Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

The dempul dinding adalah tahap akhir penyediaan substrat untuk wallpapering, lukisan atau pelapisan hiasan lain. Acara ini bertujuan untuk meratakan permukaan maksimum, menghilangkan kecacatan yang jelas, kerepek kecil, berlubang dan kelemahan lain penamat kasar. Kerja profesional yang mengambil bahan-bahan akaun boleh membiayai jumlah bulat, jadi ramai yang berusaha mengisi dinding dengan tangan mereka sendiri. Harus diingat bahawa teknologi dinding putty tidak begitu sukar, oleh sebab itu, setelah mempelajari prinsip-prinsip utama dan sedikit praktik di dinding lama, Anda akan berhasil mengatasi tugas ini.

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Kelebihan dempul dengan tangan anda sendiri

Kelayakan dinding dempul dengan tangan sendiri disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 1. Wallpapering dan lukisan memerlukan permukaan licin yang ideal, jika tidak semua kawasan masalah akan kelihatan jelas di bawah salutan. Putty membolehkan untuk mengukur dinding secara berkesan dan melakukan tanpa kerja-kerja yang mahal dan rumit pada plaster.
 2. Shpaklevku berulang kali boleh diperbetulkan, menggunakan lapisan berulang dan menghapuskan kecacatan yang sedikit di dinding. Pada masa yang sama, ini tidak menjejaskan kualiti salutan.
 3. Bahan untuk puttying mempunyai harga yang berpatutan, dibentangkan dalam pelbagai jenis dan mempunyai perbelanjaan yang kecil.
 4. Untuk membuat plasterboard yang kompleks, anda perlu mencari bantuan para penunggang profesional. Dengan perkara shpaklevkoj berbeza - semua kerja boleh dilakukan secara bebas, menjimatkan wang anda.

Varieti bahan puttying

Memadamkan dinding dengan tangan mereka sendiri menunjukkan beberapa prinsip asas, di mana kualiti dan kemunculan kemasan hiasan bergantung secara langsung. Pertama sekali, anda perlu memilih campuran dempul yang betul. Kriteria utama untuk ini adalah bahan asas, jenis salutan selesai, saiz dan tujuan bilik, keadaan suhu dan indeks kelembapan.

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Tidak mustahil untuk mengatakan dengan jelas bahawa shpatlevkoe adalah lebih baik untuk dempul dinding, pilihannya bergantung kepada banyak faktor

Pasar bahan binaan menawarkan pelbagai jenis campuran. Pertimbangkan jenis dempul yang paling biasa.

Jenis dempul Ciri-ciri Sfera penggunaan
Gam minyak Dempul paling murah. Memperbaiki sifat kalis air salutan, melindungi terhadap stim dan meningkatkan kestabilan struktur ke kegagalan.
Ia tidak digunakan untuk dinding dan pewarnaan dengan mana-mana cat, kecuali minyak, kerana ia cepat diserap ke dalam dinding dan noda.
• Lapisan dinding teknikal (bukan hiasan) di ruang bawah tanah, bangsal dan almari.
• Menamatkan dinding plaster kayu.
Simen Ia mempunyai rintangan yang tinggi terhadap kelembapan dan ketahanan. Kerana keanjalan yang rendah selepas pengeringan, keputusan pengecutan, supaya retak boleh muncul pada penamat. • Menghadapi bilik mandi, dapur dan bilik mandi.
• Menamatkan bilik teknikal dan tidak dipanaskan.
Gypsum Ia tidak stabil untuk turun naik kelembapan dan suhu tinggi, menyerap kelembapan, akibatnya salutan itu mula membengkak dan jatuh dari pangkalan.
Ia dicirikan oleh keplastikan yang tinggi, sehingga secara kualitatif menjajarkan permukaan mana-mana walaupun menggunakan satu lapisan.
• Kemasan dalaman bilik dengan kelembapan biasa, khususnya, ruang tamu, koridor, pejabat, dll.
Polimer Selalunya ia digunakan sebagai dempul penamat untuk menghapuskan mikroskop pada lapisan permulaan. Ia dicirikan oleh keanjalan yang tinggi dan kemudahan penggunaan, yang dengan ketara mengurangkan kos buruh dan penggunaan bahan. • Menamatkan premis dengan dinding simen, plester dan eternit.
• Hiasan hiasan bilik tamu, di mana salutan nipis dan kerja seni halus dijangka.

