Основните правила за поставяне на таблицата: избор и подреждане на съдове, уреди, салфетки

Основните правила за поставяне на таблицата: избор и подреждане на съдове, уреди, салфетки

Спазването на етикета за обслужване на масата на първо място говори за доброто отношение на собственика на къщата към гостите. Въпреки това, наскоро може да се срещне правилно поставената маса само на различни официални събития, банкети или коктейли. Удоволствието на любимите ви хора е необходимо и в обикновените дни, създавайки празнична атмосфера с помощта на цветен дизайн. В тази статия ще ви разкажем за основните правила за оформлението на таблицата, за различните посоки и интересни начини за декориране.

Етикет на таблицата или как да се обслужва правилно таблица

Ако сте поканени за вечеря за първи път, тогава броят на приборите за хранене и тяхната поръчка може да се смачка. Компетентно организираната тържествена вечеря е правилното обслужване на устройствата на масата, спазването на етикета на таблицата и съответната регистрация с регистрация. За да научите как да използвате правилно прибори за хранене, трябва да разберете няколко неща.

Правило номер 1: вилици, лъжици, ножове се поставят в ред на сервиране на ястия (закуски, супи, месо или риба, плодове, десерти). Всеки обект на масата изпълнява своята роля.

Местоположение на приборите за хранене

Общите правила за обслужване на таблицата приемат следните схеми за поставяне на съдове:

  • преди гостът да сложи чиния;
  • лятна торта или хартиена салфетка с допълнителни устройства;
  • отдясно са ножове и лъжици, а от лявата вилица;
  • преди основната табела да се поставят чаши за вино и чаши за вино, както и десертни инструменти;
  • Салфетът лежи върху чинията.

Правилно оформление на таблицата

Правило номер 2: използвайте предметите за сервиране за тяхното предназначение. Инструментите, разположени от дясната страна, са взети и задържани, докато се хранят в дясната ръка, а онези, които са отляво, са лявата ръка.

Как да използвате приборите за хранене

Въпросът как да се използва нож заслужава специално внимание. Необходимо е краят на дръжката да почива върху дланта на дясната ръка, палецът и средните пръсти да се увият около основата на ножа със страната, а показалецът да лежи върху повърхността на дръжката. Така че ще бъде по-удобно за вас да отсечете точното парче месо или риба и няма да ви се налага да се изчервявате пред непознати.

Как да използвате нож на масата

Правило номер 3: дизайнът на масата включва използването на всички видове декоративни елементи: бяла гладеща покривка, дантелени салфетки, цветни пътеки и ароматни цветя.

Основните правила за поставяне на таблицата: избор и подреждане на съдове, уреди, салфетки

За да разберете по-добре принципа на етикета на таблицата, ви препоръчваме да се запознаете с представения по-долу видео материал. Ще научите много полезни неща и завинаги ще забравите проблема със злоупотребата с прибори за хранене.

Във видеоклипа: правилата за обслужване и подаване.

Схема и последователност 

Няма нито един истински начин да служите на масата, защото във всяка страна има различни традиции по този въпрос. Много зависи и от менюто, броя на съдовете и тяхната ориентация. Не забравяйте, че в зависимост от времето на деня, дизайнът на кухнята или трапезарията може да варира значително.

Масата се поставя в следния ред: покривки за маса, съдове и прибори за хранене, чаши за вино, чаши, чаши, салфетки, декор.

Последователност на настройката на таблицата

Нека започнем с покривка - тя трябва да бъде напълно гладена и да съответства на естеството на събитието. Така че, за вечеря, ще прилягат модели на неутрални нюанси, а утре в неделя в семейния кръг няма нищо по-добро от ярка покривка и салфетки с необичайни модели. Средната дължина на този продукт е 25 см. Тази цифра в никакъв случай не е случайна - ненужно голямото спускане на покривката ще изглежда небрежно и малката изглежда неудобна.

