Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baikDi dalam plot taman atau di rumah persendirian, air tidak boleh disalurkan. Anda boleh menjalankan bekalan air pusat jika anda tinggal di bandar, tetapi kemudian apabila anda menyiram taman dapur, penuaian akan sangat mahal, kerana pembayaran untuk air meningkat setiap tahun. Jika seseorang tinggal di sebuah kampung atau adalah dacha, maka apa-apa bekalan air kelihatan seperti mimpi paip. Satu-satunya jalan keluar ialah menembusi telaga anda untuk memberi air.

Pada masa ini, ramai telah menganggarkan faedah-faedah mempunyai air yang baik dalam penggunaan peribadi. Puluhan syarikat bersedia menyediakan perkhidmatan berbayar untuk memastikan penyaluran air menggunakan teknologi moden. Walau bagaimanapun, keseronokan ini tidak tersedia untuk setiap orang. Oleh itu, mengambil senjata di tangan, orang cuba memukul dengan baik dengan tangan mereka sendiri.

Pertama, kita perlu menentukan lokasi untuk masa depan dengan baik. Lapisan akuifer biasanya terletak pada kedalaman kira-kira 10-20 meter. Sekiranya ada sungai atau tasik yang berdekatan, maka lapisan air bawah tanah akan terletak berhampiran permukaan. Lokasi air bawah tanah, yang tersedia di setiap jawatankuasa eksekutif penyelesaian, akan membantu menentukan tempat di mana telaga itu kemungkinan besar menembusi telaga. Berikut adalah jenis tanah yang menjadi ciri kawasan ini.

Nah dengan tangan anda sendiri untuk pengairan

Jika air hanya diperlukan untuk pengairan, telaga seperti ini boleh dibuat dengan menggunakan gerudi yang mudah, dengan syarat lapisan air bawah tanah terletak berdekatan (tidak lebih dari 3 m) dari permukaan. Panjang gerudi perlu ditingkatkan dengan bantuan pipa diameter kecil, atau rod tetulang. Apabila lebih banyak lapisan tanah padat berlalu, berat tambahan boleh digantung pada gerudi mengendalikan untuk mengurangkan beban pada orang tersebut. Perlu diingatkan bahawa air tersebut tidak cukup untuk diminum, kerana pada kedalaman sedemikian tidak ada pembersihan semula jadi.

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Dengan bantuan kapak yang dikimpal dengan rod logam, perlu memotong akar pokok yang ditangkap di dalam lubang gerudi.

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Pada kedalaman kira-kira dua meter, pasir basah akan mula jatuh. Keluarkan gerudi dengan tanah yang berpatutan sepatutnya kira-kira setiap 10-15 cm, sebaliknya di bawah berat bumi peranti boleh pecah.

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Apabila pasir itu kelihatan abu-abu, maka akuifer itu sangat dekat. Apabila air muncul, aplikasi gerudi menjadi tidak berfaedah, kerana tanah cair tidak berpegang pada bilah. Anda perlu memasukkan sarung itu. Telaga sudah siap untuk pengairan. Untuk menaikkan air, anda boleh menggunakan lajur tangan atau pam elektrik.

Baik untuk air minuman menggunakan pam

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Sekiranya air bawah tanah terletak pada kedalaman kira-kira 10 meter, terdapat kaedah lain yang berkesan dan mudah untuk memecahkan telaga.

Pertama, anda perlu menggali lubang kira-kira 1.5 meter untuk menghilangkan lapisan tanah longgar dan longgar, kira-kira saiz meter persegi. Pukul lubang dengan papan untuk kemudahan kerja selanjutnya.

Potong paip keluli di satu sisi dengan gigi mengikut prinsip hacksaw, dengan menguatkan gigi dalam arah yang berbeza. Sebaliknya, buat benang untuk sambungan ke bahagian paip lain dengan cara gandingan. Menggunakan penjepit, pasang pemegang ke paip agar anda dapat memegangnya dalam kedudukan tegak, pada ketinggian yang akan mudah bagi orang yang akan memegangnya. Pada paip lain membuat benang dari dua sisi. Panjangnya kira-kira 3 meter.

