Kunci elektromagnet di pintu

Kunci elektromagnet di pintu

Kunci elektromagnet di pintu hari ini adalah alternatif yang sangat baik untuk memasang kunci mekanikal, dan kadang-kadang menjadi satu-satunya pilihan yang mungkin untuk perlindungan yang berkesan dan tahan lama di dalam bilik.

Pemasangan kunci magnet, anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang mana di sini, di mana-mana, yang dapat dijelaskan oleh prinsip kerja dan kelebihan jenis kunci ini untuk rumah.

Walaupun kos kunci magnet agak berbeza daripada kos kunci mekanikal, peminat seperti sistem masih berada. Ini disebabkan oleh beberapa sebab.

  • Salah satu kelebihan penggunaan kunci elektromagnet adalah kebolehpercayaan tahap tinggi dan perlindungan yang baik terhadap penggodaman.
  • Kunci elektromagnet cukup mudah dipasang dalam beberapa jam sahaja.
  • Kunci magnet jenis ini berfungsi untuk waktu yang sangat lama, tanpa memerlukan pelarasan dan pembaikan.
  • Kunci elektromagnet tidak merosakkan rupa pintu, mereka kelihatan moden dan estetik menarik.

Mekanisme kunci elektromagnetya agak mudah. Komponen utamanya adalah elektromagnet yang kuat yang menariknya kepada plat logam yang dipasang pada daun pintu.

Kekuatan tarikan magnet cukup untuk membuat kunci seperti yang boleh dipercayai dan tahan lama yang mungkin. Ini bukan kualiti terakhir, yang diambil kira apabila memilih kunci untuk pintu depan.

Varieti kunci elektromagnetik

Oleh itu, kunci elektromagnet untuk pintu masuk itu sendiri terdiri daripada dua bahagian. Di bingkai pintu - muka akhirnya - elektromagnet kuasa yang diperlukan dipasang.

Di pintu masuk itu sendiri dipasang bahagian kedua - plat logam, yang dipegang oleh magnet apabila pintu ditutup.

Elektromagnet berbeza daripada kunci magnet di mana arus elektrik memasuki gegelung elektromagnet, yang memungkinkan untuk mengunci pintu.

Selagi voltan elektrik bertindak pada penggulungan magnet, terdapat tarikan elektromagnetik yang menarik plat logam di pintu.

Demagnetize dan buka pintu dengan menekan butang khas. Kesan hentakan semasa elektrik, kesan magnet melemahkan, dan pintu boleh dibuka.

Kunci sedemikian baik bukan sahaja untuk melindungi rumah kediaman daripada memecahkan dan menembusi, tetapi juga untuk melindungi kemudahan industri dan kedai. Selain butang yang menghantar isyarat kepada elektromagnet, anda boleh membuka pintu menggunakan isyarat yang datang dari pengawal ACS.

Beberapa jenis kunci elektromagnetik boleh dibezakan, yang berbeza dengan jenis dan kaedah pemasangan:

  • Overhead.
  • Mortise.
  • Dengan kunci magnet.

Ia tidak sukar untuk meneka bagaimana jenis kunci yang disenaraikan ditetapkan. Nota konsainan tidak memerlukan pemasangan di dalam pintu, mereka dipasang terus pada penutup pintu luar.

Kunci mortise adalah sukar untuk membezakan dari kunci mekanikal mortar konvensional. Sistem pengunci ini juga boleh dibuka dengan menggunakan butang isyarat, atau mereka boleh bertindak balas terhadap pengaruh kunci magnet.

Kunci magnet juga berbeza dengan prinsip kerja mereka. Yang paling popular adalah kunci elektromagnet yang boleh dipisahkan. Mereka terbuka apabila usaha tertentu dilaksanakan.

Kunci gelongsor magnet tidak begitu popular, tetapi ia berfungsi dengan pasti dan merupakan salah satu perlindungan rumah yang paling boleh dipercayai terhadap pencuri.

Kunci elektromagnet di pintu

Kunci elektromagnet tidak mempunyai kelemahan. Satu-satunya pengecualian adalah apabila tiada elektrik. Di sini persoalan menutup dan membuka kunci menjadi agak bermasalah.

Jika tidak, kunci elektromagnet tidak mempunyai analog dalam kebolehpercayaan penutupan. Memandangkan hakikat bahawa dalam sistem kunci sekurang-kurangnya bahagian menggosok antara satu sama lain, memakai kunci elektromagnetik adalah minimum, dan ia jarang gagal.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa kemudahan operasi kunci elektromagnetik. Pelbagai aplikasi dan kemudahan penggunaan membuat kunci sedemikian terjangkau dan mudah.

Tiada siapa, kecuali anda, boleh membuka kunci elektromagnet dengan bantuan kunci kerangka dan peranti lain. Ini penting, memandangkan tahap jenayah di dunia moden.

Seperti yang telah disebutkan, kunci elektromagnet mempunyai pelbagai aplikasi. Mereka boleh dipasang di pintu masuk rumah dan pangsapuri. Di samping itu, kunci seperti itu sangat diperlukan ketika memasang doorphone di pintu masuk.

Secara semulajadi, kunci elektromagnet juga popular di dalam perlindungan pejabat, kedai, gudang, perusahaan dan syarikat. Bersama sistem penggera yang baik, kunci elektromagnetik akan menjadi perlindungan yang sangat baik terhadap penceroboh yang cuba masuk ke dalam bangunan.

Di forum pembinaan kami, anda boleh belajar cara memilih pintu depan ke rumah atau apartmen untuk membuat perlindungan lebih dipercayai.