Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Sebelum anda mula meletakkan granit seramik, anda perlu memilih gam yang tepat. Stoneware adalah lapisan jubin yang kuat dan popular, yang tahan terhadap kesan atmosfera dan kimia. Di samping itu, bahan ini mempunyai kekuatan mekanikal yang sangat baik dan struktur yang padat dengan sifat penghalau air yang sangat baik. Ia adalah disebabkan oleh ciri-ciri seperti bahawa jubin dari porselin adalah permintaan dan sesuai untuk kedua-dua kerja luaran dan dalaman. Perlu diingat bahawa bahan itu sepenuhnya membenarkan jangkaan hanya jika pemasangan dilakukan dengan betul dan pelekat jubin dipilih dengan teliti.

Pemilihan gam untuk stoneware porselin: komposisi mana yang lebih baik

Oleh kerana jubin porselin digunakan dalam pelbagai bidang, contohnya di dalam bangunan, di luar, untuk menamatkan dinding dan tangga, komposisi pelekat yang berbeza boleh digunakan, yang dipilih untuk beberapa kriteria tertentu.

Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Apabila memilih gam untuk meletakkan granit seramik, perlu mengambil kira kekuatan mekanikal, rintangan kelembapan dan rintangan haba

Ia tidak sukar untuk gam bersama jubin granit seramik, kerana anda hanya perlu memilih komposisi gam, yang sepatutnya:

 • Kekuatan mekanikal;
 • Rintangan haba;
 • Rintangan kelembapan;
 • Peningkatan kekuatan, yang sangat penting ketika bekerja dengan kanvas besar, seperti porselen stoneware tidak memiliki berat badan kecil dan perlu memilih solusi yang dapat menahannya untuk waktu yang lama.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa jubin seramik mempunyai sifat yang sama, tetapi penyelesaian untuk lem itu, berbeza dalam sifat, kos dan tujuan. Terdapat 3 jenis utama untuk dijual, yang boleh dipilih mengikut keterangan, ulasan dan cadangan pakar. Satu komponen adalah komposisi siap untuk meletakkan jubin. Dengan rupa - ini adalah sejenis mastic, yang selepas pembelian boleh dipasang di dinding.

Penyelesaiannya mempunyai keanjalan, tetapi kering untuk masa yang lama.

Dua komponen, atau, dengan kata lain? Komposisi poliuretana dibuat berdasarkan asas epoksi. Anda boleh gam jubin jika proses itu dijalankan dengan campuran yang dibuat berdasarkan bahan seperti simen Portland. Di samping itu, komposisi ini termasuk plasticizer, yang memberikan keanjalan liner. Waktu pengeringan jauh lebih panjang daripada campuran pasir dan simen, tetapi ia boleh digunakan untuk bilik-bilik dengan perubahan suhu tajam dan kelembapan yang tinggi.

Pelekat jubin terbaik untuk jubin porselin

Ramai orang tidak faham mengapa lebih baik menggunakan komposisi gam khas untuk granit seramik, bukan cara lama? Intinya adalah bahawa porselin seramik mempunyai porositas yang rendah, dan juga tahap minimum penyerapan air.

Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Anda boleh menyemak pilihan untuk gam untuk stoneware porselin di kedai khusus

Gam itu hendaklah:

 • Lekatan peringkat tertinggi;
 • Peningkatan plastisitas, yang membolehkan kira-kira 20 minit untuk membetulkan lokasi jubin, untuk pemasangan lebih tepat;
 • Rintangan beku, supaya anda boleh bekerja di jalan;
 • Rintangan kelembapan;
 • Keserasian ekologi;
 • Kemudahan pemasangan;
 • Ketepatan;
 • Kemungkinan meletakkan di lantai yang hangat.

Ia adalah penyerapan air yang merupakan batu penghalang apabila memilih penyelesaian gam, kerana komposisi simen tidak boleh diserap ke dalam jubin porselin, yang menyebabkan pembentukan lompang dan memperlahankan kehidupan salutan. Untuk meletakkan granit seramik, anda perlu memilih gam khas dengan sifat-sifat tertentu yang jauh berbeza daripada komposisi pasir simen.

Pelekat yang sesuai untuk stoneware porselin di lantai yang hangat

Pelekat terbaik untuk jubin seramik, tanpa mengira saiznya, sebagai contoh, 600x600 atau 30x30 cm, adalah satu yang membolehkan anda bekerja dengan cepat, cekap dan tanpa kelebihan. Untuk ubin gam dari granit seramik dijual dalam 2 jenis: kering dan siap. Dalam komposisi kering, simen kualiti tertinggi digunakan dengan komponen pengubahsuaian tambahan, dan menggunakannya, ia mesti dicairkan dengan air, mengikut arahan pengeluar.

Pakar mengesyorkan menggunakan sebatian sejagat, kerana lebih mudah untuk bekerja dengan mereka dan ada peluang untuk meletakkan komposisi pada setiap sistem lantai hangat tanpa mengira jenis mereka.

Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Terdapat dua jenis gam untuk meletakkan granit seramik, yang harus dipilih dengan mengambil kira kualiti dan komposisi ubin granit seramik

Campuran siap dibuat berdasarkan resin epoksi dan poliuretana, dan sebelum penggunaannya tidak perlu menambah air. Penarafan komposisi pelekat sangat besar, tetapi ia adalah pertama sekali untuk memberi perhatian kepada perbezaan campuran dalam komposisi, yang boleh menjejaskan tujuan mereka.

Spesifikasi produk:

 1. Pelekat elastik pada asas penyebaran digunakan untuk pemasangan jubin yang diperbuat daripada granit saiz kecil. Akrilik digunakan untuk pembuatan, dan ia mengandungi pengubah suai dan resin tiruan. Komposisi ini mempunyai lekatan yang sangat baik, tetapi ia lebih baik digunakan untuk dinding penamat, kerana ia digunakan dalam lapisan nipis dan tidak sesuai untuk pemanasan.
 2. Gam jenis reaktif (contohnya, Axton) berdasarkan resin poliuretana dan epoksi dijual sebagai 2 komponen yang bercampur dengan aplikasi langsung. Pengadukan dilakukan dengan teliti. Komposisi ini mempunyai sifat pelekat yang sangat baik dan pada masa yang sama tahan terhadap turun naik suhu, yang memungkinkan untuk menggunakannya untuk lantai yang hangat.
 3. Terdapat komposisi sejagat, yang dimaksudkan untuk lantai dan untuk tujuan ini pangkalan semen digunakan. Pengisi adalah simen portland. Dengan menambahkan pasir berbutir halus, kesan astringen dibuat, dan komponen yang memodifikasi menambahnya keanjalan, meningkatkan daya tahan dan kekuatan. Ia adalah komposisi yang sesuai dengan sempurna di bawah lantai hangat.

Perlu diingat bahawa apabila memasang lantai inframerah elektrik atau hangat, perlu meletakkan helaian meratakan khas dan substrat untuk penyelesaian logam sebelum menggunakan komposisi. Hal yang sama boleh dikatakan untuk lantai hangat seperti lantai, kerana pendedahan langsung ke gam pada alat pemanas akan menyebabkan kemusnahannya. Adalah lebih baik apabila membeli gam untuk memberi perhatian kepada cadangan pengilang dan komposisi dan sistem lantai yang hangat. Hanya dalam kes ini, ia dibenarkan untuk melaksanakan kerja setinggi mungkin dan tanpa kebolehlihatan dalam bentuk merosakkan sistem pemanasan lantai yang mahal.

Kenapa anda memerlukan gam tahan fros untuk granit seramik

Pelindung tahan frost untuk jubin granit seramik sangat berbeza daripada campuran simen biasa, kerana komposisi standard simen dan pasir tidak dapat menahan perubahan suhu teruk dan terlalu kuat jatuh. Untuk menjalankan kerja di jalan, anda perlu menggunakan sebatian pelekat khusus.

Lem untuk granit seramik: yang lebih baik, lantai berjubin, tahan fros di jalan, yang mana satu untuk dipilih untuk ubin

Ciri-ciri dan kualiti yang baik adalah gam tahan fros untuk granit seramik

Apabila memilihnya, anda perlu memberi perhatian kepada ciri-ciri ciri-ciri:

 1. Dengan cara pelekat, antara muka yang kuat antara salutan dan substrat mesti dibuat, dan ia mesti juga menahan beban yang besar.
 2. Komposisi mesti mempunyai tahap ketahanan yang tinggi terhadap kelembapan, jika tidak, larutan selepas pengeringan dapat berubah bentuk pada perbezaan suhu pertama.
 3. Jika ia sepatutnya meletakkan granit seramik dalam keadaan jalan, maka gam harus stabil, baik untuk suhu tinggi dan rendah.
 4. Apabila meletakkan granit seramik pengeluaran Rusia, perlu memilih komposisi dengan tahap rintangan fros maksimum.
 5. Penyelesaiannya mestilah elastik supaya papak pada salutan boleh diselaraskan.

Adalah lebih baik untuk tidak membeli komposisi dalam kelompok besar, dan setiap kali, bergantung kepada keadaan operasi, pilih penyelesaian yang betul. Hanya dalam kes ini, pelekat akan berubah menjadi celik dan tanpa akibat, seperti pengelupasan jubin dan ubah bentuk salutan.

Apa yang perlu pilih gam untuk jubin porselin (video)

Semasa kerja pemasangan, adalah perlu untuk dibimbing oleh cadangan tuan dan memberi perhatian kepada penanda, yang mana anda boleh menentukan tahap kesesuaian gam untuk jenis jubin dan bilik tertentu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

83 + = 92