Осветление в коридора: стилни решения за големи и малки апартаменти (+62 снимки)

Осветление в коридора: стилни решения за големи и малки апартаменти (+62 снимки)

За да проектирате интериора, трябва да се приближите отговорно. Особено внимание трябва да се обърне на осветяването на коридора в апартамента. С помощта на правилно инсталирани осветителни тела можете да увеличите визуално това пространство и да го направите по-привлекателен. Изкуствените източници на светлина ще позволят да украсят коридора дори в сложна архитектурна форма.

Правилно организиране на осветлението

Ако желаете, всеки може да създаде функционално и удобно осветление в коридора. При изпълнението на тази задача си струва да разгледаме някои от съветите на професионалистите:

 • Осветяването в коридора не трябва да уморява очите. В същото време светлината не трябва да е слаба, което визуално намалява стаята.
 • В тесен коридор се препоръчва да се монтират няколко устройства за осветление. В този случай светлината трябва да бъде насочена към противоположната страна. Осветителните тела, разположени отгоре, трябва да блестят по стените. Това визуално ще направи коридора по-широк.
 • В помещенията с високи тавани осветителните тела са разположени така, че част от стената да е осветена. Таванът не се вижда. В резултат на това височината на стаята визуално ще намалее.
 • Използвайте LED светлини, вградени в стените. Това ще даде на интериора елегантност и мистерия, както се вижда от многобройните снимки.

Всички тези нюанси трябва да се вземат предвид при организиране на осветлението в коридора. Това ще създаде уютна и комфортна атмосфера в стаята.

Осветление в коридора и коридора

Източници на светлина

Особено внимание трябва да се обърне на местното осветление. Ако в коридора е монтирано осветително тяло, тогава светлината от него трябва да е достатъчна за висококачествено осветление. Осветителното тяло с дифузионния ефект ще създаде комфортна атмосфера.

Осветление в коридора

Доброто решение ще бъде светодиодното устройство, което ще помогне за създаване на осветление с различна яркост. Такива лампи не излъчват радиация и вредни вещества, а също така консумират малко количество електроенергия.

Често инструментите се комбинират със специални сензори за движение. Това спестява осветлението.

Лампи с датчик за движение в коридора

За да създадете мека светлина, експертите препоръчват да използвате уреди с матирани нюанси. Оригиналните източници на светлина, като свещи, стенни лампи и други, позволяват зонирането на стаята. Те са инсталирани над огледалото, в съблекалнята и над декоративните елементи на интериора.

Осветяване на картините в коридора

Разбира се, не забравяйте за точковите светлини. Те са широко използвани за модерно напрежение и окачени тавани. Създайте осветление, което е близо до естествени халогенни лампи.

Наблюдават се в простиращ се таван в коридора

Как да изберем фиксатори

При избора на осветителни тела в коридора е необходимо да се вземе предвид размерът и формата на стаята. С правилно организирано осветление можете да увеличите или разширите визуално пространството. Интериорният дизайн също е важен.

Но преди да изберете избора си, струва си да разгледате опциите за осветление:

 • Включени прожектори. Идеален за тесни и просторни коридори. Е, ако инструментите имат регулиране на светлинната посока. Те са инсталирани на тавана или по стените.

Светлини в коридора

 • Класически полилей. Това устройство не се препоръчва за използване в малки коридори. Таван полилей е инсталиран в просторни стаи, които са правилната форма. Често се допълва с местни устройства за осветление.

Класически полилей в коридора

 • Окачена светлина. Има единични и многофункционални лампи, приличат на окачвания с малки нюанси, са по-подходящи за осветяване в коридор с висок таван.

Окачена светлина в коридора

 • Стена светлина. Използва се като допълнително осветително оборудване. Те ви позволяват да създадете достатъчно количество разсеяна светлина. Такива лампи се използват широко за осветяване на декоративните елементи на интериора.

Стенни лампи в коридора

 • Таванни таванчета на тавана. Пазарът предлага широка гама от такива устройства, те са малки по размер, закрепени директно към тавана на монтажната плоча. Идеален за коридори с ниски тавани.

Таванът е в коридора

Често срещани грешки

При организирането на осветлението в коридора често е възможно да се правят такива грешки:

 • недостатъчно осветление;
 • инсталиране на голям брой лампи;
 • неправилно избрани осветителни устройства;
 • монтаж на осветителни тела на грешното място.

Недостатъчно осветление в коридора

Приемането на такива грешки води до факта, че помещението става визуално по-малко. Той оказва също негативно влияние върху дизайна на интериора. Следователно, изборът на тела и мястото на инсталацията им трябва да се подхожда много внимателно.

Отделни опции за осветление

Днес има няколко вида коридорно осветление:

 • общи - предназначени за осветяване на цялата площ на помещението;
 • Местна (работна) - има за цел да подчертае определени зони;
 • Декоративен - използва се за подчертаване на елементите на интериора.

