Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Mengikut peraturan: balkoni dengan melarikan diri kebakaran tidak boleh digilap. Walau bagaimanapun, ramai penyewa mengabaikan peraturan ini. Melarikan diri kebakaran dianggap sebagai unsur yang perlu di balkoni, lokasi yang merupakan bangunan bertingkat. Bagaimana dengan betul menghiasi ruang balkoni, supaya tangga sesuai ke dalam kawasan keseluruhan? Dan adakah mungkin untuk membongkar elemen ini?

Mengapa saya perlu melarikan diri di balkoni?

Khususnya direka untuk melarikan diri dari kebakaran, dianggap sebagai bahagian penting dari bangunan biasa. Penubuhan dan pemeliharaannya disediakan oleh piawaian keselamatan kebakaran. Lagipun, ia adalah ruang loggia yang akan menjadi pintu keluar kecemasan sekiranya berlaku kecemasan, sekiranya tidak mustahil untuk meninggalkan apartmen melalui jalan keluar utama.

Dengan cara ini, selain dari atribut pemindahan ini, mesti terdapat satu penetasan khusus di balkoni.

Ia perlu sebagai pintu keluar rizab, yang membolehkan untuk lulus di bahagian bawah atau di tingkat atas.

Oleh itu, adalah tugas setiap tuan bona fide untuk memastikan penjagaan yang sewajarnya.

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Sekiranya berlaku kebakaran, tangga di balkoni berfungsi sebagai pintu keluar

Terdapat keperluan khusus untuk lokasi pintu keluar pemindahan:

  1. Apabila jumlah ruang tamu melebihi 500 meter persegi, rumah mesti mempunyai sekurang-kurangnya 2 pintu keluar untuk pemindahan.
  2. Reka bentuk tidak boleh dielakkan jika keseluruhan bangunan mempunyai kemunculan bahagian, dan setiap bahagian melebihi 500 meter persegi.
  3. Tangga di balkoni boleh menjadi salah satu jika di lantai kawasan premis adalah kurang daripada 500 meter persegi M. Walau bagaimanapun, mesti ada jalan kecemasan dalam bentuk tangga luaran.
  4. Jangan ubah atau hapus tangga. Lagipun, ini boleh membawa kepada kemerosotan yang ketara dalam keselamatan.
  5. Pemilik pangsapuri dilarang menyekat struktur untuk keluar kecemasan, dengan itu mencegah pemindahan.

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Puluhan orang boleh dipindahkan melalui tangga melarikan diri kebakaran di balkoni

Perlu diingatkan bahawa tangga di balkoni sentiasa dalam keadaan kerja walaupun terdapat kegunaannya yang jarang berlaku. Tetapi kerana kekurangan permintaan ini, ramai pemilik tidak sabar-sabar untuk mengosongkan ruang di balkoni, cuba menghilangkan reka bentuk yang tidak diingini. Tetapi adakah tindakan sedemikian sah?

Ujian Kebakaran melarikan diri (video)

Adakah mungkin untuk memotong tangga yang tidak dikehendaki di loggia atau balkoni

Dalam usaha untuk meningkatkan jumlah kawasan pangsapuri, banyak pemilik bijak memutuskan untuk memperluas bilik, menyambungkannya dengan loggia. Pilihan ini dianggap paling mudah dan paling menjanjikan. Walau bagaimanapun, pembaikan itu sering menghadapi masalah, nama yang melarikan diri kebakaran.

Peraturan keselamatan yang diterima secara umum dengan jelas dan jelas menggambarkan syarat-syarat penggunaan struktur sedemikian.

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Dalam kebanyakan kes, tangga dipotong kerana takut penembusan pencuri. Seseorang hanya menghalang dan tidak suka dan menyingkirkannya

Pembongkaran tangga dilarang, kerana prosedur sedemikian adalah haram dan dihukum dengan mengenakan denda.

Tetapi sangat sering pemilik pangsapuri mengabaikan larangan dan memotong bangunan yang mengganggu dengannya. Di samping memperluaskan kawasan tersebut, satu lagi sebab penting untuk membongkar ialah keinginan untuk menghalang penembusan pencuri ke dalam apartmen. Lagipun, kehadiran menetas di balkoni yang tidak berkilat sangat memudahkan penembusan jenayah ke dalam rumah.

Untuk kaca beranda, kehadiran tangkapan kecemasan dengan tangga juga boleh tidak diingini. Oleh itu, membuat keputusan untuk membuat bilik yang hangat dan selesa, pemiliknya perlu menyingkirkan pintu kecemasan.

Tetapi perlu diingati bahawa walaupun kesungguhan sebab pemasangan tangga, prosedur pemotongan dalam mana-mana kes akan dianggap sebagai kesalahan. Di samping itu, walaupun kaca mudah dan pagar di balkoni tidak dianggap undang-undang.

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Memotong tangga di balkoni, para pemilik tidak memikirkan kemungkinan akibat kebakaran di rumah mereka

Setelah menumpahkan tangga, perlu bersedia untuk akibat yang tidak menyenangkan dalam bentuk penalti. Selain itu, pekerja-pekerja Kementerian Situasi Kecemasan boleh menuntut pemulihan pembinaan kebakaran. Dan sekiranya tidak memenuhi syarat ini, kita tidak boleh mengecualikan kemungkinan mempertimbangkan kesalahan di mahkamah.

