Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaianJika anda membuat almari dengan tangan anda sendiri, maka ia boleh dianggap sebagai perabot yang paling berfungsi. Ia diletakkan dengan mudah walaupun di kawasan yang terhad dan pada masa yang sama anda boleh meletakkan hampir semua perkara ke dalamnya. Kabinet seperti itu adalah mencari sebenar untuk pangsapuri kecil, lorong-lorong kecil. Tetapi di rumah-rumah yang luas baginya ada tempat di mana dia boleh menjadi hiasan sebenar bilik. Dalam satu perkataan, almari pakaian adalah perabot universal, tanpa itu ia sudah sukar untuk diuruskan hari ini.

Melihat almari siap sedia, nampaknya sukar untuk membuatnya. Malah, tidak ada yang rumit dalam hal ini, anda hanya perlu mengira dengan betul semua parameternya.

Kami membuat almari dengan tangan kita sendiri

Pada asasnya, kabinet dibuat daripada kepingan papan serpih. Jika anda membuat keputusan untuk membuat kabinet sendiri, untuk memotong helaian mengikut template yang disediakan, lebih baik pergi ke bengkel di mana terdapat mesin kayu khusus. Di rumah, pemotongan kualiti yang tinggi tidak hanya berfungsi kerana kurangnya pengalaman, tetapi juga kerana kurangnya alat yang diperlukan. Juga dalam bengkel boleh membuat potongan bentuk yang kompleks, rak dengan sudut bulat, corak cut, dan lain-lain, untuk hidup tepi, tambahan untuk gelung.

Dan di sini timbul persoalan logik: apa yang kemudian dimasukkan dalam konsep "almari dengan tangan mereka sendiri," kerana hampir semua bahagiannya mesti diperintahkan dalam bengkel itu? Perkara itu adalah dengan pengecualian yang jarang berlaku hampir semua firma yang menjual almari pintu gelangsar tidak mempunyai bengkel mereka sendiri, tetapi memerintahkan pengeluaran bahagian berasingan "di sisi". Tugas mereka termasuk merancang perabot atas permintaan pelanggan, membuat skim untuk memotong dan mengikat produk, membeli jumlah bahan, penghantaran dan perhimpunan yang diperlukan. Untuk ini mereka mengambil bayaran, yang boleh melebihi kos kabinet sebanyak 1.5-2 kali, atau lebih. Kos penyemperitan papan serat dan pemprosesan mereka adalah sebahagian kecil daripada kos kabinet secara keseluruhannya. Oleh itu, dengan melukis, mengira dan memasang kabinet sendiri, anda akan menjimatkan banyak wang.

Ia lebih berfaedah untuk membuat kabinet secara bebas dan dalam masa. Memesannya di syarikat, anda perlu menunggu kira-kira dua bulan, yang, anda lihat, tidak selalu mudah. Ia adalah mungkin untuk mengumpulnya secara bebas dalam masa dua minggu, termasuk reka bentuk dan pengiraan. Pertimbangkan dengan lebih terperinci urutan pembuatan almari pakaian.

Merancang almari pakaian

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Langkah pertama dalam pembuatan almari adalah reka bentuknya. Untuk ini, adalah mungkin untuk melukis lukisan skema kabinet dengan penggunaan semua saiz, penetapan petak dalaman, kabinet dan kotak. Pendekatan ini "lama" agak lama dan tidak menyusahkan, terutamanya dengan kehadiran teknologi tinggi. Sekarang hampir semua firma untuk merancang perabot menggunakan program komputer khas, yang membolehkan bukan sahaja untuk menganggarkan hasil masa depan, tetapi juga untuk mengira spesifikasi produk sepenuhnya.

Salah satu program tersebut ialah "Basis-Mebel". Ini adalah alat reka bentuk yang cukup kuat, yang mengandungi beberapa program tambahan. Asas direka bentuk untuk membuat kedua-dua perabot mudah dan agak rumit. Jika berminat, anda boleh pergi ke tapak pengilang dan membacanya dengan lebih terperinci. Untuk reka bentuk kabinet ia tidak perlu melalui "kursus pejuang muda" penuh. Antaramuka yang mudah dan mudah diakses menjadikannya mudah untuk digunakan walaupun untuk pemula. Untuk memasang Bazis, anda memerlukan emulator, kerana ia menggunakan perlindungan perkakasan, tetapi untuk "pengguna PC yang yakin" ini telah lama menjadi masalah.

