Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

untuk gam polistirena tersemperit dipilih untuk jenis tertentu kerja, dengan mengambil kira ketumpatan bahan yang akan terpaku, jenis dan keadaan suhu dan kelembapan semasa pengeluaran kerja-kerja dan semasa operasi.

Untuk kerja luaran dan dalaman, komposisi pelekat yang berbeza digunakan. Di samping itu, pelekat untuk polistirena berkembang perlu mempunyai kadar kekonduksian haba yang rendah bukan sahaja melekat penebat poliuretana, tetapi juga meningkatkan penebat haba rumah.

Jenis gam

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Bagaimana untuk mengepam busa polistirena yang diekstrusi dan bagaimana memilih gam yang betul untuk operasi mudah ini dapat difahami dengan mempertimbangkan jenis pelekat.

Ia tidak begitu mudah untuk mencari gam yang diperlukan. Semua komposisi pelekat terdiri daripada beberapa komponen.

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Semua jenis gam adalah panel terpaku dengan baik

Bergantung kepada ini, mereka dibahagikan kepada tiga jenis utama berikut:

  • pelekat berdasarkan bitumen;
  • gam polimer-simen;
  • pelekat poliuretana.

Semua jenis ini mempunyai sifat-sifat yang diperlukan untuk melekatkan busa polistirena yang tersemperit, dan memberikan penetapan pantas dan lekatan yang boleh dipercayai dari permukaan terpaku.

Komposisi pelekat untuk polistirena berkembang tidak termasuk bahan-bahan seperti aseton, benzena, kerana mereka menghakis, menjadikannya tidak layak untuk digunakan, jadi memilih gam yang anda perlukan untuk memastikan bahawa komposisinya tidak termasuk pelarut agresif, minyak atau bahan-bahan yang serupa.

Pelekat berasaskan bitumen

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Gam bitumen tidak perlu dipanaskan sebelum aplikasi.

Gam bitumen adalah campuran gam plaster di mana bitumen digunakan sebagai astringen. Ia sesuai dengan sempurna dengan polistirena yang diperluas dan mengikatnya dengan baik ke permukaan supaya terikat. Gam bitumen adalah plastik dan tidak memerlukan pemanasan sebelum digunakan.

Disebabkan permukaan bitumen komposisi pelekat yang ditampal ke atas dengan bantuan seorang busa polistirena tersemperit, dengan permohonan-hati pelekat bahan permukaan mempunyai kualiti kelembapan-bukti yang tinggi.

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Ini membolehkan penggunaan teknologi ini dalam penebat poliuretana bahan asas, lantai tingkat pertama, dengan peranti aras di atas tanah dan dalam keadaan lain di mana busa polistirena tersemperit digunakan dalam struktur yang terdedah kepada kelembapan.

Untuk lekatan yang baik permukaan yang akan terikat, perhatian mesti dibayar untuk memohon pelekat ke permukaan bahan. Ia diedarkan dengan lapisan seragam kecil dengan bantuan spatula sikat.

Ini bukan sahaja akan menghubungkan bahan-bahan yang digunakan, tetapi juga memastikan penciptaan lapisan kalis air yang berkualiti tinggi di antara mereka. Selepas ini, anda perlu membuat tekanan tertentu pada bahan yang akan terikat dalam masa setengah jam. Ini boleh dilakukan dengan menggunakan spacer, clamp atau kaedah lain yang tersedia.

Penyediaan pelekat pada asas bitumen tidak memerlukan banyak usaha dan dilakukan dalam beberapa minit dengan menggunakan gerudi elektrik dengan muncung dalam jumlah yang diperlukan untuk kerja yang berkualiti tinggi.

Pelekat polimer-simen

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Jenis gam ini digunakan untuk penebatan permukaan konkrit

Gam ini direka untuk permukaan gluing yang diperbuat daripada konkrit, bata, konkrit berudara, gipsum dan kayu. Ia boleh digunakan untuk kerja dalaman dan fasad. Campuran ini terdiri daripada simen Portland dan pelbagai komponen yang menyediakan kepekaan dan sifat-sifat lain yang diperlukan untuk komposisi pelekat.

Sebelum permohonan mereka, impregnasi kisi yang mendalam dari permukaan bahan-bahan yang akan terikat diperlukan. Selepas pemejalan, pelekat polimer-simen membentuk kerak yang kukuh dan stabil.

Gam simen polimer digunakan apabila menguatkan dan menyelesaikan permukaan untuk dirawat.

Oleh kerana sifat-sifat lekatannya yang tinggi ia digunakan secara meluas untuk menghancurkan polistirena busa pada siling, mengakibatkan pembentukan struktur siling yang berkualiti tinggi dan boleh dipercayai.

Pelekat poliuretana

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Pelekat ini ditetapkan dalam masa 10 minit

Buih poliuretana adalah alat berkualiti tinggi dan boleh dipercayai untuk merekat busa polistirena yang tersemperit ke pelbagai permukaan. Memegangnya selepas memohon kepada permukaan bahan tidak lebih daripada 10 minit.

Melekat pada permukaan polistirena 10 m2, semburan buih yang mencukupi, manakala penggunaan campuran gam ke permukaan adalah dari 20 kepada 25 kg bergantung kepada jenis campuran dan kualiti permukaan terpaku. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai bagaimana dan bagaimana untuk merapikan busa polistirena, lihat video ini:

Penggunaan busa poliuretana mempunyai ciri-ciri positif berikut:

  • perbelanjaan ekonomi;
  • apabila digunakan, ia tidak melepaskan bahan berbahaya;
  • kering selepas 2-3 jam;
  • tidak memerlukan penyediaan permukaan tambahan;

Pelekat untuk busa polistirena tersemperit untuk konkrit

Buih poliuretana mempunyai harga yang tinggi

Dengan bantuan busa, proses permukaan gluing dengan buih polistirena yang tersemperit adalah cepat dan mudah. Kelemahan kaedah ini adalah kos pelekat polyurethane yang tinggi.

Penggunaan standard dan kapasiti pembungkusan dan pembungkusan di mana pelekat untuk polistirena dan polistirena yang diperluaskan dibekalkan boleh dipilih dari data yang diberikan dalam jadual:

Nama pelekat Kapasiti Penggunaan setiap 1 m2
Pelekat Bitumen Dari 1 hingga 50 liter Dari 1 hingga 1.5 kg
Simen polimer Beg 20-25 kg Dari 4 hingga 5 kg
Buih pelekat Silinder 75-100 ml 100 ml

Menggunakan jenis pelekat dan kepatuhan kepada teknologi dan urutan peringkat kerja akan memudahkan pelekat styrofoam dengan permukaan yang diproses dengan mudah, cepat dan cekap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

21 + = 25