Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Di rumah persendirian dan di negara ini, terdapat keperluan untuk memasak sesuatu. Agar tidak berpaling kepada kebaikan (dan tidak membayarnya), anda boleh membeli mesin kimpalan yang murah dan belajar sendiri. Untuk membeli kemahiran ini, disarankan untuk membeli mesin kimpalan DC, dan khususnya inverter kimpalan. Mereka mempunyai dimensi kecil, berat sedikit, dengan bantuan mereka, anda boleh mendapatkan jahitan yang berkualiti walaupun tanpa banyak pengalaman. Apa yang tidak kurang pentingnya, dalam kategori ini terdapat peranti yang cukup baik pada harga yang rendah (5-10 ribu rubel). Kerana penyongsang kimpalan untuk pemula - yang terbaik yang boleh menawarkan pasaran hari ini. 

Apakah penyongsang kimpalan dan bagaimana ia berfungsi?

Peranti ini dipanggil penyongsang kerana ia menukar arus silih ganti rangkaian 220 V pada kekerapan 50 Hz, ke dalam ayunan frekuensi tinggi, dan kemudian menjadi arus terus. Pada masa yang sama, peranti mempunyai kecekapan tinggi: kira-kira 85-90%, dan walaupun pada beban yang cukup tinggi, meter "berputar" sedikit. Walau apa pun, anda tidak perlu membayar bil-bil yang bergemuruh. Penggunaannya akan sedikit lebih tinggi daripada tanpa kimpalan, tetapi tidak banyak.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Kotak kecil ini adalah mesin kimpalan penyongsang

Kebanyakan mesin kimpalan inverter beroperasi dari rumah 220 V (terdapat peranti dan dari 380 V). Dan ini adalah salah satu kelebihan mereka. Lebih-lebih lagi, mereka tidak mempunyai pengaruh terhadapnya, i.e. jangan "ketegangan" ketegangan. Bagi jiran-jiran, jadilah tenang: mereka tidak akan tahu bahawa anda terlibat dalam kimpalan. Kelebihan penting kedua ialah mereka boleh bekerja kurang lebih normal di bawah voltan dikurangkan. Sudah tentu, adalah perlu untuk melihat ciri-ciri, tetapi pada 170 V, kebanyakan mereka masih membenarkan bekerja dengan elektrod 3 mm. Ini sangat penting terutamanya bagi kawasan luar bandar, di mana voltan rendah lebih banyak daripada norma daripada pengecualian.

Apa yang baik untuk pemula adalah bahawa arka adalah kimpalan penyongsang dan mendapatkan dan memegang adalah lebih mudah. Dan secara umum, menurut banyak brews dari "lembut" dan arka adalah "lebih mudah". Jadi anda ingin belajar bagaimana memasak - cuba kimpalan penyongsang pertama.

Mengenai pemilihan penyongsang kimpalan untuk rumah dan kotej dibaca di sini.

Asas inverter kimpalan

Pertama, mari kita perangkan reka bentuk penyongsang kimpalan. "Pengisian" tidak akan dipertimbangkan, kita akan melihat apa yang ada di atas dan apa yang perlu digunakan.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Apa mesin kimpalan penyongsang terdiri daripada (Untuk meningkatkan saiz gambar, klik padanya dengan butang tetikus kanan)

Peranti ini adalah kotak logam kecil, yang, bergantung kepada kuasa, beratnya dari 3 kg hingga 6-7 kg. Kes ini biasanya logam, sesetengah pengeluar membuat lubang pengudaraan di dalamnya - untuk penyejukan yang lebih baik daripada "pemadat" (untuk sebahagian besar - pengubah). Untuk membawa ada tali pinggang, kadang-kadang ada juga pemegang: tali dipakai di bahu jika pekerjaan memerlukan pergerakan.

Pada salah satu panel terdapat butang kuasa atau suis togol. Di bahagian depan terdapat petunjuk kuasa dan terlalu panas. Juga ada tombol untuk menetapkan arus voltan dan kimpalan. Juga di panel depan terdapat dua output - "+" dan "-" yang mana kabel kerja disambungkan. Satu kabel berakhir dengan pin klip, yang berpaut ke bahagian, yang kedua - pemegang elektrod. Penyambung kabel kuasa biasanya terletak di belakang. Itu sahaja, sebenarnya.

