Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Pelbagai kekotoran pada permaidani bukan sahaja merosakkan kesan umum ruang dalaman, tetapi juga sumber bau yang tidak menyenangkan. Mereka, pada gilirannya, memberikan pemilik rumah beberapa kesulitan dan ketidakselesaan. Itulah sebabnya mengapa persoalan sebenar adalah bagaimana membuang bau dari permaidani di rumah.

Terdapat banyak cara untuk menghapuskan fenomena ini, ia boleh menjadi cara khusus dan resipi negara. Dalam artikel ini kita akan melihat bagaimana untuk menghilangkan bau "permaidani baru", dari bau muntah, bir, ikan dan serpihan makanan yang lain. Perkara utama yang perlu diingat ialah dengan masalah yang anda perlukan untuk memulakan pertempuran secepat mungkin, kerana sebarang kelewatan dapat memperburuk keadaan.

Bagaimana untuk mengeluarkan bau dari permaidani

Apabila memilih kaedah membersihkan permaidani, anda perlu menentukan sumber bau yang tidak menyenangkan. Dalam kebanyakan kes, ini adalah jenis pencemaran yang berlainan, tetapi sesetengah produk tekstil selepas membeli boleh bau kimia. Keadaan ini disebabkan oleh kualiti bahan sintetik yang digunakan dalam pembuatan produk ini. Sekiranya terdapat perokok dalam keluarga, tembakau tembakau, yang telah terjerat dalam penutup lantai, juga boleh menyebabkan ketidakselesaan bagi penyewa.

Bau dari karpet yang perlu dilakukan

Permaidani yang tidak mencukupi selepas beberapa ketika mendapat bau acuan dan kelembapan. Dalam kes ini, menyingkirkan akibat penggunaan tidak wajar produk itu akan menjadi sangat bermasalah. Untuk mengelakkan ini, apabila cecair yang mencecah karpet untuk kali pertama, ia mesti dikeluarkan sebelum diserap dan dikeringkan.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Sebelum memutuskan untuk diri sendiri cara paling berkesan mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani, anda harus membiasakan diri dengan kaedah pembersihan umum. Kaedah yang sesuai untuk anda bergantung kepada jenis pencemaran, sebab penampilannya dan masa berlakunya.

Oleh itu, pakar membezakan pilihan pembersihan permaidani yang berikut:

 • membasuh dengan penggunaan serbuk dan seterusnya penerbitan produk;
 • penggunaan pelbagai bahan kimia;
 • soda (bagus untuk mengeluarkan bau muntah, ikan dan alkohol);
 • pembersihan permaidani profesional;
 • rawatan permukaan dengan mangan, cuka atau hidrogen peroksida;
 • penyingkiran kotoran dan bau yang tidak menyenangkan mungkin disebabkan oleh kuarza (beberapa lampu UV saiz kecil digunakan).

Bagaimana untuk mengeluarkan bau dari permaidani

Bagaimana untuk mengeluarkan sebarang bau dari permaidani dan tidak menghabiskan banyak masa dan tenaga di atasnya? Cara yang paling berkesan adalah pembersihan profesional permaidani, tetapi kaedah ini akan lebih mahal daripada membeli peralatan rumah untuk membersihkan tekstil atau menggunakan resipi tradisional.

Pembersihan kering permaidani

Muntah

Jika apartmen mempunyai anak kecil atau haiwan peliharaan, masalah perkumuhan muntah dari loya dan muntah dari perabot dan karpet biasa kepada anda bukan dengan khabar angin. Dari formasi muntah masih menjadi bau yang tidak menyenangkan. Jika anda membersihkan salutan jenis pencemaran ini tidak terlalu sukar, maka keluarkan bau busuk hanya boleh menjadi cara istimewa.

Untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan daripada produk tekstil, anda boleh menggunakan:

 • penyelesaian soda dan air (kadang-kadang menambah serbuk detergen);
 • cara untuk pembersihan permaidani secara manual;
 • neutralizers bau (persediaan sedemikian sesuai untuk pelbagai jenis bahan pencemar);
 • ubat khas untuk menghilangkan kesan dari haiwan peliharaan.

Mulailah pembersihan adalah untuk mengeluarkan sisa-sisa muntah - untuk tujuan ini, kain yang digunakan, sikat lembut atau span untuk membasuh pinggan. Sila ambil perhatian bahawa dalam kes ini, tidak disyorkan untuk melembapkannya dengan air yang terlalu panas, kerana itu bau yang tidak menyenangkan boleh menjadi lebih sengit dan sukar digali ke permukaan.

