Как да служите на масата в различни страни по света: характеристиките на етикета на таблицата

Тъй като дълго време сервирането представлява уважаващо отношение на собственика на къщата към неговите гости. Това древно изкуство еволюира в съответствие с традициите на тази или онази страна. За правилното украсяване на масата за вечерната вечеря е необходимо да се спазват прости правила и обичаи за сервиране на ястия, поставяне на съдове и прибори за хранене. Красиво декорирана храна носи по-положителни емоции и създава специална атмосфера.

Сервизните таблици в различни страни по света зависят до голяма степен от националните характеристики и характеристики на приемащите гости. В тази статия ще разгледаме как се обслужва масата в различни страни по света и какви са характеристиките на този процес.

В японски стил

Обслужването на японската маса е един от най-трудните, тъй като има редица различия от европейския, който ни е познат. Пиани, тави, чинии, дълбоки чашки, пръчки - всичко това е неразделна част от масата в японски стил. Такова изобилие от елементи може да изплаши нетрениран гост, но след известно време ще разберете колко удобно е.

Всички необходими елементи (маса, седалки) са подредени в съответствие с принципа на асиметрия, който позволява да се постигне свободен състав и визуално разширение на околното пространство.

Таблица в японски стил

Има няколко основни правила за японско обслужване:

  • За всеки гост е подготвено отделно място, за да бъде обозначено, обичайно е да се използват специални тампони или тави. В центъра на масата има общи ястия, най-често супа или горещо.

Настройка на таблицата в японски стил

  • За разлика от обичайните вилици на руски жители, японците използват пръчици - те са поставени пред чиния. Моля, имайте предвид, че пръчките не трябва да влизат в контакт с чиниите. За тази цел се използват дървени щандове.

Настройка на таблицата в японски стил

  • Етикетът на таблицата приема следното подреждане на ястия - една купа с ориз се поставя отдясно и една купа със супа от дясната страна. Зеленчуците, месото и рибата се намират вдясно. В средата има различни сосове и добавки.

Настройка на таблицата в японски стил

В кажахския стил

По-голямата част от казахците се придържат към древния обичай на дастархан - това е храна, призована за общо хранене в чест на семейството, религиозните и други тържества. Изгубеният пътешественик не може да напусне къщата без да опита вкусни ястия от казахстанска кухня. Колкото по-голяма е декорацията, толкова по-благороден ще бъде господарят, толкова по-щедри ще бъдат дарбите на Аллах за това семейство.

Казахска празнична трапеза

За да украсите масата в казахски стил, първо трябва да направите бяла покривка с невероятна украса. Изборът на украсата отразява мислите на домакините и тяхното отношение към гостите. Тя трябва да се даде предимство на класическите модели с пъстри бродирани мотиви, дължина на острието трябва да отговаря на установените критерии - тя не трябва да пада под нивото на седалката.

Казахската маса

Напоследък службата в казахстанския стил започна да придобива все повече и повече европейски черти. Една от тези заимствани традиции беше дизайна на салфетки, които ги сгъваха по специален начин. За да направите това, изберете ярки, контрастни модели и ги украсявайте под формата на "лодка". Пример за такъв метод може да се види на снимката по-долу.

Салфетка с лодка

Основната украса на масата в кажахския стил е разнообразие от цветни ястия. Неговият брой и дизайн се определя до голяма степен от естеството на събитието. Особено популярни са предмети, приличащи на слънцето и луната. Желателно е съдовете да са изработени от дърво и да са украсени с подходящи орнаменти за тези хора.

Ястия в кажахски стил

Ако говорим за местоположението на чиниите, всичко е просто: храната се наслагва върху плочи и се поставя в кръг.

Настройване на таблицата в казахски стил

Древните казашки традиции определят последователността и реда на сервиране на ястия:

  • Полагане започва с поставянето на чайните уреди. Млади момичета пускат пиала в кръг, като ги пълнят с ароматен чай. В допълнение към чиниите се поставят ориенталски бонбони, плодове и масло. Напитките и храната се сервират по-късно, след като домакинът на масата отнема първата глътка.

Чай в Казахстан

  • Следващият етап е лека закуска - това са всички видове ястия от конско месо и агнешко месо. Те се сервират със зеленчуци и малки саксии. В някои семейства е обичайно да се регулират поканените роднини и приятели с кумис.

Казахската маса

  • Основните гости се предлагат различни месни ястия от овчешки странични продукти (kyyrdak е един от тях). Ако това е празнична вечеря, основният гост трябва да се сервира с варена овчешка глава - тя е разделена между всички гости еднакво.

Казахстан ястия от месо

Във видеоклипа: обичаите и традициите на казахстанския народ.

В руски стил

В древни времена руската маса се отличава с деликатността на ястията, разнообразието на дизайна и неизменния ред. Сега нашите ястия и прибори за хранене се различават малко от европейците, те напълно губят националния си вкус.

Настройка на таблицата в руски народен стил

При обикновени условия съдовете се използват от различни материали: пластмаси, дърво, метал, стъкло, кристал, керамика и порцелан. Има няколко вида плочи: снек барове, дълбоки трапезарии, дълбоки десертни чинии, чинийки, хайвер.

Салатните купи също могат да бъдат с различни форми и размери, често на кръгли или овални плочи с капацитет до 100 ml.

Как да служите на масата в различни страни по света: характеристиките на етикета на таблицата

Характерна особеност на руската кухня е използването на супи - дълбоки плочи, изчислени от 4 до 10 порции. За да пресъздадат славянския антураж, в ресторантите се сервират маси с керамика, боядисани саксии, кани.

Настройване на таблицата в руски стил

Много дизайнери отбелязват, че е много интересно да се видят керамични и дървени боядисани ястия като украшение.