Apabila membeli penyongsang, sila ambil perhatian bahawa kabel cukup panjang dan fleksibel: ia lebih mudah untuk berfungsi. Ia adalah pada kabel kerja yang tidak mencukupi dan keras yang kebanyakan keluhan dibuat oleh pengguna jenama penyongsang kimpalan "Resanta" yang popular.

Prinsip umum bekerja dengan mesin kimpalan inverter diberitahu dalam video ini.

Kimpalan inverter untuk pemula

Seperti mana-mana kimpalan elektrik, logam lebur berlaku disebabkan oleh haba arka elektrik. Ia berlaku antara elektrod kimpalan dan logam kimpalan. Untuk membuat arka, mereka disambungkan ke kutub bertentangan: satu diberi "+", yang lain "-".

Apabila menyambungkan elektrod kepada "tolak" dan bahagian-bahagian kepada "tambah" sambungan dipanggil "langsung". Jika elektrod diberi makan "plus" - sambungan itu sebaliknya. Kedua-dua varian digunakan untuk kimpalan, tetapi hanya untuk logam yang berbeza ketebalan: terbalik - untuk kimpalan logam tipis; Lurus - untuk kimpalan logam tebal (tebal lebih daripada 3 mm). Tetapi ini bukan peraturan mutlak, kadang-kadang mereka sebaliknya.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Saliran terus dan sebaliknya sambungan pada penyongsang kimpalan

Apakah sebab pemisahan seperti itu dalam amalan? Fizik prosesnya. Elektrod bergerak dari tolak ke tambah apabila arka timbul. Dan pada masa yang sama, permukaan positif yang dipancarkan juga menyalurkan tenaganya, meningkatkan suhunya. Kerana elemen yang disambungkan kepada output positif, memanaskan lagi. Apabila logam kimpalan ketebalan yang mencukupi, mereka perlu disejukkan dengan baik, supaya mereka bersatu dan jahitannya adalah berkualiti tinggi. Kerana mereka berkhidmat "+". logam nipis, sebaliknya, boleh terlalu panas dan membakar dengannya berpaut "tolak" elektrod pemanasan yang kuat, yang jahitan yang lebih panjang memasuki logam lebur.

Betul untuk mengimpal penyongsang logam adalah mungkin hanya jika elektrod dikawal dengan baik oleh anda. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil pemegangnya dengan betul. Bagaimana untuk melakukannya, lihat video.

Cara mengasah membentuk jahitan

Untuk penyongsang kimpalan asas-asas yang jelas, mengambil kira apa yang berlaku apabila pembentukan jahitan ini. Untuk mula menentukan bahawa elektrod kimpalan untuk kimpalan logam terdiri daripada teras logam dan basuh - lapisan khas yang meliputi kawasan kimpalan dari hubungan dengan oksigen di udara. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai elektrod untuk penyongsang dibaca di sini.

Kini sebenarnya mengenai proses kimpalan. Arka elektrik dibentuk dengan menghubungi elektrod dan teras logam (lihat bagaimana menyalakan arka di bawah). Pada masa yang sama, salutan itu mula terbakar. Ia sebahagiannya cair, melepasi keadaan cair, sebahagiannya ditukar menjadi gas. Gas-gas ini mengelilingi zon kimpalan - mandi dikimpal. Mereka tidak membenarkan "memecahkan" kepada oksigen logam lebur dari udara. Bahawa bahagian salutan, yang telah melewati keadaan cair, meliputi logam cair, membentuk lapisan kedua perlindungan. Selepas penyejukan, ia menjadi terak, yang meliputi jahitan dengan gabus. Dan pada tahap ini, sanga melindungi logam masih panas dari oksigen.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Bagaimana kimpalan berlaku inverter

