Cara mengira kelopak mata untuk langsir: pengiraan mengikut formula

Cara mengira kelopak mata untuk langsir: pengiraan mengikut formula

Langsir di apartmen - ia adalah kesenangan, kehangatan, suasana yang unik. Untuk masa yang lama mereka digantung di tingkap. Untuk penggantungan mereka, rentetan atau garisan digunakan. Mereka hanya sekeping kain. Kadang-kadang digantung di tingkap adalah langsir. Ini adalah ketinggian kesempurnaan dalam reka bentuk tingkap dan ruang dalaman. Belum lagi masa kuno. Kini tirai pelbagai reka bentuk digunakan untuk langsir. Pakaian dilampirkan kepada mereka dengan banyak cara. Pengikat sentiasa diperbaiki.

Cara mengira kelopak mata untuk langsir: pengiraan mengikut formula

Saiz kelopak mata.

Eyelets hari ini adalah antara cara yang paling popular untuk melampirkan langsir gaya yang berbeza. Permintaan mereka terus meningkat. Apa ini? Produk plastik atau logam ini adalah tambahan kepada langsir. Selalunya mereka mempunyai bentuk cincin dengan diameter lubang dalaman 1.5-50 mm. Mereka boleh mengambil bentuk persegi, segitiga, bunga, lumba-lumba. Pewarna mereka boleh meniru kulit atau logam, kayu pelbagai baka. Warna mereka sangat pelbagai.

Langsir model berbeza menentukan pilihan warna dan bentuk pengikat. Selalunya menggunakan produk bentuk bulat. Warna dipilih sedemikian rupa sehingga ia digabungkan dengan warna kanvas, cornice, perabot. Agar kain bergerak di sekeliling cornice dengan bebas dan tidak terjebak, perlu memilih cincin dengan diameter dalaman melebihi diameter batang tirai sebanyak 15 mm.

Kelebihan kelopak mata

Penggunaan langsir dengan kelopak mata mempunyai kelebihannya:

 1. Mereka bergerak di mana-mana kornis tanpa bunyi bising yang tidak perlu.
 2. Lipatan pada kanvas bersifat simetris dan cantik.
 3. Eyelets menyelamatkan langsir dari kerosakan dan kanvas kendur.
 4. Mereka menambah keindahan tambahan ke pedalaman.
 5. Anda boleh memadamkan produk tersebut tanpa mengeluarkan pengikat.

Nombor dan bahan kelopak mata

Cincin logam kelihatan cantik, tetapi mereka menggaru batang tepung, membuat bunyi bising, boleh mencuci buta dengan karat ketika mencuci. Produk plastik bebas daripada kekurangan ini. Mereka lebih murah daripada logam.

Anda boleh memasangnya di langsir tanpa menggunakan akhbar khas.

Cara mengira kelopak mata untuk langsir: pengiraan mengikut formula

Skema warna kelopak mata.

Berapa banyak fastenings yang perlu dipasang pada setiap warna? Bilangan mereka mesti ada. Peraturan ini tidak boleh dilanggar. Dengan bilangan pinggir sebelah mana-mana langsir akan diarahkan ke tingkap. Dengan nombor ganjil, tepi akan melihat arah yang berbeza. Ia tidak kelihatan sangat bagus. Untuk mengira bilangan bahagian yang anda perlukan untuk mengetahui lebar tirai. Jarak yang ideal di antara mereka adalah 18 cm, dibenarkan untuk menukarnya dalam lingkungan 15-22 cm. Cincin sisi ditetapkan 5-7 cm dari pinggir kain.

Kirakan kelopak mata pada langsir dengan formula: n1 = (L - 2a): 18 + 1. Notasi dalam formula ini:

 • n1 - kuantiti yang diperlukan;
 • L ialah lebar web;
 • a adalah jarak dari tepi bilah ke pusat mata luar.

Sekiranya hasilnya adalah nombor ganjil, ia mesti dibulatkan ke nombor yang paling hampir.

