Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Malah kren yang paling dipercayai mula mengalir dengan masa - air mengalir atau menetes. Untuk membaiki keran, anda tidak perlu memanggil tukang paip. Kebanyakan kegagalan boleh dihapuskan oleh diri sendiri. Tetapi, sebelum anda membaiki keran titisan, anda perlu memahami reka bentuk dan perintah kerja. 

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Betulkan kren dengan tangan anda sendiri - tugas kerumitan sederhana

Jenis

Mari kita mulakan dengan definisi. Terdapat di bilik mandi dan bukan keran dapur dan keran. Kren hanya berfungsi untuk air, mixer juga membenarkan mengawal suhu, mencampurkan dua aliran - air sejuk dan panas. Dalam artikel ini kita akan bercakap mengenai kren dan bagaimana untuk membaikinya. Pembancuh pembaikan sangat serupa, tetapi mempunyai ciri-ciri sendiri. Dengan cara ini, anda boleh membaca tentang membaiki mixer tunggal-tuas di sini.

Terdapat beberapa jenis kren untuk bilik mandi atau dapur:

 • injap;
 • Tunggal tunggal (juga dipanggil kartrij atau bendera).

  Bagaimana untuk membaiki keran titisan

  Kren - semak dan injap

Peranti mereka berbeza, supaya pembaikan, walaupun dengan kerosakan yang sama, sangat berbeza. Oleh itu, setiap spesies akan dipertimbangkan secara berasingan.

Injap injap pembaikan diri

Injap injap boleh dipanggil klasik bekalan air. Dan, walaupun secara beransur-ansur digantikan dengan reka bentuk baru, mereka masih banyak. Struktur dalaman mereka selama beberapa dekad tidak berubah. Hanya reka bentuk yang telah berubah - menjadi lebih pelbagai dan halus. Hari ini anda boleh mencari kedua-dua model yang paling biasa, dan sangat eksotik.

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Struktur injap injap

Kren pemisah air jenis ini masih digunakan, kerana ia mudah dan boleh dipercayai, tidak berkhidmat selama bertahun-tahun, tetapi selama beberapa dekad. Jika keseluruhan "mengisi" kualiti yang betul, semua yang selama ini gagal, adalah gasket. Penggantian mereka adalah cara utama untuk membaiki injap injap.

Penggantian gasket getah

Sekiranya keran di dapur atau di bilik mandi terus menggelincir apabila injap ditutup sepenuhnya, kemungkinan besar gasket longgar pada injap (lihat gambar dalam perenggan seterusnya). Dia berhenti menekan ketat terhadap pelana, kerana air terus mengalir dan kadang-kadang paip tidak hanya menetes, malah mengalir. Membaiki paip dalam kes ini - ganti gasket itu. Untuk melakukan ini, anda memerlukan kacang, dan lebih baik - sepana dan satu set gasket.

Sebelum anda menetapkan keran yang menetes, matikan bekalan air (anda boleh sepenuhnya, anda hanya boleh di cawangan ini, jika boleh). Selanjutnya ia tidak ada tempat untuk memastikan bahawa air masih disekat. Air tidak mengalir - kita mula membaiki. Anda memerlukan sepana atau sepana. Mereka perlu melepaskan badan kepala (bahagian atas badan).

Lebih baik bekerja dengan sepana. Agar tidak merosakkan permukaan semasa operasi, angin dengan kain lembut, dan kemudian gunakan kunci. Setelah membongkok kepala, lepaskan injap. Sekarang anda boleh menggantikan gasket atau memasang injap baru. Lama podedevaet sesuatu yang tajam - anda boleh menggunakan pemutar skru dengan pisau rata, anda boleh - awl, dll.

Apabila memilih gasket, perhatikan bahawa pinggirnya harus dimajukan kira-kira 45 °, kalau tidak paip air akan membuat bunyi bising ketika bekerja. Jika ini tidak berada di dalam senjata anda, anda boleh mengurangkan tepi dengan sesuatu yang tajam - pisau atau gunting.

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Menggantikan gasket di keran di dalam gambar

Sekiranya tidak ada gasket yang sesuai, ia boleh dipotong dari satu lembaran getah padat (poros tidak sesuai). Ketebalan lembaran getah atau gasket adalah 3.5 mm, diameter dalaman sedikit kurang daripada diameter rod, diameter luar tidak boleh menonjol. Jangan lupa tentang tepi yang dipotong pada 45 °.

Selepas memasang gasket, letakkan injap di tempatnya, ketatkan kepala. Model baru kehadiran pemendakan pada thread tidak memerlukan. Lebih-lebih lagi, pemangkasan itu adalah kontraindikasi - ia boleh menyebabkan keretakan di dalam badan. Jika kren lama zaman Soviet sedang diperbaiki, gegelung diletakkan di atas benang, dihiris dengan pasta pembungkus, kemudian diputar. Selepas itu, anda secara beransur-ansur boleh menghidupkan air.

Kadang-kadang, dengan gasket ini pada injap, terdapat cerita bertentangan - air tidak mengalir atau hampir meleleh. Dalam kes ini, gasket terbang dari batang dan menyekat aliran air. Mula-mula anda boleh mencuba beberapa kali untuk membuka / menutup paip, dan jika tidak membantu - anda perlu mengulangi operasi di atas, iaitu memperbaiki keran dengan menggantikan gasket itu. Hanya jangan lupa untuk mengeluarkan lama yang terikat pada pelana.