Всяка от тези опции носи функционално натоварване. Затова е полезно сериозно да се замисли дали е целесъобразно да се използва това или онова осветително устройство в коридора.

Осветление на тавана

Основните осветителни тела се монтират директно върху тавана. Класически вариант е таван полилей. Разбира се, подобен осветител не се препоръчва за използване в малки стаи с нисък таван, тъй като това визуално ще ги направи по-малки. По-добре е да инсталирате компактни полилеи за таван, които се намират в близост до основната повърхност.

Осветление на тавана в коридора

Също така за осветление в коридора използвайте прожектори. Днес пазарът предлага широк спектър от такива проекти. С тяхна помощ се усилва основното осветление и се разпределят функционалните зони в стаята.

Точково осветление на тавана в коридора

Що се отнася до декоративното осветление, най-добрият вариант тук е LED лентата. Те са монтирани по периметъра на тавана или в неговите конструктивни елементи.

LED таванска светлина

Осветление на пода и стена

При осветяването на коридора в апартамента важно място се заема от осветяването на стените и пода. В първия случай снаксовете са много популярни. Ако коридорът е достатъчно удължен, стените са инсталирани на няколко места, най-често на едно и също ниво и със същото разстояние един от друг. В квадратна стая е по-добре да инсталирате стена близо до огледало или гардероб.

Осветление на стени в дълъг коридор

Що се отнася до пода, LED осветление, невронни гъвкави шнурове от дуралит и прожектори се използват за осветяването му. Последният може да бъде вграден в корпуса на рамката или прикрепен към стената близо до пода.

Осветление на пода в коридора

Много популярен метод е "лекият под". Същността му се състои в инсталирането на LED модули в основата на пода.

Светещ под в коридора

Подсветка на отделни елементи

За осветяване на отделните елементи в интериора на коридора използвайте лампи, свещи, LED ленти и други осветителни тела. Видът осветител директно зависи от характеристиките на декоративния елемент и от предпочитанията на собственика. Така че, ако говорим за огледалото, тогава за осветяването му използвайте LED ленти или свещи. В една ниша прожекторите ще изглеждат добре.

Осветяване на огледалото в коридора

Когато избирате фоново осветление, струва си да се има предвид, че може да има различен сянка. Това ще даде интериорната елегантност и мистерия.

Декоративно осветление в ниша

Характеристики на осветителни тела с различни форми

При организиране на осветлението в коридора е необходимо да се вземе предвид неговата форма. Това ще ви позволи да поставите акценти и визуално да увеличите стаята. По-специално това важи за малки и тесни коридори. Най-често в модерните апартаменти коридорът е дълъг, квадрат и L-образен. Във всеки случай имате нужда от собствено осветление.

Дълъг коридор

Входното помещение в апартамента често представлява твърде тясна и дълга стая. Затова осветлението трябва да се подхожда много внимателно. Правилно избраното осветление ще разшири стаята и ще регулира нейните геометрични параметри.

Дълъг коридор в апартамента

Оптималната опция тук ще бъде прожекторите, вградени в окачения или опънат таван. Основното е да подредите телата в тясно пространство. Те са инсталирани по стените. Допълнителен източник на светлина ще бъде осветяването на огледалото и други декоративни елементи.

Осветление в дълъг коридор

Светлините по периметъра на дългата стая в Хрушчов позволяват не само да се разшири пространството, но и да се намали височината на таваните.

Светлини по периметъра в коридора

Малък коридор

В малкия коридор можете да организирате основно и местно осветление. Основният източник на светлина е полилей за таван с една крушка и класически балон таван. В модерен интериор с напрежение или окачен таван е разумно да се използват прожектори.

Осветление в малък коридор

При избора на модели стена - лъчите трябва да бъдат насочени нагоре. Това ще визуално премахне границите между тавана и стените.

Осветление в малък коридор

Площ и L-образен коридор

В квадратния коридор или коридор на тази конфигурация класическите централни полилеи често се използват като основен източник на светлина. При избора е необходимо да се вземе предвид стилът на интериора.

Полилей в коридора

Що се отнася до местоположението на формата L, положението тук е малко по-различно. Организирането на осветлението в този коридор е доста трудно. Оптималното решение ще бъде разделянето на пространството на функционални области.

осветление в L-образния коридор

Няколко основни източници на светлина са допълнени с местни светлини. Като декоративно осветление се използва широко LED осветление.

LED таванно осветление в L-образен коридор

Характеристики на осветлението в зависимост от материала на тавана

Когато организирате осветление в коридора, струва си да разгледате материала на тавана. Това ще определи кои светлини могат да се използват. На първо място, тя се отнася до характеристиките на инсталирането на устройства и определянето на местата за тяхното разполагане.