Изгладената тъкан трябва да покрива цялата повърхност и ъглите да паднат върху краката на масата, като ги затварят равномерно.

Последователност на настройката на таблицата
Изберете покривка, подходяща за размер

Следващото е поставянето на съдове и прибори. В редица европейски страни, както и в Русия, обичайно първо се излагат порцеланови и стъклени чинии, чинийки, чаши за вино и очила. При обслужването на масата е важно да се има предвид, че всички елементи ще се променят в зависимост от обслужването на съдовете. Ето защо поставянето на съдове и прибори за хранене е по-добро на разстояние 1 см един от друг, започвайки от ръба на масата.

Разположението на плочите на масата

Избор и поставяне на кърпа за маса и писта

Всяка домакиня в килера съхранява умна бяла покривка. Не е необходимо обаче да се ограничава само до един модел, а сега в магазините се представя широка гама от продукти с най-различни размери, цветове и дизайн на стила. За правоъгълни маси покривките са подходящи за 50 см по-дълги от плота, както и за кръгли или овални маси - на 100 см по-широки от диаметъра на масата.

Как да изберем покривка по размера на таблицата

Дизайнерите настояват, че цветът на покривката се съчетава със сянка от завеси и обща декорация на стаите. Най-важното е да се изгладят тъканта добре, а изборът на цветове зависи само от предпочитанията на наемателите на къщата. Можете да поставите традиционния бежов или бял цвят или да изберете по-нестандартна опция.

Как да изберем маса за маса на масата

Друг нов начин за украса на масата е да се използват монохромни песни и плотове. Примерите за тази декорация можете да видите на снимката по-долу.

Покривка на масата

Разположението на плочите

На салфетки или специални колони поставете първите дълбоки, дървени или салатни чаши. Недалеч от тях има прибори за чай и ястия за десерти. Разстоянието от ръба на масата до чиниите трябва да бъде около 1.5-2 см. Препоръчително е също да постави хартиена салфетка под плочата за закуска, така че да не се плъзга върху покривката.

Разположението на плочите на масата

Местоположение на приборите за хранене

Следващата стъпка е оформлението на приборите за хранене. Съгласно правилата на етикета, те се определят според броя на промените в съдовете, върнати на масата. Вдясно има лъжици и ножове, отляво - вилици. В повечето случаи всеки има един набор от инструменти.

Последователност на оформлението на приборите за хранене

Ако искате да впечатлите гостите си, можете допълнително да сервирате масата с ярки очила, очила, специални вилици, чай и десертни лъжици.

Цел на приборите за хранене

Сервиране на чаши, чаши, чаши за вино

Има очила зад плочите - те са поставени от по-големи до по-малки. Изборът на предмети зависи от предпочитанията на гостите за някои напитки. Те могат да бъдат чаши за вода, чаши за вино за бяло или червено вино, чаши за сок и чаши за силни напитки.

какви очила за които пият

Очите са разположени отдясно, очилата отляво, образувайки права линия. Позволява се да се подредят съдовете и приборите в два реда с голям брой участници в събитието.

Преди да сервирате чаши на масата, се погрижете за чистотата на съдовете. Всички предмети трябва да се измият обилно, да се избърсват с кърпа и да се проверяват за чипс и други дефекти.

Основните правила за поставяне на таблицата: избор и подреждане на съдове, уреди, салфетки

Избор и сервиране на салфетки

Класическото оформление на таблицата включва използването на обикновени салфетки неутрални нюанси. Както при поставянето на прибори за хранене, няма ясни правила за местоположението на салфетки. Те могат да бъдат красиво сгънати до плоча за закуска (предназначени за хляб, тарталети и салати) или да се поставят в чаша за вода, украсена с декоративни пръстени и панделки.

Сервиране на салфетки на маса

Ако слагате масата за вечеря, просто разстилете салфетките отстрани на всяка чиния, както е показано по-долу.

маса за вечеря

Във видеоклипа: как да обслужвате правилно масата.