Jika anda tidak pernah menggunakan Asas, maka anda boleh melihat video demonstrasi untuk reka bentuk. Dalam kes kami, ini adalah filem "Basis-Wardrobe 7.0 Video Membina Kabinet". Tontonannya akan secara visual membiasakan dengan semua peringkat perancangan, dan juga kemungkinan program. Ia mengambil sedikit masa (kira-kira 30 minit), tetapi pemula dapat dengan mudah memikirkan apa yang berlaku.

Reka bentuk almari pakaian dalam program "Basis-Perabot" mengambil masa kira-kira 1 jam, memandangkan pengiraan spesifikasi bahan-bahan yang diperlukan. Secara manual ini akan mengambil lebih banyak masa dan tidak akan menolak kesilapan yang mungkin dalam pengiraan.

Proses pembuatan kabinet maya termasuk langkah-langkah berikut:

 • pilihan dimensi almari pakaian;
 • dimensi bawah, alas kaki dan penutup kabinet;
 • pilihan bahan dan dimensi dinding belakang dan pengikisnya. Dinding belakang diperbuat dari papan serat, dan pengikis dibuat dari papan serpih;
 • pecahan ruang dalaman kabinet ke dalam bahagian mendatar dan menegak;
 • mengisi bahagian yang diterima dengan kotak (jika perlu);
 • memasuki parameter utama pintu;
 • penambahan mezzanine dan bahagian sampingan terbuka (jika perlu);
 • penunjuk hujung akan koyak;
 • pemilihan dan penempatan aksesori;
 • cetakan lukisan komponen individu kabinet dan spesifikasi.

Sekiranya dikehendaki, anda juga boleh mencetak imej tiga dimensi kabinet siap, selepas itu ia akan mudah dipasang.

Pembuatan bahagian kabinet di bengkel

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Langkah seterusnya ialah membuat bahagian kabinet dalam bengkel. Tidak perlu menjelaskan dalam bengkel "pada jari anda" apa yang anda perlukan, sudah cukup untuk mencetak spesifikasi semua elemen dan lukisan mereka terlebih dahulu dan memberi mereka kepada tuan. Di samping itu, Basis juga boleh membuat peta pemotongan, yang mana bengkel memerlukan bayaran berasingan.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menggunakan modul Basis-Cutting, dengan menetapkan saiz helaian serat asal. Peta ini mewakili corak sepanjang mana sehelai saiz tertentu akan komponen dilucutkan dengan lekukan, ketebalan bahan pemotongan dan kehalusan lain. Walau bagaimanapun, beberapa butiran masih perlu untuk menyelaraskan dengan perabot, supaya kad pemotongan adalah lebih baik untuk mempercayai mereka - mereka lebih berpengetahuan dalam hal-hal ini, dan akan mengambil kira apabila memotong alat mereka yang sedia ada.

Sebagai contoh, pertimbangkan pembuatan almari pakaian 2.5 m tinggi, 1.2 m lebar, 0.4 m dalam. Menurut pengiraan ternyata bahawa keperluan untuk pembuatannya, dua kepingan partikel dan 4.08 m2 kawasan papan serat lembaran 4, 67 m2.

Apa yang perlu saya cari semasa membina almari pakaian?

Apabila memilih warna, jangan bergantung pada nama seperti "Walnut Milan", dsb. Setiap pengeluar mempunyai pemahaman sendiri tentang apa yang kelihatan seperti kacang ini, dan tidak ada piawai seragam. Oleh itu, sebaiknya pergi dan pilih warna bahan anda sendiri, berpandukan dengan jenisnya, dan bukan dengan nama.

Sekali dalam kedai perabot semua unsur-unsur kabinet akan dipotong, anda boleh menawarkan untuk mengambil dengan memotong kepingan yang mereka telah dipotong, kerana anda membeli kunci, dan kemudian memotong anda. Jika anda tidak memerlukannya, pembuat perabot akan menyimpannya pada anda, menjadikan anda diskaun kecil. Penyelesaian ini nampaknya lebih menarik. Nampaknya mereka menyingkirkan sampah, mereka juga menyimpan wang. Tetapi ini tidak benar. Dalam proses perhimpunan, beberapa elemen mungkin rosak, dan anda boleh menggantikannya dari sekerap. Jika anda memesan bahagian yang berasingan dalam bengkel bukan dari bahan anda, anda boleh membayar lebih daripada 25% daripada kos.

