Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Suvremeni interni artikli vrlo brzo izlaze iz mode ili gube privlačnost, ali stjecanje novih nije uvijek moguće. S tim u vezi, postavlja se pitanje: kako obnoviti namještaj od iverice sa svojim rukama, tako da proizvod ima atraktivan izgled? Da biste to učinili nije uvijek lagano, jer na rezultat utječu ne samo pravi izbor materijala i tehnologije, već i točnost procesa.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Nijanse obnavljanja iverice namještaja

Slikanje starog namještaja vlastitim rukama upućuje na teške i rizične postupke. Činjenica je da za izradu predmeta interijera (ormari, ladice, kuhinjski moduli) koriste se prerađeni materijali s dekorativnim slojem. Stoga je potrebno pravilno odrediti vrstu pokrića radi izrade plana rada.

Drvene ploče od čestica koje se koriste u proizvodnji namještaja mogu biti sljedeće vrste:

 • Lakiran. Od takvog materijala napravljeni su ormarići, kreveti i stol za presvlake napravljeni prije više od 30 godina. Sad je ovaj namještaj ponovno izrađen. Tehnologija proizvodnje je da se na dekorativnu bazu nanosi nekoliko slojeva lakova. Tako obrađeni dijelovi koriste se za fasade ili vidljive dijelove tijela. Vrlo je teško premazati proizvode od laka, mnogo je lakše ukloniti ako postoje štete.

  Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

  Najčešći je premazivanje lakiranih proizvoda

 • Laminat. Ovo je moderna verzija, koja se koristi svugdje, namještaj izrađen od iverice je vrlo popularan. Načelo dobivanja takve površine je da se film kotrlja na podlogu ploče iverice i, pod utjecajem termopreće, stvara pouzdan i izdržljiv sloj. Teško je obnoviti ovaj materijal jer se poklopac ne može potpuno ukloniti, jer ima držač na bazi. To se mora uzeti u obzir kako ne biste oštetili radove.

  Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

  Laminirane ploče na vrhu su obložene polimerom koji ometa proces restauracije

 • Rogozina. Takav proizvod nastaje lijepljenjem dekorativnog papira na iverici, tako da se prevlaka nepouzdan. Preporuča se da se takvi elementi smiju oduprijeti tek nakon uklanjanja gornjeg sloja i uklonjen značajan dio ljepila.

  Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

  Poklopac papira lako se ljušti s ploče, nakon čega je proizvod spreman primjeniti novi dekor

 • Furnirana. Temelj materijala je iverica, furnir je zalijepljen pod tiskom. Slikanje takvih unutarnjih predmeta provodi se ograničenim brojem spojeva - to su mrlje i lak. Pažljivo pripremite furniranu površinu, kako ne biste oštetili dekorativni sloj.

  Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

  Namještaj pokriven furnirom prirodnog drva, pripada elitnoj klasi

Postoje i druge vrste ploča, ali nisu tako uobičajene.

Kako obojiti stari namještaj

Za bojanje dosadnih ili neispravnih unutarnjih predmeta, potrebno je odabrati prikladan sastav za ove svrhe. Glavna preporuka prilikom odabira - napuštanje jeftinih opcija.

Treba odabrati boju za namještaj od iverice, uzimajući u obzir osobitosti skladbi:

 1. Ulje. Prednost treba dati poznatim markama. Značajni nedostatak je neugodan i toksično isparavanje, štoviše, razdoblje sušenja otopine je dosta dugo. Ova smjesa je potrebna u tankim slojevima zbog toga što se materijal rijetko koristi.
 2. Akril. Suvremena verzija boja raspršenih vodom. Sastav ima puno pozitivnih svojstava, što ga čini zahtjevima. Ali kada radite sa ivericama potrebno je kupiti rješenje s visokom prijanjanju i ne razrijediti vodom.
 3. Alkidne. Ova je opcija mnogo poželjnija za ulje. Proizvodi su prikladni za slikanje namještaja, ali rad se provodi u dobro prozračenim prostorima zbog specifičnog mirisa sastava.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Od tri ponuđena najbolja je akrilna boja, ulje je pristupačno, a alkidna caklina smatra se zlatnom sredinom

Na bilješku! Za nijansiranje ili ukrašavanje malih površina, boja se koristi u konzervama. Na primjer, jedan ili dva spremnika potrebni su na noćnom ormariću.

Repainted iverica može biti druga vrsta spojeva. Boja se koristi samo za nijansiranje furniranog materijala. Laka služi za popravak dekorativnog sloja, može djelovati kao samostalni sastav, ali to će zahtijevati kompliciranu pripremu baze. Da biste radili, bolje je koristiti vrlo brzo sušenje.

Obvezni element premaza je temeljni premaz, sastav mora imati dobru adheziju.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Bez temeljnog premaza ne nanosi se dekorativna prevlaka na iverici

Kako slikati iverice

Slikarski namještaj od iverice sastoji se od dvije glavne faze:

 • pripremna pozornica;
 • slikarski radovi.

