Kunci pintu plastik

Kunci pintu plastik

Jadi didirikan oleh pengeluar bahawa kunci untuk pintu plastik adalah jenis yang sama, tetapi mereka mempunyai beberapa ciri pemasangan. Ini disebabkan ciri profil pintu dari mana ia dibuat (dipanggil profil sempit). Dalam pembinaan profil PVC, sesetengah jenis peranti mengunci biasanya dipasang.

Apakah kunci pada pintu plastik?

Kunci pintu plastik

Salah satu ciri pintu logam plastik ialah pemasangan kunci ketika membuat pintu. Pengguna dibebaskan dari operasi yang sukar - bingkai itu, dia hanya perlu memilih kunci terkunci daripada senarai yang disediakan oleh pengeluar.

Jenis kunci untuk pintu PVC yang dihasilkan:

  • mekanikal;
  • elektronik.

Peranti mengunci mekanikal

Kunci pintu plastik

Kunci mekanikal terdiri daripada badan, deadbolt (bolt) dan mekanisme rahsia. Terdapat dua cara untuk mengatur mekanisme rahsia: tuas dan silinder. Suvalds adalah satu set plat (dengan slot) yang menggerakkan pemacu bolt apabila ia dibuka / ditutup dengan kunci. Bilangan plat mempengaruhi tahap kerahsiaan kunci.

Kunci kunci boleh dipercayai dan tahan terhadap pecah mekanikal. Kelemahannya adalah batasan korpuskular dalam bilangan plat.

Alat rahasia mekanisme silinder adalah blok larut mata (larva) di dalamnya terdapat silinder berputar dan sekumpulan pin pegas pegas (mungkin terdapat cakram atau bingkai). Setiap pin dibahagikan kepada dua bahagian. Putaran silinder dan, dengan itu, pemacu bolt mungkin hanya jika ketinggian pin bersamaan.

Kunci silinder adalah mudah dan mudah digunakan, tetapi mereka tidak tahan pencurian.

Keselamatan terhadap pencurian

Kunci pintu plastik

Pelbagai jenis kunci mekanikal menganggap rintangan yang berbeza terhadap pencurian. Terdapat empat kelas keselamatan istana, yang ditentukan oleh masa yang diperlukan untuk memecahkannya. Klasifikasi yang digunakan diterima secara umum, hanya sebutan kami adalah digital (1-4), dan di Eropah - abjad (A-D).

Jadual menunjukkan rintangan peranti mengunci ke pelbagai kaedah pembukaan:

Kunci pada pintu plastik mesti mempunyai lubang mati sekurang-kurangnya 12 mm.

Kekhususan kunci untuk pintu logam-plastik

Kunci pintu plastik

Kunci meraih

Dengan bilangan titik penguncian, kunci dibahagikan kepada satu titik dan multi-point (rak-rak).

Intipati titik tunggal - hanya satu titik penguncian. Ia digunakan terutamanya untuk pintu dalaman, pantri dan bilik utiliti.

Untuk pintu pintu sempit pintu masuk, rel digunakan. Peranti ini, yang terdiri daripada peranti pengunci utama dan mekanisme penguncian 2-3, terletak pada rel yang sama. Panjang rel adalah dari 1,6 hingga 3 m Di atas kotak atau kain kedua (untuk bivalves) bar kunci (slings) yang panjang atau berasingan - bagi setiap mekanisme penguncian dilampirkan. Pembukaan / penutup dilakukan dari kunci utama dengan kunci atau tombol. Sesetengah model mempunyai trunnions anti-pecah.

Satu lagi kategori pintu logam-plastik - balkoni. Oleh kerana mereka diperbuat daripada profil tingkap, mereka mempunyai shutter tetingkap.

