Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Stok perumahan lama diketahui untuk semua orang dengan ruang kosong kecil, dapur kecil dan susun atur yang sama. Dapur, yang digabungkan dengan dewan, adalah salah satu cara untuk mempelbagaikan kediaman, menjadikannya lebih harmoni. Di Khrushchevs ini satu-satunya pilihan yang akan meningkatkan ruang. Lagipun, di dalam sebuah bilik kecil, keluarga dengan 5-6 orang hampir tidak sesuai. Bahagian dalam dapur, digabungkan dengan dewan, tidak terhad kepada pintu dan dinding, kelihatan sangat bergaya dan luar biasa.

Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Foto 1. Lantai dua tingkat boleh dibuat dengan mencurahkan senarai panjang tambahan.

Kaedah ini telah menemui penggunaannya bukan sahaja di pangsapuri kecil, tetapi juga di kawasan yang lebih luas, serta di kotej dan studio. Dalam kes ini, ruang tamu yang digabungkan dengan dapur dicipta bukan untuk meningkatkan ruang, tetapi untuk kemudahan dan keindahan.

Kebaikan dan keburukan menggabungkan

Penyatuan dapur dan dewan mempunyai keinginan tunggal untuk mengembangkan sempadan premis. Apabila memulakan pembangunan semula apartmen, satu perkara harus dipertimbangkan: dapur harus menjadi tempat memasak, dan ruang tamu harus digunakan untuk berehat. Melemparkan ke dalam reka bentuk dalaman seperti bilik, adalah wajar untuk tidak mengelirukan apa-apa. Di dapur, digabungkan dengan dewan, anda perlu zoning tepat dan pengedaran fungsi.

Pembangunan semula premis mempunyai kelebihannya:

Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Foto 2. Reka bentuk siling pelbagai peringkat diperbuat daripada eternit.

 1. Nyonya rumah tidak lagi perlu bersendirian di dapur. Pada penerimaan tetamu, adalah mungkin untuk melakukan perbualan mudah dan menghantar hidangan.
 2. Jika ada anak kecil dalam keluarga, dapur dengan dewan akan membolehkan ibu mengawasi dia. Jika anda mempunyai anak umur sekolah, maka anda boleh memasak dengan tenang dan pada masa yang sama mengawasi proses penyediaan pekerjaan rumah.
 3. Dapur dan ruang tamu semakin meningkat secara visual. Ia tidak perlu untuk menarik sempadan zon di mana dinding itu. Anda boleh memperbesar wilayah tempat kerja atau mengembangkan dewan.
 4. Tidak perlu membeli set TV di dapur. Untuk ruang gabungan, satu skrin plasma besar adalah sempurna.

Jangan lupa bahawa keputusan untuk menggabungkan dapur dengan dewan mungkin menghadapi beberapa masalah:

 1. Tidak dianjurkan untuk membolehkan kawasan dapur basah bergerak ke ruang tamu.
 2. Untuk apa-apa pembangunan semula apartmen, anda perlu mendapatkan kebenaran daripada BTI. Ini akan membantu untuk mengelakkan akibat buruk. Sangat kerap di rumah-rumah bangunan yang bersebelahan dengan dinding mempunyai fungsi galas. Kemusnahan mereka boleh membawa kepada fakta bahawa anda hanya tinggal tanpa bumbung di atas kepala anda.
 3. Bahkan dengan kehadiran draf yang baik, sukar untuk menghindari bau memasak makanan di kawasan rekreasi.
 4. Hidangan kotor di dalam tenggelam boleh merosakkan keseluruhan kesan dalaman.

Reka bentuk dapur digabungkan dengan dewan

Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Photo 3. Diagram pintu dalam bentuk lengkungan.

Reka bentuk dalaman dalam hal pembongkaran pemisahan antara bilik harus memisahkan mereka secara visual dan berfungsi. Terdapat banyak pilihan untuk membezakan kawasan kerja. Penyelesaian reka bentuk yang paling popular adalah:

 • dua tingkat (foto 1);
 • siling pelbagai peringkat (gambar 2);
 • gerbang (foto 3);
 • kaunter bar (gambar 4).

Lantai pelbagai peringkat kelihatan sangat asli. Langkah-langkah boleh dibuat menggunakan warna atau tekstur yang berbeza. Interior dengan lantai berbilang tingkat dicapai dengan mencurahkan satu peringkat langkah, di atas yang lain. Tetapi dalam versi ini terdapat kelemahan. Langkah-langkah boleh berbahaya untuk kanak-kanak kecil atau orang tua.

Satu lagi pilihan dalam reka bentuk adalah menggunakan siling dengan tahap yang berbeza. Struktur sedemikian dibuat dari papan gypsum. Teknologi pelaksanaan adalah sama seperti pembinaan siling palsu. Kaedah ini tidak mengehadkan fungsi, tidak mewujudkan gangguan dan kelihatan sangat bagus.

Pemisahan kawasan rekreasi dan dapur dengan bantuan gerbang lebih ekonomik dan mudah dilakukan. Untuk reka bentuknya, anda juga boleh menggunakan papan gypsum.

Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Foto 4. Skim bar.