Bagaimana untuk mengeluarkan bau muntah dari permaidani

Cara paling mudah untuk membersihkan permaidani adalah menggunakan penyelesaian soda. Kawasan yang tercemar harus dirawat dengan sebatian khas dan dibiarkan selama dua hingga tiga jam (sehingga kering sepenuhnya). Kemudian lapisan harus dibuang dengan teliti untuk menghilangkan soda dan kesan cecair.

Disebabkan fakta bahawa soda mempunyai asas alkali, dan muntah adalah berasid, tindak balas kimia berlaku, yang menyebabkan bau menjengkelkan hilang.

Bagaimana untuk menghilangkan bau muntah dari permaidani

Jika ada tempat yang besar, bernoda, penyelesaian soda untuk membersihkan permaidani tidak akan mencukupi. Jika anda berada dalam keadaan ini, jangan kecewa, kerana ada cara lain yang sama berkesan untuk menghilangkan jejak dari haiwan peliharaan.

Hari ini, kedai-kedai menawarkan pelbagai jenis bahan kimia untuk membersihkan tekstil, termasuk permaidani. Kebanyakan mereka mempunyai harta yang berkesan menyerap bau yang tidak menyenangkan.

Sebelum membeli, pastikan anda membaca arahan untuk digunakan dan ingat bahawa semakin tinggi nilai alkali, lebih baik hasilnya.

Penyerap bau sejagat

Bir

Sekiranya anda secara tidak sengaja menumpahkan segelas bir di atas permaidani, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menggunakan sedikit detergen ke kawasan yang tercemar, kemudian lapkan sisa dengan kain lembap. Pakar juga mengesyorkan secara berkala membilas kain. Kesimpulannya, permukaan harus dirawat dengan teliti dengan air masin yang ringan - itulah cara alat yang diperbaiki dapat digunakan untuk pembersihan.

Bagaimana untuk mengeluarkan bau bir dari permaidani

Anda juga boleh larut dalam satu liter air satu sendok teh asid sitrik atau lemon biasa (tidak terlalu banyak akan menambah sedikit titis cuka). Komposisi yang terhasil harus dirawat dengan tempat dengan tempat, kemudian gunakan tuala kering untuk mengeluarkan kelembapan yang berlebihan, jika tidak, acuan boleh dibentuk.

Asid sitrik dan cuka terhadap bau dari permaidani

Peroksida hidrogen sangat sesuai untuk membersihkan karpet cahaya. Ia berkesan dengan bau dan noda yang tidak menyenangkan dari bir, wain dan makanan. Meningkatkan pencemaran dengan air, biarkan ia kering dan taburkan dengan garam. Selepas dua puluh minit, keluarkan residu dengan pembersih vakum.

Bagaimana untuk menghilangkan bau bir dari permaidani

Vodka adalah cara lain untuk mengeluarkan bintik-bintik basi dari bir, tetapi anda perlu bekerja dengan sangat berhati-hati dengannya.

Bagaimana untuk meneutralkan bau bir di permaidani

Sekiranya petang semalam anda menghabiskan masa di sebuah syarikat yang ceria menonton bola sepak, maka hari ini anda hanya tersiksa dengan persoalan seberapa cepat menghilangkan bau bir dari pakaian, perabot atau salon kereta kulit. Cadangan berikut akan membantu anda:

 • Penyerap bau bir yang sangat baik di dalam kereta adalah penyelesaian sabun dengan penambahan satu sudu kering ammonia (ia boleh dibeli di mana-mana farmasi). Pilihan ini paling sesuai jika anda perlu membersihkan bahagian kulit. Cukup gunakan formulasi ke permukaan kotor dan lap dengan kawasan dengan tisu selepas kering sepenuhnya.

Ammonia kering

 • Terutamanya berkaitan ialah persoalan bagaimana untuk menghilangkan bau bir dari pakaian. Dalam kes ini, anda perlu menyediakan penyelesaian berikut: gliserin, wain dan ammonia, air - memerhatikan perkadaran 1: 1: 1: 8. Kaedah ini boleh digunakan untuk membersihkan pelbagai tekstil (perabot atau hiasan).

Bagaimana untuk mengeluarkan bau bir dari pakaian

 • Untuk membersihkan sofa dari noda bir, anda harus melembapkan sekeping kain yang besar dalam larutan air dan cuka yang lemah dan letakkan pada sekeping perabot yang tercemar. Dalam beberapa jam, bau yang tidak menyenangkan akan menguap, seperti bintik-bintik yang menjadi sumbernya.

Bagaimana untuk membersihkan sofa dari kesan bir

Pada video: penyingkiran bau dari permaidani - cara rakyat.

