Berapa meter dalam 1 gulung kertas dinding

Berapa meter dalam 1 gulung kertas dinding

Penyediaan untuk melekat

Setiap pembaikan diiringi bukan sahaja secara langsung dengan karya-karya itu sendiri, tetapi juga dengan banyak pengiraan. Tidak terkecuali adalah pengiraan bilangan wallpaper yang diperlukan untuk melekatkan bilik. Dan, sebelum pergi ke kedai khusus, anda perlu mengetahui beberapa maklumat berdasarkan pengiraan yang akan dibuat, termasuk. dan berapa banyak dalam gulung kertas kertas meter persegi. Ia adalah jawapan kepada soalan ini yang akan membantu untuk mengetahui berapa banyak wallpaper yang anda perlukan untuk bilik dengan kawasan tertentu.

Walau bagaimanapun, untuk pengiraan yang lebih lengkap, anda perlu mempertimbangkan beberapa faktor lain, seperti:

  • Tahap pencahayaan bilik.
  • Keadaan dindingnya.
  • Tujuan yang dimaksudkan untuk ruang ini.

Jadi, dalam ruang kecil, kawasan yang tidak lebih dari 10-15 meter persegi, adalah dinasihatkan untuk menggunakan kanvas yang lebih ringan dan perhiasan kecil atau corak yang tidak biasa. Ia adalah pendekatan ini yang secara visual akan meningkatkan ruang berguna ruang. Untuk sedikit bilik yang lebih luas, lukisan dengan corak yang tidak berbeza dengan kontras yang tajam agak sesuai.

Begitu juga, ia adalah perlu untuk menentukan pilihan jalur. Sebagai contoh, jalur menegak akan membantu untuk visual meningkatkan ketinggian siling, "merapatkan" bilangan meter persegi ruang, manakala mendatar - akan dapat mencipta ilusi ruang yang lebih besar, tetapi siling, dalam kes ini, akan muncul lebih rendah sedikit, hampir bergantung di atas kepala mereka. Oleh itu, pilihan ini hanya dibenarkan dalam kes-kes apabila ketinggian dinding tidak kurang daripada 2.8-3 meter.

Oleh itu, untuk mengetahui bilangan bahan yang diperlukan, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah untuk mengetahui kawasan bilik. Dan jumlah gulung terus iri pada berapa banyak kertas dinding dalam setiap daripada mereka, dari segi 1m2.

Jenis tiub

Harus diingat bahawa hanya dua jenis kertas dinding yang paling biasa dibezakan:

  1. Standard, setengah meter (lebar 53 cm, atau 0.53 m.), Juga dikenali sebagai kertas dinding sempit.
  2. Lebar, atau meter (lebar 106 cm, iaitu 1.06 m.).

Berkenaan dengan pilihan bahan, yang paling umum dalam pasaran pembinaan hari ini adalah jenis kanvas berikut: kertas, bukan tenunan, vinil, tekstil, gentian kaca.

Cara membuat pengiraan

Jadi, ternyata bahawa untuk mengetahui berapa banyak gulungan kertas dinding yang mungkin perlu anda tampal di dalam bilik, anda perlu mempertimbangkan parameter berikut:

  • Saiz permukaan akan disisipkan.
  • Lebar dan panjang roll.
  • Perlu memilih gambar (jika ada).

Ingat! Sekiranya corak perlu diselaraskan ke kanvas bersebelahan, anda memerlukan lebih banyak gulung. Oleh itu, dalam keadaan sedemikian, disyorkan untuk membeli bahan dengan margin tertentu.

Gulungan standard mempunyai keluasan 5 m2 (kira-kira), kerana dimensinya ialah: 10.05 m - panjang dan 53 cm - lebar. Oleh itu, tiub meter mempunyai 2 kali saiz - kira-kira 10 meter persegi (kira-kira). Untuk menghitung jumlah tiub yang diperlukan untuk mengukur dinding bilik dengan tepat, anda boleh menggunakan bantuan jadual yang akan memberikan gambaran yang tepat. Salah satu jadual yang kami tawarkan untuk perhatian anda (lihat gambar):

Berapa meter dalam 1 gulung kertas dinding

Sila ambil perhatian bahawa beberapa jenis bahan. Seperti tekstil dan jenis mereka boleh mempunyai panjang dan lebar yang berbeza dari ukuran standard. Dalam kes sedemikian, bilangan meter persegi dikira secara individu, kerana anda dapat mengetahui berapa banyak meter persegi dalam gulung kertas dinding anda hanya boleh mengetahui saiz tepat tiub itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

29 − = 21