Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Secara tradisinya, untuk hiasan tingkap di apartmen kami menggunakan tirai atau langsir, dijahit dari kain. Tetapi kadang-kadang keputusan ini mungkin kelihatan membosankan dan tidak menarik. Kemudian jenis tirai bukan standard boleh datang untuk bantuan. Sebagai contoh, tirai langsir yang dipanggil. Mereka akan membawa perasaan ringan dan airiness ke pedalaman anda. Di samping itu, tirai yang asli akan menghiasi tingkap, memberikan akses kepada cahaya matahari dan udara.

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Tirai manik akan menjadi hiasan indah tingkap di bilik tidur.

Untuk membuat jenis tirai yang sama boleh secara harfiah dari bahan yang berguna. Di kedai-kedai moden, anda boleh menemui langsir, yang dikumpul dari anggur, kulit birch atau dadu kayu nipis. Tetapi ia lebih menarik untuk membuat pakaian anda sendiri. Lebih-lebih lagi, anda boleh menarik minat anak-anak anda untuk bekerja. Sebagai peraturan, aktiviti sedemikian bersama dengan bapa dan ibu dilihat oleh mereka sebagai permainan yang menyeronokkan. Tirai pada akhirnya akan menjadi lebih selesa dan "rumah".

Jenis langsir untuk bilik yang berbeza

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Dengan bantuan langsir manik, anda boleh menghiasi bukan sahaja tingkap, tetapi juga pintu-pintu, dan jika dikehendaki mereka boleh mencipta semula dinding yang hilang secara visual.

Pada masa ini, jenis langsir ini digunakan bukan sahaja untuk hiasan tingkap. Mereka boleh menggantikan pintu, menghias diri mereka dengan pembukaan, atau berfungsi sebagai skrin, mengezong bilik. Pelbagai bahan dari mana anda boleh mengumpul langsir, membolehkan mereka "sesuai" ke dalam pedalaman apa pun. Di samping itu, langsir ini dengan mudah boleh dikeluarkan atau digantung jika diperlukan di tempat lain.

Biasanya, untuk pengeluaran tirai, manik, manik, dan kayu ini digunakan. Tetapi jika anda mahu, anda boleh mengambil bahan bukan standard. Sebagai contoh, CD lama, rantai logam, klip kertas. Tirai semacam itu akan menjadi hiasan untuk bilik yang dibuat dalam gaya berteknologi tinggi. Seorang remaja akan menghargai hiasan tingkap yang sama jauh lebih tinggi daripada tirai klasik.

Dengan bantuan langsir, anda boleh menambah warna ke bilik dan menambah unsur yang ceria, nakal untuk reka bentuknya. Untuk melakukan ini, gunakan manik-manik besar yang terang, bugle, pelbagai pendandan kerinting. Jika anda ingin menghiasi tingkap atau membuat skrin di bilik mandi, anda boleh mengumpul langsir dalam gaya laut. Untuk melakukan ini, gunakan tali kapas konvensional, diikat dengan knot fantasi.

Ramai suri rumah masih tidak menghargai semua kelebihan jenis langsir ini hanya kerana bunyi yang dihasilkan oleh "viscule" bertabrakan antara satu sama lain. Tetapi masalah ini mudah diselesaikan jika anda membuat tirai bahan lembut. Sebagai contoh, manik boleh digantikan dengan bola busa. Atau menenun langsir dalam teknik macrame. Terutama menarik adalah tirai seperti itu, diperbuat daripada benang untuk mengait. Anda boleh menggunakan rumput, alpaca tebal atau mohair.

Tidak perlu menghiasi langsir dengan "viscose" sepenuhnya. Anda boleh mengangkat kain tirai kain padat. Ia akan menutup tetingkap dengan ½ atau 1/3 ketinggian. Dan elemen elegan dan perhiasan asli akan menutup pembukaan ke ambang tingkap atau lantai.

Bahan untuk pembuatan langsir boleh dibeli di kedai-kedai yang menjual aksesori jahit. Pemilihan manik, pendants dan elemen hiasan lain adalah besar. Dan penampilan terakhir tirai akan bergantung hanya pada rasa dan imaginasi anda.

