Bagaimana untuk membersihkan jahitan di antara jubin di atas lantai: ayunan untuk mencuci, cara kotoran interplastik, pelunturan lantai

Bagaimana untuk membersihkan jahitan di antara jubin di atas lantai: ayunan untuk mencuci, cara kotoran interplastik, pelunturan lantai

Sekiranya anda membasuh lapisan dan sendi secara berkala dengan penyelesaian khas, maka pembersihan umum akan dielakkan. Apabila menggunakan salutan jubin, serangga sering hilang warna dan dimusnahkan. Bagaimana dan bagaimana lebih baik membersihkan lapisan antara jubin di atas lantai? Sebagai jahitan berjalur kuning bertukar menjadi jalur putih dan bersih, cubalah tentukannya.

Bagaimana untuk membersihkan jahitan antara jubin

Lapisan jubin dibersihkan dengan sempurna, tetapi sendi dibersihkan dan dibasuh lebih buruk dan akhirnya pudar, mengumpul kotoran dan gris dan "rumah" untuk acuan dan jamur. Jubin diletakkan di kawasan dapur, di mana semasa memasak, gris dan bahan cemar lain melekat terutamanya di kawasan sendi antara jubin. Dalam bilik mandi, sebagai penutup lantai, jubin sering digunakan, di mana dalam proses kelembapan berterusan, pelbagai bahan pencuci dan air masuk ke sendi jubin, plak didapati di mana, di bawah keadaan yang menggalakkan, bakteria dan cetakan berkembang.

Bagaimana untuk membersihkan jahitan di antara jubin di atas lantai: ayunan untuk mencuci, cara kotoran interplastik, pelunturan lantai

Anda perlu mengambil pengikis dan secara beransur-ansur, sentimeter sebanyak sentimeter, bersihkan lapisan atas grout bersama-sama dengan lumpur

Pelbagai kaedah digunakan untuk membersihkan jahitan, ini adalah kimia, kaedah mekanikal, kaedah rakyat, pelunturan oksigen dan pencuci stim.

Semasa operasi, jahitan di antara jubin gelap, menimpa dari cuci lantai, mengumpul pelbagai zarah asing. Semua ini menyumbang kepada pembangunan kulat dan pelbagai bakteria. Memandangkan penutup jubin terutamanya terdapat di kawasan dapur dan di bilik mandi, perlu diberi perhatian untuk membersihkan di bilik-bilik ini.

Salah satu cara membersihkan sendi antara jubin adalah pembersihan stim. Untuk melakukan ini, gunakan peranti khas yang dipanggil pembersih wap, yang beroperasi dalam mod suhu sekurang-kurangnya 170 ° C. Pembersih wap berfungsi tanpa penggunaan agen kimia, yang merupakan momen positif, pembersihan dari pelbagai bahan cemar dan jamur dijalankan secara termal. Juga, apabila bekerja dengan pembersih wap, anda tidak perlu memakai sarung tangan untuk melindungi kulit tangan anda, tetapi anda perlu menjaga sistem pernafasan dan, jika boleh, buka tingkap dan pintu untuk udara bersih. Selepas menggunakan pembersih wap, kawasan yang dirawat hendaklah dibasuh dengan air bersih pada suhu bilik.

Arahan: bagaimana membersihkan jahitan antara jubin di lantai

Apabila membersihkan jubin di antara jubin, jangan gunakan kasar, kerana ia boleh menggaruk jubin, memecahkan lapisan atasnya, menggores salutan. Gores yang kekal selepas penggunaan span kasar dan besi, dipenuhi kotoran, gris, bakteria boleh berkembang di sana, yang akan memberi kesan buruk terhadap kesihatan manusia.

Bagaimana untuk membersihkan jahitan di antara jubin di atas lantai: ayunan untuk mencuci, cara kotoran interplastik, pelunturan lantai

Pembersihan sendi intertitik boleh dilakukan dengan cara yang berbeza dan dengan bahan pembersihan yang berbeza

Untuk membersihkan jahitan di antara jubin yang anda perlukan:

  • Air tulen;
  • Tangki air;
  • Sponge dan kain;
  • Berus gigi dengan bulu lembut;
  • A spatula dan pisau.

Untuk membersihkan sendi jubin, anda boleh menggunakan bahan-bahan tersebut: pencuci piring pencuci (Biolan, Mitos, Pemolux, Sorti, Pril, Chirton, AOS, Fairy dan lain-lain); cara untuk membersihkan bahan dari seramik kaca (gel atau pembersihan krim Lotta, Sanox, Cif dan lain-lain); bermaksud jubin seramik ("HG" untuk jubin lantai, Flat dan lain-lain). Memandangkan ia tidak mudah untuk membersihkan jubin di atas lantai, kain itu akan membantu mempermudah proses tersebut. Rags perlu digulung dalam bentuk bantal dan dimasukkan ke dalam beg, ini dilakukan supaya tidak basah, maka beg dengan kain diletakkan di bawah lutut untuk kedudukan yang lebih selesa dalam proses membersihkan lantai. Untuk melindungi kulit tangan anda, gunakan sarung tangan getah.

