Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Sebaik sahaja anda ingin melakukan sesuatu dengan tangan anda sendiri, ia menjadi sangat sukar untuk berhenti pada matlamat yang dicapai. Di samping mencipta lukisan sendiri, saya berminat melukis pada kaca dengan cat akrilik. Asal-usul perkara-perkara yang direka dengan cara ini dapat dimuatkan ke dalam pedalaman, terutama jika ia mudah dan nyaman, seperti gaya Provence. Oleh kerana saya telah menguasai teknik ini dan juga dihiasi beberapa cermin mata pada alat dengar dapur saya, saya berani untuk berkongsi dengan anda pengetahuan saya tentang cat yang boleh anda cat.

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik

Pilihan cat

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Lukisan pada kaca

Di mana-mana kedai penjual akan menasihatkan anda yang lebih baik menggunakan cat untuk melukis pada cermin mata. Tetapi sebelum itu, dia semestinya akan bertanya bagaimana anda akan menggunakan cat. Terdapat beberapa pilihan kerana warna akan berbeza:

 • Mungkin anda sedang mencari cat untuk hiasan atau lukisan profesional
 • Mungkin anda mahu memegang kelas tuan atau sebaliknya untuk berlatih
 • Terdapat juga varian lukisan dengan kanak-kanak

Penting! Jangan ragu bahawa ini adalah perkara yang sangat penting, kerana kos bahan bergantung kepada faktor-faktor ini. Pengilang menghasilkan bukan sahaja cat yang mahal, yang digunakan oleh profesional, tetapi juga set anggaran, yang mana anda boleh belajar membuat corak dan komposisi tertentu.

 • Di samping itu, adalah penting kesan apa yang anda mahu - ia boleh menjadi lapisan matte atau berkilat, atau sebaliknya ketelusan
 • Apa yang anda ingin lukiskan? - Anda boleh menggambar pada kaca sama ada pada pinggan, atau pada botol atau tingkap

Hakikatnya, terdapat beberapa jenis cat yang tidak boleh digunakan untuk objek yang bersentuhan dengan makanan atau detergen.

Cat akrilik

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Lukisan pada kaca dengan tangan sendiri

Dalam komposisi cat akrilik adalah pigmen semulajadi atau sintetik, pengikat dan air. Untuk lukisan pada kaca dikenakan, kedua-dua cat akrilik dan kaca berwarna. Mari kita lihat kelebihan salutan:

 1. Adakah legap
 2. Mempunyai harta ranjang yang baik dan mempunyai ketenangan
 3. Mempunyai pelbagai warna, manakala warna-warna cerah dan anda boleh menambah glitter
 4. Mempunyai daya tahan yang baik terhadap lelasan
 5. Jangan luncurkan kaca ketika melukis lukisan
 6. Cat profesional tidak mempunyai bau
 7. Boleh dibungkus dalam tiub, dan dalam balang atau tin

Di samping itu, saya ingin berkongsi pengetahuan saya tentang cat kaca berwarna, kerana saya berjaya memanfaatkan jenis ini:

 • Adakah telus
 • Bahan cat yang paling biasa kering selama kira-kira 24 jam
 • Untuk membetulkannya dengan kuat, ia perlu memanaskan suhu tertentu. Itulah sebabnya mereka dipanggil dibakar
 • Paip digunakan dengan bantuan stensil pada filem dan ketika kering, mereka dipindahkan ke kaca
 • Cat kaca berwarna untuk lukisan kaca kos lebih sedikit daripada campuran akrilik

Menetapkan lukisan yang digunakan

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Lukisan diri pada kaca dengan cat akrilik

Apabila lukisan di kaca selesai, ia perlu diperbaiki, dan apa yang boleh saya lakukan sekarang saya akan beritahu. Adalah lebih baik untuk membaiki karya kaca dengan lakuer akrilik, kerana ia mempunyai beberapa ciri:

 1. Ia tidak mudah terbakar dan tidak mempunyai bau yang tajam. Sebab itulah sangat mudah untuk bekerja di dalam rumah dengan varnis seperti itu
 2. Aplikasi ini agak mudah, jadi walaupun pemula proses ini tidak akan menjadi masalah
 3. Ia mempunyai harta untuk kering dengan cepat, selain bahan tersebut boleh dicairkan dengan air
 4. Tidak menjejaskan warna asal cat yang digunakan
 5. Oleh kerana kos dan ekonomi yang rendah, satu bank akan bertahan lama

Dasar harga untuk lakuer akrilik cukup baik, di kedai khusus anda boleh membeli produk dengan harga sekitar 150 rubel setiap 50 ml.

