Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

Masalah tempat letak kereta menjadi sangat ketara semasa musim panas. Selepas berdiri di bawah matahari pada siang hari, kereta itu kelihatan seperti sauna. Ini boleh dilakukan jika "kuda rumah" dilengkapi dengan sistem kawalan iklim. Walau bagaimanapun, kemewahan itu tidak terdapat dalam semua produk Industri Automotif, dan toning dilarang oleh undang-undang. Tirai kereta akan membantu menyelesaikan masalah ini. Beberapa jenis disediakan untuk pembuatan diri. Mengenai mereka dan bercakap.

Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

Perlindungan dari cahaya dan haba di dalam kereta

 • Memilih warna langsir untuk kereta
 • Jenis kereta berwarna dari cahaya matahari
 • Jenis langsir dalam tingkap kereta

  Setiap spesies yang dibentangkan adalah beberapa kualiti dan manfaat kepada pemandu. Selesaikan isu itu untuk membeli pilihan anda sendiri, membantu menetapkan matlamat. Oleh itu, langsir kereta di tingkap diwakili oleh jenis berikut:

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  1. Perlindungan matahari. Laksanakan fungsi utilitarian untuk melindungi petak penumpang dari pemanasan. Pada asasnya dibentangkan dalam nada gelap, bagaimanapun, untuk kesan yang lebih baik, mereka menjadikannya cahaya. Sebagai peraturan, ini adalah auto-blinds pada penyedut, yang membolehkan anda membuangnya pada bila-bila masa dan membuka tetingkap. Diperbuat daripada apa-apa kain, padat, bukan marmar, murah.
  2. Wireframe. Langsir yang boleh ditanggalkan pada kaca mata kereta adalah mudah kerana ia tidak perlu untuk mengikat mereka kepada butiran cermin mata. Peraturan, melarang momen, walaupun pada kain kain perlindungan matahari, diluluskan, jika mereka tidak termasuk peralatan kenderaan. Oleh itu, untuk mengeluarkan langsir tanpa masalah tidak sukar - mereka hanya sesuai dengan kaca, tanpa penekanan tambahan. Mereka diperbuat daripada kain mesh dan dibungkus dengan reben satin untuk kemampanan spesies.

   Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  3. Plastik. Versi tirai kereta dilipat. Ia digunakan dan dikeluarkan apabila diperlukan. Tetapi ia mempunyai kelemahan yang serius - ia cepat terbakar. Membuat langsir kereta dengan tangan anda sendiri jenis ini dan pasangkan setiap plat dengan kain yang sesuai, ia tidak sukar untuk mencapai kesan yang diingini tanpa perubahan reka bentuk yang berterusan.
  4. Shutters ditarik atau rolling pada gelas automotif. Varian itu adalah perhatian yang sewajarnya, kerana ia tidak perlu dihapuskan atau tetap secara kekal. Ia diperbuat daripada apa-apa tekstil. Satu-satunya kelemahan - tirai tidak mengulang semua kontur kaca, mengapa penembusan sinar dan, dengan itu, pemanasan adalah mungkin.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Langsir berkualiti

  Mana-mana pilihan di atas, peminat kereta akan melaksanakan sendiri. Kemahiran khusus untuk bekerja dengan mesin jahit tidak diperlukan - jahitan mudah pada langsir di tempat letak kereta di dalam keadaan walaupun seorang lelaki.

  Cara membuat tirai kereta dengan tangan anda sendiri

  Cara untuk menggilap kaca mesin dengan kain, beberapa. Yang paling mudah ialah tirai buta biasa pada tali kornea. Cawan sedutan atau kurungan khas digunakan sebagai pemegang. Bagaimana untuk:

  • Ukur tingkap sisi sepanjang panjang dan lebar, dan potong kain mengikut corak. Jika lipatan diperlukan, kanvas mengambil lebih daripada 1.5 kali. Dengan cara ini, apabila anda menghubungi peniaga kereta untuk jenis tirai tertentu, penjual akan ingin mengetahui dimensi kaca, yang ditandakan sebagai M, L, LL. Di mana panjang panduan adalah dari 37 hingga 42 cm, dari 42 kepada 47 cm dan dari 47 hingga 53 cm, masing-masing.

   Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  • Seterusnya, meregangkan tepi segi empat tepat - bahagian atas adalah penting untuk membuat sedikit lebih luas, memasukkan wayar atau garisan dengan tepat dan mengikat lipatan. Jika anda memerlukan langsir kereta gelongsor dari bahan di kaca depan, pemegang dimasukkan ke dalam kedua-dua hujung dan dua set cawan sedutan atau tanda kurung dibeli.
  • Hujung garisan harus ditarik melalui tirai dan dimasukkan ke dalam suckers silikon dengan awl. Pada kurungan mereka hanya luka dan tetap. Perlahan-lahan tarik dan tirai pada kaca auto. Untuk pembukaan, cengkaman velcro yang elegan dengan logo jenama auto digunakan. Hujung garisan atau tali harus dipotong dengan teliti agar tidak mencederakan diri sendiri atau anak-anak apabila menggunakan langsir.

