Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Tahap laser moden akan membolehkan anda dengan mudah melaksanakan acara pertama seperti markup. Ia digunakan oleh pemula dan profesional dalam bidang pembinaan.

Walau bagaimanapun, beberapa pemula tahu cara menggunakan tahap laser. Dalam bahagian ini, kita akan mempertimbangkan jenis tahap apa dan bagaimana untuk menggunakan tahap laser dengan betul.

Jenis tahap laser

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Sebelum anda pergi terus ke tempat kerja, anda perlu menentukan jenis alat yang sedang anda hadapi. Tahap laser, yang sering digunakan untuk meratakan dinding, dibahagikan kepada:

 • statik. Mereka juga dipanggil crossliner atau peranti pelbagai prisma:
 • berputar. Juga dikenali sebagai tahap atau tahap multi prisma;
 • penunjuk atau titik laser.

Bagi setiap peranti dalam kit adalah arahan, yang menerangkan dengan terperinci prosedur untuk digunakan dan proses persediaan yang diperlukan. Terdapat beberapa nuansa yang perlu anda pertimbangkan sebelum menggunakan alat ini:

 1. Jika bateri digunakan, pastikan terlebih dahulu mengenakannya.
 2. Sekiranya tahap berjalan pada bateri, masukkannya ke dalam petak bateri.
 3. Sebelum meneruskan, pastikan untuk memeriksa operasi instrumen tersebut. Kemudian anda boleh memasang peranti itu.

Bagaimana untuk menetapkan tahap laser

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Laser tidak boleh menghalang objek

Lokasi instrumen adalah faktor yang sangat penting. Ia bergantung padanya, kualiti markup. Terdapat peraturan tertentu yang perlu dipertimbangkan semasa memasang peranti:

 1. Perhatikan bahawa tiada objek asing di laluan laser. Jika tidak, garisan yang diproyeksikan akan terganggu, dan hasilnya tidak tepat.
 2. Anda perlu memasang alat pada jarak tertentu dari objek tersebut. Jarak maksimum ditunjukkan dalam arahan. Perhatikan bahawa lebih kecil selang, kurang kebarangkalian ralat.
 3. Semasa penggunaan, peranti perlu diletakkan pada permukaan rata. Anda boleh menggunakan tripod atau pemegang. Alat ini perlu dipasang dengan selamat. Peredaran atau pergerakan tiba-tiba semasa pengukuran tidak dibenarkan.

  Cara menggunakan tahap laser: Arahan

  Sebelum digunakan, tingkatkan tahap merentas semua pesawat

 4. Sebelum digunakan, anda mesti mengukur tahap mendatar. Untuk tujuan ini, tahap gelembung digunakan yang dibina ke dalam alat. Sesetengah model menggunakan fungsi meratakan sendiri. Sekiranya penempatan tidak merata, ia akan menandakan isyarat.
 5. Amaran beberapa orang mengenai prosedur yang dirancang. Juga sembunyikan haiwan peliharaan supaya laser tidak mencederakan mereka.

Sekiranya semua petua ini dipenuhi, anda boleh mula mengukur.

Penyesuaian Aras Laser

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Pelarasan menegak dan mendatar

Seringkali, arahan terperinci bagaimana mengkonfigurasi dengan betul. Prosedur ini agak mudah dan sama untuk hampir semua model.

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Pada peranti mudah terdapat beberapa tahap gelembung yang mana pelarasan dilakukan. Ia dihasilkan oleh skru skru.

Kadang-kadang alat dilengkapi dengan fungsi meratakan sendiri, tetapi ini tidak bermakna ia menyelaraskan dirinya sendiri. Ini hanya mungkin dengan sedikit penyelewengan kira-kira 15 darjah. Sekiranya salutan adalah tidak sekata, anda perlu mengetatkan skru sendiri.

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Tahap prisma

Jenis tahap Prizmenny di tempat kerja mencipta dua laser: menegak dan mendatar.

Sekiranya dikehendaki, mereka boleh dipancarkan serentak atau satu demi satu.

Peranti berputar, pada gilirannya, juga mempunyai tetapan tambahan.

Mereka adalah sudut pengimbasan dan kelajuan putaran.

Adalah disyorkan untuk menggunakan hanya fungsi yang diperlukan pada masa ini, supaya tidak menjadi keliru.

Oleh itu, apabila mengukur pembukaan menegak, lebih baik untuk mematikan rasuk mendatar. Dalam kes ini, anda juga akan menjimatkan kuasa bateri peranti.