Ikan

Bersihkan karpet dari noda ikan akan membantu garam dapur biasa - ia mengatasi dengan sisa-sisa makanan sisa dan menyerap bau yang tidak menyenangkan. Untuk tujuan ini, anda juga boleh menggunakan alat tersebut sebagai penyelesaian sabun, yang mempunyai kesan yang paling ringan, dan penyelesaian asetik.

Bagaimana untuk menghilangkan bau ikan dari permaidani

Penggunaan bahan kimia khas mungkin diperlukan hanya jika jejak tersebut berada pada produk selama beberapa minggu. Dalam keadaan ini, ia adalah paling munasabah untuk memberi permaidani kepada pembersih kering.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Cuka

Di atas, ada cara untuk membersihkan permaidani dengan menggunakan cuka. Kaedah sedemikian sangat berkesan, namun, seperti yang anda ketahui, bahan ini mempunyai bau ciri, yang tidak dapat dipanggil menyenangkan. Sukar untuk mendapatkan aromanya daripada perabot atau dari permaidani, tetapi anda boleh mengatasi ini jika anda tahu beberapa perihal prosedur.

Oleh kerana dimensi besar produk itu, tidak mungkin untuk mencuci dengan detergen, jadi penyelesaian khas perlu disediakan. Ia perlu mencampurkan dua sudu detergen dengan satu sudu ammonia dan tambah kepada campuran lima liter air.

Alkohol ammonia terhadap bau dari permaidani

Selepas itu, merawat permukaan permaidani dan jangan lupa mengeluarkan buih semasa operasi (lakukan dengan mencelupkan kain air hangat). Biarkan produk kering selama beberapa jam, jika masa tidak menunggu menggunakan pembersih vakum atau cara pengeringan lain.

Bagaimana untuk mengeluarkan bau cuka dari permaidani

Jika anda merancang untuk menggunakan pencuci piring untuk membersihkan karpet, maka tahu bahawa ia hanya boleh digunakan untuk permukaan air yang direndam.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Bau permaidani baru

Jangan bergantung pada rasa yang dibeli, minyak pati dan penyegar udara. Jika permaidani tidak digunakan dengan betul, penggunaannya tidak akan membawa apa-apa hasil. Terutama kerap digunakan alat ini apabila membeli karpet baru, untuk menghilangkan bau kimia.

Bagaimana untuk menghilangkan bau permaidani baru

Pertama sekali, kami menghilangkan punca bau produk yang baru dibeli. Ia boleh:

 • rawatan kimia khusus lapisan atas permaidani;
 • Kehadiran getah atau asas permaidani.

Dalam kebanyakan kes, penjual di kedai memberi amaran kepada pembeli tentang kemungkinan bau yang tidak menyenangkan, yang harus pudar dalam masa seminggu (tanpa percubaan untuk menghapuskannya dengan cara improvisasi). Pilihan yang paling optimum dalam kes ini akan sering menyiarkan bilik. Ia juga disyorkan untuk membersihkan permaidani dengan cara yang biasa - iaitu, berjalan-jalan dengan pembersih vakum atau kain lembap.

Bagaimana untuk menghilangkan bau permaidani baru

Sila ambil perhatian bahawa selepas membasahi permaidani yang berlebihan, bau yang tidak menyenangkan boleh muncul. Untuk menghilangkannya, anda perlu mengeringkan permaidani dengan teliti, tanpa menggantungnya di bawah sinar matahari.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Asap rokok

Asap tembakau meninggalkan bau yang tidak menyenangkan, paling banyak menyerap ke dalam tekstil. Itulah sebabnya jika anda mempunyai bau sedemikian, anda perlu segera menyebarkan semua langsir, selimut, seprai yang ada di rumah. Juga, anda perlu membersihkan semua permaidani - anda boleh menggunakan pembersih vakum dan syampu khas, yang mengandungi pelbagai penyerap. 

Penyerap bau asap tembakau yang sangat baik adalah bahan kimia seperti "Lenyap", mereka bukan sahaja menghilangkan tanda-tanda luar pencemaran, tetapi juga berjuang dengan penyebab kejadian mereka.

Lenyap untuk pembersihan permaidani

Pada mulanya, sapukan sejumlah kecil bahan ke permukaan yang dibersihkan dengan sempurna dan sebarkan busa yang dihasilkan dengan squeegee. Jangan takut bahawa permaidani boleh menjadi terlalu basah - ini tidak akan membawa kepada penampilan acuan. Untuk terus melindungi diri anda, setelah sepenuhnya mengeringkan permaidani, vakumnya dengan lembut lagi.

