String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Baru dan bergaya adalah lama yang sudah lama dilupakan. Kelulusan juga sesuai untuk pilihan buaian untuk langsir. Strings - penyelesaiannya bukanlah sesuatu yang baru, tetapi kini semakin popular dalam isu pembukaan tingkap yang menghias. Bagaimana untuk memilih kuku kanan untuk langsir, memasang dan menghiasi dengan kanvas yang sesuai - arahan lengkap.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Langsir bertali

Ciri struktur tali

Mana-mana model cornice seperti itu adalah batang keluli nipis, dipasang pada dua kurungan. Apabila dipasang pada dinding atau siling, ia terbentang, dengan itu mewujudkan keanjalan yang diperlukan untuk memegang bilah.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Kelebihan dalam perkara berikut:

 1. Reka bentuknya mudah dan pemasangan juga disediakan untuk bukan profesional. Jika anda menganggap bahawa hiasan di rumah adalah seorang wanita, maka prosedur itu akan berkuasa.
 2. Kayu langsir terbina dalam logam untuk langsir tidak dapat dilihat. Ini sangat penting jika anda ingin menekankan keindahan tirai atau gaya minimalis. Jalur ini digunakan untuk mana-mana visi pereka - berteknologi tinggi, negara, klasik, moden.
 3. Kurungan dan rentetan, ditutup dengan penyepuhan, dalam warna platinum atau tembaga kelihatan mahal dan rapi - nondeskrip atau kelabu tidak akan. Di samping itu, pengikat langsir pada cangkuk hiasan, klip atau cangkuk pakaian akan menekankan kornea, memudar kehebatan kain semulajadi atau keseragaman kanvas.

  String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

 4. Rentetan untuk langsir dipasang di mana-mana premis - bilik biasa, bilik tidur, bilik mandi, balkoni, niche. Penetapan terbina dalam, siling, dinding - memastikan ketegangan kabel yang baik.
 5. Rentetan itu akan menjadi penyelesaian untuk pembukaan tingkap yang tidak standard, di mana ia agak bermasalah untuk mengatur cornice tradisional - contohnya, tingkap trapezoid atau cenderung dari bilik loteng. Tetapi untuk bukaan serong versi rentetan tidak sesuai - penetapan adalah sejajar dengan lantai.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Loteng

Mungkin kelebihan utama seperti cornice dalam kosnya - harga jongkong tali untuk langsir bermula sekitar 50 rubel. Panjangnya bervariasi dari 3 hingga 10 m. Kelebihan, bersama-sama dengan kos, menjadikannya sangat popular.

Ciri-ciri operasi cornice string

Di atap dengan rentetan terdapat kelemahan yang pasti menjejaskan operasi - mereka ada dalam mana-mana reka bentuk. Antaranya:

 • Memadamkan. Malangnya, kornet dengan kabel nipis tidak direka untuk menggantung kain berat yang terdiri daripada fabrik berlapis dua tradisional. Tidak peduli betapa ketat kabel itu, ia akan meresap di bawah berat kain, dan harga tali untuk tirai tidak akan menjejaskan hasilnya. Tidak disyorkan - jati, permaidani, jacquard berat. Adalah sesuai untuk menggantung tulle, kapas, satin, sutera, organza, taffeta dan variasi cahaya yang lain.

  String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

 • Meningkatkan reka bentuk dalam kes beberapa lapisan. Ini dianggap sebagai kelemahan dalam bukaan bentuk kecil - beberapa lapisan tisu direka untuk mengembangkannya secara visual. Gunakan reka bentuk tradisional dalam dua lapisan, mungkin hanya dengan beberapa tali dari dua rentetan tunjang tetingkap, atau bahkan tiga, jika pemilik tidak berfikir kit tanpa lambrequin. Ini tidak menjejaskan rupa pembinaan, tetapi anda perlu memilih kurungan yang sesuai.
 • Pada siling regangan, kancing tali tidak dipasang. Lakukan ini, mungkin, jika anda memasang blok kayu di tempat pemasangan pendakap. Tetapi kain siling hiasan pasti akan merosot dan "merayap" bahkan dari berat tulle cahaya. Sekiranya semua pemilik yang sama memerlukan versi rentetan kancing, maka montaj diberikan kepada para profesional.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Kelemahan penting - seperti mana-mana logam, kabel ketegangan terdedah kepada kakisan. Pasang tali siling untuk tirai yang disyorkan di dalam bilik dengan iklim yang stabil. Untuk mandi pilih pilihan tahan karat.