Satu lagi nuansa. Anda tidak perlu membayar untuk setiap bahagian individu, tetapi potong lembaran. Pada pandangan pertama, nampaknya ini adalah satu dan sama, sebenarnya ia tidak begitu. Oleh itu, apabila mengira jumlah bahan sumber, anda perlu menentukan dengan jelas bilangan lembaran dan sudah memberikannya kepada penggerudian. Program-program seperti Bazis akan membantu anda membuat keputusan mengenai masalah bahan-bahan yang memakan dengan cepat dan jelas. Pengiraan manual sering memberikan hasil yang tidak tepat, terutama jika terdapat banyak butiran.

Item perbelanjaan yang berasingan adalah pengeluaran unsur-unsur yang digambarkan, sebagai contoh, rak sisi dengan sudut bulat atau plinths. Kos pemotongan tersebut lebih tinggi dari pemotongan bentuk segi empat yang mudah, yang harus diambil kira dan diselaraskan terlebih dahulu, sehingga kemudian tidak ada kesalahpahaman ketika membayar.

Mari singkirkan. Kos pembuatan bahagian dalam bengkel terdiri daripada:

 • melukis carta bersarang (lebih baik mempercayai tuan);
 • Potongan kepingan papan serat dan LDWP;
 • pembuatan alas kaki;
 • pembuatan elemen bulat.

Menggali bahagian kabinet

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Selepas semua butiran telah dipotong, anda boleh meneruskan pemotongan. Biasanya ini juga dilakukan di bengkel perabot, di mana bahagiannya dibuat, kerana peralatan khas diperlukan untuk ini. Untuk pemotongan, tepi PVC dibuat ketebalan yang berbeza digunakan, bergantung pada kedudukan tulang rusuk. Rusuk tersembunyi (bawah atau belakang) ditutup dengan pinggir yang lebih nipis, ketebalannya ialah 0.4 mm. Untuk tepi yang kelihatan, tepi tebal yang diperbuat daripada PVC 2 mm digunakan. Bahagian tepi yang bersebelahan, yang disatukan oleh punggung, tidak perlu dicincang.

Untuk menjadikannya lebih jelas, berikut adalah beberapa contoh:

 • tulang rusuk rak dalaman hanya dipotong dari bahagian depan menggunakan kelebihan 2 mm. Rusa-rusuk yang tersisa merangkumi dinding dalaman kabinet;
 • tepi penutup kabinet adalah luar dari semua sisi dan oleh itu harus dicincang pada empat sisi, dengan sisi tidak terlihat belakang yang mempunyai tepi tebal 0,4 mm dan sisanya memiliki ketebalan 2 mm;
 • Tepi depan kotak pada semua empat sisi mempunyai kelebihan 2 mm.

Ini perihal tersirat pada mulanya kelihatan mengelirukan, tetapi menggunakan asas, jangan bimbang, dan terutama tidak untuk berfikir, kerana pilihan pelanggan program dan mengatur pinggir ketebalan yang dikehendaki dan di tempat yang betul pada mereka sendiri.

Serta pembuatan, bahagian pemotongan bentuk geometri kompleks dibayar secara berasingan pada harga yang lebih tinggi.

Oleh itu, kos pemotongan, termasuk bahan, terdiri daripada perkara berikut:

 • crocheting dengan tepi PVC tebal 0.4 mm;
 • crocheting dengan tepi PVC tebal 2 mm;
 • bahagian bulat krom.

Pada masa yang diperlukan sehingga 5 hari bekerja untuk mengeluarkan bahagian kabinet dan crocheting mereka, tetapi untuk bayaran tambahan "untuk mendesak" semua operasi ini dapat dilakukan dalam satu hari. Sesetengah bengkel dalam kos kerja juga termasuk penghantaran produk di rumah.

Kelengkapan untuk almari pakaian gelongsor

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Pemasangan kabinet dipilih bergantung pada bilangan kotak dan petak. Dalam contoh kami, kabinet mempunyai 3 laci dan petak utama. Kotak memerlukan panduan dan pen. Jabatan utama mempunyai satu nuansa. Oleh kerana, disebabkan ruang yang terhad, kedalaman kabinet kecil (hanya 38 cm), penyangkut di bawah penggantung akan menjadi tidak standard - penghujungnya. Penggantung seperti itu akan membolehkan anda menggantung pakaian selari dengan dinding belakang dan menjimatkan ruang. Panjang penyangkut akhir ialah 30 cm.

