Adakah balkoni atau harta umum loggia

Perbincangan panas mengenai sama ada balkoni adalah sebahagian daripada harta bersama, adalah disebabkan oleh perbezaan dalam pemahaman pemilik konsep "elemen reka bentuk" dan "ruang peribadi". Untuk definisi "harta bersama" mereka cuba mengikat akses percuma kepada semua penyewa. Perbezaan dalam tafsiran norma undang-undang yang ada diserahkan dalam bentuk tuntutan mahkamah ke mahkamah, sehingga Mahkamah Agung. Oleh itu, pada 17 Januari 2012, Suruhanjaya Rayuan Mahkamah Agung Persekutuan Rusia meluluskan keputusan No. CCC11-789. Pertimbangkan bagaimana hak pemilikan bersama diagihkan.

Dasar perundangan

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Kod Perumahan Persekutuan Rusia (LC) menyatakan bahawa peraturan bagi penyelenggaraan harta bersama di bangunan pangsapuri ditubuhkan oleh Kerajaan Persekutuan Rusia (Perkara 39). Kaedah-kaedah sedemikian telah diluluskan pada 13 Ogos 2006 (Resolusi No. 491).

P / n "B", p. 2, Peraturan-Peraturan merujuk Plat balkoni yang sertakan struktur sokongan, komposisi harta yang dimiliki oleh hak pemilikan saham biasa semua pemilik premis berasingan bangunan apartmen.

Peraturan dan norma untuk operasi teknikal stok perumahan (butiran 4.2.4.2) mengedarkan balkoni kepada struktur galas beban.

Perkara 36, ​​Bahagian 1 LCD membetulkan peruntukan melampirkan struktur kepada harta bersama.

Perbuatan undang-undang tidak menyediakan untuk merujuk kepada harta bersama hanya unsur-unsur yang melayani beberapa premis. Lantai beranda termasuk dalam keseluruhan reka bentuk bersepadu setiap bangunan, seperti yang dilampirkan, memberikan petunjuk kestabilan, kekuatan.

Keputusan RF Armed Forces

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Dalam keputusan No. KAS11-789 Suruhanjaya Rayuan dikatakan bahawa penyerahan unsur-unsur balkoni apartmen yang berasingan kepada harta bersama tidak bertentangan dengan Kod Perumahan atau Kod Sivil. Angkatan Bersenjata RF mengakui papak balkoni (loggia) tidak dimaksudkan untuk digunakan lebih daripada satu apartmen, tetapi berkaitan dengan harta untuk penyewaan umum penyewa bangunan.

Bahagian tanggungjawab

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Harta bersama ini termasuk: dapur, pagar luar, dinding luar

Pemilik pangsapuri yang diswastakan dibahagikan kepada dua kem berkaitan dengan keperluan untuk memperbaiki balkoni:

 1. Sebahagian daripada apartmennya (kawasan musim panas). Apabila membeli rumah, ini ditunjukkan dalam beberapa kontrak. Oleh itu, wilayah peribadi diatur oleh mereka mengikut kehendak.
 2. Komponen fasad rumah. Pembaikan diperlukan untuk menghasilkan syarikat pengurusan (MC) atau jabatan perumahan.

Sekiranya kita meringkaskan semua dokumen normatif bersama-sama, kita mendapat pengedaran berikut:

 1. Dalam harta bersama rumah yang dibawa:
  • dapur;
  • pagar luaran;
  • dinding luar.
 2. Penggunaan individu:
  • tangan;
  • tingkap;
  • pintu;
  • visor dipasang sendiri, kaca, penyelesaian reka bentuk.

Oleh itu, tanggungjawab untuk isi elemen tertentu dari bahagian ini boleh berbeza.

Koordinasi tambahan diperlukan untuk menggantung di bahagian luar pagar kotak dengan bunga, bahagian lain yang menonjol, menimbang bahagian bearing.

Bagaimana hubungannya dengan pengedaran harta

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Di rumah pelbagai tingkat, dinding, lantai, siling berkongsi pangsapuri, mereka tidak dibahagikan kepada penyewa - ini adalah harta bersama. Untuk mengambil kira "ruang hidup" memohon kawasan premis kediaman dan anak-anak, diukur dalam m². Ruang semacam itu dilengkapi dengan bahan penamat, penuh dengan objek penggunaan, menyekat keupayaan untuk memasuki sesiapa pun. Pemilikan sebenar sebuah apartmen, sebagai koleksi bahan binaan, hanyalah istilah undang-undang.