 Aksesori tambahan untuk tahap laser

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Jika jarak antara peranti dan permukaan lebih besar, gunakan sasaran

Sebagai tambahan kepada peranti utama, para profesional sering menggunakan alat tambahan tambahan. Ini termasuk:

 1. Penerima sinaran laser. Ia sangat boleh membantu jika pengukuran dilakukan di luar rumah. Dengan bantuannya, rasuk akan kelihatan jelas walaupun di bawah sinar matahari. Di samping itu, julat laser akan meningkat sebanyak 2 kali. Memperolehi peranti jenama yang sama untuk memastikan keserasian mereka.
 2. Sasaran. Peranti ini datang dengan hampir semua tahap laser. Ia kelihatan seperti sasaran, yang diletakkan di tengah. Ia disyorkan untuk digunakan jika jarak di antara tahap dan objek adalah besar. Kadang-kadang kit juga dilengkapi dengan peranti khas, penglihatan optik yang dipanggil. Ia dipasang pada perumahan tahap dan membolehkan anda sampai ke dinding jauh.
 3. Rake. Digunakan apabila perlu untuk menarik garisan selari, dan jarak antara mereka mestilah sama. Juga dengan itu anda boleh menukar ketinggian peranti apabila dipasang pada tripod. Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara menyesuaikan tahap laser, lihat video ini:

Menggunakan tahap laser dalam amalan

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Tahap laser akan membantu menubuhkan penyelewengan permukaan menegak

Menggunakan peranti ini adalah mungkin untuk banyak tujuan dan bukan sahaja dalam kraf pembinaan, perkara utama untuk mengetahui cara menggunakan tahap laser. Mari lihat lebih dekat beberapa aplikasi:

 1. Menyelaraskan dinding atau permukaan lain. Ia adalah bidang penggunaan yang menunjukkan semua kelebihan paras laser di hadapan alat lama. Untuk menentukan kelancaran permukaan, ia hanya perlu untuk mengarahkan pancaran laser di sepanjang. Dalam kes ini, anda menentukan sisihan dari menegak di setiap bahagian, dan dengan data ini, anda boleh memilih ketebalan lapisan meratakan.
 2. Menamatkan dengan jubin. Di kawasan ini, anda perlu menggunakan sinar menegak dan mendatar. Apabila menyeberang, mereka membentuk salib di permukaan. Pusat salib digabungkan dengan jahitan di jubin, dan di sepanjang garis balok, jubin disamakan.
 3. Lompat kertas dinding atau unsur hiasan. Di sini anda juga boleh mencari penggunaan untuk peranti ini. Dengan bantuan rasuk, anda boleh dengan mudah menyelaraskan tepi menegak bahan. Rasuk mendatar akan membantu dalam mewujudkan jalan pintas sempurna.

  Cara menggunakan tahap laser: Arahan

  Tahap ini akan membantu membina sekatan yang lebih lurus

 4. Pemasangan perabot dan perkakas rumah. Perabot yang tidak sama rata boleh merosakkan keseluruhan ruang dalaman. Menggunakan penguasa atau tahap konvensional mengambil lebih banyak masa dan usaha, tetapi dengan peranti laser anda boleh dengan mudah meletakkan apa-apa teknik perabot, dan juga menggantung cornice.
 5. Pemasangan sekatan dan susun atur bangunan. Dengan bantuan tahap laser, anda boleh membuat semula susun atur. Unjuran sinar laser akan membantu lancar memasang partition itu.
 6. Untuk pengukuran. Menggunakan paras laser, pengukuran tidak boleh diambil. Walau bagaimanapun, penggunaannya akan mempercepatkan dan memudahkan prosedur ini. Tahap laser boleh memperlihatkan garis plumb, di mana pengukuran akan dibuat.

Aplikasi boleh dilihat secara terperinci dalam rajah berikut.

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Apabila menggunakan peranti ini, jangan lupa tentang keselamatan. Ingat bahawa kuasa pancaran cukup besar, jadi anda tidak boleh mendapatkannya di mata seseorang atau binatang.

Cara menggunakan tahap laser: Arahan

Sentiasa memakai kacamata keselamatan semasa operasi.

Baru-baru ini, penggunaan paras laser telah menjadi popular. Peranti ini sesuai untuk sejumlah besar kerja, dan bukan hanya dalam kraf pembinaan, maka pemerolehannya akan sangat berguna dan akan sangat memudahkan dan mempercepatkan banyak proses.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

4 + 3 =