Kelembapan dan acuan

Dalam karpet lama, masalah yang kerap adalah berlakunya acuan dan bau yang tidak menyenangkan daripadanya. Sebab fenomena ini boleh menjadi kelebihan kelembapan, terkumpul pada waktu tidur. Mungkin anda salah mencuci atau tidak mengeringkan produk, atau kering terlalu perlahan. Sebagai persembahan amalan, wangian acuan boleh muncul dua hari selepas permukaan telah dirawat secara tidak wajar.

Foci kulat pertama muncul di dasar permaidani, kerana ia kering lebih lama daripada selebihnya.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Sebagai tambahan kepada acuan, kerana melembapkan permaidani yang berlebihan, pelbagai bakteria putrefaktif dapat muncul di atasnya, yang juga mempunyai bau tertentu (kelembapan, usia tua, kerosakan). Mikrob seperti berbahaya bagi manusia dan mereka harus dihapuskan secepat mungkin.

Jika bentuk acuan di atas permukaan permaidani, atau anda merasakan aroma ciri, maka kami membersihkan permaidani dengan persediaan kilang khas - racun kulat. Kaedah ini berkesan menghilangkan kesan dan melawan punca kulat.

Fungisida daripada acuan dan kulat

Walau bagaimanapun, sebelum anda memulakan pembersihan, anda perlu mengetahui dua peraturan:

 • Dilarang untuk tinggal di dalam bilik dengan permaidani berjerawat (jika pembersihan belum dilakukan dalam masa seminggu, produk ini paling munasabah dihantar ke cek kering atau dibuang).
 • Anda terhalang oleh bau yang tidak menyenangkan, dan anda menenggelamkannya dengan bahan aromatik. Dalam kes ini, pendekatan ini tidak bermakna, adalah mustahil untuk memerangi bau. Hanya selepas mengeluarkan acuan, kita boleh bercakap tentang pemusnahan bau yang tidak menyenangkan.

Sekarang di kedai-kedai anda boleh mencari sejumlah besar pemulung yang berbeza, termasuk antikulat dari acuan. Yang paling berkesan ialah cara semburan, mereka bukan sahaja mudah mengendalikan permukaan, tetapi juga mudah dibasuh dengan kain basah.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Sebelum membeli, pastikan anda memberi perhatian kepada arahan produk - tentukan ia sesuai untuk membersihkan permaidani anda (mengambil kira bahan yang produknya dibuat).

Spray melegakan hanya kuman, jadi teruskan pembersihan dengan deterjen, untuk menghapuskan semua kesan fenomena yang tidak menyenangkan ini.

Bagaimana untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan dari permaidani: pelbagai jenis bahan cemar dan bagaimana untuk menghapuskannya

Pada video: Semak permaidani untuk debu dan acuan.

Pemungut yang berkesan

Terdapat juga cara sejagat untuk memerangi segala macam bau yang tidak menyenangkan. Dalam kebanyakan kes, ia dibentangkan dalam bentuk aerosol, serbuk domestik dan bahan larut:

 • Produk popular termasuk produk dari jenama LINE, STAINODOR REMOVER, ORANGE-OXY. Pertama, bersihkan permukaan lapisan atas kotoran dan habuk, dan kemudian lanjutkan ke rawatan karpet yang dicairkan dalam komposisi air.

Pencucian Bau

 • Untuk mengeluarkan cendawan dan kulat lain, penyerap bau semulajadi Bio-GM, yang selain fungsi utamanya memusnahkan mikroorganisma patogen, tidak memusnahkan struktur produk.

Pencucian Bau

 • Jika anda lebih suka membersihkan permaidani basah, maka perhatikan alat Break Down. Ini adalah sejenis deodoran yang unik dengan enzim, yang bukan sahaja menghilangkan bau yang tidak menyenangkan, tetapi juga menimbulkan masalah akar.

Buang Absorber Break Down

Dana sedemikian hanya perlu apabila membersihkan institusi awam, bilik merokok atau tandas. Kelebihan mereka termasuk harga rendah, kecekapan tinggi dan kemungkinan untuk digunakan bersama dengan penyelesaian detergen.

Sebagai kesimpulan, adalah perlu diberi perhatian bahawa pembersihan profesional adalah cara terbaik untuk menghapuskan sebahagian besar kekotoran serius pada permaidani. Beralih kepada bantuan cucian kering, anda akan memilih kaedah pembersihan yang anda akan dapat gunakan apabila masalah ini berlaku pada masa akan datang. Kakitangan pusat akan membersihkan tanpa merosakkan struktur permaidani.

Jika anda tidak mampu membersihkan karpet profesional, maka anda tidak boleh menggunakan banyak persediaan kimia dan komposisi detergen pekat untuk pembersihan rumah.

Bagaimana untuk membersihkan permaidani dengan remedi rumah (2 video)

Produk khusus untuk permaidani (45 gambar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 4