Bahan dan alat yang diperlukan

Memadamkan dinding dengan tangan anda sendiri adalah latihan yang bertanggungjawab dan memakan masa, di mana anda perlu menyediakan bahan dan alat berikut:

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

 • campuran untuk memulakan dan menamatkan putties;
 • komposisi untuk dinding penyebuan;
 • bekas untuk menguli dempul (jika campuran kering) dan bekerja dengan buku asas;
 • roller cat, berus sempit dan lebar untuk menggunakan penyelesaian penyebuan ke kawasan yang sukar dijangkau, contohnya, ke sudut dan tempat di belakang bateri;
 • spatula: alat sempit untuk mengambil campuran dari bekas, lebar - untuk memohon dempul di dinding, sudut - untuk meratakan lapisan campuran pada sudut luar dan dalam;
 • membina peraturan untuk mengawal ketepatan asas;
 • melicinkan agen untuk melicinkan lapisan dempul di kawasan besar;
 • lampu atau lampu untuk mengenal pasti bahagian-bahagian dinding yang tidak sesuai;
 • pengisar elektrik atau grater tangan untuk melicinkan permukaan kering;
 • gerudi dan muncung khas "pengadun" untuk pencampuran menyeluruh dempul.

Penting! Tanpa gerudi dengan muncung, ia tidak boleh dikatakan mustahil untuk mendapatkan konsistensi yang diingini dari campuran kering. Oleh itu, jika anda tidak mempunyai alat ini, lebih baik membeli kompa dempul yang sudah siap.

Melepa dinding mulakan

Teknologi standard dinding melepa melibatkan proses permulaan dan penamat. Sarung permulaan digunakan untuk meratakan utama dinding untuk memproses sendi dan jahitan di papan eternit, menutup skru penekanan diri dan mengisi lubang-lubang kelantangan, keretakan dan penyelewengan yang lain. Di peringkat awal, dinding mesti dibersihkan daripada zarah-zarah kotoran, debu, kotoran gris dan sisa-sisa penamat lama, kemudian biarkan selama seketika sehingga ia kering sepenuhnya. Sebelum menggunakan dempul, pangkalannya dibuat supaya lapisan seterusnya akan mematuhi rapat dinding dan tidak terkelupas selepas pengeringan.

Nasihat! Apabila bersiap untuk dempul, pakar mengesyorkan menggunakan mesh pengukuhan - bahan akan lebih baik disimpan di dinding, di samping itu, risiko keretakan berkurangan.

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Dempul awal meletakkan semua cip, retak, buaian dan penyelewengan yang ketara

Dermaga dinding bermula dijalankan dengan campuran dengan struktur kasar, yang direka khas untuk pemprosesan kasar asas dan paling sering dijual dalam bentuk kering. Selepas menggunakan komposisi ini, permukaan menjadi licin, tetapi mempunyai tekstur berpori, oleh itu dalam kebanyakan kes ia memerlukan dempul penamat.

Menggunakan peraturan ini, anda perlu menyemak kebaikan dinding - anda perlu melihat bagaimana alat yang sama rata dipasang pada pangkalan. Sekiranya dindingnya agak rata, campuran itu digunakan dengan pukulan besar yang menyapu, dan spatula harus selalu ditekan ke dinding pada sudut yang sama.

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Pengesahan kelancaran permukaan dinding oleh peraturan

Pada plot dengan lekukan besar, slaid atau penyimpangan lain dari tahap, puttying digunakan di lapisan tebal, selepas itu diregangkan di seluruh permukaan dengan bantuan mesin penyeterikaan. Oleh itu, perlu bertindak sehingga dinding menjadi rata. Selepas lapisan permulaan mengeraskan, permukaan mesti disandarkan dengan teliti untuk menghapus sebarang kesan alat, percikan dan bergegas.

Bila menggunakan mesh pengukuhan

Selalunya, plester dinding dengan mengukuhkan mesh diperlukan dalam kes apabila terdapat perbezaan yang signifikan pada asas. The mesh-serpyank menjadikan proses penjajaran lebih efisien dan tepat. Akibatnya, asas kualitatif dan padat diperolehi, sesuai untuk kerja-kerja penamat selanjutnya, di samping itu, risiko keretakan pada dinding dicat berkurangan.