Tetapi sanga dan perlindungan bukan satu-satunya proses yang sedang berlaku, dan yang perlu dikawal. Apabila mengimpal, pastikan persimpangan dua keping logam dipanaskan secara sama rata dan cukup. Kedua-dua bahagian itu harus mencairkan jarak yang sama dari tepi. Untuk memanaskan adalah seragam, anda perlu mengekalkan jarak yang sama dari hujung elektrod ke bahagian itu. Melakukan perkara ini tidak begitu mudah: elektrod mencairkan semasa kimpalan, dan zarah-zarah aroma logam cairnya dipindahkan ke jahitan. Oleh itu, pemegang elektrod secara beransur-ansur ditolak secara dekat. Tetapi ini tidak berakhir dengan teknik kimpalan elektrod. Ia juga perlu untuk menulis beberapa tokohnya - zigzag, bulatan, pokok cemara, dan sebagainya - dengan hujungnya. Mereka membolehkan anda membuat jahitan lebih luas dan sekerap kedua-dua bahagian. Pergerakan elektroda yang paling biasa ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Gerakan elektrod apabila penyongsang kimpalan: untuk pemula, pengimpal perlu melakukan beberapa gerakan untuk automatisme

Iaitu, elektrod mesti dipindahkan dari sisi ke sisi dengan lebar jahitan di sepanjang salah satu daripada trajektori ini, kemudian mengikuti keadaan di mana mandi dikimpal, dan masih menurunkan elektrod apabila ia terbakar, menjaga jarak ke bahagian tetap. Ini adalah tugas yang sukar bagi mereka yang ingin belajar memasak logam. Inverter kimpalan adalah lebih mudah - arka adalah malar dan tidak melompat, tetapi pada mulanya anda mungkin tidak berjaya.

Dalam video ini dengan penurunan yang sangat besar, proses pemindahan zarah-zarah logam dari elektrod ke dalam mandi yang dikimpal dan cara ia terbentuk ditunjukkan.

Bagaimana untuk belajar bagaimana mengasah penyongsang logam

Mulakan latihan dengan penyalaan arka. Untuk melakukan ini, anda perlu, sebagai tambahan kepada radas, logam (5-6 mm tebal) dan elektrod masih topeng dan legging (sarung tangan kulit yang padat) pengimpal, serta pakaian padat dan but kulit tebal - untuk melindungi dari bunga api dan skala.

Mula bekerja dengan sambungan kabel kimpalan. Kemudian masukkan elektrod terpilih ke dalam pemegang (terlebih dahulu mengambil diameter MP 3 3 mm - mereka mudah dinyalakan dan direbus dengan baik). Selepas menghidupkan kuasa, tetapkan semasa kimpalan (lihat jadual). Untuk elektrod diameter 3 mm, arus 90-120 A ditetapkan. Semasa semasa proses kimpalan boleh diselaraskan. Sekiranya anda melihat bahawa ia bukan roller, tetapi hanya beberapa jalur yang terputus, meningkatkannya. Jika sebaliknya, logam itu sangat cair dan memindahkan mandi dikimpal adalah sukar, mengurangkan. Tetapan ini sangat bergantung pada mesin dan elektrod terpilih. Jadi cuba, ubahlah. Setelah mendedahkan arus yang dipasang pada topeng pengilat (pemula akan lebih mudah untuk bekerja di topeng-klowon), mungkin untuk bekerja.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Cadangan am untuk pilihan diameter elektrod bergantung kepada ketebalan logam

Inverter kimpalan untuk pemula bermula dengan belajar untuk menyalakan arka. Terdapat dua kaedah: ketuk hujung elektrod beberapa kali ke bahagian atau mogok seperti perlawanan. Kedua-dua kaedah berfungsi. Seperti yang anda akan lebih mudah, jadi gunakannya. Tetapi untuk masa depan, perlu diingat bahawa anda perlu mencukur sepanjang garis jahitan - supaya tiada kesan pada produk. Untuk membakar arka secara berterusan, anda perlu berlatih seketika dan membakar beberapa elektrod.

Apabila aroma itu menyala sudah tiada masalah, anda boleh bergerak - menguasai pergerakan. Lakukan ini dengan merancang pada penggelek logam tebal. Pada plat logam, lukis kapur dengan kapur, yang akan menggantikan jahitan. Kemudian anda menyalakan arka. Di tempat ia beristirahat, logam cair dan ditutup dengan filem sanga cair. Tempat ini dipanggil mandi kimpalan. Di sini ia dan anda perlu bergerak sepanjang garis yang disediakan. Lakukan salah satu pergerakan yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Untuk memindahkan mandi, elektrod harus sedikit condong, kira-kira pada sudut 50-45 °. Seseorang mempunyai sudut yang lebih besar, seseorang mempunyai kurang. Secara umum, memiringkan elektrod, anda menukar saiz (lebar) mandi dikimpal. Anda boleh melakukan percubaan: dalam banyak teknik kimpalan yang berbeza, dan ia hanya penting bahawa jahitan kualiti, dan bagaimana anda akan mencapai matlamat ini - perniagaan anda, lebih banyak yang anda akan bekerja untuk diri mereka sendiri dan untuk diri mereka sendiri.