Декорация на маса (довършителни работи)

Отлична декорация на маса е покривка от синтетичен материал. Това решение е подходящо за домашни събирания, а за празнична вечеря основното е да изберете правилното оцветяване. Лесно е да се грижите за тази покривка - тя не набръчква, не износва и запазва първоначалния си вид за дълго време. Като добавка използвайте салфетки, плотове, дантелени песни. 

Основните правила за поставяне на таблицата: избор и подреждане на съдове, уреди, салфетки

За да направите интериора на хола елегантен, уютен и незабравим, поставете на масата букет от свежи цветя, ваза с плодове, стара захарна чаша и кристални чаши.

Декорация и украса на масата

Приборите за хранене в модерния стил се отличават с разнообразни форми, нюанси и уникални функционални възможности.

Красиви прибори за хранене на масата

Видове сервиране

Декорацията на масата може да варира в зависимост от времето на деня и характера на празничната вечеря. В този случай се избират банкетите, чашата и чашата. Има обаче някои различия. Закуската включва минимален брой ястия, които да обслужват масата, а по време на вечерята винаги има голям брой съдове и прибори.

За закуска (+ неделна закуска)

Това е най-простият тип настройка на таблицата. На първо място са поставени снаксови чинии, а след това чаши, чаши и малки чинии. На второ място се поставя чаена лъжица. Ако членовете на вашето семейство използват яйца или нефтени чайници, не забравяйте за една чаена лъжичка. Дълбока купа (за зърнени или зърнени култури) се поставя върху плочата за закуска.

Настройка на таблицата за закуска

Неделната закуска не може да се представи без парти за чай, затова в средата има кафе или чайник.

Настройка на таблицата за закуска

Можете да украсите масата с помощта на цветя, необичайни салфетки и различни декоративни елементи. Семейните закуски в неделя се превръщат в добра традиция в много домове, носят роднини близки един до друг. Ключовият момент при обслужването на масата за закуска е да създадете добро настроение и удобство в процеса на хранене.

Настройка на таблицата за закуска в неделя

Трапезария

Има няколко типа оформление на таблицата за вечеря. Всичко зависи от броя на ястията и тяхната природа. Покрийте масата с бяла покривка, поставете една плоска и една дълбока чиния (за супа или салата). Ако в менюто има ястия, които не могат да се ядат от обикновените чинии, добавете плоча за закуска. Поставете приборите в съответствие с правилата на етикета. За да украсите масата, идеално прилепнете добре нагънатите салфетки.

Настройка на таблицата за вечеря

Отличителна черта на таблицата настройка за вечеря е инсталирането на солен шейкър и други предмети за подправки и подправки.

Настройка на таблицата за вечеря

Пълна вечер

Можете да покриете масата не само за членове на семейството, роднини или приятели, но и за непознати гости. Предварителното обслужване по всички канони е ключът към успеха на вечерята, защото всичко трябва да е удобно и комфортно. Декорът на масата създава специална атмосфера, която е свързана с духовни разговори, прекрасни спомени и планове за бъдещето.

вечерна маса

За да направите празника успешен, трябва да спазвате следните правила за етикета на хранене:

  • Перфектно чиста глазирана покривка. Желателно е продуктът да бъде изработен от плътна тъкан (това ще предотврати изтласкване на прибори при падане и предпазване на повърхността от разливане на течности).
  • За да украсите празнична трапеза, не е приемливо да използвате съдове и прибори, които се различават по цвят. Предпочитайте една цветна опция от един комплект. Всички декоративни елементи (вази, подложки, салфетки) трябва да блестят с чистота, същото важи и за ястията.
  • Забранено е да се сервират бутилки шампанско или бутилки за вино на масата. Всички алкохолни напитки се сервират в отворени бутилки, след което се бутилират. До чашите се поставят очила върху една салфетка.