Sebagai pengikat, skru Euro (pengesahan) dengan palam akan digunakan. Mereka lebih baik membeli lagi sekiranya berlaku.

Jadi, dari perkakasan yang anda perlukan:

 • penyangkut akhir;
 • panduan untuk kotak;
 • mengendalikan kotak;
 • Skru Euro;
 • palam untuk euroscrews.

Kumpulkan almari dengan tangan anda sendiri

Apabila semuanya disediakan dan dibeli, anda boleh mula memasang kabinet. Di sini sekali lagi saya ingin mengatakan beberapa perkataan yang memuji tentang Bazis. program ini bukan sahaja reka bentuk struktur kabinet, meletakkan ia pada komponen dan mengira penggunaan bahan-bahan, tetapi juga menyatakan angka meletakkan pengikat skru, bersama-sama dengan saiz dan jarak antara mereka mereka. Oleh itu, apabila pemasangan anda tidak perlu memikirkan di mana lebih baik untuk menyambungkan unsur-unsur ini atau yang lain. Sebaik-baiknya, semua lubang hendaklah dibuat di atas kayu mesin CNC di bawah pengawasan modul "Asas-CNC", tetapi ia adalah agak mahal, dan mesin dengan kawalan program kadang-kadang sukar untuk mencari. Lubang boleh dilakukan secara manual.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Untuk melakukan ini, anda akan memerlukan pensil, menetapkan persegi, penusuk, gerudi dengan gerudi khas untuk evrovinty, pemutar skru, hex-bat dan, sudah tentu, lukisan kabinet dicetak dengan gunaan Hole Wizard.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Pertama, bahagian bawah dan dinding kabinet dipasang di tempat kabinet dirancang untuk dimasukkan sekali lagi untuk memastikan sama ada dimensi keseluruhan dipilih dengan betul.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Di permukaan bawah digunakan penanda tempat pengikat, lubang digerudi di bawah pengikat, dan kemudian tiang dua bilah dan partition tengah tetap. Dinding sisi dilampirkan ke bawah dengan pengesahan.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Tepi dinding sisi dan asas mesti dilindungi oleh profil kalis air khas yang menghalang kemasukan air ke permukaan PVC, dan kabinet debu. Tepi, yang disokong di lantai, mesti dibuat dari PVC dengan ketebalan 2 mm.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Seterusnya, rak-rak di atas dipasang dan kaku dari papan serpihan dipasang. Stiffener dipasang ke dinding belakang kabinet untuk membetulkan keseluruhan struktur dalam kedudukan yang betul. Dinding itu sendiri dibuat dari LDWP.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Apabila memasang penutup kabinet, sukar untuk dilampirkan. Faktanya ialah ketinggian kabinet biasanya diambil setinggi mungkin, dan pengetatan pengikat agak sukar. Dalam kes sedemikian, anda mesti terlebih dahulu menggunakan tang, dan kemudian "ratchet" akhir. Adalah lebih baik untuk mempunyai jarak sekurang-kurangnya 7 cm antara penutup kabinet dan siling.

Pemasangan rak sampingan

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Untuk memasang rak sisi terbuka dengan sudut bulat, pengesahan digunakan - 4 setiap rak. Rak dipasang di tepi sisi dan dinding belakang dengan 2 pengikat setiap satu. Rak atas dan bawah adalah lebih besar saiznya berbanding yang lain, yang harus diambil kira semasa memasang.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Urutan pemasangan adalah seperti berikut: pertama rak atas dilampirkan, maka semua yang lain dari atas ke bawah.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Rak paling rendah adalah pada tahap yang sama dengan bahagian bawah kabinet, oleh itu, untuk lampirannya, pengesahan tidak sesuai - mereka tidak boleh diskru. Dalam kes ini, dowels digunakan sebaliknya.

