Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Menurut pungutan suara, apabila membeli perabot untuk bilik tidur, senegara kita, pertama sekali, memberi perhatian kepada reka bentuk dan kos. Dan kemudiannya adalah kemudahan menggunakan katil.

Sudah tentu, peluang untuk menyesuaikan diri dengan katil secara organik dalam aspek dalaman atau harga sedia ada adalah faktor pilihan utama.

Tetapi jangan lupa bahawa kualiti tidur anda bergantung pada keselesaan katil anda, dan, akibatnya, kesejahteraan dan mood anda pada siang hari. Salah satu parameter utama yang menjejaskan kemudahan operasi ialah ketinggian katil dari lantai.

Standard Dunia

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Standard Eropah mempunyai ketinggian purata

Segera harus diperhatikan bahawa tidak terdapat piawai seragam untuk ketinggian katil di dunia moden. Secara kondisional, semua katil yang dihasilkan pengeluar dunia dibahagikan kepada tiga kumpulan besar dalam ketinggian mereka:

  1. Piawaian Asia. Takrif ini bermaksud lokasi paling rendah strukturnya. Ketinggian katil dengan tilam di atas lantai dalam kes ini adalah perintah 20-30 cm Namanya berhutang reka bentuk ini lodge oriental tradisional -. Uthmaniyyah Turki, tikar tatami Jepun, dan lain-lain Di negara-negara Asia yang paling dari Arab Timur ke pantai Pasifik di katil telah dijalankan dalam bentuk lantai , sama ada dibina secara langsung di atas lantai, atau terletak pada kaki rendah. Ia dari Asia bahawa barang-barang dalaman seperti ottoman Turki, sofa Persia dan sofa Arab, pada mulanya ketinggian kecil, datang ke rumah-rumah Eropah dan hanya kemudian mereka memperoleh pandangan Eropah moden.
  2. Piawaian Eropah. Kumpulan ini termasuk katil dari ketinggian sederhana, lebih kurang setengah meter. Dari sudut pandang anatomi manusia, pilihan ini paling sesuai untuk berbaring dan keluar dari katil. Hakikat bahawa panjang kaki lelaki ketinggian sederhana dari kaki tunggal ke lutut adalah 60 - 65 cm, jadi ketinggian katil "standard Eropah" sesuai untuk duduk di atasnya, mudah sampai ke lantai.

    Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

    Pembahagian ketinggian bersyarat

  3. Piawaian Amerika. Ini termasuk model yang paling keseluruhan katil dari lantai ke puncak katil kira-kira 0.8 - 1 m tinggi. Tidak ada jawapan yang tepat untuk soalan mengapa katil besar dipanggil "American standard". Adalah mungkin bahawa dalam pandangan orang Eropah pada abad yang lalu, rakyat Amerika biasa berbeza dengan keinginan mereka untuk segala yang besar dan luas. Ini terpakai kepada kedua-dua kereta Amerika klasik dan rumah Yankee dengan semua hiasan mereka. Dan expanses "rompi liar liar" dalam imaginasi penduduk negara-negara Eropah yang rapat adalah sangat besar dan tidak terbatas.

Jadual ini memberikan ketinggian tinggi untuk katil yang berbeza.

Tidak. Jenis katil Ketinggian katil dari tingkat lantai
1 Purata ("Eropah") 50 - 65 cm
2 Tinggi ("Amerika") 80 - 100 cm
3 Rendah ("Asia") 20 - 30 cm
4 Dua peringkat tidak lebih daripada 180 cm

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Perlu diulangi bahawa semua penggredan ini di sepanjang ketinggian pembinaan semata-mata bersyarat.

Lagipun, tiada tindakan pengawalseliaan atau penasihat menunjukkan kepada pengilang perabot dari Amerika Syarikat untuk merancang tempat tidur dengan ketinggian kira-kira 1 m, dan rekan-rekan mereka dari China atau Turki - untuk membuat dek rekreasi yang sangat rendah.

Secara beransur-ansur, ketinggian bahagian atas katil untuk orang dewasa tidak memainkan peranan khas, tetapi apabila memilih katil untuk anak atau orang tua, parameter ini harus diambil kira terutamanya.

Lelaki tua atau turun di atas katil jenis tatami Jepun dengan ketinggian 20 - 30 cm adalah sangat sukar, sebagai kanak-kanak umur sekolah rendah, atau seseorang yang bertubuh kecil tidak mungkin mudah untuk mendaki di atas katil, yang dibuat oleh "standard Amerika".

Saiz dalam reka bentuk dalaman

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Bersama-sama dengan parameter sedemikian, sebagai kemudahan penggunaan, apabila membeli perabot untuk bilik tidur, perlu mempertimbangkan saiz bilik dan gaya pendaftarannya.

Oleh itu, katil besar "Amerika" akan menjadi paling berfaedah di pedalaman yang luas di bilik tidur dengan siling tinggi.

Sebagai alternatif kepada siling tinggi dan kawasan besar apartmen dalam apartmen susun atur standard, anda boleh menggunakan peningkatan visual tiruan dalam ruang.