Contoh:

 1. Lebar buta 200 cm (L = 200).
 2. Jarak (a) = 6 cm.

Kami menggantikan data ini dalam formula: n1 = (200 - 2 x 6): 18 + 1 = 11.4 keping. Hasilnya dibulatkan kepada 12. Keputusan: 12 langsir diperlukan untuk langsir dengan lebar 2 m.

Boleh menggunakan formula lain: KL = (III-2p): P + 1.

Notasi dalam formula ini:

 • KL - bilangan kelopak mata di tirai.
 • W ialah lebar tirai.
 • p ialah jarak dari pusat lobang ekstrem ke tepi tirai.
 • P ialah jarak antara pusat-pusat lubang.

Cara mengira kelopak mata untuk langsir: pengiraan mengikut formula

Rajah pemasangan kelopak mata.

Contoh perhitungan:

 1. Lebar tirai (Sh) = 300 cm.
 2. Jarak dari pinggir ke pusat eyelet terdekat (p) = 7.2 cm.
 3. Jarak antara pusat lubang (P) = 20 cm.

Kami menggantikan angka ini dalam formula dan dapatkan: КЛ = (300 - 2 х 7,2): 20 + 1 = 15,28 keping. Apabila pembulatan, anda mendapat 14 atau 16 bahagian.

Apa yang anda perlukan untuk memasang kelopak mata

Kelopak mata dipasang di bengkel jahit, tetapi ini boleh dilakukan di rumah dengan tangan mereka sendiri. Untuk kerja adalah perlu untuk menyediakan:

 1. Langsir siap disemai.
 2. Pita tali diperbuat daripada bahan meleleh panas.
 3. Threads.
 4. Pita sentimeter.
 5. Pensil atau pen terasa pada kain.
 6. Gunting tajam atau punch khas.
 7. Besi.

Arahan pemasangan cepat:

 1. Anda perlu membeli bilangan cincin yang diperlukan.
 2. Buat tanda lokasi mereka di atas kanvas.
 3. Potong dengan gunting atau punch lubang di tanda.
 4. Letakkan bahagian-bahagian lubang plastik di kedua-dua belah tirai, tekan ke bawah sehingga mereka klik.

Memasang tudung ke kain

Kelopak mata diikat seperti ini:

 1. Ia perlu mengukuhkan bahagian atas kanvas. Produk siap selepas itu akan kelihatan lebih cantik, kelopak mata tidak akan jatuh akibat daripada anjakan kain yang mungkin, lipatan pada kain akan lebih jelas dinyatakan. Memperkukuhkan bahagian atas tirai dengan pita bergemerlapan khas. Anda boleh menggantikannya dengan doublerine. Pita kelopak dibuat daripada bahan panas yang mencair. Lebarnya 5-12 cm. Disarankan untuk menggunakan sabuk yang lebarnya 2-3 cm lebih besar dari diameter luar lubang. Warna biasanya dipilih di bawah warna tirai itu sendiri. Bekerja dengan dublerin memberikan lebih banyak kesukaran, kerana ia perlu dipotong.
 2. Menandai dengan pensil atau penanda. Pertama, mereka mengukur dan menandakan pusat-pusat lubang. Kemudian cincin ditumpangi di tempat ini dan dari dalamnya ia dikelilingi dengan pensil. Semua tanda dibuat pada kain yang diseterika dengan baik di permukaan rata, yang mungkin papan papan atau meja. Ia tidak sepatutnya mempunyai apa-apa kedut atau penyok.
 3. Gunting atau pukulan khas dibuat di dalam kain.
 4. Kedua-dua bahagian kelopak dimasukkan ke dalam lubang dan terputus. Untuk memasang produk logam, anda mungkin memerlukan akhbar khas.

Menjahit langsir yang indah dan melengkapkan mereka dengan kelopak mata tanpa kos tambahan boleh setiap wanita. Perkara utama dalam perniagaan ini adalah untuk mencari bahan yang sesuai, sesuai dengan gaya dan reka bentuk bilik. Harus bersabar dan melakukan segala-galanya tanpa tergesa-gesa dan berhati-hati. Hasilnya tidak lama lagi akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 1