommer en lösning av läsk inte att rensa mattan. Om du befinner dig i denna situation, bli inte upprörd, eftersom det finns andra lika effektiva sätt att ta bort spår från husdjur.

Idag erbjuder butikerna ett brett utbud av olika kemikalier för rengöring av textilier, inklusive mattor. De flesta av dem har förmågan att effektivt absorbera obehagliga lukt.

Innan du köper, var noga med att läsa bruksanvisningen och kom ihåg att ju högre värdet av alkali desto bättre blir resultatet.

Universell luktabsorberare

öl

Om du oavsiktligt spilled ett glas öl på mattan, är det första du behöver göra med en liten mängd tvättmedel till det förorenade området, torka sedan resterna med en fuktig trasa. Specialister rekommenderar också regelbundet att skölja en trasa. Sammanfattningsvis måste ytan noggrant behandlas med lätt saltat vatten - så kan det improviserade sättet användas för rengöring.

Hur man tar bort lukten av öl från mattan

Du kan också lösa upp i en liter vatten en matsked citronsyra eller en vanlig citron (inte för mycket kommer att tillsätta några droppar ättika). Den resulterande kompositionen ska behandlas med en fläck med en fläck, använd sedan torra handdukar för att avlägsna överskott av fukt, annars kan mögel bildas.

Citronsyra och ättika mot lukt från mattan

Väteperoxid är mycket lämplig för rengöring av lätta mattor. Det bekämpar effektivt med en obehaglig lukt och fläckar från öl, vin och mat. Fuktar förorening med vatten, låt det torka och strö med salt. Efter tjugo minuter, ta bort resten med en dammsugare.

Hur man eliminerar lukten av öl från mattan

Vodka är ett annat sätt att avlägsna inaktuella fläckar från öl, men du måste arbeta mycket noga med det.

Hur man neutraliserar lukten av öl på mattan

Om igår kväll du spenderade i ett glatt företag som tittar på fotboll, är det idag bara plågad av frågan om hur snabbt du tar bort lukten av öl från kläder, möbler eller läderbilsalong. Följande rekommendationer hjälper dig:

 • Öl lukt absorbator utmärkt i maskinen är en tvållösning med tillsats av en matsked torr flytande ammoniak (finns på alla apotek). Det här alternativet passar bäst om du behöver rengöra läderinredningen. Applicera formuleringen på en smutsig yta och torka av området med en vävnad efter fullständig torkning.

Torr ammoniak

 • Särskilt relevant är frågan om hur man tar bort lukten av öl från kläder. I detta fall bör du förbereda följande lösning: glycerin, vin och ammoniak, vatten - observera proportionerna 1: 1: 1: 8. Denna metod kan användas för rengöring av olika textilier (möbler eller inredning).

Hur man tar bort lukten av öl från kläder

 • För att rengöra fläckar från soffan öl, bör vara i en svag lösning av vatten och ättika för att fukta en stor bit av tyg och lägga den på det förorenade området möbler. Om några timmar kommer den obehagliga lukten att förångas, som de fläckar som var dess källa.

Hur man rengör en soffa från ölfläckar

På videon: avlägsnande av lukten från mattan - folkvägar.

fisk

Rengör mattan från fläckarna av fisken hjälper vanligt kökssalt - det klarar sig bra med kvarvarande matrester och absorberar helt obehagliga lukt. För detta ändamål kan du också använda sådana verktyg som en tvållösning, som har den mildaste effekten och en ättiklösning.

Hur man eliminerar lukten av fisk från mattan

Användningen av speciella kemikalier kan krävas endast om spåren finns på produkten i flera veckor. I den här situationen är det mest rimligt att ge matta till en kemtvätt.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

vinäger

Ovan har man redan presenterat sätt att rengöra mattan med användning av vinäger. Sådana metoder är mycket effektiva, men som du vet har detta ämne en karakteristisk lukt, som knappast kan kallas trevlig. Det är svårt att få en sådan arom från möbler eller från en matta, men du kan klara av det här om du känner till några av finesserna i proceduren.

På grund av produktens stora dimensioner är det inte möjligt att tvätta det med ett tvättmedel, så en speciell lösning bör förberedas. Det är nödvändigt att blanda två matskedar diskmedel med en sked ammoniak och tillsätt till blandningen fem liter vatten.

Ammoniakalkohol mot lukt från mattan

Efter det ska du behandla mattan och glöm inte att ta bort skummet under drift (gör det genom att doppa i en varmvattentång). Låt produkten torka i flera timmar, om tiden inte väntar på att använda dammsugare eller andra torkmetoder.

Hur man tar bort lukten av ättika från mattan

Om du planerar att använda diskmedel för att rengöra mattor, vet du att de bara kan appliceras på en vattenbehandlad yta.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Lukten av en ny matta

Lita inte på köpta smaker, eteriska oljor och luftfräschare. Om mattan inte används korrekt kommer användningen inte att ge något resultat. Särskilt ofta används dessa verktyg när man köper en ny matta för att eliminera lukten av kemi.

Hur bli av med lukten av en ny matta

Först av allt blir vi av med orsakerna till stanken av produkten som just köpts. Det kan vara:

 • särskild kemisk behandling av mattens övre lager;
 • Förekomsten av latex eller glutinös grund av mattan.

