Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Kebanyakan balkoni bangunan apartmen berada di dalam teknikal bangunan kediaman sostoyaniiBolshinstvo miskin mempunyai nasib buruk untuk mengelakkan kemusnahan bangunan dan mencegah kehilangan nyawa manusia, ia adalah perlu untuk melibatkan diri dalam pembaikan tepat pada masanya dan pemulihan kawasan yang rosak. Terutamanya dalam keadaan miskin balkoni di bangunan apartmen, pada risiko bukan sahaja penduduk apartmen, tetapi juga lulus beberapa orang.

Balkoni dan pembaikan: untuk akaunnya dijalankan

Persoalan siapa yang harus membaiki balkoni di bangunan pangsapuri tidak mempunyai jawapan yang tidak jelas, dalam beberapa artikel HCS ditunjukkan, pada orang lain - penyewa rumah atau HOA.

Membawa struktur pembaikan HCS, mereka:

 • Dinding rumah;
 • Yayasan;
 • Bertindih;
 • Lajur dan struktur yang dilampirkan.

Betulkan pembaikan dengan ketara memanjangkan kehidupan balkoni, dan mengelakkan kecederaan manusia.

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Malangnya, hari ini, isu membaiki balkoni menyebabkan banyak kontroversi

Iaitu:

 1. Mengukuhkan rangka papak konkrit bertetulang akan menjadikan tempat yang kecil untuk berehat dari loggia;
 2. Betul membuat kerja kalis air tidak akan membenarkan pengumpulan kelembapan, mengekalkan bingkai dan konkrit kering dan tahan lama;
 3. Pemasangan tingkap double-glazed logam plastik dua kali akan menjadikan balkoni hangat, ia dapat menampung bunga, mewujudkan taman musim sejuk, dan berehat pada hari hujan, melakukan bacaan atau kerja jarum.

Bergantung pada kod perumahan, yang menunjukkan bahawa tempat umum digunakan oleh beberapa keluarga, balkoni adalah harta swasta, oleh itu, ia mesti diperbaiki oleh pemilik di bangunan pangsapuri.

Pada perbelanjaan balkoni sedang dibaiki (video)

 

Siapa yang perlu membaiki balkoni di sebuah apartmen yang diswastakan?

Walaupun apartmen dengan balkoni kecemasan diswastakan, pembaikan plat galas dan dinding rumah perlu dikendalikan oleh sektor perumahan dan utiliti. Jika pemilik sebuah apartmen terlibat dalam pembaikan yang sama, dan membeli bahan dengan perbelanjaannya sendiri, maka perlu menyimpan cek dan resit, ini akan menjadi bukti langsung dari uang yang dibelanjakan.

Pemilik apartmen yang diswastakan diberikan tugas tertentu yang harus diperhatikannya:

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Pembaikan balkoni di pangsapuri yang diswastakan hendaklah diuruskan oleh syarikat pengurusan

 • Ia perlu menukar tingkap yang rosak, bingkai tingkap, pintu rosak atau rosak;
 • Pemanasan parapet;
 • Ia adalah perlu untuk menghapuskan faktor yang merosakkan - acuan, karat;
 • Pembukaan balkoni perlu dilindungi - ini akan menjimatkan bukan sahaja sumber, tetapi juga wang;
 • Untuk melukis fasad, dan untuk menutup unsur-unsur tingkap dan balkoni dengan ejen antifouling dan antikorrosif khusus;
 •  Memantau keadaan pengikat luaran di balkoni.

Perkhidmatan perumahan dan perkauman, mestilah:

 1. Menjalankan pemeriksaan tetap dan pemeriksaan balkoni dan plat galas beban;
 2. Sekiranya pecah atau keadaan kecemasan dikesan, langkah segera mesti diambil untuk menghapuskannya;
 3. Mengadakan taklimat tentang keselamatan dan pengendalian loggi yang betul;
 4. Menutup pintu masuk ke kawasan kecemasan, untuk mengelakkan kecederaan manusia.

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Jika anda memutuskan untuk membaik pulih balkoni anda sendiri, anda boleh kemudiannya memohon kepada mahkamah dan mengutip dari syarikat pengurusan kos dana yang anda habiskan

Dengan penerimaan pembayaran, kita boleh menuntut daripada utiliti menjalankan tugas mereka sebagaimana yang dinyatakan dalam Kod Perumahan, dan mengabaikan rayuan itu - memfailkan tuntutan mahkamah di mana semua kenyataan dan bukti bersalah atau tidak bersalah akan dipertimbangkan.

Siapa yang bertanggungjawab untuk membaiki balkoni?

Membaikilah balkoni sekiranya pemilik apartmen, dan bahagian bawah papak - perumahan dan perkhidmatan perkauman.