Дървени ястия в руски стил

В зависимост от вида на съдовете и типа събитие, наборът от инструменти може също да се промени. Това може да бъде лека закуска, риба, десерт, плодове или столова. Последният вариант се използва и у дома с добавяне на всякакви порции (остриета, пинсети).

Във френския стил

Във Франция таблицата настройка също има редица отличителни черти. На първо място, това се дължи на статута на страната, като тенденционер на модата, правилния стил и добрия тон. Ключовата тема на декора във френския стил е романтиката. Ето защо за запознанства най-често се използва този тип сервиране. Въпреки това много малко хора знаят как правилно да пресъздават атмосферата на Франция с помощта на прибори за хранене, чинии, покривки и салфетки.

Настройка на таблицата във френски стил

Първото правило е - внимание към текстилните изделия. Без бяла покривка, дантелени салфетки и интересни песни, французите не приемат да седят на масата. Това не означава, че трябва да похарчите много пари, за да купите нова покривка, основното е, че тя е свежа и напълно гладка.

Повърхността може да бъде украсена със светъл път, като се поставя в центъра. За да направите това, приложете и различни стилове, шалове или парео.

Пътека за покривки във френски стил

С какво свързваш романтиката? Най-бързо си спомняше за цветята. Когато украсявате маса във френски стил, трябва да дадете предимство на букети от цветя с големи пъпки. За да направите композиция от цветя, това е възможно както в малка ваза, така и при специална подкрепа за плодове.

Настройка на таблицата във френски стил

Ако се готвите за вечеря, не забравяйте за свещите. Меката светлина ще донесе комфорт и романтика на вашия дом и ще се хареса дори на най-претенциозните гости. Всички допълнителни декоративни елементи трябва да съответстват на цветовата схема. Те могат да бъдат в хармония с ястията или с покривка и плодова купа.

Настройка на таблицата във френски стил

Друг важен елемент на декорация на маса във Франция е елегантността. Подходящи антични свещници, кристални чаши и ретро прибори.

Настройка на таблицата във френски стил

Във видеоклипа: правила за настройка на таблиците на френски език.

В скандинавски стил

Покрийте масата в скандинавски стил не е толкова трудно, колкото изглежда. Този вид декорация се отличава със своята екологична съвместимост, студоустойчивост, ясни линии и елегантност на сервирането. Доставките са изработени от естествени материали, а основният акцент е върху структурата.

Настройка на таблицата в скандинавски стил

Според повечето дизайнери този стил е универсален. Това е чудесно за вечеря, уютни събирания с приятели, сватбено тържество и неформален банкет. Предпочитат се ястия с неутрален или бял цвят и тъкани от наситени свежи нюанси (зелено, червено, тюркоазено, сиво, синьо, бежово).

Също така отлично решение ще бъде закупуването на спално бельо и дървени щанги за чинийки и очила.

Настройка на таблицата в скандинавски стил

Настройката на таблицата започва с покривка, след което в центъра се поставя композиция от цветя, с добавяне на смърчови клони, еделвайс и мъх. За вечерята са подходящи стъклени дървени свещи. Когато търсите идеални свещи, обърнете внимание на по-дебели версии с ароматни свойства.

Свещи в скандинавски стил

През последните години скандинавският стил на декорация все повече се използва по време на коледните празници.

Настройка на таблицата в скандинавски стил

В италиански стил

Всички сме запознати с изисканата италианска кухня, но малко се знае за обслужването й. Сервирайте ястия в специален ред, чакайки те да се охладят след продължително готвене.

Следните правила за идеалната настройка на таблицата в италиански стил се открояват:

  • Текстилите трябва да са от един и същи цвят, най-вече от бяло или бежово. На официални събития поставят салфетки, изработени от лявата страна на основните ястия на неформалната правило често не се спазва (тогава кърпички са поставени директно върху плочата).

Настройка на таблицата в италиански стил

  • Винарските прибори за храна винаги са в чест на италианските жители. Осребряване, позлатени и кристални чаши, свещници и издълбани ваза с необичайна форма - всичко това се вписва перфектно в интериора на хола или кухнята.

Сервиране в италиански стил

  • Среброто е незаменим атрибут на всеки празник. Тя може да бъде различни декоративни елементи, прибори за хранене или плочи със сребрист кант на ръба.

Настройка на таблицата

Обърнете внимание на обслужването на плочата за хляб. Това е най-удивителното нещо, което можете да намерите в европейската кухня. Нейната прието да се поставят вляво от основното ястие, това е по-лесно да се достигне и да разберат ароматната нарязването на вкусна храна може да се прости. Предпочитание се дава на моно-хляб, но можете също да намерите хляб, нарязан на малки парченца.

Интересен факт: в някои къщи в Италия е обичайно хлябът да се постави директно върху покривката - този обичай се вижда още през Средновековието.

Как да служите на масата в различни страни по света: характеристиките на етикета на таблицата

Ако не разполагате с време, за да се коригира в съответствие с кухненска посуда висшето общество на канони бон, а след това използвайте тайната на италианските домакини: яде всичко трябва да бъде просто и естествено, и в центъра на състава на цветя и растения в необичайна ваза.

Настройването на таблицата във всяка страна има свои отличителни черти. Това обаче не означава, че трябва да се придържате само към един от възможните стилове. В съвременния свят все повече внимание се обръща на творческия подход при проектирането на различни елементи от интериора. Не забравяйте за това, когато спазвате етикета на масата, и тогава със сигурност ще изненадате гостите си.

Как да обслужвате правилно масата: съвети за етикета на масите (2 видеоклипа)

Настройка на таблицата в различни посоки и традиции (65 снимки)