Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Načini pričvršćivanja roleta na prozor ovise o veličini i dizajnu. Kako objesiti rolete s okomitim i horizontalnim pločama? Mogu li pričvrstiti rolete bez bušenja? Da biste razumjeli značajke montaže, morate odrediti kako se različiti modeli razlikuju i koje su njihove funkcije u sobi.

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Vertikalni blindovi s ispisom

Za koga?

Funkcije sjenila su višestruke. Učinkovito štite namještaj i pozadinu od sunčeve svjetlosti, skrivaju prostoriju od znatiželjnih očiju, omogućuju vam da regulirate potrebni tok svjetlosti, a lako se brinete. Blindovi su također vrlo moderan ukras prozora. Razne nijanse i materijali koji se koriste za njih, omogućuju vam pričvršćivanje zavjesa u bilo kojoj prostoriji.

Blinds dolaze u 3 tipa, od kojih svaka ima vlastite nijanse popravljanja:

 1. Horizontalna. Takvi se modeli najčešće koriste u različitim sobama. Mogu se objesiti na nekoliko načina: u samom prozoru, na svakom od svojih polovica odvojeno ili na vanjskom zidu iznad prozora.
 2. Okomita. Uspješno zamjenjuju tapete i zavjese u stambenim i poslovnim zgradama. Vertikalne rolete mogu biti obješene pričvršćivanjem na zid iznad prozorskog otvora ili izravno na strop.
 3. Rolete. Ova vrsta je najpopularnija u suvremenom svijetu. Model obavlja sve funkcije sjenila, savršeno se slaže s konvencionalnim zavjesama i pogodan je za bilo koji dizajn interijera. Rolete su pričvršćene na prozor pomoću posebnih nosača, ljepljive vrpce ili pričvršćene vijcima na staklenu zrcalu prozora.

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Mjerenja horizontalnih sjenila

Kako napraviti mjerenja?

Ako se odlučite ne koristiti usluge stručnjaka i sami osloniti sjenila, morate napraviti odgovarajuća mjerenja jer će to odrediti praktičnost korištenja zavjesa. Ako instalirate vertikalne sjenila, morate znati dimenzije otvora prozora. Izmjerite visinu i širinu od točaka pričvršćenja. Budite oprezni: skratiti duge zavjese neće biti teške i dodati ploče preuskom neće raditi.

Mjerenja pri instaliranju horizontalnog modela bit će teža. Ako ćete zavjese staviti izravno u prozor, trebate vrijednost njegove širine i visine. Duljina slijepe može se odabrati po želji: mogu biti na podu ili pokriti samo prozorska daska. Ako je potrebno, aluminijska i plastična sjenila lako se skraćuju ili podešavaju s ugrađenim mehanizmom.

Ako je prozor gluh, možete prilagoditi zavjese. Za prozor za otvaranje odgovarajuća pojedinačna sjenila za svaku polovicu. U tom slučaju izmjerite širinu i visinu stakla, a zatim dodajte 2 centimetra od vrha i 0,5 centimetara od dva ruba. Važno je da postojeći elementi prozora ne ometaju funkcioniranje roleta. Na istom su principu mjerenja za ugradnju roleta.

Možete napraviti sve potrebne mjerke i naručiti zasjenjivanje tih podataka. Međutim, u ovom slučaju, trošite više novca nego kupujete standardne modele. Da biste uštedjeli novac, prvo saznajte što je rešetka veličine i odaberite odgovarajuću metodu privitka. Ako imate poteškoća s mjerenjima, pogledajte videozapis treninga.

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Shema popravljanja horizontalnih roleta

Upute za montažu

Nakon što ste napravili mjerenja, prijeđite izravno na instalaciju. Trebat će vam: olovka, odvijač, nosači, bušilica (6 mm bušilica), čekić, škare, kolac i odvijač. Kako popraviti rolete s vodoravnim pločama? Ovaj se proces provodi u nekoliko faza:

 • vratite se od stakla 6 cm s obje strane, označite potrebno mjesto s olovkom, provjerite je li linija bila visoka, inače će zakrivljena zasjenjivači raditi slabo i brzo ne uspiju;
 • Pomoću odvijača napravite rupe u koje ćete postaviti nosače;
 • ako je prozor otvoren, napravite rupe u gornjem dijelu listova, ako je prozor nejasan - na vanjskoj strani staklenog svjetionika;
 • umetnite sjenila u zagrade, pričvršćujući ih;
 • ispod ili na stranu prozorskog pojasa, napravite rupu za zasun;
 • Spustite rolete i provjerite njihovo djelovanje;
 • ako u nekom trenutku imate poteškoća, pogledajte videozapis, koji detaljno prikazuje kako se taj proces događa.