Пълна вечерна маса

банкет

Банкетна сервиране не е много по-различна от пълната вечер, но има някои характеристики на този вид декорация. Така че плитките плочи са разположени на разстояние 1 см един от друг, като се започне от центъра първо от едната страна, а от другата. Те трябва да са ясно един пред другия. На тези чинички са поставени закуски и пайове. Следващият етап е подреждането на прибори за хранене на разстояние 0,5 см от плитка плоча.

банкетна маса

Отличителна черта на банкета е декорацията на масата със специални карти, които показват личната информация на участниците в събитието. Те са разположени отляво на чашите за вино.

Банкетна маса

почивка за кафе

Настройването на таблицата на Fourchette става все по-популярно, използва се в затворени партита, официални събития и по време на неформална комуникация с бизнес партньори. Има две опции: обслужването на едностранно и двустранно. Всеки от тях има свои собствени отличителни черти. В първия случай масата е украсена само от едната страна и е разположена близо до стената. Вторият обикновено се използва за корпоративни партита, сватби и юбилеи.

Сервирането се извършва от две страни по специална схема. Основното нещо е да вземете ястието, без да правите никакви специални усилия (поради това масата заема централната част на стаята).

маса за бюфет

При настройка на бюфета е особено важно да се придържате към същите интервали между приборите за хранене и други предмети. Покрийте масата с подреждането на стъклени и кристални чинии, след което в центъра на масата се поставят вази с цветя и бутилки с алкохолни напитки.

Етикетите върху бутилките трябва да се завъртат в една посока. В някои ситуации (когато има много гости) за напитки и закуски се разпределя отделна маса.

бюфет таблица

кафе

Естеството и основните разпоредби на етикета на кафета зависят пряко от избраните напитки. Това може да бъде турско кафе, класическо кафе, италианско ястие. По-силните напитки, приготвени на печката, се сервират в порцеланови съдове от същия комплект. Помощ при създаването на перфектната кафе напитка може да бъде машина за гейзери - това е древната тайна на народите на Изтока.

Разпределение на таблицата за кафе

При наливането на кафе, уверете се, че чашите са само две-трети пълни (тогава гостите ще могат да добавят малко мляко или сметана).

Основните правила за поставяне на таблицата: избор и подреждане на съдове, уреди, салфетки

Масата за кафе включва три елемента - чиния, чаша и чаена лъжичка. Допълнителните елементи включват десертна табелка, можете да поставите торти и уреди за плодове или сладкиши. Подреждането на ястията трябва да започне с десерти. Когато всички гости се съберат, можете да започнете да пиете.

Разпределение на таблицата за кафе

Чайната къща

Ако всеки гост е фиксирана на определено място на масата, след това въз основа на принципа на обслужване, където преди всеки участник се поставя чаена чаша и чиния със списък на необходимото оборудване и малък поднос за десерт. В центъра на масата е основният курс. Това може да бъде ваза с торти, торта, ябълков пай, плодова купа.

Сервиране на маса за чай

Особено внимание се отделя на интериора, като всички елементи трябва да бъдат равномерно разположени около периметъра на масата. Чайник и чайник с вряща вода обикновено са оставени на ръба. В случая на самовар, той се поставя ясно в центъра.

Сервиране на маса за чай

Когато каните приятелите си за чай, уверете се, че имате достатъчно комплекти чайове (за предпочитане, ако те са 1-2 пъти повече от очакваните гости).

Сервиране на маса за чай

В заключение, трябва да се добави, че настройката на таблицата е преди всичко индивидуален дизайн на околното пространство. Не трябва да се ограничи до схема за разполагане на обекти, показват въображението си и украсете масата невероятен интериор и свежи цветя. Неформална творчество и придържане към класическите правила на маса етикет - е гаранция за успешен гала вечеря в неделя сутринта и приятелски събирания с приятели на чаша кафе.

10 тайни на етикета от аристократи (1 видеоклип)

Полагане и декорация на масата (60 снимки)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 4