  Tirai pada penyedut berada dalam versi yang berasingan - kanvas pada bingkai dan beberapa pemegang. Plus - kegelapan dikeluarkan pada bila-bila masa, dengan cepat dan tanpa cacat kaca. The minus pengancing itu adalah bahawa penyedut menjadi tidak teratur dengan masa. Ini disebabkan oleh debu. Hal ini terutama berlaku untuk tirai kaca untuk lori. Oleh itu, perubahan sarang perlu dilakukan secara tetap.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Pilihan pada penyedut

  Membuat pilihan wireframe

  Anda memerlukan alat: nippers, langkah pita, aksesori jahitan. Sebagai material - grid sokongan warna hitam, reben satin, wayar dengan seksyen salib tidak lebih dari 2 mm. Langsir bingkai untuk kereta dengan tangan mereka sendiri adalah mudah:

  • Pertama, buat semua ukuran yang diperlukan - perimeter dari tetingkap sisi + 3 cm ialah jumlah panjang dawai. Jika anda ingin melakukan segalanya dengan cepat, maka dua templat dibuat, di samping tingkap - depan dan penumpang. Keseluruhan perimeter adalah panjang keseluruhan wayar.
  • Kemudian, dawai potong dibengkokkan sepanjang kontur kaca. Hujungnya diikat dan dipasang dengan pita elektrik dalam dua lilitan supaya tepi bilah auto pada tingkap tidak terlalu tebal di satu tempat. Bingkai siap harus segera dilampirkan pada kaca untuk melihat bagaimana ia akan ditahan.

   Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  • Bahan kerja diletakkan di atas kain dan kontur tirai dipotong ke dalam gelas kereta dengan elaun 1.5 cm di tepi. Pada masa ini anda tidak perlu apa-apa, hanya umpan. Benang penting untuk menggunakan kontras, dalam hal perkahwinan, tarik dan tarik kanvas.
  • Bahan kerja digunakan untuk kaca dan meratakan. Adalah penting untuk meluruskan bilah, tanpa mengubah bingkai bingkai dan segera memeriksa kedudukan kain dari luar - kereta langsir skylight harus menyembunyikan bahagian yang jelas dari dalaman kereta sepenuhnya.

   Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  • Sekiranya keadaan terdahulu dipenuhi, dan bingkai bingkai kereta memegang dengan baik di tingkap, kain itu akhirnya terikat pada bingkai dan memberikan produk dengan gaya estetik dengan membungkus dengan reben satin. Ini juga akan melindungi tirai daripada lelasan. Sekiranya anda mahu kontras, pilih pita yang sesuai atau bakar serong.
  • Side sepanjang pinggir bawah menjahit lace gelung kecil - ia akan cepat tarik off tirai bingkai pada kereta dengan kerusinya jika hadapan untuk pergi bulat jawatan polis trafik. Walaupun wakil polis trafik itu bertolak ansur dengan warna bersih.

  Kain kain adalah baik untuk langsir bingkai kerana ia membolehkan melihat apa yang sedang berlaku di luar dan pada masa yang sama sempurna gelap gelap salun, melindungi dari pemanasan berlebihan.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Wireframe

  Boleh ditarik balik

  Anda akan memerlukan pemegang plastik dalam bentuk tiub - mereka ringan dan sempurna memegang ke tingkap sampingan. Di samping itu, mereka memerlukan kain gelap yang telus, pita velcro yang diperbuat daripada tekstil, skru mengetuk diri dengan kepala hiasan atau tersembunyi. Bagaimana untuk memasang jenis gelongsor langsir kereta:

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  1. Potong kain segi empat tepat sama dengan lebar dan panjang tingkap yang terbesar. Perlahan-lahan memotong tepi. Di bahagian atas, menjahit satu bahagian pita Velcro. Kelebihan yang lebih rendah dimasukkan ke dalam bar berat supaya tirai kereta gelongsor kekal dalam satu kedudukan apabila diturunkan.
  2. Bekerja dengan rangka. Ia dipasang di pembukaan, pra-dibor di beberapa tempat untuk tudung. Di bahagian atas, sebagai kusyen roll, letakkan tiub plastik dengan hujung, preliminarily menutupnya dengan sekeping pita Velcro. Ia tidak boleh besar - 1-3 mm lebih besar daripada bahagian silang panduan aluminium. Sekiranya boleh, kereta itu dibeli dengan sistem siap sedia dengan rantaian untuk memutar langsir. Dalam versi buatan sendiri, anda perlu menaikkan buta secara manual, menggulungnya pada penggelek.
  3. Kumpulkan struktur bersama dan gunakan langsir di dalam kereta. Apabila berliku pada roller, ia membuat meterai, jadi tiada pengapit tambahan diperlukan. Bahagian tengah tirai dihiasi dengan cincin untuk pembukaan yang mudah atau dengan pita dilipat ke dalam gelung.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Kedai-kedai auto menawarkan pemandu produk yang pelbagai - mudah untuk mencari tirai roller di sana kerana mereka popular.