Опълен таван

Когато подреждаме осветлението в Хрушчов, струва си да разгледаме материала на тавана на напрежението. По този начин матовият поливинилхлориден филм не понася силно нагряване. Ето защо, за осветление в коридор с таван за разтягане, не се препоръчва да се използват лампи с мощност повече от 35 вата.

В коридора с опънат таван често се използват точкови източници на светлина. Те имат различни размери, дизайн и осветителна мощност. На тавана, оригиналните малки светодиоди също ще изглеждат, те изглеждат като звезди в небето визуално.

Осветление в коридора: стилни решения за големи и малки апартаменти (+62 снимки)

Често се създава така нареченият светлинен (извисен) таван. Източници на светлина са скрити зад платното, се оказва, че таванът свети отвътре.

Светлинен таван в коридора

Гипсокартон таван

Начинът на осветяване на коридора с таван гипсокартон се решава дори на етапа на монтаж на окачена конструкция. Това важи и за опънатия филм. В празното пространство между основата и тавана за довършителни работи се полагат всички жици. Особено внимание се отделя на характеристиките на дизайна. За осветяване на тавани на много нива не само класически прожектори, но и диодни или неонови ленти се използват широко.

Скрито осветление в тавана на гипсокартона в коридора

Често в gipsokartonnyh тавани монтирани класически кръгли прожектори. Но, ако е възможно, те са заменени с мини проектори и други многофункционални модели. Това ще даде интериорната елегантност и оригиналност.

Прожектори в таван от гипсокартон в коридора

подсветка

Подсветката на коридора изпълнява различни функции. Така с негова помощ е възможно да се избере елемент от интериор или да се укрепи осветлението на определена зона. Освен това, фоновото осветление може да се използва като нощно осветление.

През нощта

Всеки е изправен пред такъв проблем, когато трябва да премине през нощта по коридора, но не искам да включа светлината, за да не събуждам други членове на домакинството. Нощното осветление може да помогне по този въпрос.

Днес има няколко начина за организиране на нощните светлини:

 • Монтиране на прожектори на стена със слаби крушки. Такива устройства ще работят цяла нощ и ще излъчват слаба светлина, достатъчна за безопасно движение около стаята.

Нощно осветление в коридора

 • Монтаж на LED лента по периметъра на тавана. Тук основната сила на осветлението в помещението. Ярката светлина ще пречи на други домакинства.

LED ленти около периметъра на тавана

 • Монтаж на осветителни тела със сензор за движение. С помощта на такива устройства е възможно да се гарантира включването на лампите в точното време. Сензорът за движение е свързан към един или повече източници на светлина.

нощно осветление в коридора

 • Монтаж на светодиоди в панела. Подовото осветление често се използва като нощно осветление. С него можете лесно да се движите из стаята, без да включвате основната светлина.

LED подово осветление в коридора

Организирането на нощно осветление трябва да се подходи много внимателно. От това зависи не само сигурността, но и спокойствието на домакинството през нощта.

Във видеоклипа: как да направите осветлението на пода със собствените си ръце.

Огледално осветление

Разбира се, днес има голям брой вградени продукти на пазара. Във всеки случай, подчертаването на този елемент на интериора трябва да се подхожда много внимателно. Най-лесният вариант обаче е да се инсталира приставка в непосредствена близост до огледалото. Особено, ако е голяма.

осветяване на огледалото

Оптималното решение тук ще бъде лаконичните устройства, които дават разсеяна мека светлина. Те са инсталирани в горната част на рамката. По този начин се създава удобно и функционално осветление.

огледално осветление

Добър вариант ще бъдат устройствата за завъртане и LED скритото осветление.

Светодиодна огледална светлина

Интересни идеи за осветление

До момента има голям брой техники, които ви позволяват да създадете оригинален и ефективен коридор за осветление в апартамента. Сред хората такива опции са много популярни:

 • Нишата на устройството с осветление. Така можете да създадете леки промени в стаята, което значително подобрява нейното осветяване. В този случай се препоръчва да се инсталира в нишата прожектори. Те ще бъдат използвани като допълнително осветление.

ниши с осветление в коридора

 • Светлинна кутия. В този случай ниши се използват и за подобряване на осветлението. Но този път те са покрити с матирано стъкло, зад което са мощни лампи.

Осветление в коридора

 • Корниз с осветление. Най-доброто решение в Хрушчов ще бъде монтаж по периметъра на коридора коридор. Зад него скрива LED лентата.

LED осветление на тавана в коридора

 • Прозрачна структура на окачването. Оптимално се вписва в модерен интериор. Това ще даде възможност за оригиналност на стаята.

Осветяване на опъна таван в коридора

Организирайте оригиналното и многофункционално осветление в коридора на апартамента, а къщата е съвсем проста. Основното нещо е да се подходи към избора на осветително оборудване. Особено внимание трябва да се обърне на размера и стила на стаята.

Лампи за коридора - съвети за избор (1 видео)

Различни идеи за осветление в коридора (62 снимки)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 20 = 23