Peranti mengunci elektronik

Kunci pintu plastik

Selalunya di pintu PVC meletakkan kunci elektronik. Ini adalah penyelesaian yang sangat baik untuk menghalang akses ke bilik khas oleh orang luar atau menghadkan akses ke kemudahan. Peranti mengunci terdiri daripada panel kawalan, unit kawalan elektronik, sensor (penerima isyarat), dan pemacu.

Bergantung pada jenis kunci pemacu adalah elektromekanik dan elektromagnetik. Storan elektronik lain dikelaskan mengikut jenis kunci:

  • pintu - tablet utama;
  • kod - masukkan kod dari papan kekunci;
  • biometrik - cap jari atau tapak tangan.

Ciri penting kunci elektronik adalah kemungkinan kawalan jauh.

Pengilang kunci untuk pintu PVC

Kunci pintu plastik

Pasaran mempunyai bilangan kunci yang cukup untuk pintu plastik pengeluar asing dan Rusia. Dari pengeluar domestik boleh dikenal pasti kilang "Guardian", dari luar - PAVO, Fornax, Vorne (Turki), FUHR, ROTO (Jerman), MACO (Austria). Istana Jerman dan Austria dianggap sangat baik. Kos mereka juga di atas. Di dalam kumpulan harga pertengahan terdapat peranti pengunci syarikat Turki.

FUHR, GmbH

Syarikat FUHR telah menubuhkan dirinya sebagai pengeluar yang berkualiti tinggi, selesa menggunakan pelbagai jenis kunci untuk pintu yang dibuat dari bahan apa pun. Model seri FUHR Multisafe terkenal dengan kebolehpercayaan dan fleksibilitinya. Ini adalah mortari kunci berbilang titik dengan fungsi mengunci automatik apabila pintu ditutup. Untuk selak selang ada perlindungan terhadap tekanan belakang. Semua bahagian dikawal selia, termasuk laths mengunci. Mengenai cara memasang kunci pada kunci plastik dengan betul, lihat video ini:

Modul tambahan boleh ditambah untuk meningkatkan keselamatan ingatan.

Enterprise Roto Frank

Kunci pintu plastik

Produk-produk ROTO bukan sekadar kunci mortise, mereka menawarkan penyelesaian komprehensif untuk fungsi pintu profil sempit. Model asas ROTO Doorsafe ditambah:

  1. kunci tambahan,
  2. kunci silinder bebas,
  3. alat dengar tekanan,
  4. gelung.

Penguncian peranti mungkin berlaku dari kunci, dari pemegang atau dari pemacu elektrik. Bergantung pada set itu, mungkin terdapat sehingga 5 titik penguncian.

Firma MACO

Syarikat Austria MACO adalah salah satu daripada beberapa yang tidak menghasilkan kunci satu mata di pintu plastik. Perhatian pemaju memberi tumpuan kepada meningkatkan fungsi perlindungan peranti penyimpanan multipoint baik dari penggodaman dan penembusan selesema. Untuk mengetahui kunci yang dipilih untuk semua variasi, lihat video ini:

Semua model kunci dari siri MASO PROTECT dilengkapi dengan pin anti-pencuri, yang boleh dilaraskan untuk pemulihan dan penjepit. Pemacu titik penguncian boleh dilakukan sama ada dari pemegang atau dari kekunci. Bilangan titik penguncian ialah 7, ditambah dua mata dapat ditingkatkan dengan baut. Panjang rel dan tunggulnya adalah 2.4 m, tetapi mungkin untuk meningkatkannya dengan bantuan sistem modular. Di samping itu, jenis kunci boleh berbeza.

Apabila menempah pintu masuk logam-plastik, adalah perlu untuk meminta pengeluar apa perkakasan yang digunakannya. Penyelesaian terbaik akan menjadi peranti mengunci berbilang bagi syarikat-syarikat Eropah Barat. Anda boleh yakin bahawa mereka akan bertahan lama dan selamat. Dan walaupun ia akan menjadi lebih mahal, ia tidak menjimatkan keselamatan perumahan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

24 + = 33