Walaupun apartmen itu adalah harta peribadi, bagaimanapun, tangga di balkoni tidak dimiliki oleh mana-mana pemilik. Bangunan ini mesti dikongsi. Di samping itu, Kementerian Situasi Kecemasan selalu memeriksa (setiap 5 tahun) semua pintu kecemasan. Oleh itu, pembongkaran tanpa kebenaran struktur tidak mungkin disedari.

Menamatkan balkoni dengan melepaskan tembakan dan menetas

Sekiranya anda mematuhi peraturan keselamatan kebakaran, bilik balkoni, yang mempunyai pelepasan kebakaran khas dengan menetas, adalah dilarang untuk bersinar, dan juga untuk melindungi. Alasan larangan itu berkaitan dengan halangan pengambilan udara semasa kecemasan.

Tetapi perkhidmatan khas berkaitan dengan masalah menyelesaikan loggia lebih setia. Ruang kaca menjadikannya lebih mudah untuk memastikan penyelenggaraan struktur yang betul (logam tidak akan runtuh dan karat tidak akan muncul di atasnya). Dalam kes di mana pemilik pangsapuri tidak bercadang untuk memancutkan balkoni, adalah perlu untuk menjaga kemasan pembinaan kebakaran.

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Peringkat kebakaran di balkoni boleh dihiasi dengan indah dan asalnya, yang paling penting adalah sedikit imaginasi dan keinginan

Adalah penting untuk sentiasa melukis permukaan logam dari tangga. Dan jika terdapat kakisan pada menetas, perhatian harus diambil untuk menguatkannya dengan sudut logam.

By the way, penutup lumbung di balkoni dibuat dengan mengambil kira dalaman balkoni yang biasa. Bahan yang paling biasa untuk kerja tersebut ialah lapisan, panel plastik khas, papan zarah atau jubin seramik. Adalah penting untuk memastikan bahawa kunci di menetas mudah dibuka. Lebih-lebih lagi, untuk mengelakkan keluar seperti kecemasan, ia dibenarkan untuk menggunakan bahan yang sesuai, yang sering dipasang dengan paku cecair.

Kerja-kerja penamat api yang betul tidak akan melanggar arahan keselamatan, tetapi sebaliknya akan membolehkan hiasan bilik balkoni berjaya dijalankan.

Varian reka bentuk balkoni dengan melarikan diri kebakaran

Terdapat banyak pilihan menarik untuk menghiasi balkoni bilik, di mana terdapat kebakaran. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa reka bentuk harus digabungkan dengan pedalaman yang sama. Oleh itu, sebelum anda mula membuat imej tertentu, adalah penting untuk mengambil kira semua ciri-ciri bilik, ini akan mencapai keharmonian, serta kesenangan, walaupun di balkoni kecil.

Api melarikan diri di balkoni: apa yang perlu dilakukan, apa yang perlu disediakan

Sesetengah orang enggan membeli sebuah apartmen dengan tangga di balkoni, tetapi sia-sia: ia boleh dihiasi dengan hiasan dan anggun

Idea untuk mengubah kebakaran melarikan diri:

  1. Cara yang paling mudah dan murah untuk memperbaiki penampilan keseluruhan struktur akan menjadi pewarna, sepadan dengan nada dinding.
  2. Penyelesaian yang baik adalah penggunaan perhiasan dalam bentuk tenunan. Mana-mana bahagian dalaman balkoni akan menjadi luar biasa dan menarik, jika anda memuji tangga dengan bahan khas. Mendapatkan hasil yang sangat baik daripada bilah yang murah atau rami.
  3. Orang yang lebih suka membuat taman rumah hijau atau bunga di balkoni boleh menggunakan langkah logam sebagai sokongan yang boleh dipercayai untuk periuk atau pot bunga. Kadang-kadang tangga digunakan sebagai pangkalan, yang mana ditanam untuk tanaman.
  4. Tangga yang dipasang di dalam bangunan biasanya berada di sudut. Tetapi dalam keadaan ini, ia boleh mengambil banyak ruang di balkoni. Perkhidmatan khas membolehkan anda menukar reka bentuk dan lokasi kebakaran melarikan diri. Keadaan utama untuk mengelakkan denda akan mematuhi peraturan fungsinya. Oleh itu, dibenarkan untuk melepaskan reka bentuk yang tidak menyenangkan, dengan syarat tangga menegak lain dipasang.
  5. Struktur menegak digunakan bukan sahaja sebagai pakaian pengering, tetapi ia sering digunakan sebagai dinding Swedia yang mudah.

Untuk menyembunyikan kehadiran di apartmen dari kebakaran melarikan diri, ia dibenarkan untuk menggunakan pilihan struktur lipatan, sangat mudah untuk disembunyikan di dalam menetas. Oleh itu, anda tidak boleh bimbang tentang pelanggaran peraturan keselamatan, dan pada masa yang sama membuat kawasan pedalaman yang memenuhi semua kehendak pemilik.

Jenis tangga api (video)

 

Oleh itu, pelarian kebakaran merupakan elemen penting bagi setiap bangunan berbilang tingkat. Perlu diingat bahawa pembongkaran pembinaan ini adalah dilarang. Hari ini banyak pemilik bijak telah menemui aplikasi luas reka bentuk ini dan menghargai kualiti dan kemudahan yang berguna. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

72 − = 70