Kaunter bar adalah penyelesaian yang paling popular. Reka bentuk dalaman dengan penggunaannya sesuai untuk keluarga muda yang suka membuat pesta yang bising. Dalam versi ini, pendirian boron mewakili sempadan dua bilik. Ia tidak mengehadkan fungsi ruang tamu mahupun dapur. Reka bentuknya digunakan sebagai permukaan kerja tambahan, meja untuk pesta teh atau batu karang, di mana anda boleh meletakkan aksesori meja. Di hadapan bar, anda boleh membeli meja besar lipat dan letakkan hanya apabila kemasukan tetamu.

Penyelesaian Gaya

Bahagian dalam dewan dengan dapur boleh dibuat dalam gaya yang anda suka. Anda boleh memilih reka bentuk dengan hi-tech yang ketat tanpa butiran yang tidak perlu dan dengan banyak teknologi atau akan berhenti di negara cahaya. Untuk reka bentuk bilik terdapat banyak gaya. Setiap daripada mereka menarik dengan cara yang tersendiri.

Reka bentuk dalaman dapur dengan dewan membolehkan anda menggabungkan gaya yang berbeza, tetapi perlu dilakukan dengan berhati-hati.

Jika anda tinggal dengan penyelesaian gaya vintaj, maka anda perlu membeli perabot yang betul. Ia sepatutnya cukup kasar dengan adanya scuffs. Sekiranya ia atau jenisnya seolah-olah dia tidak lulus melalui satu generasi, maka anda berada pada cara yang betul. Gaya Vintage dicirikan oleh penggunaan semua warna tenusu, kuning air, oren lembut. Buat kontras akan membolehkan warna coklat gelap. Reka bentuk dalaman dalam penyelesaian ini akan menjadikan dewan dengan dapur lapang dan cantik.

Bagi pencinta cahaya dan kesucian, gaya Scandinavia sesuai. Ia kaya dengan warna cahaya dan perabot laconic. Cuba memberi keutamaan kepada bahan semula jadi. Sekiranya bentuk yang jelas bukan untuk anda, maka anda boleh menghentikan reka bentuk dalam gaya Provencal. Dia juga mempunyai warna pastel lembut, yang harmoni digabungkan dengan perabot yang diukir. Ia akan menjadi sangat menarik untuk melihat dinding dinding dengan corak kontras.

Zon Zonasi

Bagaimana untuk memilih reka bentuk dapur yang digabungkan dengan dewan

Foto 5. Dapur zon boleh dilakukan dengan penutup lantai bahan-bahan yang berbeza.

Jangan lupa bahawa anda mempunyai dapur dan dewan adalah bilik tunggal. Bahagian dapur tidak boleh menjadi sesuatu yang berasingan dan tidak terikat ke ruang tamu. Pemisahan zon boleh dicapai dengan bantuan kesan. Mencampur unsur-unsur keputusan gaya yang berbeza dibenarkan, tetapi salah satu daripada mereka mesti menguasai. Jika anda menghiasi pedalaman dalam gaya Provencal, dan dapur akan berteknologi tinggi, ini tidak akan memberi kesan yang sangat menyenangkan. Semuanya harus selaras dengan satu sama lain.

Variasi yang sangat sering digunakan dengan reka bentuk lantai untuk zon dapur, yang digabungkan dengan ruang tamu. Sekiranya anda tidak mahu kekacauan ruang dengan pelbagai partition, maka pilihan ini adalah optimum. Pemisahan lantai membayangkan penyelesaian warna yang berbeza, lapisan lantai dengan bahan yang berbeza. Oleh itu, di kawasan dapur anda boleh meletakkan jubin seramik, dan di ruang tamu anda boleh menggunakan parket atau lamina (gambar 5). Sangat menarik untuk melihat pecahan dengan cara invois dan lukisan.

Berkesan kelihatan hiasan yang berbeza dari siling dan dinding ruang tamu dapur. Penyelesaian ini boleh melengkapkan zon luar luaran. Reka bentuk dalaman dapur boleh dilakukan dengan warna-warna sejuk, dan dewan dipenuhi dengan warna-warna hangat. Ia akan menarik untuk melihat penyelesaian warna yang berbeza.

Perabot juga berfungsi sebagai pilihan yang sangat baik untuk ruang zon. Sofa besar dengan punggung tinggi akan dapat menampung tugas ini dengan sempurna. Perkara utama ialah ia kelihatan harmoni di sebelah perabot dapur. Jika bahagian belakangnya meninggalkan banyak yang diinginkan, maka anda boleh menggunakan meja sebelah atau kabinet untuk fungsi ini.

Kami mengedarkan cahaya

Semua kerja yang berkaitan dengan penukaran lampu, adalah dinasihatkan untuk menjalankan semasa pembaikan. Ini akan menjimatkan masa dan wang. Pencahayaan dapur, digabungkan dengan dewan, sepatutnya autonomi. Adalah wajar untuk melengkapkan kawasan kerja dengan lampu pendarfluor. Cahaya yang terang akan berguna ketika memasak. Ia tidak akan menjadi buruk untuk kelihatan seperti sconce dinding.

Di dalam bilik tetamu akan terdapat tempat untuk candelier, lampu titik terbina dalam dan lampu lantai berhampiran perabot kerusi berlengan. Perlu diingat bahawa semua pencahayaan bilik mesti dilakukan dalam gaya yang sama. Sekiranya permukaan kerja memerlukan pencahayaan yang terang, maka di dalam dewan akan menjadi cahaya yang sesuai. Penambahan yang baik boleh berfungsi sebagai tirai berat di kawasan tamu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

19 − 9 =