Bagaimana menguatkan cornice dengan betul

Sebelum membeli adalah penting untuk memastikan integriti dan kit - bahagian yang bergerak mesti berada dalam urutan kerja, skru pengetatan mesti mempunyai strok yang baik, cangkuk atau pengikat hiasan - gelongsor licin, kabel - permukaan tanpa burrs logam. Harga rod tirai tali tidak boleh menjejaskan kualiti. Jika kit memenuhi, teruskan pemasangannya.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Pemasangan

Alat ini memerlukan gerudi dengan latihan berlian, jika dindingnya adalah monolitik. Tindakannya adalah seperti berikut:

 1. Terdapat tempat untuk mengikat tali untuk langsir dalam kurungan. Untuk melakukan ini, panjang tali yang diingini disimpan di dinding. Mata dicatatkan.
 2. Dalam lubang tanda digerudi, dan pemegangnya tetap dengan ukiran.
 3. Rentetan dibubarkan, menghentikan kilasan, dan kemudian dipasang di lubang kurungan.
 4. Satu hujung melewati bolt ketegangan dengan alur dan dipasang pada ujung hadapan atap.
 5. Sekarang anda perlu tarik tali untuk langsir, berputar baut, sehingga keanjalan yang diingini. Selepas itu, apabila tirai sudah digantung, ubah lagi ketegangan.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Hujung tetap tali tidak boleh dipotong, secara umumnya - ia diputar dengan lilitan yang kemas dan dibiarkan di hujung untuk penekanan masa depan. Jika anda tidak membuat rizab, maka kemudian rentetan akan jatuh dari alur di bolt.

Untuk meletakkan langsir pada tali, segera pasangkan kait hiasan. Kain kemudian dijahit dengan pita tekstil, membentuk gelung dan lipatan.

Rentetan buatan sendiri

Peminat akan bekerja dengan tangan mereka, menghargai reka bentuk untuk tirai tali, dibuat secara bebas. Prinsip operasi dan pengikat adalah sama. Bahan-bahan itu sendiri memperoleh kabel itu sendiri, atau menggunakan dawai tembaga. Sudut keluli dan baut dengan lubang pra-gerudi di dalam jepit rambut sesuai. Bilangan mereka adalah sama dengan lapisan tirai yang dikehendaki.

String untuk langsir dan tali tirai: rahsia ciri pemasangan dan operasi

Pemasangan bebola tali pinggang mudah terdiri daripada penyisipan baut dengan dawai tetap ke dalam lubang-lubang yang diulik dari kurungan yang diperbaiki dan peregangan berikutnya. Sudah tentu, jika anda menggunakan bahagian yang tidak terpesong untuk kerja anda dari garaj anda sendiri, anda tidak perlu menunggu kecantikan. Oleh itu, adalah berbaloi terlebih dahulu untuk membeli unsur-unsur hiasan untuk membuat penampilan yang lebih baik. Ia kekal untuk memperkuat cangkuk atau klip dan tirai boleh digantung.

LIHAT VIDEOINSTRUKSI

Setelah menimbangkan kelebihan dan kekurangan buaian tali dan kerja bebas - anda boleh membuat pilihan untuk memihak atau menolaknya, memandangkan kelemahan tersebut akan memberi kesan kuat kepada versi kanvas yang dipilih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

72 + = 82