Mekanisme pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri

Mekanisme pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri

Pintu gelangsar adalah penyelesaian yang sangat popular sekiranya apartmen itu kurang mendapat ruang bebas. Apabila memasangnya, anda tidak perlu meninggalkan tempat yang membolehkan anda membukanya satu cara atau yang lain. Mereka berfungsi, dan membantu harmoni menyusun ruang dalaman bilik, membahagikannya ke kawasan kediaman.

Mekanisme pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri

Pintu dalaman gelongsor bergerak selari dengan dinding dan membolehkan anda menjimatkan ruang.

Di samping itu, reka bentuk ini boleh dilengkapi dengan alat kawalan jauh, yang dengan biasa membuat banyak kali lebih sukar. Pintu gelangsar cukup mudah disusun, oleh itu untuk memasang mekanisme dan menubuhkannya dengan tangan sendiri cukup mudah diakses oleh semua orang. Kelemahan utama pintu gelangsar hanya boleh dianggap sebagai kos yang agak tinggi. Ia menetapkan hanya harga kit untuk mekanisme pergerakan membujur mereka.

Pelbagai mekanisme untuk pintu gelangsar dan set lengkap mereka

Mekanisme pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri

Skim mekanisme pintu gelangsar.

Sistem di mana fungsi pintu gelangsar, secara langsung bergantung kepada prinsip panduan. Injap mempunyai keupayaan untuk bergerak tepat di sepanjang dinding, atau mereka boleh masuk ke niche khusus. Panduan dipasang hanya dari atas, menjadikan pintu tergantung, dan terdapat juga di kedua-dua belah pihak. Panduan yang lebih rendah menjadikan struktur itu lebih stabil dan boleh dipercayai, bagaimanapun, pemasangannya di atas lantai boleh menyebabkan beberapa masalah.

Mekanisme pintu gelangsar dilengkapi dengan profil logam panjang 2 m, panduan, penggelek, sistem pengikat dan pembatas. Hari ini, terdapat pilihan untuk sistem penggantungan yang boleh menampung beban sehingga 100 kg. Penggelek boleh mempunyai salutan silikon, yang digabungkan dengan galas yang baik menjadikan pergerakan kanvas hampir diam. Oleh itu, tidak sukar untuk mencari mekanisme yang sesuai. Ia boleh dibeli sebagai set lengkap dengan daun pintu, atau mungkin dan secara berasingan.

Memasang mekanisme pintu gelangsar dengan tangan anda sendiri

Pertama anda perlu menentukan jenis pintu gelangsar apa yang akan diletakkan. Meneruskan dari ini, butiran terperinci mekanisma diperolehi, kerana setiap sistem menentukan beban yang berbeza di atasnya. Sekiranya niche khas diberikan untuk pintu masuk kanvas, maka pintu akan perlu diperluas sedikit, dan kemudian ruang yang telah dikosongkan dijahit di kedua-dua belah oleh plasterboard. Untuk pintu cascade, dua sistem roller diperlukan untuk setiap daun, dan juga panduan yang mempunyai 2 tudung. Jika pintu adalah kaca, maka panduan pelongsor mesti dipasang dari atas dan dari bawah, jika tidak, sistem tidak dapat berdiri.

Mekanisme pintu gelangsar dengan tangan mereka sendiri

Pemasangan pintu gelangsar dengan mekanisme roller.

Pemasangan mekanisme bermula dengan pemasangan penggelek. Mereka tidak perlu dipotong langsung ke dalam kanvas, anda hanya boleh mengecilkannya dari hujung dengan skru. Mereka dipasang kira-kira 5 cm dari pinggir, di kedua-dua sisi. Kemudian anda boleh menetapkan panduan. Pada masa yang sama, daun pintu pertama dipasang semula, dan kemudian panduan tetap, kerana itu mungkin tidak cukup ruang untuk meletakkan kanvas pada mereka. Perlu sentiasa diingati bahawa panduan mesti tegas mendatar, ini menentukan betapa mudah dan lancar pintu gelongsor akan bergerak. Untuk ini, pemasangan menggunakan tahap bangunan. Sekiranya pemasangan tidak dilakukan dengan betul, daun alih mungkin bengkok atau bahkan macet.

Adalah perlu untuk mengambil kira ketinggian bilah, saiz mekanisme roller dan jumlah pelepasan di bawah pintu. Ia adalah pada ketinggian ini bahawa panduan teratas perlu dilampirkan, mula-mula memeriksa dengan tahap. Panduan bawah diposisikan supaya kelebihan atas berada pada tahap yang sama dengan penutup lantai. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk membuat alur di bahagian bawah lantai dengan perforator. Selepas ini, mungkin akan bergerak bebas melalui pembukaan perabot, dan panduan itu sendiri akan mengelakkan risiko kerosakan mekanikal. Berhenti bawah juga harus berdiri tegak menegak dan masukkan alur bawah daun pintu.

Untuk menubuhkan mekanisme pintu gelangsar, ia tidak memerlukan kemahiran khusus, tidak ada perbelanjaan buruh manual yang besar, ataupun lama.

Anda hanya perlu melakukan segala-galanya dengan teliti, jangan buru-buru, dan ikut cadangan pakar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

1 + 1 =