Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Dalam banyak kes, langsir dan langsir biasa kepada semua boleh digantikan dengan tirai. Mereka mampu melindungi penduduk dari sinaran matahari yang terik dan pada masa yang sama tidak menghalang aliran udara segar. Blind adalah peranti yang terdiri daripada jalur (bilah). Lokasi selat boleh sama ada mendatar atau menegak.

Mekanisme pengawalan tirai sangat mudah sehingga dapat digunakan dengan gerakan tangan yang mudah. Di samping itu, ia bukan sahaja boleh membuka dan menutup tirai, tetapi juga untuk mengawal aliran cahaya. Juga menarik pelbagai reka bentuk dari segi warna dan bentuk.

Faedah

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Blinds adalah serba boleh dan mudah digunakan

Walaupun permintaan yang tinggi untuk tirai, ramai tidak berisiko menggantikannya dengan tirai biasa. Berikut adalah beberapa fakta yang bercakap mengenai produk ini:

 1. Perlindungan yang boleh dipercayai terhadap matahari, terutamanya jika tingkap menghadap ke selatan. Untuk melaksanakan fungsi ini dengan langsir, anda perlu memperoleh bahan yang agak padat. Apabila tingkap ditutup dengan tirai seperti itu, aliran udara segar benar-benar bertindih. Dalam hal buta, lamela diputar untuk mencapai pantulan dari sinar matahari, sementara masih ada akses udara bebas.
 2. Permohonan serba boleh. Oleh kerana pelbagai reka bentuk mereka boleh digunakan di dalam kabinet pejabat dan untuk menghias ruang tamu.
 3. Mudah digunakan. Sekiranya perlu untuk berusaha membuka dan menutup langsir, terutamanya yang berat, maka dengan tirai proses yang sama dapat dilakukan dengan bantuan giliran mudah pemegang khusus.
 4. Boleh digunakan untuk tingkap mana-mana jenis dan kawasan dengan saiz yang berbeza.
 5. Keupayaan untuk menukar saiz bilik secara visual. Menggunakan tirai menegak, secara visual meningkatkan ketinggian bilik.

Ciri Peranti

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Sehingga kini, terdapat beberapa jenis tirai, yang dibahagikan kepada kedua-dua mekanisme kawalan peranti, dan penempatan lamela.

Pertimbangkan dua jenis buta, yang paling permintaan oleh pengguna: menegak dan mendatar.

Menegak

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Tirai menegak adalah baik di mana anda perlu membuat suasana yang selesa dan pencahayaan yang lembut

Kelebihan tirai menegak adalah jelas. Pertama sekali, ia perlu diperhatikan penampilan estetik dan pelbagai warna, yang penting untuk mewujudkan bahagian dalaman rumah tertentu. Juga, disebabkan kemungkinan menyesuaikan putaran lamellas, pencahayaan diffused lembut dicipta di dalam bilik.

Komponen tirai jenis menegak adalah: kornea, rantaian sambungan, agen pemberat, rantai kawalan, lamellae dan kord untuk kawalan.

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Elemen utama tirai menegak adalah cornice. Ia diperbuat daripada aluminium atau plastik. Pakar bahan terakhir tidak mengesyorkan untuk digunakan, kerana dari masa ke masa, di bawah berat tirai, ia mula menggunting dan berubah.

Dalam bentuk ini, mekanisme pembinaan tidak dapat berfungsi sepenuhnya. Juga, dari masa ke masa, kornea plastik akan berubah menjadi kuning dan hilang penampilan estetiknya.

Adalah sangat penting untuk melincirkan panduan atap setiap tahun dengan pelincir berasaskan silikon khas.

Nuansa penggunaan

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Pilih tirai dengan lamellas kuat dan cornice

Sekarang mari kita beralih kepada fakta untuk memperluaskan kehidupan perkhidmatan buaya untuk tirai menegak. Untuk melakukan ini, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa nuansa:

 1. Pada pembelian semestinya kita periksa kualiti perhimpunan cornice. Mekanismenya harus berfungsi tanpa banyak usaha. Selain itu, keadaan tali mesti tidak sempurna, ia tidak boleh dipintal.
 2. Unsur kornea tidak boleh lemah dan kurus.
 3. Lebar hendaklah ditentukan dari berat produk. Sebagai contoh, apabila menggunakan tirai dengan lamela cahaya yang diperbuat daripada kain 4 m tinggi, lebar cornice harus 3.5 cm, dan untuk plastik berat 3 m tinggi, lebarnya 3 cm.
 4. Mematuhi peraturan operasi.

Perhimpunan lamela mesti dijalankan hanya apabila ia berserenjang dengan cornice.