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Vertikalni blindovi

Da biste pričvrstili okomite sjenila, upotrijebite sljedeću uputu:

 • s olovkom, označite zagrade (trebali bi se nalaziti 10 cm od ruba polica);
 • izbušite rupu, umetnite ga u klin i upotrijebite vijke za pričvršćivanje zagrada;
 • montažne zagrade i ukrasne ploče na okviru;
 • skupljajte klizače i pričvrstite platno u njima;
 • U donjem dijelu lamele, utezi su fiksni, zatim treba ukloniti dekorativni lanac;
 • ukrasna ploča je postavljena u montažne nosače umetanjem krajnjih kuta i bočnih ploča na svoje krajeve;
 • Provjerite kako vertikalni blindovi rade s kontrolnim kabelom i lanca;
 • gledajte video trening kako biste bili sigurni da ste ispravno radili.

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Montaža roleta

Vijčane rolete možete pričvrstiti i na vijcima za samorezu i bez bušenja. Najpopularniji su sjenila, koji se mogu izravno objesiti na prozorčić. To zahtijeva dvostrano ljepilo, ljepljivu vrpcu ili tekuće nokte. Ova metoda je pogodna za gluhe i prozore otvaranja. Ne zaboravite da predokret mora biti opran i odmašćen alkoholom. Pouzdaniji je pričvršćenje na samorezne vijke, koji se provode prema načelu postavljanja vertikalnih sjenila.

Kako objesiti slijepe na plastični prozor: upute i savjeti

Blinds - dizajn koji ne uključuje bezobzirno rukovanje i kada se nepravilno upotrebljava brzo ne uspije

Korisni savjeti

 1. Prije nego što kupite rolete, saznajte što je uključeno u ukupnu kupovnu cijenu. Neke tvrtke nude platiti samo platno, a sve komponente (upravljanje, okvir, utezi) morat će se dodatno kupiti.
 2. Prilikom odabira zavjesa obratite pozornost na materijal iz kojeg je tkanina izrađena. Blindovi za kupaonicu moraju biti plastični: lako se čiste i ne boje se visoke vlage. U kuhinji bi trebao objesiti stakloplastike ili aluminij, jer ti materijali ne gori. Za spavaću sobu, dnevni boravak, blagovaonica idealni su tkanine.
 3. Tijekom instalacije obratite pažnju na ploče: ako se otvore glatko, život sjenila trajat će duže.
 4. Ako nađete bilo kakve nedostatke: pločice zaglave, nemojte se okretati, pričvrstiti trkače itd. - nemojte sami popravljati, ali nazovite tvrtku gdje ste kupili sjenila i nazovite stručnjaka;
 5. Novi sjenila imaju zaštitni premaz koji se tijekom vremena isperu, stoga ih nemojte prečesto čistiti. Najbolje je napuniti platno u posudu s tekućim deterdžentom, a zatim obrisati mekom spužvom i isprati.
 6. Pažljivo koristite zavjese. Otvaranje i zatvaranje okomitih sjenila, istodobno oštro povlačenjem kabela, možete oštetiti držač i izazvati pad ploča.

Uostalom, mnogi se pitaju kako objesiti rolete na plastičnom prozoru, pa je moguće razbiti hermetičanost listova. Međutim, to se neće dogoditi ako se sve pričvršćuje na okviru, prikrivajući nepotrebne silikonske rupe. Ako odlučite pričvrstiti spojnice na staklene zrnce prozora, budite oprezni. Upotrijebite najmanji vijak kako biste izbjegli dijeljenje stakla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

− 2 = 1