Apakah perbezaan antara motoblok dan pembiak?

Apakah perbezaan antara motoblok dan pembiak?

Apakah perbezaan antara motoblok dan pembiak?Penggembala dan motoblok adalah pembantu yang tidak dapat digantikan dalam bidang pertanian, kerana teknik ini praktikal dan sangat berfungsi. Tetapi ramai orang berfikir bahawa penanam dan motoblock adalah satu dan sama dan tidak melihat perbezaan di antara mereka. Tetapi terdapat perbezaan asas antara kedua-dua peranti ini, sekurang-kurangnya pada tahap ciri-ciri fungsinya. Dan sebagainya, apakah perbezaan antara motoblok dan penanam?

Kultivator

Apakah perbezaan antara motoblok dan pembiak?

Penanam perlu terutamanya untuk penanaman tanah. Antara tugas utamanya ialah mengenal pasti penyediaan tanah untuk penanaman, memperbaiki struktur tanah, serta pencampuran tanah dengan baja. Unsur-unsur utama dalam penanam ditenggelamkan di pemotong tanah, dengan mana dan sedang membajak. Penggadang membolehkan anda dengan cepat membajak plot dengan usaha yang minimum. Pilih peranti ini berdasarkan saiz laman web - jika laman web ini kecil (standard 6 hektar), maka ia bernilai menggunakan penanam mudah. Di samping itu, penanam mungkin berbeza dalam ciri-ciri lain. Sebagai contoh, kini di pasaran anda boleh menemui diesel, petrol dan juga penanam elektrik.

Motoblock

Apakah perbezaan antara motoblok dan pembiak?

Dengan peranti ini, anda juga boleh memproses tanah dengan cepat, tetapi ini tidak menamatkan fungsinya, kerana trak ini juga direka bentuk untuk kerja-kerja pertanian yang lain. Dengan bantuannya, anda boleh memotong rumput, menanam dan menuai kentang. Di samping itu, trak ini mampu menggali tanah dan mengurai tanah, serta mengambil tanaman dari taman.

Menggambarkan kesimpulan dari di atas, kita boleh mengatakan bahawa blok motor adalah peranti yang lebih berfungsi daripada penanam. Sekarang di pasaran, mungkin untuk membeli motoblocks dengan yang paling pelbagai funktsionalom - dengan pisau, direka untuk menggali parit, dengan lampu yang membolehkan anda bekerja walaupun pada waktu malam, dengan permulaan elektrik dan lain-lain. Bergantung kepada bilangan peranti tambahan, harga peranti juga berbeza-beza.

Perbezaan antara motoblock dan penanam

Seperti yang telah disebutkan di atas, motoblock adalah peranti yang lebih berfungsi daripada penanam, kerana ia mempunyai fungsi yang sama, tetapi ia juga dapat membantu dengan tugas pertanian yang lain. Tetapi perbezaan pada fungsi ini tidak unik, kerana masih ada beberapa tanda yang membolehkan membezakan antara kedua-dua peranti ini:

  • Motoblock boleh digabungkan dengan pelbagai mekanisme, yang memberikan peluang tambahan. Sebagai contoh, anda boleh melampirkan troli atau pam ke motoblock (jika terdapat kolam berhampiran). Sesetengah model datang lengkap dengan pekeliling atau peretas.
  • Sebagai perbandingan dengan motoblokami, para penanam berkuasa kurang. Ini disebabkan hakikat bahawa motoblok mempunyai fungsi besar. Tugas utama para penanam adalah penanaman tanah, tetapi motoblock dapat melakukannya lebih cepat.
  • Kelebihan blok motor, yang digambarkan dalam dua perenggan pertama, berlaku kerana satu kelemahan penting - berbanding dengan penanam, trak berat lebih banyak, jadi lebih mudah untuk membajak tanah dengan penanam. Jika anda hanya perlu memupuk tanah, maka lebih baik memilih penanam.

Apakah perbezaan antara motoblock dan penanam, perbezaan utama adalah:

  1. Motoblock adalah peralatan yang lebih berfungsi, tetapi penanam hanya dimaksudkan untuk penanaman tanah.
  2. Untuk motoblock boleh dilampirkan unsur-unsur dan mekanisme yang paling pelbagai, yang membolehkan untuk meningkatkan fungsinya.
  3. Penggembur kurang berkuasa, berbanding dengan motoblocks.
  4. Penggembala mempunyai berat kurang, jadi lebih mudah dan lebih mudah untuk bekerja dengan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 6