Air meleleh dari bawah batang

Jika air menetes dari bawah injap, meterai minyak mungkin telah haus. Anda boleh membaiki paip dengan kebocoran dari bawah batang dalam dua cara. Untuk bermula, anda boleh cuba untuk mengetatkan perumahan kepala lebih. Lakukan sekali lagi dengan kekunci berpusing. Gunakan tang tidak wajar, kerana selepas itu terdapat jejak. Kencangkan kepala sejauh mungkin (jangan keterlaluan).

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Struktur muncung ayam

Sekiranya benang diketatkan sedapat mungkin, dan air terus berlalunya, perlu menggantikan gasket pada kotak pemadat. Untuk melakukan ini, mula-mula mengetatkan ketuk ke had, kemudian keluarkan kepala kren sekali lagi, menajamkan sesuatu dengan sesuatu yang tajam dan keluarkan kedua-dua cincin getah, menggantikannya dengan yang baru.

Air tidak bertindih

Sekiranya gasket berubah dan air tidak bertindih, apabila kren berputar, benang pecah, perlu menukar batang - benang di atasnya dipotong. Pilihan di sini ialah dua - menggantikan batang itu sendiri atau keseluruhan kepala injap sepenuhnya.

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Di pelana boleh ada kuntum

Sekiranya benang tidak dipakai, gasket baru, tetapi paip itu bocor, memeriksa pelana. Pemeriksaan boleh muncul di dalamnya. Ia membentuk secara beransur-ansur - dibersihkan oleh air yang dibekalkan dengan tekanan tinggi. Jika gasket di sesetengah tempat tidak ditekan ketat, satu shell dibentuk di tempat ini. Kadang-kadang air melemahkan seluruh lilitan, membentuk tepi yang tajam, yang dengan cepat merosakkan gasket. Promoin dan kelebihan tajam perlu dialih keluar. Ambil pemutar skru konvensional dan dengan menariknya di sepanjang tepi membosankan kelebihan tajam. Operasi yang sama boleh dilakukan dengan bantuan natfil atau sekeping kertas pasir halus. Perkara utama adalah untuk mencapai tahap yang sama (sejauh mungkin) dan kelebihan yang tidak selesa.

Bagaimana untuk membaiki keran dengan kartrij

Selalunya di bilik mandi atau di dapur meletakkan kren dengan satu tuil. Daripada bendera yang masih dipanggil atau tuas tunggal. Untuk membuka / menutup air di dalamnya adalah peranti khas - kartrij, kerana ia juga dipanggil kartrij.

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Cartridge Crane

Di dalam kartrij terdapat dua plat dengan lubang. Bahagian bawahnya tetap tegar, dan bahagian atas adalah mudah alih. Kepada ia dilampirkan batang, dan seterusnya - untuk mengendalikan. Menghidupkan pegangan, kami menggerakkan rod, dan ia menggerakkan plat bergerak, yang membuka / menutup air dan mengubah tekanannya.

Jika terdapat masalah dengan kren itu, ia boleh dibaiki hanya dengan menggantikan kartrij. Kerosakan utama di dalamnya - mereka mula mengalir - air mengalir atau menetes dari bawah pemegangnya. Untuk membaiki paip kartrij semasa atau menetes, gantikan kartrij. Hanya demikian.

Menggantikan kartrij

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menutup air, kemudian keluarkan pemegang. Untuk melakukan ini, pertama keluarkan palam berwarna - ia menutup skru. Setelah membuka skru, pemegang ditarik ke atas, memisahkan dari batang. Selepas pemegang dikeluarkan, cabut cincin pengapit - ia memegang kartrij. Sekarang ia hanya untuk mengambilnya.

Kemudian, bersama-sama dengan kartrij, anda perlu pergi ke kedai atau ke pasaran, membeli sama persis. Yang baru mesti sepadan dengan saiz, lubang di bahagian bawahnya harus mempunyai bentuk dan susunan yang sama. Secara umum, anda perlu mencari salinan yang tepat.

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Cara membongkar paip dengan kartrij

Perhimpunan berlaku dalam urutan terbalik:

 • letakkan kartrij (dengan tegak menegak, sedikit menatal di sekeliling paksinya, supaya tunjang-tunjang di dalam badan memukul lubang pada kartrij),
 • ketatkan kacang penjepit;
 • tetapkan pemegang;
 • sekrup skru pemasangan;
 • kami memasukkan stub.

Pemeriksaan awal boleh dilakukan selepas cincin penjepit telah dipasang. Anda boleh membuka air dan semak jika paip tidak mengalir sekarang.

Sekiranya aliran air terlalu lemah

Kren yang paling moden dilengkapi dengan muncung dengan mesh yang memegang zarah pepejal yang boleh terkandung dalam paip air. Jika secara beransur-ansur jet air tidak begitu elastik, dan tekanan pada kren lain tidak berubah, alasannya ialah penyumbatan grid ini sangat. Dalam kes ini, anda boleh membaiki kren dalam beberapa minit.

Bagaimana untuk membaiki keran titisan

Ia perlu membersihkan grid

Tanggalkan kacang dengan mesh yang ada di ujung spout. Bilas, bersihkan lubang yang telah dibelasah (anda boleh menggunakan jarum atau berus gigi lama). Bersihkan jaringan kembali di tempatnya.