Petua untuk pemula

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik

Jika seorang pemula berada di dalam mural, maka sebelum anda melukis pada kaca, anda perlu mengingati beberapa petua. Mereka akan mempermudahkan proses lukisan gambar di kaca dengan tangan anda sendiri.

Pertama, pilih hidangan yang telus, jika anda tidak menggambar pada kaca tingkap atau aksesori. Anda boleh memilih sebagai seramik latar belakang putih - jadi tiada apa yang akan mengganggu anda daripada melukis gambar. Di samping itu, cuba buat pertama melukis lakaran di atas kertas - pada masa akan datang, tangan akan mengingati garis panjang yang sama dan menarik akan menjadi lebih mudah.

Dengan bantuan sampel di atas kertas, anda akan mendapat garis dan corak tangan atau corak yang mudah untuk anda lakukan. Dalam momen komposisi pertama, sangat sukar untuk beralih dari garisan lemak ke garis nipis dan sebaliknya, dan lukisan yang indah seperti momen itu sangat penting. Oleh itu janganlah mengabaikan peluang untuk berlatih terlebih dahulu.

Jangan lupa untuk belajar cara membuat bunga. Cuba dengan yang mudah, dan kemudian kelopak yang lebih kompleks. Pada ketika ini, anda boleh cuba menggabungkan warna dengan sendiri dan "baji" bunga apa saja ke dalam lukisan yang sedia ada.

Penting! Menggambar cat akrilik di kaca membangunkan imaginasi anda, menenangkan dan entah bagaimana membawa anda dari dunia sebenar kepada anda sendiri. Pada masa lukisan, otak terletak dan tidak perlu menyelesaikan masalah yang rumit dan keluar dari pelbagai masalah kehidupan.

Jangan lupa bahawa cat akrilik yang digunakan untuk kaca kering selama satu hari, jadi jangan tergesa-gesa untuk memeriksa kerja anda untuk kekuatan.

Pilih kuas

Lukisan pada kaca dengan cat akrilik dengan tangan sendiri

Berus untuk melukis pada kaca

Pada kaca boleh dicat dengan berus untuk lukisan, mereka kecil dan anda hanya akan memaparkan corak kompleks. Jika anda membuat keputusan untuk merancang kawasan yang besar, maka anda juga perlu menyimpan dengan berus pembinaan. Lukisan diterapkan dengan bantuan berus dengan akhir bulat, tetapi berus rata harus digunakan untuk mengamankan seni anda.

Pilihan bahan untuk berus hanya untuk anda. Anda boleh menggunakan kedua-dua semulajadi dan sintetik. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidur semulajadi digunakan untuk cat berasaskan air. Jangan lupa membeli pisau palet. Ini adalah nama spatula logam khas, di mana proses pencampuran warna cat berbeza.

Di samping itu, anda boleh melihat sebilangan besar kelas induk yang akan membantu anda menentukan teknik lukisan dan juga lukisan. Tuan yang berpengalaman akan memberitahu anda bagaimana untuk memegang berus dengan betul dan menggunakan corak pada kaca. Di kedai profesional, perunding jualan akan membantu anda memilih warna dan kuas yang diperlukan - anda hanya perlu mencipta dan mencipta pola menarik diri anda sendiri. Pengalaman tidak datang dengan segera, jadi selepas kemunduran pertama, jangan buang apa yang anda mulakan. Terus cuba cat dengan cat akrilik dan sambungkan keluarga anda ke proses ini, kerana hanya detik-detik yang dibelanjakan bersama akan diingati untuk seumur hidup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

23 − 16 =