Pembuatan tirai

Mana-mana jenis langsir yang anda pilih, pertama sekali anda perlu membuat bar di mana unsur-unsur akan diikat. Dan sebelum anda mula mengeluarkannya, anda perlu memikirkan bagaimana ia akan ditetapkan di bahagian atas tetingkap atau di atas pintu pintu.

Cara paling mudah untuk menetapkan bar dengan skru sendiri atau mengetuk diri. Kemudian di rak adalah perlu untuk menyediakan lubang yang sesuai. Jika kaedah penetapan ini tidak berfungsi untuk anda, anda boleh membeli pita pelekat khas, yang boleh didapati di kedai-kedai yang menjual barangan untuk dibaiki. Dalam kes-kes yang teruk, ia dibenarkan menggunakan pita scotch dua belah konvensional.

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Kaedah penetapan kornea untuk langsir.

Jika reka bentuk tirai cukup mudah, maka gunakan pita Velcro (Velcro). Satu sisi (dengan cangkuk) dipasang pada dinding menggunakan gam atau kancing kecil. Dan yang lain (fleecy) berada di sebelah yang salah dari bar.

Agar rake kelihatan seperti hiasan dalaman, ia mesti dihiasi dengan sewajarnya. Anda boleh menggunakan cat akrilik, varnis perabot, noda atau kertas pelekat berlapis. Sebagai rel pemasangan yang sesuai lapisan hiasan, yang dijual di kelengkapan perabot kedai. Dan sesetengah tuan mengesyorkan menggunakan skirting siling yang cukup dan kuat yang diperbuat daripada polistirena.

Pembuatan jalur kayu

Cara paling mudah untuk membuat meraih daripada papan pemangkasan atau papan serpih. Tetapi jangan gunakan helai yang terlalu tebal, jika tidak keseluruhan struktur mungkin terlalu berat. Anda memerlukan alat berikut:

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Susun atur batang tirai.

  • hacksaw atau elektrik jig saw;
  • Sebuah gerudi dan satu set latihan nipis yang direka untuk kerja kayu;
  • satu set kertas pasir dengan gredulariti darjah yang berbeza;
  • pisau tukang jahit.

Panjang bar bergantung pada panjang tingkap atau pintu anda, serta lebar tirai. Ketinggiannya biasanya tidak melebihi 10-15 cm.

Bor bahan kerja dimensi yang anda perlukan. Keluarkan sudut dari sudut. Untuk ini, kapal terbang biasanya digunakan, tetapi anda boleh lakukan dengan pisau konvensional. Menggunakan serban kasar kasar, pusingan tepi. Dengan menandakan lubang untuk mengetatkan unsur-unsur tirai. Jarak antara mereka bergantung kepada bilangan "vises" yang akan anda lakukan.

Kemudian berhati-hati menggilap bar, mengeluarkan semua penyelewengan dan burr. Jika dikehendaki, lampiran boleh dihiasi dengan ukiran atau corak dibakar. Tingkatkan permukaan dan gunakan salutan hiasan. Hanya selepas rake telah kering sepenuhnya, pasangkan pengikat ke bahagian yang salah. Selepas itu, anda boleh teruskan memasang langsir itu sendiri.

Membuat langsir manik, manik atau manik kaca

Sebelum anda mula memasang "visyulek", pilih bahan yang akan menjadi asas untuk menetapkan unsur-unsur. Biasanya benang tebal (misalnya, kasut) atau garis memancing digunakan untuk ini. Pilihan kedua adalah lebih baik, kerana garis memancing hampir tidak dapat dilihat. Dalam kes ini, manik-manik itu secara harfiah "melambung" di udara.

Jika elemen hiasan cukup besar, maka anda boleh menggunakan hiasan dekoratif, reben atau tali.

Tetapi ingatlah bahawa tirai boleh mendapatkan sedikit reka bentuk kasar. Tetapi dalam mana-mana, anda memerlukan bahan dan alat berikut:

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Jenis langsir diperbuat daripada manik.

