Pemasangan paip di bilik mandi

Pemasangan paip di bilik mandi

Sistem saliran di bilik mandi, yang dipanggil paip, adalah gabungan paip yang diperlukan untuk mengalirkan air dari mandi dan mencegah limpahan. Menguras cecair dibuat di bahagian bawah mandi melalui tiub yang dimasukkan ke dalam siphon. Kadang-kadang tiub ini adalah kesinambungan siphon. Tiub lain, yang melindungi mandi daripada limpahan, terletak di bahagian atasnya. Pada masa ini, terdapat banyak jenis strapping, mempunyai reka bentuk yang berbeza dan diperbuat daripada bahan yang berbeza. Bagaimana untuk memasang alur limpahan di bilik mandi dengan sendiri?

Pemasangan paip di bilik mandi

Skim jenis longkang: 1-mesh, 2-skru, 3-gasket, 4-tee, 5 siphons, 6-gon, 7-ketuk, overflow 8-outlet, 9-paip, 10-kacang.

Memasang atau menggantikan saliran di bilik mandi

  1. Pertama anda perlu memasang mandi di tempat yang dimaksudkan untuk itu. Untuk pemasangan yang betul di dalam bilik mandi, adalah perlu lubang longkang terletak sekurang-kurangnya 15 cm dari lantai. Tegaskan mandi supaya ia tidak dapat bergerak dari tempatnya.
  2. Sambungkan tee ke grid longkang, mengunci dengan sekrup dengan selamat. Letakkan bersama ini dengan gasket getah dan sealant. Kemudian pasangkan sifon ke bahagian bawah tee. Selamatkannya dengan meterai dan kon. Selepas itu, sambungkan paip yang menyambungkan lubang melimpah ke ujung sisi.
  3. Kemudian pasang sudut. Pembukaan sudut bertentangan ini secara hermetically dihubungkan dengan paip pembetung. Tutup semua sendi.

Pastikan semua sambungan adalah ketat.

Pemasangan paip di bilik mandi

Skim menyambungkan peralatan paip.

Tuangkan baldi air ke dalam tab dan periksa apakah struktur itu bocor. Sekiranya tiada kebocoran sendi, tuangkan mandian penuh dan lihat lagi jika ada kebocoran di mana-mana sahaja.

Selepas anda yakin dengan kerja yang betul, anda boleh mula menggunakan bilik mandi.

Jika paip kumbahan di rumah anda adalah plastik, maka anda perlu melampirkan siphon menggunakan tiub plastik dengan diameter 40 mm. Sekiranya diameter pipa ialah 50 mm, gunakan penyesuai. Jika paip pembetung adalah besi tempa, maka apabila mengecas bahagian-bahagian, gunakan klac getah.

Kadang-kala terdapat kes-kes apabila semua longkang berfungsi dengan baik, tetapi ada keperluan untuk menggantikan hanya saliran-limpahan. Penggantian boleh dilakukan sendiri.

Memasang atau menggantikan sistem limpahan

Pemasangan paip di bilik mandi

Skim siphon untuk mandi.

  1. Pertama sekali, anda perlu memilih reka bentuk dan bahan dari mana ia dibuat. Saliran dikeluarkan dari tembaga, plastik, tembaga. Yang paling pepejal ialah plum tembaga. Parit boleh dengan injap automatik atau yang normal, yang ditutup dengan penutup. Adalah lebih baik untuk membeli produk buatan Itali, kerana model Itali mempunyai kualiti yang lebih tinggi dan akan bertahan lama.
  2. Pemasangan bahagian tali ini adalah mudah. Ia adalah perlu untuk mengeluarkan sisa sebelumnya, yang mula bocor. Kemudian ia digantikan dengan yang baru. Ia sangat penting untuk mengekalkan ketegangan.
  3. Pemasangan atau penggantian alur limpahan akan berakhir dengan ujian kekuatan. Agar sistem berfungsi dengan baik, kita harus terlebih dahulu menyemaknya untuk kebocoran, mengisi bilik mandi.
  4. Sekiranya dinding hiasan akan dipasang di hadapan bilik mandi, adalah perlu untuk membuat jurang di dalamnya untuk mematuhi operasi yang betul dari saluran limpahan.

Pemasangan atau penggantian strapping boleh dilakukan secara berasingan. Dalam kes ini, adalah perlu untuk tegas mengikuti arahan untuk memasang bahagian strapping. Perkara utama dalam pemasangan adalah untuk memasang semua bahagian dengan tegas agar ia dimeteraikan dan tiada kebocoran air.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

94 − = 89