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Net-serpyanku paling kerap digunakan untuk penyediaan dinding untuk lukisan, kerana ia menghalang penampilan mungkin retak selepas beberapa waktu selepas pembaikan

Memperkuatkan mesh tetap ke permukaan dengan gam, yang mesti sebelum ini digunakan dengan roller atau berus. Mesh ditekan tegas terhadap dinding dan dilekatkan dengan gam dari luar. Selepas gam telah kering sepenuhnya, adalah mungkin untuk meneruskan ke dempul.

Satu lagi cara untuk membetulkan anak ayam adalah untuk menekannya terhadap lapisan basah yang digunakan sebelum ini, lapisan dan plaster satu lapisan lebih dari atas. Bagi pemula, kaedah pertama lebih disukai, kerana ia tidak melibatkan kesulitan khusus.

Pemprosesan sudut

Pemotongan dinding di tempat yang sukar dijangkau, seperti sudut luaran dan dalaman, dilakukan dengan bantuan spatula sudut. Untuk sudut luaran, lapisan berlubang khas digunakan, yang digunakan untuk lapisan dempul yang telah digunakan sebelum ini. Selepas campuran telah kering, pemprosesan akhir dilakukan pada kedua-dua belah sendi. Untuk melakukan ini, campuran itu diterapkan pada kedua-dua belah sudut dan secara vertikal disamakan dengan alat sudut, sambil cuba untuk tidak meninggalkan furrows.

Penyelesaian dalaman juga diterapkan pada sudut dalaman, lebihan yang harus dikeluarkan oleh peraturan. Campuran disamakan dengan spatula sudut dengan pergerakan membujur. Adalah disyorkan bahawa pesawat kawalan dengan bantuan tahap bangunan. Sekiranya perlu, operasi boleh diulangi dengan jumlah campuran pengisi yang lebih kecil, kemudian meneruskan kerja-kerja penamat utama.

Menyelesaikan puttying

Menyelesaikan dempul dinding adalah peringkat terakhir penyediaan permukaan sebelum melukis penutupan yang saksama. Pada peringkat ini, susunan kerja yang sama digunakan untuk rawatan awal - penyusunan substrat, penggunaan campuran dempul dan pengisaran. Bahan ini adalah komposisi dengan pecahan bijirin halus, yang menghilangkan mikrokompres setelah alat, liang dan lain-lain kecacatan kecil. Sebagai hasil penamat, permukaan yang licin dan juga diperolehi, di mana kertas dinding yang lebih nipis boleh terpaku dan cat warna cahaya digunakan.

Kami menjalankan dinding dempul dengan tangan kita sendiri: pilihan bahan dan teknologi kerja

Dengan bantuan finishing dempul mencapai kesempurnaan ideal dinding untuk lukisan atau dinding dinding lebih lanjut

Tembok dinding shpatlevaniya mengasumsikan nuansa berikut:

 • campuran digunakan pada asas dengan bergerak dari atas ke bawah dengan lapisan nipis 1-2 mm, manakala alat harus selalu ditekan terhadap dinding pada sudut 20 °;
  Penting! Jika lapisan dempul tebal daripada 5 mm, selepas pengeringan salutan boleh retak dan runtuh.
 • Sebelum setiap pagar bahan baru, perlu menghapuskan instrumen secara menyeluruh dengan spons basah untuk mengeluarkan zarah kering;
 • untuk menampal kertas dinding yang padat, satu lapisan akan mencukupi, dan untuk kertas dinding nipis atau lukisan ia perlu untuk memohon 2-3 lapisan;
 • Campuran akhir kering kira-kira 36-48 jam, selepas itu adalah perlu untuk mengikis dengan teliti permukaan ke permukaan licin.

Kekasaran dan kekasaran yang tersisa selepas alat itu, serta jalur dari spatula di sendi sudut, dengan mudah dihapuskan pada peringkat pengisaran, jadi mereka tidak memerlukan penggunaan bahan yang berulang. Jika anda merancang untuk menampal kertas dinding tebal, maka anda boleh melangkau pengisaran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

4 + 4 =