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Pilih slider untuk tirai kualiti terbaik

Peranti, di mana tirai dilekatkan ke kilang, yang dikenali sebagai pelari. Kualiti mereka mestilah sempurna, jadi mana-mana burr dapat mengatasi keseluruhan mekanisme. Apabila membeli mereka, kami sentiasa berminat dengan pengilang. Mereka dibuat terutamanya daripada plastik.

Di bahagian bawah, lamela dihubungkan dengan cara rantai khas. Selalunya ini adalah produk plastik, tetapi jika boleh membeli dari logam, ini akan memanjangkan hayat produk dengan ketara.

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Litar peranti buta

Agen pemberat juga menetap di bahagian bawah tirai, untuk kedudukan yang lebih tinggi daripada lamela dan untuk mengelakkan mereka dari berayun ketika angin bertiup.

Menghidupkan lamela pada tahun 1800 menyediakan rantai kawalan khas, yang biasanya diletakkan di sebelah.

Menggunakan kord kawalan, tirai dipasang dan dibuka. Ia diletakkan di sebelah rantaian kawalan.

Fabrik atau jalur plastik - lamellas berbeza lebarnya. Mengenai bagaimana untuk mengumpul tirai menegak, lihat dalam video ini:

Ia disyorkan untuk tingkap saiz kecil untuk memperoleh tirai dengan garis sempit, dan untuk yang besar dengan yang lebih luas.

Mendatar

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Tirai mendatar terutamanya yang selesa di panel kawalan

Mekanisme mekanisme pengatup mendatar sepenuhnya sama dengan struktur menegak. Perbezaannya terletak pada lokasi selat. Mereka disusun tidak secara menegak, tetapi secara mendatar. Juga ada perbezaan cara pemasangan.

Tirai menegak biasanya ditempatkan supaya cornice dipasang pada siling, dan produk itu sendiri tidak hanya menutup jendela, tetapi juga menangkap sebahagian dinding. Struktur mendatar paling sering diletakkan di dalam aperture window, cornice dipasang ke profil. Lebar lamela tirai mendatar juga berbeza: dari 16 hingga 25 mm.

Proses pemasangan

Reka bentuk peranti mudah, dan ia boleh dilakukan dengan sendirinya. mengenai cara memasang tirai mendatar pada tingkap plastik, lihat dalam video ini:

Skim peranti ini adalah seperti berikut:

 1. Buaian harus tegak mendatar, jadi periksa terlebih dahulu permukaan untuk mengikat. Sekiranya perlu, sejajarkannya. Seterusnya, kami membetulkan kurungan menggunakan ukiran. Lubang bagi mereka adalah pra-dibor.
 2. Pasang kuku ke kurungan dengan bantuan kancing khusus, yang disediakan pada kurungan.

  Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

 3. Teruskan kerja dan pasangkan tirai ke selat menggunakan slider khas. Di sini adalah perlu untuk memerhatikan urutan yang ketat dan untuk menggantung garis-garis dengan betul kerana mereka dilipat dalam roll.
 4. Selanjutnya, dalam setiap jalur ejen penimbang dimasukkan dari bawah dan rantai penghubung dilampirkan. Untuk melakukan ini, setiap ejen penimbang mempunyai kait khas di kedua-dua belah pihak.
 5. Pada peringkat akhir, kita sekali lagi memeriksa ketepatan penempatan unsur-unsur dan periksa mereka dalam tindakan.

Dengan pemasangan yang betul, louvers mestilah licin dan mudah digunakan. Sekiranya unsur-unsur berhenti semasa pemeriksaan, adalah perlu untuk memeriksa sekali lagi peranti tirai menegak.

Mekanisme pengurusan

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Bergantung pada mekanisme, tirai boleh dipindahkan ke pusat atau ke tepi tingkap

Bergantung pada mekanisme kawalan pengatup yang dipasang, pemasangan struktur boleh berlaku dalam pelbagai cara. Mereka boleh bergerak ke pusat struktur atau, sebaliknya, bergerak selain dari pusat ke sisi. Mereka boleh dikumpulkan kedua-dua mekanisme kawalan, dan daripadanya.

Dengan mekanisme kawalan diperlukan untuk membuat keputusan terlebih dahulu. Untuk ini, banyak faktor yang diambil kira, bermula dari ruang umum bilik dan mengatur perabot dan berakhir dengan keutamaan mereka sendiri.

Prinsip mekanisme operasi dan kawalan untuk tirai

Sebagai contoh, jika perabot diletakkan di sebelah tetingkap, ia akan betul jika tirai bergerak ke arah mereka. Cara ini secara visual meningkatkan ruang bilik.

Oleh itu, memilih jenis tirai, pertama sekali anda tidak perlu mengganggu bahagian dalam bilik, kerana struktur ini tidak hanya melindungi dari sinar matahari, tetapi merupakan bahagian yang tidak terpisahkan dari kesenangan dan keselesaan.