Blinds dari kain dengan tangan mereka dengan mudah dan cepat

Blinds kain dengan cara lain dipanggil tirai Rom. Ini adalah jenis langsir yang agak baru, yang setiap hari menjadi lebih moden dan praktikal, berkat penambahan pereka yang berpengalaman. Bahan utama adalah kain, yang boleh anda pilih sendiri.

Blinds dari kain dengan tangan mereka dengan mudah dan cepat

Skim pemasangan tirai roller.

Lazimnya, tirai kain adalah perkara yang sangat diperlukan di dalam bilik di mana terdapat sebuah meja berhampiran tingkap, akuarium atau barangan dalaman yang lain yang boleh menghalang tirai biasa bergerak bebas di sepanjang tebing. Malah tirai seperti ini sangat diperlukan di bilik yang berkilap rendah, kerana pada pembukaan mereka akan selalu kehilangan cahaya maksimum. Persoalan bagaimana membuat tirai dari tekstil sangat relevan, jadi sangatlah penting untuk mempertimbangkan secara terperinci.

Persediaan untuk kerja

Blinds dari kain dengan tangan mereka dengan mudah dan cepat

Skim untuk mengira kain untuk memotong tirai Rom.

Pertama, tentukan mana bahagian tingkap yang anda mahu melihat tirai Rom - lebih dekat dengan kaca atau ke bilik. Dan anda perlu memutuskan mana skema warna untuk memilih tirai. Perhatian khusus diberikan kepada kualiti fabrik. Adalah disyorkan untuk menggunakan kain tebal jika anda ingin menggunakan tirai sebagai tirai utama dari mata dan cahaya. Bahan yang sangat ringan hanya sesuai jika tirai hanya berfungsi sebagai tulle. Perlu diingati bahawa kain sejuk akan menjadi sedikit berkilat dan tergantung.

Apabila membeli kain, lebih baik untuk membeli sekeping tunggal, supaya kemudian anda tidak perlu menjahit padanya - ia boleh merosakkan penampilan tirai dan merumitkan kerja anda dengan ketara. Sebelum membeli bahan, anda perlu membuat semua ukuran dengan betul. Parameter utama ialah lebar dan ketinggian pembukaan tingkap.

Ketinggian tetingkap ditambah tisu tambahan di bawah lipatan. Lebar lipatan dipilih oleh diri anda sendiri. Untuk mengira segala-galanya dengan betul, anda mesti segera membongkok kain dengan lebar yang dikehendaki, mengukurnya dan tandakan di bawah tekstil. Lebar tirai adalah sama dengan lebar pembukaan ditambah beberapa kain untuk elaun (juga perlu ditanda). Kemudian potong tirai dari kain itu.

Sebelum anda mula bekerja membuat tirai asli dengan tangan anda sendiri, anda perlu membeli bahan dan alat.

Blinds dari kain dengan tangan mereka dengan mudah dan cepat

Rajah 1. Roman buta.

Dalam alat ini tidak ada yang mahal dan rumit, jadi anda boleh membeli perkakasan walaupun di pasar atau toko perkakasan. Anda perlu:

  • gulung tali nylon;
  • skru dan ukiran kecil;
  • gunting;
  • Bilah diperbuat daripada kayu dengan diameter 4 mm, dan panjang 2.5 cm kurang dari lebar buta masa depan (iaitu, pembukaan tingkap);
  • logam atau bar kayu, sama dengan lebar tirai (diperlukan untuk menimbang bahagian bawah tirai Roman);
  • kain lapisan;
  • benang dalam warna tekstil utama dan jarum;
  • set Velcro.

Bekerja dengan tekstil dan tali untuk menetapkan

Sekarang adalah masa untuk memulakan kerja utama di tirai. Pertama, anda perlu memproses tepi kain, yang hanya dijahit dengan garis nipis ke dalam sepanjang elaun yang ditandakan. Ini perlu supaya bahagian kain yang tidak disentuh itu tidak kelihatan. Sebelum proses pemfailan, tirai mesti lancar disetrika terlebih dahulu.

Selepas ini, ambil renda nilon dan gunting. Ia perlu membuat hanya 2 keping. Mereka sama dengan ketinggian tirai Rom, didarabkan dengan 2, ditambah 1 cm. Segmen-segmen ini akan berfungsi sebagai pengawal selia ketinggian mengangkat dan menurunkan tirai.

Blinds dari kain dengan tangan mereka dengan mudah dan cepat

Skim kiub Roman sejagat.

Sekarang bahagian paling sukar kerja ialah tirai langsir. Mereka dibuat supaya tirai tidak kelihatan rata dan membosankan. Tempat untuk mereka yang sudah sepatutnya ditandakan. Untuk membetulkan lengkungan, anda memerlukan pin. Jadi, jumlah lipatan akan sama dengan bilangan pin. Hanya ambil pin, letakkan tepat di sepanjang garis lipat dan bengkokkan jarak yang diinginkan dari bahan.

Anda akan mendapat banyak ruang antara garisan jahitan lipat dan penempatan bar. Untuk memastikan bahawa bar tidak berayun di selekoh, anda perlu membuat 2 jahitan: satu secara langsung di dekat bar, dan kedua - di sepanjang garis atas lipatan. Mengikut prinsip ini, selebihnya tali diikat dan berkilat dibuat pada kain.

Selepas ini, pada rusa-ranting bar, cincin dijahit, di mana kord itu akan dilalui. Mereka terletak bersimetri antara satu sama lain pada jarak yang sama dengan tepi tepi tirai. Sekarang kita perlu menjahit slats untuk weighting dari bawah dan dari atas. Ini dilakukan dengan cara yang sama untuk menjadikan dan firmware. Di bahagian atas lubang lubang gerudi digerudi untuk kord. Mereka terletak bersimetri pada cincin di bar bawah.

Menamatkan dan menetapkan tirai ke tingkap

Jadi, bahagian utama tirai sudah siap. Selepas kerja selesai, benang kord melalui cincin dan lubang atas dalam arah menegak dan dengan cara yang sama meneruskan sisi selari menegak tirai. Ia akan kelihatan seperti ini (Rajah 1). Hujung kord ditetapkan oleh nod. Dan untuk kecantikan dan keandalan yang lebih besar, anda boleh melampirkan kepada mereka berus besar-besaran.

Untuk memastikan bahawa apabila keadaan langsir tidak diturunkan secara automatik, sepasang pelekat dijahit di bahagian bawah bawah. Dan bahagian lain pelekat itu terpaku atau dijahit ke kain, di mana papan atas dijahit. Semua Velcro harus selari antara satu sama lain supaya kain tidak bergerak ke sisi apabila mengangkat dan memasang tirai.

Sekarang anda hanya perlu membetulkan tirai pada pembukaan tingkap. Biasanya ini dilakukan dengan skru atau kancing kecil. Anda boleh menggunakan skru mengetuk sendiri, yang akan lebih dipercayai, walaupun tidak ada keperluan yang besar untuk ini. Sebagai menunjukkan amalan, tirai yang diperbuat daripada kain boleh menahan kuku yang sempurna dan biasa yang, dengan cara itu, dengan mudah boleh dikeluarkan dari pembukaan dan dikeluarkan dari tirai.

Bagaimana untuk membuat tirai dengan tangan anda sendiri dari kain dengan cepat, kini sudah jelas. Anda hanya perlu bersabar dan berhati-hati untuk membuat semua ukuran dengan betul. Lagipun, kualiti dan kemunculan tirai bergantung pada seberapa tepat tanda-tanda dibuat.