Terdapat dua kedudukan kerja utama elektrod: sudut ke hadapan, dan sudut belakang. Apabila kimpalan dengan sudut ke hadapan, kami mendapat kurang haba, jahitan akan menjadi lebih luas. Teknik ini digunakan dalam kimpalan logam tipis. Kimpalan tebal, sebagai peraturan, sudut belakang.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Kedudukan elektroda semasa kimpalan dan penggunaannya

Tetapi sudut kecenderungan bukanlah semua parameter yang perlu anda tahan. Terdapat juga panjang arka. Ini adalah jarak dari hujung elektrod ke permukaan bahagian. Purata arc - 2-3 mm, pendek - 1 mm atau punggung, panjang - 5 mm atau lebih - sebelum pemisahan. Amalan bermula dengan kerja pada panjang purata arka. Menahan logam 2-3 mm. Maka jahitan akan berubah lebih lancar dan lebih baik: di jurang terlalu besar arc mula lari kencang, logam kegagalan pemanas, jahitan bertukar kabur, sambungan tidak boleh dipercayai. Apabila arka pendek timbul satu lagi masalah - jahitan yang terlalu cembung disebabkan oleh hakikat bahawa kawasan pemanasan terlalu kecil. Ini juga tidak baik, sejak makan bawah adalah - alur di sepanjang jahitan pada bahan kerja - mengurangkan kekuatan sambungan.

Cara memasak pengelasan inverter: tips untuk pemula

Panjang arka kimpalan dan pengaruhnya terhadap kualiti kimpalan

Setelah dilatih untuk seketika dalam meletakkan penggelek pergerakan yang berbeza, mengikuti anda penggelek menerima sama lebar, permukaan kepingan mempunyai kira-kira dimensi yang sama, anda boleh cuba untuk memasak sendi. Anda boleh membaca mengenai jenis sendi dan sendi, serta penyediaannya di sini, atau anda boleh melihat satu lagi pelajaran "Welding for Dummies".

Asas penyongsang kimpalan untuk pemula semua. Anda hanya perlu mengamalkan: anda memerlukan kapur elektrod untuk latihan. Malah, mungkin, tidak satu kilogram. Apabila tangan itu sendiri akan membuat semua pergerakan, semuanya akan kelihatan kepada anda dengan mudah.

Untuk menyatukan pengetahuan ini, lihat juga pada video ini. Di sini dicadangkan untuk memulakan dengan latihan kecil tangan tanpa elektroda, berlatih pergerakan memegang pensil di tangannya. Juga pilihan yang baik, mungkin ia kelihatan lebih mudah diterima. Dalam pelajaran video ini pada kimpalan inverter untuk pemula adalah sangat masuk akal, mudah dan boleh diakses semuanya ditetapkan. Jika terdapat sebarang kekaburan, semakan. Memahami cara mengatasi kimpalan dengan betul. Untuk pengimpal orang baru banyak berguna.

Dan akhirnya mengenai beberapa ciri operasi inverter kimpalan. Mereka sangat takut debu, terutamanya logam. Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk tidak menggunakan bulgaria di sebelahnya dan untuk melakukan pembersihan secara tetap dengan pembersih vakum di dalam (selepas tempoh jaminan selesai). Ia tidak disyorkan untuk mereka bekerja pada hujan atau di kawasan lembap. Terutamanya ia menyangkut model rumah tangga murah. Walaupun mereka mempunyai perlindungan terhadap kejutan elektrik, tetapi lebih baik untuk selamat selepas semua.

Apabila memilih elektrod, perhatikan kawasan penggunaannya: mereka harus sesuai untuk operasi arus terus. Apabila kimpalan pada arus atau voltan tertinggi, mod pengendalian adalah sekejap. Ia ditunjukkan untuk setiap peranti dalam pasport.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

64 + = 67