Bagaimana untuk menetapkan keran pancuran, jika hosnya bocor?

Pembinaan dan alat yang diperlukan

Bagaimana untuk menetapkan keran pancuran, jika hosnya bocor?Bagaimana untuk menetapkan keran pancuran, jika hosnya bocor?

Bagaimana untuk menetapkan keran pancuran, jika hosnya bocor?

Hos mandi adalah bahagian paling kerap mandi, paling kerap ia mula bocor.

Dengan reka bentuk, hos pancuran adalah tiub getah diletakkan dalam lengan logam. Hos logam boleh hilang, dalam hal ini hos itu adalah tabung plastik yang fleksibel. Kualiti bahagian getah akan menentukan hayat perkhidmatan seluruh hos. Hayat perkhidmatan tiub getah pula bergantung kepada air dan 5-15 tahun. Getah mempunyai sifat dengan masa untuk mengeras, keanjalan bahan berkurangan dan ini membawa kepada kemunculan retak, air mata. Tiub ini hanya berubah. Adalah sukar untuk mencari tiub getah yang boleh diganti di bilik mandi, seperti yang paling kerap dijual di sana adalah hos siap pakai yang diganti dengan lengan logam. Dan kos hos itu tidak begitu tinggi. Penggantian juga dilakukan jika hos dengan lengan logam berkarat. Estetika pengadun itu umumnya lebih teruk, dan karat boleh didapati pada enamel unit kebersihan, yang sukar dibuang.

Sebelum anda melakukan penggantian lengkap hos mandi, anda boleh cuba membaikinya sendiri, jika, tentu saja, ia tidak cukup lama.

Untuk membaiki bilik mandi, jika ia rosak, anda memerlukan alat:

  •  pasang laras;
  •  pemutar skru;
  •  pisau.

Minimal semacam itu akan menjadi set yang mencukupi, kerana tidak ada kesukaran yang besar dalam mengatasi masalah dengan tangan sendiri.

Lokasi kebocoran dan kerosakan utama

Penyebab yang paling biasa kebocoran hos ialah retak pada tiub getah.

Hos mandi paling kerap mengalir di tempat-tempat sambungan ke pengadun. Sebagai contoh, di tempat menyertai kepala pancuran mandian. Kebocoran berlaku kerana longgar dan pengetatan kacang-kacangan yang tidak lengkap. Kacang boleh berehat semasa menggunakan pancuran mandian. Untuk menghapuskan kerosakan itu, anda boleh menggunakan kekuatan tangan anda, kerana anda tidak memerlukan alat tambahan untuk mengetatkan kacang-kacangan.

Jika anda mengetatkan kacang kesatuan anda tidak menyingkirkan kebocoran, dalam hal ini, anda perlu memeriksa keadaan gasket getah dan semak. Sekiranya perlu, gasket baru perlu diletakkan. Setelah memeriksa gasket, mereka yakin dengan kualiti potongan bahagian logam pengadun dan ketiadaan retak. Selalunya, jika anda melakukan terlalu banyak usaha, paip berkualiti rendah, pecah kacang, dan air mengalir melalui retakan. Potongan bawah lasak boleh dibumikan dengan kertas pasir.

Jika selepas tindakan yang dinyatakan kebocoran tidak dapat dihapuskan dan hos mandi masih mengalir, kita periksa titik sambungan sesendal dan tiub, serta kualiti dan kebolehkerjaan bushings. Selalunya kecacatan lengan menyebabkan hakikat bahawa pengadun baru dalam bilik mandi mengalir. Untuk memeriksa bushings, buka kacang bulat. Sekiranya bushings rosak, maka anda perlu menukar keseluruhan hos mandi. Sekiranya tiub terbang dari kesatuan disebabkan diameter kecil hos, anda boleh meletakkan penjepit menggunakan wayar tembaga.

Bagaimana untuk menetapkan keran pancuran, jika hosnya bocor?

Sekiranya hos mengalir pada titik di mana ia disambungkan ke alat penyiram atau pengadun, kencangkan kacang yang memastikan ketegangan.

Jika air tidak meleleh dari penyebar, tetapi dari lengan logam, maka tiub itu sendiri rosak. Untuk memeriksa keadaannya, perlu mengeluarkan hos dan hos logam. Tempat-tempat yang boleh dipercayai pecahnya, tempat-tempat lampiran kepada unsur-unsur yang tegar. Sebagai contoh, di tempat menyertai kesatuan. Kerosakan boleh berlaku disebabkan tiub berkualiti rendah atau keanjalan bahan yang rendah. Anda boleh menghapuskan kerosakan ini dengan tangan anda sendiri, tetapi hanya jika pecah sedekat mungkin ke kedai. Letakkan jurang dengan pisau dan letakkan tiub pada pemasangan. Untuk memastikan bahawa tiub tidak terbang, pasangkan penjepit. Panjang tiub telah menurun, dan di bawah ketegangan, air sekali lagi boleh mengalir. Oleh itu, pada waktunya, anda perlu menggantikan keseluruhan hos mandi.

Sebaliknya kegagalan Hos adalah ketiadaan tekanan air atau air tidak melaluinya. Terdapat kerosakan yang disebabkan oleh lenturan, lipatan tiub getah di dalam hos logam kerana panjangnya panjang. Hilangkan kecacatan itu boleh menjadi sangat mudah dengan tangan mereka sendiri, untuk ini, mengeluarkan kacang kesatuan, tarik keluar tiub getah dan potong bahagian berlebihan.

Kepala juga mungkin tidak disebabkan oleh kepala pancuran mandian, yang paling sering tersumbat. Kepala pancuran mandian boleh dibersihkan. Jika air boleh reka bentuk lama, ia tidak dibuang dari pemegang. Jika model lebih moden, pembongkaran dikurangkan untuk membongkar pembahagi, yang ditetapkan dengan skru mengetuk diri.

Anda boleh membersihkan pembahagi secara mekanikal, menggunakan wayar atau klip atau kimia dengan penggunaan bahan pencuci khusus.