  • gunting;
  • jarum besar untuk elemen penyepit;
  • lilin parafin (ia perlu dilincirkan dengan benang supaya ia lebih mudah melalui manik-manik, dan nod pengikat boleh dikeluarkan jika perlu);
  • unsur-unsur untuk menetapkan hujung "visyulek" (kerana mereka boleh menggunakan berus hiasan atau "penyumbat" untuk ikatan pakaian);
  • pensil ringkas, pita jahit mengukur, pin dengan kepala terang untuk tanda;
  • skim tirai mandi masa depan anda.

Yang dibutuhkan sekiranya anda ingin menghasilkan semula pada tirai beberapa lukisan. Tetapi kemudian anda harus mengambil kira bahawa benang manik atau manik-manik harus terletak cukup dekat antara satu sama lain. Dalam kes ini, lebih baik untuk membetulkannya pada plat penetapan, bukan dengan lubang, tetapi dengan pendakap. Ini akan membantu anda stapler perabot.

Rajah lukisan disusun dengan cara yang sama seperti sulaman silang silang. Ia sepatutnya terdiri daripada petak 10 * 10 sel. Setiap sel sepadan dengan manik warna tertentu. Tirai itu sendiri dipasang pada baris menegak atau mendatar. Sebagai gambarajah, anda boleh mengambil lukisan yang sesuai untuk sulaman. Tetapi jangan pilih gambar yang terlalu kompleks. Untuk tuan yang tidak berpengalaman, ia tidak akan mudah untuk mengulanginya.

Memasang unsur-unsur tirai

Ukur benang atau garis yang anda perlukan. Saiznya harus sama dengan ketinggian tirai yang siap, didarabkan sebanyak 2.5 kali. Stok semacam itu harus ditinggalkan pada nodul. Tetapi ingat bahawa jika perlu, benang sentiasa dipanjangkan dengan mengikat bahagian yang hilang itu, dan menyembunyikan simpulan di dalam manik. Adalah lebih masuk akal untuk menggunakan benang dengan kandungan serat sintetik atau garisan sintetik yang tinggi. Dalam kes ini, semua pengikat boleh menjadi ringan dengan ringan. Kemudian nodul anda tidak akan dilepaskan. Tetapi berhati-hati! Jangan membahayakan diri sendiri dan jangan merosakkan elemen hiasan.

Langsir sendiri: membuat bar dan elemen hiasan

Variasi manik bertali di baris.

Jika anda ingin mengumpul langsir dalam baris mendatar, maka benang untuk semua "visyulek" mesti ditetapkan pada bar penetapan dengan segera. Tetapi kaedah ini tidak begitu mudah dalam kerja, kerana benang akan menjadi keliru antara satu sama lain. Oleh itu, adalah lebih munasabah untuk dipasang secara menegak.

Setiap manik mesti diperbaiki dengan simpulan dari atas dan ke bawah. Walaupun anda akan membuat kanvas yang agak padat, masih perlu untuk memisahkan unsur-unsur oleh nod. Jika tidak, manik-manik itu akan tergelincir ke bahagian bawah benang. Dan jika anda mengumpulnya terlalu ketat, maka keseluruhan tirai akan berubah menjadi tidak fleksibel, dan "viscule" boleh ubah dan memutar.

Betulkan hujung atas benang di bar, dan benang bawah jarum di lobang. Kira-kira 1 cm dari pinggir jalur ikat simpulan pertama. Thread benang melalui manik, membawanya dekat dengan simpul. Turunkan simpulan itu lagi. Jika elemen hiasan lebih jauh daripada 1.5 cm dari satu sama lain, maka sebelum menetapkan manik seterusnya, tetapkan satu lagi simpulan. Jika tidak, unsur-unsur boleh dipisahkan hanya dengan 1 nod.

Dengan cara yang sama, kumpulkan keseluruhan thread, sentiasa memeriksa litar. Adalah lebih munasabah untuk memerhatikan unsur-unsur yang terputus pada lukisan itu, menarik sel yang sama. Ini akan membolehkan anda tidak keliru semasa proses membina. Betulkan benang siap dari bawah dan bawa ke tepi supaya ia tidak mengganggu kerja selanjutnya. Dengan cara yang sama, kumpulkan semua "pendants" dan pasangkan langsir pada tingkap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

33 + = 34