Bagaimana untuk membasuh tirai roller dengan betul?

Bagaimana untuk membasuh tirai roller dengan betul?

Beberapa tahun yang lalu ia menjadi bergaya untuk memasang tirai di pangsapuri. Ini adalah pilihan yang lebih praktikal berbanding dengan kain tirai: debu tidak begitu terkumpul, dan lebih mudah membersihkan tirai daripada mencuci langsir. Tetapi bilik-bilik dengan tirai plastik kelihatan secara rasmi, mereka kurang selesa dan hangat. Satu pilihan hebat untuk pilihan fabrik, dan tirai - langsir gulung: bergaya, praktikal, mudah.

Tetapi bagaimana untuk membasuh tirai roller? Bertentangan dengan kepercayaan popular, tidak ada yang sukar dalam hal ini. Lebih mudah untuk bekerja dengan hakikat bahawa produk tersebut mempunyai salutan khas, kerana habuk tidak lagi aktif secara aktif di atas kanvas dan bintik-bintik menjadi fenomena yang jarang berlaku. Tetapi bagaimanapun, penjagaan langsir diperlukan, dan ia agak berbeza daripada apa yang kita digunakan pada hari-hari tirai dan langsir.

Bagaimana untuk membasuh tirai roller dengan betul?

Penjagaan tirai

Langsir baru dibeli, dipasang dan sudah berkhidmat untuk anda beberapa lama. Lambat laun persoalan timbul: "Apa, sebenarnya, kain versi Standard tirai gelap terus roller boleh dibasuh 'anda boleh hanya berpegang dalam mesin basuh, tuangkan serbuk dan tekan beberapa butang, sedikit masa untuk mendapatkan langsir bersih dan wangi. tirai plastik hanya lap dengan kain lembap dari semasa ke semasa. Dan apa yang perlu dilakukan dengan langsir roll, ia tidak sepenuhnya jelas.

Malah, mencuci gulungan langsir tidak sama sekali lebih sukar daripada pilihan yang lebih biasa.

 1. Untuk memastikan tirai roller bersih, cukup untuk mengalihkan bilik secara berkala. Cara mudah sedemikian akan dengan cepat dan berkesan memadamkan langsir anda dari habuk terkumpul.
 2. Sekiranya anda tidak mempercayai siaran, maka anda boleh melengkapkan diri dengan kain lembut atau pembersih vakum dengan muncung kain. Oleh kerana impregnasi khas, habuk tidak menembusi bahagian dalam bilah, tetapi terkumpul di permukaan, dan ia boleh dikeluarkan dengan alat mudah. Untuk menggunakan penjagaan itu cukup seminggu atau dua, dan langsir akan kelihatan cukup rapi.
 3. Sekiranya terdapat kotoran pada kanvas, anda boleh menggunakan penghapus kerani biasa, yang boleh didapati di hampir setiap rumah. Ia cukup memadamkan pelbagai kotoran dari permukaan tirai roller. Hanya jangan bersemangat dengan geseran, jika tidak, anda boleh merosakkan kain. Sekiranya anda tidak dapat membuang noda itu, anda perlu menggunakan cara yang lebih berkesan.
 4. Walaupun penjagaan berterusan untuk langsir roll, lambat laun ia akan diperlukan untuk mencuci mereka. Pilihan yang paling mudah adalah membawa mereka ke cucian kering. Hanya perlu untuk dialamatkan di organisasi yang boleh dipercayai di mana sudah biasa dengan ciri-ciri penjagaan tirai roll. Dalam kes ini, anda tidak perlu meluangkan masa untuk mencuci langsir. Ia cukup untuk mengambil kanvas, membawanya ke pembersih kering dan dalam beberapa hari dapat kembali.

Bagaimana untuk membasuh tirai roller dengan betul?

Jika anda tidak percaya pembersih kering atau tidak sanggup membelanjakan wang di atasnya, anda boleh mencuci langsir sendiri. Basuh kanvas di mesin taip adalah dilarang sama sekali. Oleh itu, adalah perlu untuk melepaskan mandi untuk seketika - ini adalah pilihan terbaik untuk membersihkan tirai roller.