I de flesta fall, säljare i butiker varna konsumenterna om eventuell obehaglig lukt, som skulle urholka under veckan (utan att försöka lösa det med improviserade medel). Det mest optimala alternativet i detta fall kommer ofta att lufta rummet. Det rekommenderas också att rengöra mattan på vanligt sätt - det vill säga gå runt med en dammsugare eller en fuktig trasa.

Hur man eliminerar lukten av en ny matta

Observera att efter en mycket fuktig matta kan det uppstå en obehaglig, smaklös lukt. För att bli av med det måste du torka mattan försiktigt, utan att hänga den i solen.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Tobaksrök

Tobaksrök lämnar en obehaglig lukt, den absorberar mest i textilier. Därför ska du omedelbart sprida alla gardiner, filtar, sängkläder som är hemma om du har en sådan lukt. Du bör också rengöra alla mattor - du kan använda en dammsugare och ett speciellt schampo, som innehåller olika absorberande ämnen. 

En utmärkt absorberare av lukten av tobaksrök är kemikalier som "Vanish", de eliminerar inte bara de yttre tecknen på förorening, utan också kämpar med orsaken till deras förekomst.

Vanish för mattrengöring

Applicera initialt en liten mängd av substansen till en noggrant rengjord yta och fördela det resulterande skummet med en gnist. Var inte rädd att mattan kan bli för våt - det här kommer inte att leda till utseendet på mögel. För att skydda dig ytterligare, dammsug det försiktigt igen efter att du har torkat mattan helt.

Fuktighet och mögel

I gamla mattor är ett vanligt problem förekomsten av mögel och en obehaglig lukt från den. Orsaken till detta fenomen kan vara ett överskott av fukt som ackumuleras på tuppet. Kanske har du tvättat eller torkat produkten, eller torkat för långsamt. Som en övning visar mögelens doft två dagar efter att ytan har behandlats felaktigt.

De första svampfoci förekommer vid mattan, eftersom det torkar längre än resten.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Förutom mögel, på grund av överdriven fuktning av mattan kan olika putrefaktiva bakterier uppträda på den, som också har en specifik lukt (fukt, ålderdom, skada). Sådana mikrober är farliga för människor och de bör elimineras så snart som möjligt.

Om mögel bildas på mattan, eller känner du den karakteristiska aromen, rengör vi mattan med speciella fabriksberedningar - fungicider. Denna metod tar effektivt bort spår och bekämpar orsaken till svampen.

Svampbekämpning från mögel och svamp

Men innan du börjar städning är det värt att veta två regler:

 • Det är förbjudet att bo i ett rum med möglig mattor (om rengöring inte har gjorts inom en vecka är produkten mest rimlig att skickas till kemtvätt eller kasseras).
 • Du hämmas av en obehaglig lukt, och du dränker den med aromatiska ämnen. I det här fallet är detta tillvägagångssätt meningslöst, det är omöjligt att bekämpa lukten. Först efter att mallen har tagits bort kan vi prata om förstörelsen av en obehaglig lukt.

Nu i butikerna kan du hitta ett stort antal olika avtagare, inklusive antifungaler från mögel. De mest effektiva är medel i sprayer, de hanterar inte bara bekvämt ytan utan också lätt att tvätta av med en våt trasa.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

Innan du köper, var noga med att vara uppmärksam på produktinstruktionen - bestäm det är lämpligt för rengöring av mattan (ta hänsyn till materialet som produkten tillverkas av).

Sprayen lindrar bara bakterier, så fortsätt rengöring med rengöringsmedel, för att helt avlägsna alla spår av detta obehagliga fenomen.

Hur man tar bort obehagliga lukt från mattan: olika typer av föroreningar och hur man eliminerar dem

På videon: Kontrollera mattan för damm och mögel.

Effektiva avlägsnare

Det finns också universella medel för att bekämpa alla möjliga obehagliga lukt. I de flesta fall presenteras de i form av aerosoler, hushållspulver och lösliga ämnen:

 • Populära produkter inkluderar produkter från varumärkena LINE, STAINODOR REMOVER, ORANGE-OXY. Rengör först ytan av det övre lagret av smuts och damm, och fortsätt sedan till behandlingen av mattan som spätts ut i vattenkompositionen.

Lukt avlägsnare

 • För att avlägsna mögel och andra svampar förstör den naturliga doftabsorberaren Bio-GM, som förutom sin huvudsakliga funktion förstör patogena mikroorganismer, inte strukturen hos produkten.

Lukt avlägsnare

 • Om du föredrar våt mattan rengöring, var uppmärksam på Break Down-verktyget. Detta är en unik deodorant med enzymer, som inte bara eliminerar den obehagliga lukten utan också kämpar med grundorsaken.

Luktabsorberande nedbrytning

Sådana medel är helt enkelt nödvändiga vid rengöring av offentliga institutioner, rökrum eller toaletter. Deras fördelar är lågt pris, hög effektivitet och möjligheten att använda tillsammans med en tvättlösning.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att professionell rengöring är det bästa sättet att eliminera de flesta av de allvarliga föroreningarna på mattor. Om du vill använda kemtvätthjälp väljer du rengöringsmetoden som du kommer att kunna använda när problemet uppstår i framtiden. Personalen i mitten kommer att städa upp utan att skada mattan.

Om du inte har råd med professionell rengöring av mattor, bör du inte använda mycket kemiska preparat och koncentrerade tvättmedelskompositioner för städning.

Hur man rengör mattan med hemmet (2 videor)

Specialiserade produkter för mattor (45 bilder)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

10 + = 14