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Katil-katil tinggi kelihatan harmoni di bilik-bilik yang luas dengan siling-siling yang tinggi

Untuk tujuan ini, dalam hiasan dalaman, warna cahaya digunakan untuk maksimum, ketika mengecat dinding, melapisi tingkap, memilih penutup lantai.

Juga kesan yang baik terhadap pengembangan visual ruang sekitarnya disediakan oleh cermin besar yang dipasang pada dinding atau muka kabinet dan almari.

Secara visual meningkatkan siling dengan bahan berkilat - panel plastik atau siling regangan dengan kesan mencerminkan. Dalam pedalaman seperti itu, walaupun katil bersaiz king akan kelihatan sangat organik. Untuk kemudahan yang lebih baik, disyorkan untuk menambah mereka dengan langkah dan bangku yang dihasilkan khusus.

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Tempat tidur yang rendah akan sesuai di pangsapuri studio

Katil santai gaya bergaya Asia yang paling sesuai untuk bilik kecil - bilik tidur asrama bersaiz kecil atau pangsapuri studio.

Apabila membeli katil ini, tatami perlu diambil kira bahawa mereka akan kelihatan baik hanya dalam bingkai yang sesuai: bahagian dalaman yang dibuat dalam gaya oriental dengan perabot yang sesuai.

Pilihan yang paling universal adalah katil tradisional Eropah untuk kami. Ia boleh berjaya memasuki bilik tidur yang luas sebuah rumah besar negara, dan menjadi sebuah asrama kecil bangunan lima tingkat standard.

Pilihan alternatif

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Semua pelbagai perabot bilik tidur, tentu saja, tidak terhad kepada tiga pilihan di atas. Di pasaran moden, anda juga boleh menemui model seperti biasa: contohnya, katil dua tingkat.

Tidak lama dahulu, reka bentuk seperti itu biasanya dikaitkan dengan penduduk biasa dalam kehidupan tentera atau bahagian dalam "tempat-tempat yang tidak begitu jauh", tetapi dalam beberapa dekad baru-baru ini, pembinaan dua peringkat semakin ditemui dalam reka bentuk bilik tidur biasa. Biasanya, pengubahsuaian ini direka untuk memberi bilik kanak-kanak dalam keluarga di mana terdapat lebih daripada dua orang anak tentang usia yang sama.

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Pembinaan katil dua tingkat dalam kes ini membantu dengan ketara mengembangkan ruang hidup pembibitan.

Selalunya, model sedemikian dilakukan dalam bentuk transformer pelbagai fungsi, menggabungkan ruang untuk dobi, mainan atau meja lipatan untuk melakukan pelajaran dan kelas penggambaran.

Apabila memasang dua tier struktur di dalam bilik tidur, harus diingat bahawa seseorang dalam mimpi dapat melambungkan dan berpaling dari sisi ke sisi, sehingga untuk keselamatan, tempat tidur yang terletak di lantai dua harus dilengkapi dengan bumper.

Juga, apabila membeli model dua tingkat, anda harus mempertimbangkan ketinggian siling di dalam bilik. Ketinggian siling standard di bangunan bertingkat moden adalah kira-kira 2.5 - 2.7 m. Oleh itu, ketinggian katil tingkat kedua tidak boleh lebih daripada 1.8 m, supaya siling yang rendah tidak mencipta sensasi "menekan" pada orang yang berbohong itu. Untuk maklumat lanjut mengenai cara memilih katil, lihat video ini:

Sebaiknya, jika ketinggian siling di atas tingkat atas adalah kira-kira 1 m, supaya seseorang boleh duduk dengan bebas, jika dikehendaki, tanpa memukul kepalanya.

Ketinggian tilam

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Ketinggian tilam musim bunga adalah 20 - 25 cm

Apabila memilih katil, anda harus mempertimbangkan ketinggian tilam. Ketinggiannya adalah bahagian penting dari ketinggian keseluruhan katil.

Kasut spring biasa mempunyai ketebalan susunan 20 - 25 cm, dan versi tanpa bunga - dari 15 hingga 20 cm.

Ketinggian tempat tidur dengan tilam dari lantai: standard tempat tidur

Tilam kapas yang tipis dengan ketebalan kurang daripada 5 cm juga dijual. Mereka kebanyakannya direka bentuk untuk kulit kerang atau katil logam lama dengan katil jejaring atau karap.

Model yang paling klasik yang diperbuat daripada kayu padu atau bahan komposit (chipboard, papan lapis, MDF, dan lain-lain), mempunyai halangan-halangan, yang menghalang gelongsor tilam. Untuk arahan terperinci tentang memilih tilam, lihat video ini:

Ketinggian rim ini biasanya 5-15 cm, dan ketebalan tilam harus sekurang-kurangnya 10 cm di atas rim, dengan mengambil kira fakta bahwa di bawah berat seseorang itu akan ditiup.

Seperti yang dapat dilihat dari atas, pilihan ketinggian tempat tidur bergantung kepada banyak faktor, yang paling penting yang digunakan. Berhasil dipadankan boleh dianggap sebagai tempat tidur, selepas tidur di mana, anda akan berasa segar dan berehat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

52 − 50 =