Memasang pintu almari pintu gelangsar

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Pintu almari adalah mekanisme yang berasingan, pemilihan dan pemasangan yang mesti didekati dengan segala tanggungjawab. Ia adalah pintu kabinet yang menentukan penampilannya, dan kebolehkerjaan dan kemudahan penggunaannya menjadikan operasinya selesa mungkin. Pertama anda perlu menentukan profil. Kualitinya bergantung kepada sama ada pintu akan bertahan lama dan sama ada mereka akan merampas, jadi dalam kes ini anda tidak perlu menyimpan. Profil ini dijual dalam bentuk yang disassembled, dan untuk meletakkannya, anda perlu mengikuti arahan pengeluar, yang boleh didapati di laman web syarikat atau diperolehi semasa pembelian. Arahan menunjukkan semua skema pemasangan yang diperlukan, serta formula pengiraan untuk menentukan panjang panduan dan parameter daun pintu.

Profil pintu terdiri daripada unsur berikut:

 • panduan yang lebih rendah dan lebih tinggi, yang ditetapkan masing-masing untuk bahagian bawah dan penutup kabinet. Mereka adalah jenis rel di mana pintu akan bergerak apabila membuka dan menutup;
 • Bingkai daun pintu yang lebih rendah adalah pangkalan yang mana penggelek bawah dilampirkan;
 • bingkai sampingan terdiri daripada dua jenis: profil C dan profil H. Bingkai ini digunakan sebagai pegangan untuk memindahkan daun pintu, dan juga membentuk asas untuk mendapatkan penggelek atas;
 • Bingkai atas membuat reka bentuk profil lebih tegar;
 • bingkai tengah digunakan jika daun pintu terdiri daripada beberapa bahagian untuk interkoneksi mereka;
 • Penggelek atas dan bawah membolehkan pergerakan mudah daun pintu sepanjang panduan. Penggelek yang lebih rendah diperbuat daripada plastik, yang atasnya getah. Biasanya dua penggelek dipasang di satu pintu dari atas dan dari bawah;
 • Pengikat adalah penyisipan logam kecil yang mengunci kanvas dalam kedudukan tertutup. Pengikat dipasang pada rel bawah;
 • A shlegel adalah jalur longgokan yang diikat ke ujung bilah. Schlegel melembutkan kesan bilah dengan penutup pintu yang tajam, melindunginya daripada kerosakan, dan juga membuat reka bentuk kedap udara;
 • Meterai digunakan untuk membetulkan cermin ke kanvas. Sealant diperbuat daripada silikon.

Untuk memilih profil yang pasti, lebih baik terlebih dahulu memasang sepenuhnya kabinet, dan kemudian mengukur parameter pembukaan yang terhasil.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Profil biasanya dipilih dengan beberapa saiz margin, supaya, jika perlu, lebihan itu boleh dipotong. Dimensi standard hanya 2.7 m pada bingkai sebelah, elemen-elemen yang selebihnya diperintahkan berdasarkan dimensi yang diperolehi.

Memandangkan pengisian profil boleh menggunakan bahan-bahan yang berbeza, tetapi paling sering pilihan itu berhenti di kaca atau cermin. Menggunakan cermin juga boleh meningkatkan ruang ruang, di samping itu, ia boleh dihiasi dengan pelbagai corak, elemen hiasan, dan lain-lain.

Pemasangan cermin

Cermin dipilih pada substrat filem tebal 4 mm. Biasanya, apabila memesan cermin, saiz yang diperlukan segera ditunjukkan (lebih baik dengan margin kecil). Perlu diingatkan bahawa cermin agak rapuh dan berat, jadi apabila mengangkutnya, anda perlu berhati-hati, membawanya bersama dan satu keping setiap.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Untuk memasang cermin dalam profil, digunakan silikon silikon, yang diletakkan di tepinya. Sealur hendaklah digunakan sama rata sepanjang keseluruhan tepi tanpa lipatan.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Seterusnya, cermin dimasukkan ke dalam bingkai profil. Bahawa ia telah mengambil kedudukan yang betul, anda boleh menggunakan tukul getah, menoreh pada profil tersebut sehingga keseluruhan cermin tidak akan masuk ke dalam profil dan meterai itu tidak boleh disembunyikan di dalam struktur. Adalah penting untuk mengekalkan kedudukan bingkai serenjang berbanding dengan cermin, jika tidak cermin boleh ditetapkan bengkok. Urutan pemasangan cermin adalah seperti berikut: cermin itu diletakkan di atas permukaan yang mendatar, ia memakai profil bingkai atas dan bawah, sekali meterai dipotong dengan pisau. Kemudian bingkai sebelah dilampirkan, menukarkan cermin secara menegak dan menyokongnya di tepi.