 • Untuk pencuci hanya menggunakan bahan pencuci ringan tanpa peluntur dan pelbagai bahan tambahan. Lebih baik jika mereka secara semulajadi.
 • Larutkan agen dalam air supaya tidak ada butiran.
 • Sapukan span lembut ke permukaan bilah dalam gerakan bulat. Sangat tidak menggosok, pergerakan harus lembut dan kemas.
 • Bilas kain dengan teliti, lebih baik beberapa kali. Di langsir, tidak sepatutnya menjadi bahan detergen yang sedikit. Sisa-sisa produk pada kain boleh membawa kepada fakta bahawa kemudian, di bawah pengaruh cahaya matahari, mereka akan mengubah warna kain, dan bukan untuk lebih baik.

Perhatian yang berasingan memerlukan penyingkiran bintik-bintik pelbagai jenis, kerana ia adalah dengan mereka yang paling kerap dan terdapat masalah. Sudah tentu, pilihan yang ideal adalah menambah langsir untuk tempoh itu, semasa anda memasak di dapur atau anak-anak melukis di sebelah tingkap. Tetapi tidak selalu ternyata dilakukan tepat pada waktunya, dan kadang-kadang pada kanvas ada noda lemak, kopi, dari cat, beri dan sejenis paparan kehidupan yang sangat menyenangkan.

Masalahnya adalah rumit oleh fakta bahawa tidak mungkin menggunakan peluntur dan pembuang noda kimia, yang mana kita digunakan begitu, tetapi yang dapat menyebabkan ketidaksesuaian kain rol. Sebaliknya, lebih mudah untuk membersihkan tirai roller berkat salutan pelindung. Terutama kerana hari ini anda dapat menemui di pasaran sejumlah besar produk pembersihan yang berhemat secara semulajadi, yang membantu menghilangkan bintik-bintik kompleks akan lebih mudah. Sebelum membeli, ia patut membaca cadangan untuk digunakan. Sekiranya anda tidak boleh menggunakan alat ini pada kain yang mana gulungan anda dijahit, maka ia adalah berguna untuk menjaga sesuatu yang lain. Dan segera sebelum mencuci, pastikan untuk menguji penghilang noda di tempat yang tidak mencukupi. Jika struktur dan warna tidak terjejas, anda boleh, dengan mengikuti arahan, mula membersihkan permukaan.

Bagaimana untuk membasuh tirai roller dengan betul?

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Seperti mana-mana perhiasan tingkap lain, tirai roller mempunyai beberapa ciri penjagaan istimewa. Mengabaikan ciri-ciri ini bukan sahaja boleh menjejaskan penampilan, tetapi juga merosakkan langsir. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui dan, yang paling penting, untuk mengikuti cadangan, supaya tirai baru dapat bertahan lama.

 1. Jangan cuba untuk mencuci langsir seperti di mesin basuh, walaupun ia diperbuat daripada kain. Penjagaan seperti itu hanya akan merosakkan kanvas, dan anda perlu pergi ke kedai lagi untuk langsir baru.
 2. Tirai roller kering hanya boleh diperluaskan. Jangan biarkan pembentukan kinks, anda tidak boleh memperbaikinya.
 3. Untuk kanvas besi tidak disyorkan. Sekiranya anda mahu sedikit halus kain selepas mencuci, gunakan hanya hujung seterika, dan menyeterika hanya perlu melalui kain atau melalui kasa basah.

Pada pandangan pertama, mungkin kelihatan bahawa penjagaan tirai roll sangat rumit dan memakan masa. Malah, semuanya tidak begitu menakutkan. Pertama, debu yang sudah terkumpul pada langsir tidak begitu aktif seperti kain biasa, cukup untuk membersihkannya dengan kain secara berkala. Anda boleh mencuci kanvas dalam masa tidak lebih daripada satu jam, dan anda perlu mengambil langkah-langkah ini dengan sangat jarang.

Hari ini, buta roller lebih disukai oleh peningkatan bilangan pengguna, dan mereka sering dijumpai dalam karya pereka fesyen. Ini disebabkan fakta bahawa gulung bukan sahaja bergaya, tetapi juga salah satu hiasan yang paling praktikal dan selesa di pedalaman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

9 + 1 =