Na bilješku! Pri donošenju odluke o slikanju iverice, valja uzeti u obzir da konačni rezultat, čak i ako se promatra sve nijanse, ne odgovara uvijek očekivanjima.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Čestice se obično obojuju iz aerosolnog kanta, posebno ako je potrebno napraviti uzorak matrice

Odabir alata

Mogu se koristiti različiti alati za rad:

 • Pištolj za prskanje. S obzirom na činjenicu da dijelovi namještaja od drvne čestice imaju ravnu podlogu, ovaj je uređaj najbolji izbor. Prilikom raspršivanja, boja se može slagati ravnomjernije. Glavni problem s korištenjem ovog alata je točan odabir udaljenosti. U slučaju pogrešnih izračuna nastaju tragovi i poplave.
 • Valjak. Ovaj je uređaj najčešće korišten kod kuće. Slikanje valjkom nije uvijek lagano, jer naneseni sloj treba imati malu debljinu, inače će doći do vidljivog progibanja. Za bojanje namještaja, alati se koriste s krznenim kaputom srednje duljine.
 • Spužva za pjenu. Prikladno za nijansiranje i slikanje dobro napregnutih elemenata, omogućava dobivanje jednolike prevlake, ali pod uvjetima izuzetne preciznosti.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Prilikom vraćanja starog namještaja možete doći do pristupačnog alata

Četke za ovaj proces rijetko se koriste, njihova je glavna svrha ukras. Oni vam omogućuju stvaranje utjecaja antike, ali ako ste prethodno primijenili osnovni sloj koji skriva bazu.

Na bilješku! Ponovno obnavljanje starog stola ili komodnih ladica uzima se u obzir pričvršćenje detalja: novi sloj ne smije dovesti do pojave izobličenja i izbočenih dijelova.

Priprema podloge

Podrobna uputa o pripremi:

 1. Namještaj je rastavljen ili uklonjen samo od premazanih fragmenata. Da bi se kvalitetno slikanje dijelova bez uklanjanja bilo problematično. U nedostatku iskustva montaže, bolje je numerirati elemente s pogrešne strane i nacrtati dijagram.
 2. Pažljivo uklonjeni hardver, čak i ako se ne nalazi na bočnoj strani koja će biti obojana. Njeni elementi će komplicirati proces.
 3. Mjesto rada je pripremljeno, sve je uklonjeno.

  Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

  Ako niste imali brusilicu pri ruci, možete napraviti s mrljom na drvenoj cipeli

 4. Dio se uklapa u ravnu površinu. Prednja strana se obrađuje brusnim papirom, za to možete koristiti ručni blok. Električni alati se vrlo pažljivo koriste. Potrebno je ukloniti mali sloj i stvoriti hrapavost na površini radi poboljšanja prianjanja. Potrebno je voditi računa da ploča iverice bude lako oštećena.
 5. Čisti prašinu i prljavštinu.

Na taj se način obrađuju svi dijelovi.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Ako ne postoji mogućnost potpuno rastavljanja starog namještaja, prije nego se slikate pod je prekriven polietilenom

prefarbati

Pokrivanje ulomaka s bojom vrši se prema shemi:

 1. Element se primjenjuje s primerom. Preporuča se izvršiti najmanje dva tretmana, svaki put kad čekate potpuno sušenje proizvoda.
 2. Priprema se pripravak za bojanje. Dobro je promiješano i, ako je potrebno, obojano.
 3. Smjesa se izlije u prikladan spremnik za valjak. Alat je impregniran rješenjem, višak je istisnut.
 4. Slika počinje od sredine. Mješavina je valjana na podlozi, pokreti moraju biti paralelni, a debeli sloj ne smije biti dopušten. Prvi sloj je baza, morate čekati da se potpuno osuši.
 5. Zatim se glavna prevlaka nanosi prema prethodnom načelu.
 6. Kada koristite pištolj za raspršivanje, morat ćete razrijediti formulaciju koja se koristi. Kako bi se odabrala optimalna udaljenost, obavlja se bojanje treninga.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Bez obzira na vrstu sastava, površina se oslikava u 2 do 3 sloja

Ako će dio imati stalan učinak, dodatno se nanosi sloj lakiranja.

Ukrasi namještaja

Uređivanje takvog materijala nije previše lako. Pronađene su mnoge preporuke za stvaranje stila Provanse, ali kako bi se postigao učinak koji se dobiva na namještaju od drva, šperploče ili MDF-a, neće raditi. To je zato što proizvodi od žbuke rijetko imaju potrebni izgled.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Koristeći jednostavne prilagodbe na namještaj od iverice, možete stvoriti originalna remek-djela

Unutrašnjost možete diverzificirati na sljedeće načine:

 • Ploče za slikanje ili fasadne škrinje u bijelom i drugim dijelovima lica - u crnoj boji. Za to se koristi sjajna boja. Tehnologija u potpunosti ponavlja gore, ali razlika leži u primjeni tri sloja lakova na dijelovima. Prvi sloj ostaje bez tretmana, a sljedeći sloj je poliran i poliran.

Kako obnoviti stari namještaj od iverice s vlastitim rukama

Za rad u tehnici "Decoupage" (umjetno starenje) koriste se posebne boje

 • Starenje. Da biste stvorili taj učinak, nakon postavljanja osnovnog sloja četkom nanesite tamniju boju. Pokreti trebaju biti brišući i malo neujednačeni, odozgo se može nanositi razrijeđeni bijeli spoj. Sve je fiksirano lakom.

Prije recoloring namještaja iz EAF-a preporučuje se malo eksperimentiranje. To će vam omogućiti da ocijenite rezultat i, možda, odaberete prikladniju varijantu ukrašavanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

+ 17 = 25