Memasang pintu gelangsar kabinet

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Kemudian bingkai profil, selepas mereka berpakaian pada daun pintu, diikat bersama oleh skru yang mesti dimasukkan ke dalam set profil. Di bawah lubang mengetuk diri digerudi dalam dua set: pertama di bawah benang, kemudian dengan gergaji yang lebih luas hanya di jalur depan untuk menyembunyikan kepala.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Pengikat pada profil yang lebih rendah secara bersamaan pengikat untuk penggelek yang lebih rendah. Skru pengikat penggelek dibuat dengan menyesuaikan bahawa jika perlu, ia mungkin untuk menukar ketinggian penggelek.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Lubang di bawah pengikat di sisi bingkai sisi tidak perlu dibuat kemas dan bahkan - mereka masih akan disembunyikan di bawah engsel - jalur longgokan, yang terpaku di kedua-dua sisi. Apabila menggunakan profil C, ia juga telah memotong tempat untuk shlegel, jadi ia tidak sukar untuk melekatkannya.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Panduan untuk daun pintu diperbaiki dengan skru dengan pencuci akhbar. Di bawah skru adalah lubang pra-gerudi. Mula-mula tetapkan panduan atas pada tahap yang sama dengan bingkai sebelah profil. Berpusatkan di atasnya, dengan bantuan tahap bangunan panduan yang lebih rendah didedahkan. Panduan harus tegas satu di bawah yang lain untuk mengelakkan miring atau mengalihkan daun pintu. Di tepi panduan yang lebih rendah, penyekat khas dimasukkan untuk mengunci pintu dalam kedudukan tertutup.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Untuk memasang daun pintu, penggelek dimasukkan ke dalam panduan atas, penggelek bawah ditekan dan web memasuki profil, bergantung pada panduan yang lebih rendah. Ia adalah perlu untuk memeriksa verticality bilah, ketat kenalan dengan hujung sidewalls dalam kedudukan tertutup.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Jika pintu dipasang pada sudut kecil, kedudukannya boleh diselaraskan menggunakan skru penyesuaian penggelek yang lebih rendah. Penggelek rendah juga menyesuaikan ketinggian pintu dengan menaikkan atau menurunkannya. Jika semasa menggunakan penggelek atas melompat keluar dari panduan, pintu perlu diangkat. Setelah memasang kain, anda perlu menyesuaikan halangan pada panduan yang lebih rendah.

Pembuatan laci dalaman

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Bingkai kabinet sudah siap, dan kini sudah tiba masanya untuk mula membuat laci dalaman. Kotak, seperti kabinet itu sendiri, dibuat dari kosong yang dipotong dari papan serpihan. Untuk memastikan bahawa tiada pengikat kelihatan di permukaannya, permukaan hadapan permukaan, yang bersambung dengan fasad sebenar, akan digunakan. Untuk membuat kotak, anda memerlukan fasad, fasad palsu, bahagian bawah, dinding sisi, dinding belakang, serta panduan dan pemegangnya. Bahagian bawah fasad akan masuk ke dalam, dibatasi di semua sisi oleh dinding dan fasad palsu.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Apabila memasang kotak itu, sangat penting untuk memantau kedudukan bahagian masing-masing. Sudut antara dinding dan dinding bersebelahan dan bahagian bawah mestilah lurus. Untuk mencapai matlamat ini, anda boleh menggunakan templat pra-siap yang mengawal saiz sudut. Pada dasarnya, anda boleh melakukan tanpa itu, tetapi anda perlu sentiasa mengukur sudut.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Panduan itu, yang terdiri daripada dua bahagian, tetap satu bahagian pada kotak, dan yang lain - di sebelah kabinet. Ia harus memastikan bahawa mereka terletak secara mendatar dan selari dengan satu sama lain. Kotak hendaklah dikebumikan di kabinet supaya pemegangnya tidak menyentuh daun pintu dari dalam. Lebar kotak dipilih lebih kecil daripada lebar pintu, supaya mereka boleh ditolak.

Bagaimana untuk membuat almari pakaian dengan tangan anda sendiri? Arahan untuk pembuatan almari pakaian

Itu sahaja, kami membuat almari dengan tangan kami sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

83 − = 78