Agar tidak melanggar undang-undang, adalah perlu bagi semua penyewa pangsapuri untuk membayar perbelanjaan bulanan untuk pembersihan, kerja pembaikan untuk servis rumah, pembuangan sampah.

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Sekiranya reka bentuk balkoni anda mengancam keselamatan harta benda atau nyawa penyewa lain, maka syarikat pengurusan mesti segera memperbaikinya

Kecil plat pembaikan carrier - jika ia bergerak atau retak kecil kelihatan boleh dijalankan secara bebas, ia adalah perlu untuk menyediakan buburan simen, dengan mengambil satu bahagian simen dan 3 bahagian pasir, dicairkan dengan air untuk konsisten yang dikehendaki. Untuk menghalang pemusnahan loggia berikutnya, pemilik mesti membuat kalis air. Untuk ini, bahan bumbung getah-bitumen digunakan. Jika di dapur kemusnahan cukup dan boleh dilihat kelengkapan kuat perlu untuk membersihkan kawasan dari habuk dan kotoran, dan untuk mengisi kekosongan pasir dan simen mortar, teknik-teknik mudah akan membantu untuk menjaga lagi keadaan balkoni dan plat pembawa, dan juga untuk melindungi kehidupan bukan sahaja penduduk apartmen, tetapi dan dengan lulus orang.

Permohonan Perkhidmatan Perumahan dan Komuniti untuk pembaikan balkoni: peraturan untuk memfailkan

Untuk melaksanakan pembaikan, adalah perlu untuk memohon kepada perkhidmatan perkauman dan menulis kepada pengarah syarikat suatu kenyataan dalam dua salinan. Ketua bertanggung jawab untuk menandatangani mereka, dan orang itu meninggalkan satu salinan untuk dirinya sendiri, dan yang kedua kepada firma. Sekiranya keengganan, pernyataan ini akan menjadi bukti langsung bahawa terdapat rayuan kepada badan-badan pentadbir, dan ternyata diabaikan.

Agar rayuan penyewa tidak diabaikan, perlu mengenali loggia kecemasan:

 • Sekiranya salutan konkrit berlebihan terganggu di dalamnya, dan ia tidak boleh diperbaiki dengan kerja pembaikan kecil secara berasingan;
 • Hakisan yang berlebihan terhadap elemen logam dan struktur jelas;

Siapa yang perlu membaiki balkoni di bangunan pangsapuri

Apabila memohon pembaikan perumahan untuk balkoni, tidak ada peraturan yang ketat dan jelas untuk penyediaannya

 • Apabila menjalankan kerja kalis air, keadaan balkoni balak tidak bertambah baik;
 • Kornea terlalu hancur atau rel dibakar di balkoni.

Untuk meningkatkan kesahihan undang-undang permohonannya, tuan tanah mesti melampirkan gambar, di mana kerosakan pada piring balkon dilihat secara terperinci, dan juga melampirkan kenyataan bertulis jiran-jiran yang menjadi saksi.

Adalah perlu untuk menambah ini dengan nota penjelasan, yang menyatakan keperluan pemilik apartmen, fakta yang dinyatakan dan kehadiran saksi.

Jika jawapannya tidak memuaskan, anda perlu menyimpan semua jawapan yang diterima secara bertulis, pakar menasihatkan anda untuk menyesuaikan hanya dengan surat berdaftar, yang direkodkan di pejabat pos. Selepas pematuhan dengan semua peraturan, dan dalam kes perbicaraan mahkamah, untuk membuktikan kes mereka akan lebih mudah.

Jika permohonan untuk dan mahkamah tidak mengikut tindak balas yang diperlukan dan tidak dibaiki, ia adalah perlu untuk mengemukakan salinan dokumen-dokumen dengan pentadbiran tempatan atau serantau, dan kemudian pejabat pendakwa itu. Dalam hal pembaikan dan pembinaan semula dana tuan rumah, anda perlu menyimpan bukti pembelian bahan-bahan yang diperlukan, bayaran kerja, dan untuk menuntut pampasan semua jumlah wang dalam pengurusan perumahan dan perkhidmatan perkauman.

Siapa yang perlu membaiki balkoni (video)

Pengetahuan Kanun Perumahan, kesabaran dan jalan berulang kepada syarikat pengurusan akan membolehkan untuk mencapai keputusan yang dikehendaki, dan mendapatkan papak beranda dibaiki betul yang menahan beban yang teruk dan akan berkhidmat selama bertahun-tahun. Jika anda menyambung jiran yang mempunyai masalah yang sama dan selalu mengingatkan Perumahan dan komunal Perkhidmatan keperluan untuk melaksanakan perjanjian yang disebut dalam undang-undang, ia adalah mungkin untuk mencapai memperbaiki rumah itu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

39 + = 47