Sekiranya pencemaran berat di antara sendi boleh dikikis dengan pisau atau spatula, kaedah ini merosakkan jahitan, dan oleh itu, selepas operasi ini, bahan pengisar baru mesti digunakan.

Jika jubin di antara jubin itu hilang kecerahan dan keputihan bekas, maka anda boleh menggunakan Sanox dan berus gigi, ia akan dengan cepat mengelap dan memecahkan jubin lantai di dapur dan bilik mandi. Untuk melakukan ini, perlu memohon gel di kawasan sendi dan jahitan, tunggu 10 minit dan sikatkan lipit dengan berus gigi, kemudian bilas dengan air bersih. Sekiranya serbuan kuning, kulat muncul di tempat jubin, maka perlu menghilangkan lipit lama dengan bantuan pengikis, basuh, keringkan dan gunakan ubat baru.

Pembersihan jubin jubin

Jika anda perlu membersihkan jubin jubin selepas pembaikan dan kerja-kerja penamat, anda memerlukan pelarut atau minyak tanah. Untuk membersihkan sisa-sisa buku asas cat dan grout, perlu mengeluarkan minyak tanah atau pelarut dari kain, terlebih dahulu meletakkan sarung tangan getah di tangan anda. Perlahan-lahan dengan pergerakan putaran progresif, bersihkan permukaan yang menghadap pencemaran, kemudian basuh dengan detergen mana-mana, dengan air bersih dan keringkannya. Apabila merapatkan jubin di antara jubin, anda boleh menggunakan pelbagai gel dan produk pembersihan, tetapi jangan menggunakan detergen, yang termasuk pelbagai kemasukan dan bahan-bahan pengutip, jadi ini boleh merosakkan estetika jubin.

Bagaimana untuk membersihkan jahitan di antara jubin di atas lantai: ayunan untuk mencuci, cara kotoran interplastik, pelunturan lantai

Sekiranya tidak ada alat perindustrian pada masa pembersihan modal, maka mungkin untuk membersihkan jubin dengan cukup baik sehingga hampir selalu ada rumah

Pakar pada pembersihan sendi jubin menggunakan penyelesaian berdasarkan peroksida dan soda. Sediakannya dalam bentuk krim masam. Campuran yang disediakan hanya digunakan pada lipit, dibiarkan selama tiga hingga empat jam, supaya tindak balas itu berterusan dan selebihnya kotoran dan gris dimakan. Dengan berus gigi, sendi bersih sendi, kemudian bilas dengan air bersih, lap dengan kain dan kering.

Petua: bagaimana untuk mencuci jahitan antara jubin di atas lantai

Jahitan antara ubin kehilangan warna mereka di bawah pengaruh pelbagai penceroboh, seperti air, suhu tinggi, cahaya matahari, gris, bahan pencuci dan pembersih, kelembapan dan air masuk. Kegelapan jahitan antara jubin sering menunjukkan penampilan cetakan dan jamur.

Bagaimana untuk membersihkan jahitan di antara jubin di atas lantai: ayunan untuk mencuci, cara kotoran interplastik, pelunturan lantai

Basuh jahitan di antara jubin dengan mudah dan mudah dari mana-mana jenis kotoran, dengan menggunakan detergen mana-mana

Untuk menghapuskan cendawan dan acuan dalam sebatian interlining menggunakan cara khas:

  • Kemudahan untuk bilik mandi dan tandas (untuk mengeluarkan acuan di bilik mandi Bagi "Anti-Mold", UNICUM dan lain-lain);
  • Produk pembersihan khas ("HG" untuk mengeluarkan cendawan dan acuan, Caparol Capatox, Eco Mist untuk penyingkiran acuan dan Jamur acuan Mildew dan lain-lain).

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk mengelakkan pembelian alat mahal untuk mengeluarkan jamur dan acuan pada jubin. Masalahnya boleh diselesaikan dengan soda pemanggang yang mudah, peluntur atau cuka. Pembersihan jubin dengan cara ini dilakukan dalam sarung tangan getah, dan juga semasa permohonan pertama adalah perlu menunggu 10-20 minit, kemudian secara intensif dengan bantuan spons atau sikat gigi untuk membersihkan tempat di kawasan kulat. Kulat intensif juga dibasmi kuman dengan klorin. Kemudian bilas dengan air bersih dan kering. Sendi yang kuning dilepaskan dengan penanda khas, yang mengandungi racun kulat, yang menghalang pembentukan acuan. Pen teristilap mempunyai dakwat tahan air yang tahan lama dengan kesan varnis. Selepas operasi berturut-turut, jahitan antara jubin akan menjadi burung hantu putih dan bersih.

Pilihan: bagaimana membersihkan jahitan antara jubin di atas lantai (video)

Estetika salutan jubin bergantung kepada kekerapannya. Lantai berjubin di lantai dengan mudah dicuci, tetapi jahitan sering menjadi kotor, ini boleh menyebabkan banyak penyakit dalam anggota keluarga. Sebab-sebab pencemaran sendi di antara jubin adalah debu, kotoran, zarah pelbagai makanan, kemasukan pelbagai cecair, sisa deterjen, serta bahan-bahan lain selepas meletakkan jubin. Oleh itu, anda perlu memilih cara yang anda boleh membersihkan dan mencuci jahitan tanpa merugikan kesihatan.