Sediakan air 200 liter atau lebih tong, pam air seperti "Bayi", hos yang panjang sehingga mungkin menurunkannya dari laras ke tengah paip hampir ke tanah.

Diameter paip mesti sekurang-kurangnya 120 mm, pada masa akan datang ia akan digunakan sebagai selongsong.

Adalah sukar untuk menghasilkan kerja semata-mata, jadi lebih baik mencari pembantu.

Menghidupkan tiub sedikit dari satu sisi ke yang lain, memperdalamnya sejauh mungkin. Kemudian nyalakan pam. Air di bawah tekanan akan mengaburkan tanah di dasar paip, dan di bawah beratnya dan terima kasih kepada usaha orang yang berputar ke belakang dan sebagainya, ia akan tenggelam dalam dan lebih dalam.

Untuk mengisi tong, anda boleh menggunakan air yang akan mencurahkan tiub, setelah ditapis melalui penyaring, atau untuk menyediakan yang lain. Menyambung paip secara berturut-turut, anda dapat dengan cepat mencapai akuifer. Selepas mengeluarkan papan yang tidak perlu, lubang harus dikebumikan, diperkuat di tengah paip. Pasang penutup tudung untuk mengelakkan serpihan dari memasuki lubang bor. Pam air menggunakan pam dalam atau stesen pam.

Ini bukan satu-satunya cara untuk membuat tangan anda dengan baik, tetapi ia agak mudah dan tidak memerlukan peralatan mahal atau kerja rumit yang rumit - kimpalan, memotong, mengasah dan sebagainya.

Baik penembusan dengan kaedah kesan-tali

Baiklah dengan tangan kamu sendiri. Tiga cara untuk menggerudi sendiri dengan baik

Kaedah pengekstrakan air adalah yang paling biasa. Daripada kayu ketebalan sederhana, pelantar penggerudian sedang dibina, bahagian atasnya harus terletak tepat di atas leher masa depan telaga.

Menggali lubang 1.5 x 1.5 meter dengan kedalaman kira-kira 2 meter. Adalah wajar untuk memangkas dinding dengan papan supaya tanah tidak jatuh.

Selongsong mestilah baja tanpa lipit sisi, dengan ketebalan dinding sekurang-kurangnya 5 mm. Di bahagian bawah lilitan, kon dengan diameter 4-5 cm lebih besar daripada diameter tiub.

Di bahagian atas, benang diikat pada paip supaya ia boleh disambungkan lagi ke bahagian paip lain dengan cara gandingan.

Paip dipasang secara menegak dengan lubang masuk ke dalam lubang, tetap tidak ketat, tetapi supaya ia tidak berayun. Ia jatuh bailer, diikat dengan tali rami yang kuat dengan ketebalan sekurang-kurangnya 20 mm atau kabel keluli dengan diameter sekurang-kurangnya 10 mm, dan tebukan sebenar salur itu bermula.

Menaikkan bailer ke ketinggian satu meter, menurunkannya ke dalam jatuh bebas. Ground, pemadat di tengah, anda mesti secara berkala shake, mengangkat peranti dengan win.

Semakin besar berat bailer, semakin cepat anda dapat mencapai akuifer. Biasanya ia berat dalam lingkungan 50 kg. Panjangnya tidak lebih dari 2 meter.

Ia perlu mengisi bailer dengan tanah kira-kira 2/3 panjang, seperti beban yang berlebihan, kandungannya boleh menyumbat ruang paip dan ini akan menyebabkan penembusan lubang lebih sukar.

Jika batu keras datang sepanjang jalan, ia mesti dipecahkan, menggantikan palung dengan bit pahat.

Apabila air muncul, penggunaan bailer tidak praktikal, ia mesti dipam ke keadaan bersih dengan pam dalam. Kemudian penapis mesti dimasukkan ke dalam selongsong supaya pasir tidak memasuki sumur.

Dengan cara ini, adalah mungkin untuk memecahkan lubang sehingga 40 meter dalam. Air semacam itu, setelah membuang pembersihan semula jadi, lembut dan enak. Ia sesuai untuk sebarang aplikasi - untuk keperluan memasak, minum atau rumah tangga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

17 + = 23