Dan dirawat dengan hak untuk menggunakan balkoni output rata yang dalam pemilikan swasta - ruang, apartmen dalam lembaran data untuk persekitaran zhiltsa.Uluchshenie dengan memasang kajang, rangka kerja struktur cahaya untuk perlindungan dari cuaca dan matahari, pembaikan dan penyelenggaraan mereka, adalah baki pemilik apartmen akan menjadi sebahagian daripada hartanya. Sesetengah varian penyusunan semula memerlukan koordinasi dalam badan yang membenarkan. Unsur struktur rumah adalah milik semua peserta persatuan perumahan.

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Adalah penting bahawa hubungan yang sama antara penyewa timbul apabila menyelesaikan isu penempatan struktur pengiklanan, sepanduk pada permukaan loggias luaran. Mesyuarat umum semua pemilik memutuskan isu persetujuan kepada penempatan poster. Selain itu, keputusan untuk mengeluarkan produk pengiklanan yang tidak dibenarkan (penyewa, orang luar, penyewa) juga diterima oleh semua pemilik rumah.

Bahagian-bahagian rumah yang tidak dibahagikan dengan perjanjian semua peserta oleh beberapa kriteria lain dibahagikan kepada semua bahagian yang sama. Jika seorang pemilik membuat pembaikan yang tidak dapat dipisahkan dari bahagiannya, bahagiannya boleh, masing-masing, meningkat. Penambahbaikan dihapuskan dimiliki oleh penyewa.

Ia adalah untuk operasi bangunan, sebagai kompleks sistem teknologi, bahawa satu mekanisme telah dibangunkan untuk penyertaan semua pemilik pangsapuri individu.

Pembaikan pengemasan

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Penyelenggaraan, pembaikan, skop, keperluan kualiti, keteraturan, terperinci, dicatatkan dalam jumlah bayaran untuk penyelenggaraan semua premis yang diluluskan di mesyuarat agung (jika ekonomi diuruskan oleh Kod Jenayah), pengurusan HOA.

Satu tindakan pemeriksaan komisen dikemukakan kepada mesyuarat HOA untuk dipertimbangkan. Mesyuarat itu kompeten dalam membuat keputusan mengenai pembaikan dengan persetujuan undi 2/3 daripada jumlah peserta.

Untuk membuat keputusan yang cekap mengenai kerja pembaikan berkaitan dengan keadaan kecemasan harta bersama (plat balkoni, pagar yang sedia ada) satu kenyataan dihantar kepada pengarah Kod Jenayah. Satu salinan, tentu saja, mesti berada di tangan pemilik apartmen - pemohon dalam kes ke mahkamah kerana penolakan itu. Mengenai bagaimana untuk memperbaiki sektor pengemasan, lihat video ini:

Mesyuarat pemilik membuat keputusan mengenai keperluan timbul peruntukan wang untuk membaiki atas permintaan penyewa, dengan mengambil kira cadangan bertulis yang disediakan oleh Kanun Jenayah, masa anggaran kerja-kerja modal permulaan, jumlah yang diperlukan dan jenis kerja, anggaran kos bahan binaan, jadual pembayaran, syarat penting yang lain.

Pemilik pangsapuri mungkin diwajibkan untuk menghapuskan perubahan yang dibuat kepada bahagian bangunan jika mereka melanggar norma yang ditetapkan. Sekiranya keengganan untuk mematuhi syarat-syarat tersebut dihantar ke Suruhanjaya Perumahan Negeri untuk pelanggaran pemeriksaan.

Perubahan perakaunan

Adakah balkoni atau harta umum loggia

Loggia, balkoni, sebagai peraturan, merujuk kepada jumlah kawasan dan membayar dengan pekali berkurangan. Jika pemilik menjalankan pembinaan semula, bersatu dengan bilik bersebelahan, maka kawasan ini akan memasuki kategori dipanaskan dengan akruan yang bersesuaian untuk haba.

Dalam praktiknya, syarikat pengurusan sering tidak memasukkan kawasan seperti balkoni dalam senarai harta di rumah apabila menyimpulkan kontrak. Tambahan pula mengesahkan kewajipan pemilik apartmen untuk mengekalkan bahagian harta itu dengan menghantar dan menyampaikan notis pembersihan struktur dari salji pada musim sejuk. Memandangkan keadaan sedemikian, mahkamah menjadi di sisi syarikat.

Titik yang berasingan akan menjadi pemilikan satu bilik di apartmen berasingan. Dalam kes ini, pemilik tidak mempunyai hak untuk mengehadkan penggunaan balkoni kepada semua penyewa apartmen, untuk memperuntukkannya dari bahagian umum.