  Peranti ini adalah buta auto untuk tingkap depan dan belakang

  Walaupun sudut kecenderungan, adalah mungkin. Untuk kerja, anda perlu membeli panduan untuk langsir di bahagian atas dan bawah. Sebelum ini, melampirkannya di sepanjang kontur, sebelum mengeluarkan pita pelekat, yakin kepekaan struktur. Seterusnya:

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  • Bahagian-bahagian kain yang diperluas, yang dihiasi dan dijahit, terpaku pada pita pelekat atau dihiasi dengan engsel untuk penempelan pada cangkuk. Di kaca belakang kereta, kain itu hanya terpaku pada panduan dari bahagian belakang, tanpa menyentuh jalur pelindung, kerana ia tidak perlu dipindahkan.
  • Kurangkan pita, panduan aluminium untuk langsir di akhbar kereta terhadap kaca untuk masa yang singkat - 30-40 saat. Orient pada alur penguncian yang diarahkan ke cangkuk tali pinggang keledar yang mengunci.
  • Dalam panduan dimasukkan cangkuk, pelari, pengikat lain. Gantung kaca matahari pada kaca kereta dan alur ditutup dengan palam sehingga kanvas tidak keluar dari mereka semasa memandu.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Skim pengikat langsir kepada pemandu

  Pada bila-bila masa, langsir di tingkap depan dipindahkan jika penembusan cahaya matahari tidak mencukupi atau di jalan raya menjejaki pemeriksa polis trafik.

  Memilih warna langsir untuk kereta

  Sudah tentu, ia adalah sepenuhnya pada kipas, tetapi profesional dinasihatkan untuk memberi tumpuan kepada warna badan, tidak kabin - langsir kereta pada tingkap sebelah, terperinci sempadan, kelihatan kedua-dua luar dan dalam. Benarkan diri anda warna-warna terang, mungkin, hanya avtoledi, dalam kes-kes lain, penahan halus adalah sesuai.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Kereta keluarga tidak dilarang menghias dengan warna yang berbeza, terutamanya di tempat duduk belakang, di mana kanak-kanak biasanya pergi. Jika anda membuat kanvas yang boleh tanggal pada tingkap ini, maka tidak akan ada masalah dengan menggantikan satu set dengan yang lain.

  Kereta perwakilan menerima gabungan kontras - sebuah kereta hitam dan langsir putih. Jika kelas kereta jauh lebih rendah, maka grid klasik hitam pada tetingkap adalah apa yang anda perlukan.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Jenis kereta berwarna dari cahaya matahari

  Untuk menggantikan filem, pada tirai tekstil kereta adalah mudah. Bagaimanapun, peraturan jalan raya, sama-sama melarang penggunaan reka bentuk yang tidak berkaitan dengan peralatan kereta itu. Denda yang dikenakan sebanyak 500 Rubles, akan membuat keselesaan tidak terlalu gembira. Terdapat kaca berlapis ganda.

  Ia dilakukan dengan ketat di pusat-pusat servis dan merupakan kaca biasa untuk mesin dengan warna yang dibuat sebelumnya. Ia terletak di dalam kabin, di hadapan kaca biasa. Ia, serta melipat langsir kereta menolak ke ketinggian yang dikehendaki, dan jika perlu, bersih. Sudah tentu, penalaan kos banyak wang, tetapi bayaran balik pada denda tidak berkesudahan masih akan berlaku.

  Tirai kereta di tingkap sebelah dengan tangan anda sendiri

  Kesimpulannya, ia harus berkata bahawa apa-apa aksesori, seperti tirai gelap terus kereta, bukan hanya berguna untuk gelap dan keselesaan, tetapi semakin popular kerana keperibadian mereka, mesin tidak cara biasa pengangkutan, tetapi juga sebagai status yang tergolong kepada pemilik. Tingkap sampingan, kaca hadapan dan juga kaca belakang - semuanya dibungkus dengan tekstil yang sesuai.

  LIHAT VIDEOINSTRUKSI

  Kerja bebas adalah mudah dan kadang-kadang membolehkan anda membuat eksklusif yang benar.